ניצן רז עבר דרך ארוכה מתקופתו כחייל בשייטת ועד שהפך לשף בינלאומי. ביום שבת הוא יוכל להוסיף תואר נוסף ליד שמו כשיהפוך למורה בבית הספר לבשלנים מתחילים אליו ייכנסו תלמידי "הצילו! אני לא יודע לבשל". בצעירותו הוא השתלב במטבח של "צ'ימיצ'אנגה" עד שהחליט לנסוע ללמוד קולינריה בניו יורק, שם הפך לשף של "סושיסמבה", הקים את הסניפים בשיקאגו ומיאמי וכמובן את הסניף המקומי בישראל. בהמשך פתח את מסעדת "Toko TLV" וכיום הוא השף המוביל של מסעדת "אונו". בין כל אלה הוא גם אב לשלוש בנות שמקבלות ממנו לא פעם ארוחה פרטית, וזה בעצם מה שהביא אותו לבשל: "אני אוהב להכין לאחרים, לארח. אהבתי שבאים אלי והדחף לבשל זרם לי בעורקים, גם בזמן הצילומים היו קטעים שפשוט רציתי להכין אוכל לכל מי שבסביבה".
"הם היו שבורים, מצאתי בזה קסם"
במהלך הלמידה, יצטרך רז להתמודד לא רק עם הכישורים המינימליים שיש לסלבס שהפכו לתלמידיו במטבח, אלא גם עם החשש מהמקום שעד עכשיו היה רחוק מהם שנות אור: "הם מפורסמים ומצליחנים אבל כשהגיעו הם עמדו מבולבלים ומפוחדים, כמעט רועדים, מול משהו ששנים הם נכשלו בו. זה הופך את כל החוויה לפסיכולוגית, צריך לזהות כל אחד מהמקום שלו".
הוא אמנם נכנס למשבצת המורה הקשוח אבל גם הוא מודה שהוא למד על עצמו לא מעט בדרך: "אני אדם מאוד לא סבלני ושם אתה צריך אינסוף מזה, זאת הבגרות שנדרשתי לגלות. ראיתי את המטרה לנגד עיני וכל האמצעים היו כשרים". אם תהיתם כמה גרועים היו הכישורים הקולינריים של הסלבס, ניצן מספר שלמרות ההכנות המוקדמות הוא עצמו הופתע מחוסר הידע המוחלט שהפגינו: "בתור שף כל חיי אני מלמד אנשים אבל לא כאלו עם אפס ידע. זה היה על הפנים, אני אפילו לא זוכר מי הגיש לי את המנה הגרועה ביותר מרוב שהם התחרו על המקום הראשון", הוא צוחק, "כולם היו קלאמזים ושבורים אבל מצאתי בזה הרבה קסם".
"היו רגעים שבכיתי מצחוק"
רז מספר שלמרות האווירה הטובה על הסט בזמן הצילומים היו גם רגעים לא פשוטים עבורו: "אנשים נשברו ברגעים של לחץ, הייתי צריך להרים כמה מהם. הדיבור על הבית והגעגועים הוציא רגש מהמקום הכי בסיסי שלהם וזה מה שהפך את החוויה למיוחדת יותר. התהליך הוא הרבה מעבר לבישול, זה רק אמצעי לגבור על פחד ולהצליח במשימה". לצד הרגעים המורכבים היו גם לא מעט רגעים של צחוק על הסט, שהשאירו אותו חסר מילים: "קרה אפילו שירדו לי דמעות מרוב שצחקתי – ואני לא בן אדם שצוחק. כשדיברתי עם טל בימים הראשונים לא יכולתי להתאפק. הייתי צריך לצאת להירגע ולהחזיר את הפרצוף הרציני".
ואם גם אתם לא ממש מקצוענים בכל מה שנוגע לעולם שבין הסירים והגז, ניצן טוען שאף פעם לא מאוחר מדי ללמוד: "זה הכל עניין של ניסוי וטעיה. חשוב להתחיל בבסיס, בדברים הפשוטים, לא צריך להתבייש. מצליחים ונכשלים עד שלומדים. אין דבר יותר כיף מלהכין אוכל למשפחה, לילדים. לא שניצל במיקרו או נקנקיות במים. ללכת על המקור וכמובן לשבת לאכול כולם יחד, זה סיפוק אדיר".
>> רוצים לזכות בשף עד הבית שיכין לכם ארוחה מפנקת?
"הצילו! אני לא יודע לבשל", שבת ב-21:00, ערוץ 2