"אני לרגע לא מצטער שהתגייסתי לצבא ומאוד גאה בכך", מספר בנימין (שם בדוי), תושב ירושלים, חרדי ששירת בצה"ל, בניגוד לנהוג בקהילה שלו. "מעולם לא התביישתי ולא הורדתי את הראש. הלכתי ברחוב עם מדים ונשק. בתגובה ספגתי אלימות קשה, החרימו אותי בשכונה בה התגוררתי".
מהסיפור של בנימין, ושל חיילים חרדים נוספים כמוהו אפשר ללמוד לא מעט על מה שעובר חרדי שבוחר לשרת בצה"ל. בין היתר הוא מספר על קללות, מכות, אבנים שנזרקו לעברו, נידוי מבית הכנסת ופגיעה בסביבת הבית בו התגורר. "עשו לי ולאשתי גיהינום אבל אני חושב שכחרדי, אני אזרח כמו כולם וצריך לתרום למדינה. גם היום לא הייתי משנה את החלטתי להתגייס במקום ללכת לישיבה".
בנושא הרגיש הזה, שבימים האחרונים עלה לכותרות גם בעקבות הפגנות חרדים בבני ברק, בהן אף נעצרו מפגינים, עוסקת גם סדרת הדרמה המקורית "כיפת ברזל". פרקי הבכורה ישודרו הערב ב-21:00 בקשת, ערוץ 2 ובקרוב גם בערוץ 12 החדש. הסדרה, מביאה את סיפורם של החיילים המתגייסים ליחידות החרדיות-קרביות, דרך עיניהם של שלושה לוחמים, המגיעים כל אחד מזרם אחר בחברה החרדית.
>> הטלוויזיה של ישראל עוברת לערוץ 12: כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת פיצול ערוץ 2
מתגייסים חרדים רבים ליחידות קרביות כמו 'נצח יהודה', ליחידה להגנה אווירית או ליחידות עורפיות בצה"ל, נאלצים בשנים האחרונות להתמודד עם מציאות לא קלה. הקושי הגדול, לדבריהם, הוא בעיקר מבית: איך לשכנע את ההורים לאפשר להם להתגייס לצבא במקום ללמוד בישיבה. מרבית ההורים מתנגדים לתהליך הזה, מה שיוצר קונפליקט בינם לבין ילדיהם, עד כדי ניתוק טוטאלי.
"אני החלטתי בעצה אחת עם אשתי להתגייס לצבא ולא ללמוד בישיבה. ההורים שלי תמכו בזה לאחר שהבינו שאני נחוש וזה עלה להם ביוקר. כל הקהילה בשכונה בבני ברק החרימה אותם", מציין דוד (שם בדוי) ששירת ביחידה קרבית, "ההורים של אשתי לא אהבו את זה אבל היינו נחושים ולא ויתרנו. היה לי חשוב להשתלב בתוך החברה הישראלית אבל מצד שני, לא לוותר על הזהות שלי כחרדי. אני יכול לומר שבצבא השתדלו מאוד לבוא לקראתנו בכל בקשה בנושא הכשרות או תפילות. מצד שני, הרגשנו לפעמים חוסר גיבוי מצד הצבא והמשטרה. כשחרדים תקפו אותי ואת החברים שלי הגיבוי היה רופף ביותר. זה רק עודד את הקיצוניים להמשיך ולפגוע בנו, כמו למשל בשכונת 'מאה שערים', שם הוצבו בובות של חיילים תלויים".
עוד ב"כיפת ברזל":
- יהודה ברקן: "לא רוצה לחזור אחורה, בורח מהתקופה החילונית"
- רועי ניק על הרומנים בסדרה: "מגניב שזה אסור"
- היועץ המיוחד של הפקת "כיפת ברזל" נחשף
"יש לי חברים שזרקו עליהם ועל ילדיהם אבנים"
אורי (שם בדוי), חייל ששירת בחיל האוויר, מספר כיצד חשש להגיע לשכונה בה התגורר עם אשתו ובנם כשהוא לובש מדים. "הייתי יוצא מהבית על אזרחי, את המדים הכנסתי לתוך התיק. בשירותי הרכבת או תחנה מרכזית נהגתי להחליף למדים, כדי לא 'למשוך אש' בשכונה מכל מיני גורמים קיצוניים", אומר אורי, "הם ידעו שאני משרת בצבא אבל לא כל כך הציקו לי, כל עוד לא הסתובבתי עם מדים והתגריתי בהם. אין לי בעיה עם השירות הצבאי שלי, למדתי המון. זה עזר לי באזרחות למצוא עבודה בחברות היי-טק, אבל עם השכנים שלי לא רציתי בלאגן. ההורים שלי ידעו על ההחלטה שקיבלתי אבל גיבו אותי בשקט. יש לי חברים שזרקו עליהם ועל ילדיהם אבנים, תקפו אותם פיזית עד כדי כך שהם עברו להתגורר בישובים אחרים. חלקם חיו בעוני וללא כל עזרה כספית מהקהילה וההורים".
בשנה האחרונה צה"ל והמשטרה מטפלים בחומרה בגורמים חרדיים קיצוניים, המתנכלים לחיילים ולקצינים האחראיים על גיוסם. גם חברי כנסת חרדים גינו את התקיפות הללו ובמקביל, נפתחו חקירות ובוצעו מעצרים. למרות זאת, עדיין מרגישים החיילים החרדים שהם נמצאים "חזק על הכוונת" של אותם גורמים.
>>כנסו לעמוד הפייסבוק של "כיפת ברזל" וקבלו את כל העדכונים על הסדרה
"החרדים רואים בנו אויבים. הם חוששים שבגיוס שלנו לצה"ל, נסחף אחרינו עוד בני ישיבות. החשש האמיתי שלי הוא שיום אחד עוד ירצחו חייל חרדי, חס וחלילה. חשוב לנו לתרום לביטחון המדינה אבל מצד שני, שהמדינה גם תהיה לצדנו באופן נחרץ ותתמוך בנו. אחרת, הצעירים החרדים שמושפעים מרבנים ומגורמים קיצוניים, יחששו להיות מנודים מהקהילות שלהם, יישארו בישיבות ולא יתגייסו", סיכם אורי.
סדרת הדרמה המקורית, "כיפת ברזל", תשודר בשלישי בקשת, ערוץ 2 ובקרוב בערוץ 12