היריון ולידה זו אחת החוויות המיוחדות והמשמעויות ביותר בחייה של אישה. באופן טבעי, כשאת מגיעה לשלב הזה בחיים, מתחילים לצוץ כל המומחים בעלי הניסיון ולתת עצות וטיפים משלהם. רגע לפני ש"בייבי בום" עולה למסך (רביעי, אחרי החדשות, קשת 12), אספנו את כל המיתוסים המפורסמים ביותר שאנשים אוהבים לפזר לקראת המאורע ובדקנו האם יש באמת שמץ של אמת, או שמדובר בשמועות מגוחכות.

  1. אישה סובלת בהריון מצרבות כי לעובר יש הרבה שיער. לא נכון. צרבות נגרמות בגלל לחץ על מחיצה שמפרידה בין הקיבה לוושט או בגלל רמה גבוהה של הורמונים. זה לא קשור לשיער של הוולד.
  2. צורת הבטן יכולה להעיד על מין העובר. אם היא קטנה ושפיצית זה בן, עגולה וגדולה - בת. לא נכון. מבנה הבטן תלוי במבנה האישה, כמות מי השפיר ובמשקל שהיא מעלה במהלך ההיריון. 
  3. טפשת היריון זה דבר אמיתי. לא נכון. מדובר בהמצאה גברית או תירוץ נשית. בלבול בהיריון יכול לנבוע מחוסר ריכוז או עודף הורמונים, אך זו לא בעיה מוגדרת ובטח לא אמיתית (עם זאת, תירוץ נהדר). 
  4. הלידה הראשונה היא ארוכה יותר. נכון חלקית. מבחינה סטטיסטית, אכן כך וזה רק הגיוני. הגוף עדיין לא חווה לידה מעולם ולכן התהליכים קורים לאט יותר. מצד שני, תמיד יש יוצא מן הכלל וייתכן שאישה שעוברת לידה ראשונה קלה יחסית, תעבור לידה שנייה או שלישית ארוכה יותר.
  5. לידה במים מהירה יותר ופחות כואבת מלידה רגילה. נכון חלקית. ללידה במים יש יתרונות רבים, ביניהם העובדה כי המים החמימים יכולים לגרום לצירי הלידה להיות אפקטיביים יותר, ולקצר את משך שלב הלידה הראשון.
    תינוק (צילום: 123rf)
    תינוק | צילום: 123rf
  6. אם אוכלים בוטנים או מוצרי חלב, העובר יכול לפתח אלרגיה אליהם. לא נכון. כל עוד את לא אלרגית אליהם, או קיבלת הוראה מפורשת מהרופא, אין סיבה להפסיק לאכול אף אחד מאלה.
  7. כדאי להימנע מצביעת השיער במהלך ההיריון. נכון חלקית. רוב צבעי השיער באופן כללי מכילים חומרים לא כל כך ידידותיים, וידוע שבזמן היריון מומלץ להקפיד יותר מהרגיל בכל עניין. עם זאת, כדאי להתייעץ עם הספר על חומרי צביעה טבעיים, שיהיו בריאים יותר לך ולעובר.
  8. חיות מחמד שהיו בבית לפני ההיריון, עלולים להיות תקיפים כלפי התינוק החדש. נכון חלקית. בעיקר תלוי באופי בעל החיים והאם הוא מאולף או לא (במקרה של כלבים). כך או כך, יש דרכים להרגיל את החיות אל הדייר החדש בבית.
  9. אסור להיכנס לג'קוזי או להשתמש בסאונה במהלך היריון. נכון. טמפרטורות גבוהות עלולות להעלות את לחץ הדם ואת טמפ' הגוף של האישה, מה שלאורך חשיפה ממושכת עלול לגרום למומים בעובר.
  10. היריון מביא איתו חשקים למאכלים מוזרים ושילובים הזויים. נכון חלקית. שינויי ההורמונים בגוף בהחלט גורמים לרצונות שונים, אך לא באופן מדעי או מבוסס. בקיצור, אל תאשימי את ההיריון בזה שאת אוכלת מלפפון חמוץ עם נוטלה, אלא רק את עצמך.
    הריונית אוכלת מלפפון חמוץ (צילום: Thinkstock)
    צילום: Thinkstock
  11. כשהבטן יורדת לכיוון המפשעה, זה מבשר שהלידה כבר קרובה מאוד. נכון חלקית. עד שבוע 36, הרחם  פונה כלפי מעלה, ואז הוא מתרחק מעבר לטבור. משבוע 36 ומעלה יש הרחבה פיזיולוגית לצידי הגוף. זה פשוט אומר שהאישה בשלב מתקדם, אך ממש לא מרמז שהיא עומדת ללדת בכל רגע. 
  12. מין העובר משפיע על מראה האישה. או בשפה העממית: "בנות גונבות את היופי של האמא". מצחיק, אבל לא נכון. 
  13. אם יש לך חשק לאוכל מסוים ולא אכלת אותו, התינוק יצא עם כתם לידה בצורה של המאכל. לא נכון, מספיק עם זה, זה תירוץ שנועד כדי לקבל כל אוכל שאת רוצה באופן מיידי. 
  14. היריון ראשון נגמר בממוצע בשבוע 40. נכון. 40 ואילך, כי הפיזיולוגיה יותר ארוכה בהיריון ראשון, מאחר שהגוף יותר ממצה את עצמו ואת התפתחות התינוק. 
  15. יחסי מין, עלייה במדרגות ופעילות גופנית מאומצת, יכולים לזרז לידה. נכון חלקית. זה יכול לתרום רק כשתהליך הלידה כבר מתחיל ולא ככה סתם. פעילות גופנית מורידה את רמת החמצן ברקמות, מה שיכול לעורר צירים. על הרקע הזה, הגוף מזרז את את התהליך. 
  16. בנים בועטים הרבה יותר מבנות. לא נכון. תנועתיות ברחם שונה אצל כל עובר, ללא קשר למגדר. 
  17. מי שעושה קעקוע בגב, לא תוכל לקבל אפידורל בלידה. לא נכון. גם נשים שיש להן קעקוע בגב יכולות לקבל אפידורל, המרדים יכול במידת הצורך להזריק מעל או מתחת לקעקוע.
    רופא בודק אישה בהריון (צילום: 123rf)
    רופא בודק אישה בהריון | צילום: 123rf
  18. במהלך הלידה אישה יכולה לעשות על עצמה צרכים. נכון (וטבעי). מעצם עוצמת הלחיצות, יכול לקרות מצב של בריחת צואה. אם ממש רוצים להימנע מהסיטואציה, אפשר לבצע חוקן.
  19. כל אישה חייבת דולה לצידה לאורך ההיריון ובמהלך הלידה. לא נכון. בחירה דולה היא עניין של העדפה אישית וזה ממש לא מחייב. יש נשים שהתמיכה והליווי מאשת מקצוע עוזרים ומרגיעים אותן, ויש נשים שיכולות להסתדר גם בלי השירות. הבחירה היא רק על פי העדפה אישית. 
  20. לגדול עם כלבים וחתולים זה בריא יותר לתינוקות שלכם. נכון. מחקרים מראים שההתפתחות לצד בעלי חיים יוצרת מערכת חיסונית חזקה יותר לפעוטות, ומעבר לכך הם מורידים את רמות המתח שלהם, ממש כמו אצלנו המבוגרים.
  21. צירי לידה מורגשים רק בגב. לא נכון. כל אחת חווה את הצירים אחרת. יש אחת שתרגיש התכווצות בבטן, יש כאלה שיחוו מהגב קדימה ולכיוון האגן ויש כאלה שירגישו רק באגן. 
  22. הורים שהיו תינוקות רגועים, יילדו תינוק רגוע. נכון חלקית. גנטיקה משפיעה מאוד על הטמפרמנט של היילוד. עם זאת, כמובן שגם אם האב והאם משרים רוגע תוך כדי ההיריון ואחרי, זה משפיע על העובר לטובה. 
    תינוק מחייך (צילום: New Africa, shutterstock)
    צילום: New Africa, shutterstock
  23. לקראת לידה הפנים מתנפחות, וזה סימן שאת מוכנה ללדת. נכון חלקית. התנפחות בפנים מעידה על לחץ דם גבוה ובצקות, שקורות בעיקר בשלב הסופי של ההיריון, בדגש על שבוע-שבועיים האחרונים. עדיין, זה לא אומר שהלידה תקרה כל רגע, וגם לא בעוד יום או יומיים. 
  24. בנות עושות חשק למתוק, בנים עושים חשק למלוח. לא נכון. אין שום סימן שיכול להגיד בוודאות אם העובר הוא זכר או נקבה, מלבד הבדיקה שמיועדת לכך (גם היא לא בטוחה ב100 אחוז).