אז מה חושב הציבור בישראל על היחסים שבין יהודים וערבים במדינה? באופן לא מפתיע, התשובות לסקר, שנערך על ידי מכון פאנלס על פי מדגם ארצי מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת, אינן מעודדות במיוחד.
רוב הציבור (62.4%) סבור כי התקשורת בישראל היא האמצעי העיקרי להיכרות עם המנהגים ואורח החיים של ערביי ישראל. הדרך הכי טובה בעיני הנסקרים לקרב בין ערבים ויהודים היא מערכת החינוך (61.8%), אך בפועל, רק 17.1% סבורים כי מערכת החינוך אכן תורמת לקירוב בין ערבים ליהודים.
והנה כמה נתונים מעט מדכדכים, בייחוד בהתחשב במשא ומתן שעומד בפתח: 20% מהאוכלוסייה בישראל חושבים שאין כל צורך בקירוב בין ערבים ויהודים. הנתונים עגומים אף יותר כאשר נמצא כי 50.5% מבין תושבי ירושלים, יו"ש והדרום חושבים שלא צריך לקרב בין יהודים וערבים.
במחוזות אחרים במדינה, מציגים נתונים נמוכים בהרבה: 8.4% בצפון, 4.2% בחיפה, 18.9% במרכז הארץ ו- 17.9% בתל אביב, חושבים שאין צורך בקירוב בין ערבים ליהודים.
עם השנים, הפכה הסדרה עבודה ערבית למי שתורמת באופן עקיף להיכרות עם אורח חייהם של ערביי ישראל: אם
13.5% מאוכלוסיית ישראל שהם כלל לא מכירים את המנהגים ואורח החיים של ערביי ישראל, בקרב אנשים שלא צופים בסדרה הנתון גבוה יותר – 28% לעומת 7.8% בלבד מבין צופי עבודה ערבית. 42% מהאוכלוסייה מאמינים כי הבידור וההומור בסדרה עבודה ערבית הם דרך טובה לקירוב בין יהודים לערבים. 46% מהציבור סבורים שהיחסים בין ערבים ויהודים בסדרה עבודה ערבית משקפים את המציאות.
רק ל-33% מהאוכלוסייה מפריעה השפה הערבית בטלוויזיה. 61% מהמשיבים נהנים לשמוע אותה. בנוסף, ניתן לראות כי שיעור הנהנים מהחשיפה לשפה הערבית בטלוויזיה גבוה יותר באופן מובהק בקרב אלו שצופים בעבודה ערבית (73%).
מי שפחות נהנה לשמוע ערבית בטלוויזיה הם בעיקר צעירים בגילאי 18-20. 58.3% בקרבם העידו שהם אינם נהנים לשמוע את השפה.
בדיון שייערך היום במכון הישראלי לדמוקרטיה, יבחנו המשתתפים כיצד משתקפת החברה הישראלית בעיניו של אמג'ד עליאן, גיבור הסדרה "עבודה ערבית" ועל שאלות נוספות. בפאנל, שיתכנס היום החל מהשעה 11:00 ועד 12:30, ויועבר בשידור חי במאקו. בדיון, ישתתפו יוצר "עבודה ערבית", סייד קשוע, במאי הסדרה שי קפון, סמנכ"ל תכניות קשת רן תלם, פרופסור סמי סמוכה מהמכון לדמוקרטיה, מנכ"ל רדיו א-שאמס סוהיל כראם ועורך העין השביעית חנוך מרמרי. כמו כן ישתתפו בדיון יועץ שר החינוך לענייני ערבים וחרדים שיבי פורמן ומנכ"ל הוועדה הישראלית למדרוג, ד"ר יפעת בן חי-שגב. צפו בשידור החי החל מהשעה 11:00.
עבודה ערבית, ימי שלישי, אחרי האח הגדול