כשאתם חושבים על סקי, אתם בדרך כלל מדמיינים בקתות עץ מפוארות על צלע ההר, נשים בחליפות סקי מעודכנות וגברים עם מכוניות יקרות וציוד מובחר. יש אתרים שבהם זוהי אכן התמונה, אבל יש גם אופציות אחרות, עממיות יותר.
גולשים מתחילים, או כאלה שלא מגיעים לשם ה"שוּפוּני", יכולים לבחור בעיירות קטנות ופחות מוכרות, לנדוד למזרח אירופה (בה נרשם שיפור בתשתיות בחלק מהאתרים) ואפילו לגלוש כאן, בארץ הקודש.
בשעה שמחירי חופשת סקי ממוצעת באתרים הגדולים והמוכרים באירופה נעים בין 1,200 ל-1,400 יורו, ביקשנו מהמומחים של Snowman להמליץ לנו על כמה אתרי גלישה שמציעים מחירים ידידותיים יותר לארנק, ויכולים להתאים אפילו לסטודנטים תפרנים. קבלו חמש הצעות למקומות ראויים אבל זולים: ההצעה היקרה ביותר מגיעה ל-899 יורו בלבד.
שפינדלרוב מלין (Spindleruv Mlyn), צ'כיה
האתר הכי גדול בצ'כיה הוא בהחלט נוח וקומפקטי במושגים של מערב אירופה, ותפור בדיוק לגולשים מתחילים. הוא ממוקם בלב שמורת טבע יפהפייה, יש בו מגוון מסלולים כחולים איכותיים ונמצא בו Skol Max, ביה"ס לסקי הגדול במדינה, שמדריכיו דוברי אנגלית ועתירי ניסיון.
מרחב הגלישה כולל 38 ק"מ של מסלולים, בהם גם מסלול שחור שמשמש לתחרויות בסבב ה-FIS (פדרציית הסקי הבינלאומית). לטובת גולשי סנובורד וחובבי פריסטייל יש שלושה אזורים ייעודיים עם מגוון קיקרים, Half Pipes ומסלול בורדר קרוס. בזכות קו הרוחב הצפוני בו הוא ממוקם, זוכה האתר לכמויות שלג נאות.
אחרי הסקי: שפינדלרוב מלין (ובחיבה, שפינדל) מספקת תמהיל שלם של נוף יפהפה, אווירה קסומה, שפע פעילויות וחיי לילה מצוינים (הבירות הצ'כיות מככבות בברים המקומיים). בשעות של אחרי הגלישה אפשר ליהנות מפארק מים, טרקטורונים בשלג, מזחלות, באולינג ועוד.
כמה זה עולה: כ-799 יורו לשבוע כולל טיסות, העברות, סקי פס ל-6 ימים, השכרת ציוד ולינה במלון 3 כוכבים על בסיס חצי פנסיון.
פינזולו (Pinzolo), איטליה
מציעה חוויית גלישה מהמעלה הראשונה: השלג איכותי ומובטח לאורך כל העונה, 40 הק"מ של המסלולים באתר מתוחזקים ברמה גבוהה, יש מבחר גדול של מסלולים כחולים למתחילים, ואפילו מסוע מיוחד שמחזיר את הגולשים להתחלה בלי צורך לעלות ברכבל.
אחד היתרונות הגדולים של פינוזלו הוא המיקום: העיירה השלווה נמצאת במרחק 10 דקות נסיעה בלבד מאתר הסקי היוקרתי מדונה די קמפיליו (Madonna di Campiglio), והרחבת הסקי פס מאפשרת לגלוש ב-170 ק"מ נוספים של מסלולים, ליהנות באחד הסנופארקים הגדולים באירופה (Ursus Snowpark) ולהתחכך באצולה האיטלקית שבאה לגלוש ולהיראות.
אחרי הסקי: בפינזולו אפשר ליהנות גם ממצנחי רחיפה, ובשעות הערב מומלץ לטייל ברחובות העיירה העתיקה, להחליק על הקרח באווירת דיסקו של הסבנטיז או לקפוץ למרכז הספא המושקע שכולל ג'קוזי, סאונות ובריכה מקורה.
כמה זה עולה: כ-899 יורו לשבוע כולל טיסות, העברות, סקי פס ל-6 ימים, השכרת ציוד ולינה במלון 3 כוכבים על בסיס חצי פנסיון.
פוינה בראשוב (Poiana Brashov), רומניה
עיירת סקי קטנה וידידותית בגובה 1,030 מטר, הממוקמת בלב הרי הקרפטים. היא נמצאת כ-160 ק"מ מצפון מערב לבוקרשט וכ-12 ק"מ בלבד מעל העיר בראשוב, עיר שנבנתה בימי הביניים ומהווה יעד תיירותי בזכות עצמה.
מרחב הגלישה מצומצם וכולל 8 מסלולים בלבד באורך כולל של 12 ק"מ. יש אמנם כמה מסלולים אדומים ואפילו שניים שחורים, אבל המבחר דל. רמת ההדרכה הטובה הופכת את האתר למתאים עבור מתחילים, שצריכים דווקא לטפס לפסגה בשביל המסלולים שלהם. יש גם כמה מעליות למתחילים בגובה העיירה, שפתוחות כשמצב השלג מאפשר זאת. מי שמחפש קצת יותר אקשן ימצא סנופארק ו-Half Pipe, ואפילו אפשרות לסקי לילה. באמצע השבוע כמעט שאין תורים, אך בסופי שבוע מורגשים עומסים.
אחרי הסקי: מצנחי רחיפה, החלקה על הקרח, מזחלות ובאולינג. הבירה מאוד זולה ויש כמה ברים ומועדונים לבלות בהם. מומלץ לנסוע לבקר בטירת Bran הסמוכה (הידועה בתור "טירתו של דרקולה") ולדגום את המסעדות האותנטיות בבראשוב.
כמה זה עולה: כ-777 יורו לשבוע כולל טיסות, העברות, סקי פס ל-6 ימים, השכרת ציוד, הדרכה ולינה במלון 2 כוכבים על בסיס ארוחת בוקר.
באנסקו (Bansko), בולגריה
אתר הסקי הגדול ביותר בבולגריה שוכן על המורדות הצפוניים של הרי פירין, ומרוחק כ-150 ק"מ מהבירה סופיה. פירין הוא רכס ההרים השני בגובהו במדינה, ואף הוכרז ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמי לשימור. העיירה נמצאת בגובה 935 מטר והפסגה הגבוהה ביותר מתנשאת ל-2,560 מטר.
אורך המסלולים הכולל הוא 70 ק"מ, והם מתאימים בעיקר לגולשים בינוניים מינוס. לטובת גולשי סנובורד יש סנופארק אחד ו-Half Pipe. בשנים האחרונות הושקעו יותר מ-20 מיליון יורו בשדרוג תשתיות האתר (מעליות מהירות, תותחי שלג וכו'), אך נותרה בעיה מרכזית אחת: רק גונדולה אחת מעלה גולשים מהעיירה לבסיס המסלולים, מה שיוצר תורים בשעות השיא.
אחרי הסקי: אחרי שהמעליות נסגרות אפשר להחליק על הקרח או ליהנות בספא, אבל ההיצע מבחינת חיי הלילה מוגבל מאוד. מומלץ לחוות את ה-Mehana, מסעדות-מסבאות מקומיות שמגישות אוכל מקומי ויין טוב, בליווי מוזיקה בולגרית אותנטית ואירוח מסורתי.
כמה זה עולה: כ-694 יורו לשבוע כולל טיסות, העברות, סקי פס ל-6 ימים, השכרת ציוד, הדרכה ולינה במלון 2 כוכבים על בסיס ארוחת בוקר.
חרמון, ישראל
אז נכון שלא מדובר באתר סקי מפואר עם שלג איכותי בסטנדרטים אירופיים, אבל אחרי הכל זה קרוב, זה זול וזה שלנו. אתר הסקי היחיד בישראל מציע 13 מסלולי גלישה באורך כולל של 45 ק"מ, ופסגתו הגבוהה ביותר מתנשאת לגובה 2,040 מטר. יחסית לגודלו החרמון מגוון יחסית, ומציע אפשרויות גלישה ברמות שונות. החל מבית הספר לסקי וסנובורד ואזור האימונים של המתחילים, דרך מסלולים כחולים ואדומים לגולשים בינוניים ועד למסלולים שחורים מאתגרים ואוף פיסטים ספורים ליודעי ח"ן בלבד (רמז: היזהרו מהסלעים!).
החיסרון הגדול של החרמון הוא חוסר היציבות של השלג, המאפשר גלישה רק במהלך ימים או שבועות ספורים לאורך החורף, כמו גם התורים הארוכים והעומס הנוצר בסופי שבוע. חוץ מגלישה אפשר ליהנות ממגלשות הרים על מסילות, טרמפולינה, מזחלות שלג ומגוון מסעדות ומזנונים הפזורים ברחבי האתר.
אחרי הסקי: אין ממש סצנת אפרה-סקי מובנית, אבל אם יוצאים מהאתר עצמו הרי שהאזור עמוס במסעדות מצוינות ובפאבים תוססים.
כמה זה עולה: כניסה לאתר – 49 ₪ למבוגר ו- 44 ₪ לילד; סקי פס יומי – 245 ₪; השכרת ציוד סקי מלא למבוגר 150 ₪; שיעור סקי קבוצתי בן 90 דקות – 110 ₪.