להכיר את גיאורגיה על מרחביה הירוקים, עיר הבירה התוססת שלה, התרבות והאוכל - אפשר בכל מיני דרכים, אבל כדי לפגוש באמת ומקרוב את הארץ המיוחדת הזאת, מומלץ לעלות על ג'יפ ולהעמיק לתוך הנופים ההרריים והכפרים האותנטיים. דיברנו עם אור שרון (המכונה אורשה), מדריך טיולים בגיאורגיה, שלקח אותנו אל מסע מרתק בדמיון ובעיקר עשה לנו חשק לקנות כרטיס טיסה.
מאיפה להתחיל?
רוב הטיולים מתחילים בבירה טביליסי, אך אורשה ממליץ דווקא לקנח את הטיול שם. במהלך העונה יש אופציה לטיסות הלוך או חזור מתל אביב לבאטומי אשר לחופי הים השחור (מערב גיאורגיה על גבול טורקיה). כך מתאפשר טיול שמתחיל בבאטומי ומסתיים בטביליסי. איך שלא תבחרו, דעו כי טביליסי משלבת מטבח עשיר, תצפיות, נופים בתוליים ואף פאר. "מומלץ לעשות סיור שמתחיל במבצר נריקלה, משם לרדת לכיוון העיר העתיקה, לבקר בבית הכנסת, ולשבת באחד מבתי הקפה לצד נהר המטקווארי".
עולים על הג'יפ
כדי לראות את גאורגיה במיטבה יש להתחבר לצד ההרפתקני שלכם. אך אל דאגה: "עם כמה שזה הרפתקני, הטיול נגיש לכל אחד", מרגיע אורשה. "לא צריך להיות ג'יפאים רציניים או מטיילים אתגריים". ראשית, מומלץ לקחת את הדרך הצבאית המובילה לעומק הקווקז הגבוה. אורשה מציין כי "היא מהבודדות שמאפשרות להעמיק פנימה ללב ההרים". בנוסף, היא גם היחידה המאפשרת לחצות במעבר הגבול אל הצד הרוסי ולכן נראה בה הרבה משאיות ממדינות רבות.
קזבגי, או בשמה המעודכן סטפנצמינדה, היא העיירה האחרונה על הדרך היפייפיה הזו. בשנים האחרונות התפתחה העיירה לבסיס לטיולים רבים באזור, כשהר הקזבגי שגובהו מעל ל-5000 מטר מעטר את קו השמיים שלה. "ברי המזל זוכים לראות את כיפתו הלבנה והקרחון הגדול בראשה", מוסיף אורשה. באזור ניתן לשלב טיולים רגליים, טיולי סוסים, מסע טיפוס להר הקזבגי והליכה על הקרחון וכמובן כניסה לעמקים והכפרים המבודדים עם ג'יפים.
חבלי הארץ המומלצים
האזור הבתולי ביותר של גיאורגיה הוא טושטי, חבל ארץ בו מקיימת האוכלוסיה אורח חיים מסורתי במרחב הררי מבודד. "זה סוג של חלום להגיע לשם והדרך היחידה היא בג'יפים", אומר אורשה ומוסיף, "זהו חבל ארץ אותנטי המשלב נופים יפייפים עם מגדלי אבן מרשימים, הרבה אלמנטים של מים, רואים בדרך מפלים וחוצים נחלים. הלינה היא בתנאים כפריים, מדובר בחדרים עם מקלחת ושירותים ומיטות נוחות, פשוט באווירה כפרית הררית. הנסיעה אתגרית ומורכבת אבל אפשרית לכל אחד".
איזור נוסף נקרא חפצורטי: חבל ארץ מבודד, פראי ולא מוכר. אורשה מסביר כי זהו אזור שנתן השראה לתרבות הגאורגית המוכרת כיום וכי המטבח המפורסם התעצב שם. גולת הכותרת הוא כפר מגדלים מהנדירים שקיימים היום בקווקז, בשם שתילי, הממוקם כשני קילומטרים מהגבול עם צ'צ'ניה. האזור מלא באלמנטים פגניים ואתרי פולחן מהתקופה הקדומה לצד אלמנטים נוצריים.
חבל סוונטי הפך להיות מוכר בשנים האחרונות כי הגישה לשם הפכה נוחה יותר. בכל אחד מהמקומות שהוזכרו עד כה אפשר לשלב טיולים רגליים, אך האיזור הזה מומלץ לאוהבי הטרקים. בנוסף, מרכז התיירים במקום מציע הליכה לקרחון, טיולי סוסים ואפילו אתר סקי. "ההרפתקנים שעושים את הטיול בג'יפ יזכו לעשות את אחד ממעברי ההרים היפים ביותר מאושגולי עד ללנטכי, לצד המון קרחונים והפריחה הכי יפה בגאורגיה", ממליץ אורשה.
מה אוכלים?
המון סוגים של חצ׳פורי - כשאחד המומלצים הוא חצ׳פורי אג׳רלי, חינקלי - שאוכלים בכמויות בלתי נתפסות, יין מקומי שהגאורגים מאוד גאים בו ומים עמוסי מינרלים המכונים בורג׳ומי. "לא חייבים להשמין", מבטיח אורשה, "עם היכרות מעמיקה של המקום אפשר למצוא מאכלים ייחודיים ומגוונים בעלי השפעות פרסיות וטורקיות. לא הכל על טהרת הבצק".
מפגש עם מקומיים
הגאורגים נחשבים מארחים נפלאים שפותחים את הבית והלב. המפגש עם הכפריים תלוי היכרות, כלומר הקשר נוצר בהתאם למטיילים, לקבוצה ולהדרכה ובכל טיול יש מפגש מאוד ער עם המקומיים.