מיכל מנור, בעלת הבלוג רואה עולם, בחרה להמליץ על חבל אומבריה באיטליה, ברלין וסרדיניה.
ברלין
למה ברלין: בגלל השלכת והפסטיבלים
בברלין התאהבתי לראשונה בקיץ, אבל כבר אז, כשהתהלכתי בשדרות הירוקות שלה, דמיינתי עד כמה היא יפה בסתיו. העלים של עצי התרזה הנטועים בשדרות העיר, משנים בסתיו את צבעם והופכים לזהובים, אליהם מצטרפים העלים בפארקים ובכיכרות שמוסיפים גוונים של אדום וכתום לעיר, הן על העצים עצמם והן על המדרכות והמדשאות.
בקיץ עלול להיות חם בברלין ואילו בחורף העיר קפואה. אוקטובר הוא חודש נפלא לטייל בה, לא בכדי מתקיימים בחודש זה כמה פסטיבלים גדולים בעיר, כדוגמת פסטיבל האורות, במהלכו מוארים האתרים המפורסמים של העיר בשלל אורות צבעוניים. מתי: 6-16.10
אירוע נוסף המתקיים בעיר הוא האוקטוברפסט – פסטיבל הבירה הגרמני המפורסם. מתי: עד ה-16 באוקטובר.
ההמלצה שלי: שוטטו בשכונת פרנצלאואר ברג - שכונת מגורים טרנדית במזרח ברלין מעוטרת בבתי קפה, חנויות עיצוב קטנות ומיוחדות, מסעדות אוריינטליות ושדרות וכיכרות עטויות שלכת.
אומבריה
למה אומבריה: בגלל הפסטיבלים ומזג האוויר.
עונת הסתיו, ה"אוטונו", תפורה על אומבריה. בקיץ חם מדי ועמוס בתיירים ואילו הסתיו מחזיר לחבל את האותנטיות והשלווה שבו. מחירי הבתים צונחים ואפשר לשכור וילה נפלאה לכל המשפחה ולתור את החבל.
אומבריה מורכבת מעיירות גבעה יפהפיות מימי הביניים כגון אסיזי, ספולטו, גוביו ואורבייטו, שמורות טבע ייחודיות כדוגמת מפלי השיש ושפע של מים.
חבל אומבריה מומלץ לחובבי הקולינריה האיטלקית, בכל חודשי השנה, אך במיוחד בסתיו - זוהי עונת ליקוט הפטריות, בציר הענבים ומסיק הזיתים שמלווים בחגיגות מקומיות בכפרים ובחוות החקלאיות.
בחודש אוקטובר מתקיימים באומבריה מספר פסטיבלים של קולינריה ותרבות: הפסטיבל הידוע מכולם הוא פסטיבל השוקולד של פרוג'ה, אחד מפסטיבלי השוקולד החשובים בעולם, הכולל יריד שוקולד ענק, סדנאות, טעימות, הרצאות, מופעים, תהלוכות רחוב ועוד. מתי: 14-23 באוקטובר
לצד פסטיבל השוקולד נערכים באוקטובר גם אירועים קולינריים נוספים כגון יריד פטריות כמהין בגוביו, יריד סלרי בסגנון ימי הביניים בטרווי, חגיגות שמן הזית ברחבי החבל ועוד.
סרדיניה – לא רק בטן גב
למה סרדיניה: בגלל מזג האוויר והפסטיבלים
יש לי חיבה גדולה לאיים ולחופי ים. בקיץ כאשר חם ועמוס לעייפה אני מעדיפה לבחור בחופים או איים בים הצפוני, אולם בסתיו איי הים התיכון קורצים לי.
לאחרונה שמתי עין על סרדיניה. פניתי לחברתי רוית חבשוש, בלוגרית, צלמת, מרצה ומומחית לסרדיניה כדי לשמוע ממנה למה כדאי להגיע לאי דווקא בחודשי הסתיו.
סרדיניה מציעה למבקרים בה שילוב של טבע פראי, חגיגות פולקלור וקולינריה מענגת. אחרי החום המתיש של הקיץ, הימים הופכים נעימים ומזג האוויר הנינוח אידאלי לטיולים בטבע הפראי של סרדיניה: טרקים רגליים ביערות עבותים, שייט בקיאק לאורך חופים בתוליים וביקור במערות חבויות בין הסלעים, טיפוס מאתגר על צוקי אבן נישאים וכל אפשריות הספורט הימי.
חודשי הסתיו מזמנים הכרות אינטימית יותר עם האי שהתרוקן מהמוני התיירים שגדשו אותו לעייפה בעונת השיא והמחירים בהתאם.
זוהי עת האסיף ובכל חודשי הסתיו מתקיימים בסופי השבוע בכפרי ברבג'יה פסטיבלי פולקלור הנקראים "חצרות פתוחות" המזמנים הצצה לפולקלור המקומי, סדנאות אומן מסורתיות וכמובן מעדנים קולינריים מתוצרת ביתית.
זיוה רענן, בעלת הבלוג שמתי לב, בחרה להמליץ על פרובנס ופורטוגל
פרובנס
למה פרובנס: בגלל מזג האוויר והפסטיבלים המקומיים.
מזג האוויר נעים בסתיו ובמסעדות עדיין מוציאים שולחנות לרחוב. כשהרגליים מתעייפות משיטוט בשווקים הצבעוניים אפשר לנוח וליהנות מלהקה המנגנת על קרש כביסה - וזו חוויה שחווינו בטיול סתיו בעיירה וייזו לה רומיין (Vaison la Romain) שבשיפולי הר ונטו.
לפרובנס יש הרבה פנים: הערים הידועות, המונומנטים העתיקים והמורשת של אמני המאות הקודמות. זהו גם חבל ארץ עם נוף מגוון ובו כמה פנינים מרהיבות כמו המערות המרשימות מאוד שבמרחב הנהרות סז (Ceze) וארדש (Ardeche) שעליהן אני מאוד ממליצה.
מרכיב מאוד משמעותי בפסיפס היוצר את פרובנס הוא הנוף החקלאי העשיר והמשובץ בכפרים עתיקים. באוקטובר חוגגים את עונת הערמונים במחוז ואר (Var) ואת הבציר במחוז ווקלוז' (Vaucluse). בנובמבר נפתחים שווקי פטריות הכמהין. בשמורת הקמארג (Camargue) שבשפך נהר הרון חונות המוני ציפורים נודדות, וזו הזדמנות ליהנות גם מהפסטיבל בבירת הקמארג - העיירה סט מארי דה לה מר (Saintes-Maries-de-la-Mer), עיירת צוענים עם מסורות משלה. אירוע מיוחד מתקיים בחוף הים בשעות החשכה ב-22-23.10, השנה בדיוק בחופשת סוכות.
עוד מידע על פסטיבלי סתיו בפרובנס כאן.
פורטוגל
למה פורטוגל: בגלל מזג האוויר הנעים בסתיו.
כפרי הצפחה במזרח פורטוגל
במורדות ההרים שבמרכז פורטוגל נחבאים 26 כפרים מיוחדים במינם. השבילים, קירות הבתים, הגגות, אדני החלונות ואפילו מדפים הבולטים החוצה להנחת קישוט או עציץ – הכל עשוי מלוחות צפחה המצויים בטבע וחתוכים באמצעים פשוטים. אין שתי אבנים זהות. ברכס Serra do Açor, מול טרסות חקלאיות על המדרון התלול, נמצא הכפר המרהיב והמפורסם בין כולם - פיודאו (Piódão). בתי הכפר מטופחים והוא הומה מתיירים.
לא כך בכפרים של רכס Serra da Lousã המיוער. הכפרים היפים נטושים. כביסה על חבל או עציץ בפתח הבית נראים פה ושם בתוך העזובה. הדיירים הם אנשים המחפשים את האווירה המיוחדת. אין בתי ספר או גנים ואין תנאים לגדל משפחה.
דווקא בכפר הגדול של האזור – Talasnal נעשים ניסיונות לשיקום. כמה שיפוצניקים, כמה בתי כפר שהפכו לדירות נופש, צעירים המבלים בהן, דייר אחד קבוע, תנועת תיירים לא המונית בשעות של אמצע היום, בית קפה אחד פצפון, מסעדה אחת שפתוחה רק על פי הזמנה – זה כל מה שיש. קסם בלתי מוסבר נסוך על המקום. אולי המסתוריות וחדוות גילוי של עולם נשכח הם שיוצרים אותו. המדרונות הירוקים מסביב יפים. שבילי הליכה מקשרים בין הכפרים, ובמזג האוויר הנעים של הסתיו ניתן לטייל ביניהם ולשכוח מהעולם.
דרך היין של עמק הדואורו בפורטוגל
טרסות גבוהות בנויות על מדרון ההר התלול, זו על גבי זו, קומות קומות. בכל טרסה גדלים גפנים בשתי שורות. מגדלי הקומות האינסופיים האלו מתפתלים בקו ההר המתעקל ובמפגש עם יובליו הרבים. במקומות רבים הטרסות נתמכות בקיר הבנוי מאבן הצפחה המקומית. אלה הן טרסות עתיקות. בכל אחת מהן נבנה גרם מדרגות שיקל על העובדים לטפס אליה ופתחי ניקוז למי הגשמים - זהו פלא הנדסי שנבנה בעבודת ידיים. הטרסות החדשות נבנות כיום בכלים כבדים אבל העבודה בכרמים כרוכה עד היום עד היום בעבודה רבה הנעשית ביד. המטיילים באוקטובר יזכו לראות את הבציר בשיאו.
אזור הכרמים נמצא כמאה ק"מ מערבה מהעיר היפה פורטו, וכשמגיעים אליה כדאי מאוד לעשות את המאמץ ולראות גם את הפלא הזה של החקלאות ההררית. יפה לנסוע לאורך הנהר או לשוט באחת הספינות. יש גם קו רכבת העובר כמעט צמוד לקו המים. בעיני, המראות המרשימים ביותר הם לאורך הכבישים הצרים המתפתלים במעלה ההר מעל לעיירות פסו דה רגואה (Peso da Régua) ופיניו (Pinhão), היושבות בגדה הצפונית של הנהר. גם במדרונות של הגדה הדרומית יש מראות מרהיבים.
רבקה קופלר, בעלת הבלוג אוספת אוצרות, בחרה להמליץ על מונטריאול בקנדה ועל לופר באוסטריה.
מונטריאול
למה מונטריאול: בגלל השלכת.
מונטריאול בנויה על שני איים גדולים בחבל קוויבק הצרפתי של קנדה, משלבת חדש עם ישן בעיצוב יפהפה ומושלם. העיר מחולקת לרבעים שונים, ייחודים מאוד באופיים ויחד עם זאת מתחברים למארג של עיר גדולה, פועמת ותוססת. במרכז העיר מתנשא לגובה הר רויאל (Mount Royal) שהוא פארק יפה שעם צבעי הסתיו הופך ליפה עוד יותר. בסופי שבוע ניתן לראות כאן פעילות ספורטיבית רבה, והדובדבן שבקצפת היא התצפית על העיר מראש ההר - זו אחת היפות ביותר שראיתי מעודי.
מזג האוויר באוקטובר מאפשר טיולים רגליים ברחובות העיר היפים ולספוג את אווירתם, לשלב הנאות כמו ישיבה בבתי הקפה ברחוב סנט דניס (Saint Denis) , לצד שופינג מגוון, או ארוחה באחת המסעדות המשובחות בכיכר ז'אק קרטייה (Place Jacques-Cartier)בליווי הופעות של להקות ג'ז מקומיות.
בעיר מוזיאונים רבים וטובים, ביודום, בזיליקה מרהיבה - אחת היפות בעולם ובסתיו תוכלו למצוא אירועים כמו אירועים כמו, פסטיבל אורות בגן היפני ובגן הסיני עד ה-31 בחודש.
הצעה לטיול: הגעה לשדה התעופה טרודו במונטריאול דרך אירופה ושילוב ביקור בעיר עם טיול בצבעי השלכת של חבל קוויבק היפהפה, המשלב טבע פראי עם ערים מרתקות.
אתנחתא בלופר, אוסטריה
למה לופר: בגלל הרוגע, השלכת והדלועים הכתומים.
כל בוקר בדקנו את עץ האגסים שהשתרג אל תוך קיר הבית שמול מרפסת החדר שלנו במלון, בכל הימים בהם שהינו בלופר. האגסים שעליו הלכו והאדימו וביום האחרון העזתי וקטפתי אחד שהיה מבושם וטעים כדבש.
לופר (Lofer) היא מקום נהדר לגור בו בטיול באוסטריה. כל הכפרים והעיירות של אוסטריה נעימים וציוריים, אבל אני בחרתי להמליץ על לופר כי היא נמצאת בדיוק על התפר שבין זלצבורגלנד, טירול ודרום בוואריה וממנה ניתן לטייל לכל אלה ואף לנוח.
לופר היא עיירה עתיקה ועל כל בית בה מותקן שלט המתאר בקצרה את ההיסטוריה שלו, במרכז העיירה ממוקם רכבל העולה להר לופר, אני ממליצה לטייל בשביל היורד מההר למטה אל העיירה באחו לצד הפרות הלוחכות את העשב.
זה מקום טוב לנוח בו והסתיו יפה כאן במיוחד. כדאי לטייל לאורך טיילת הזאלך, להקשיב לציפורים, ליהנות מהמסעדות המשובחות במקום וממראות הדלועים הכתומים המקשטים פינות שונות, העלים המרשרשים על המדרכה ומזג האוויר מאיר הפנים, שכן זו העונה הכי יבשה בשנה, ואולי גם ליהנות משוק הפשפשים של סוף השבוע.