איזו מדינה בעולם מצטיינת במיוחד במטבח שלה? יש שיאמרו מיד שצרפת ידועה בגורמה שלה, אחרים יענו שאין כמו האוכל האיטלקי ויש גם כאלה המעריצים את מאכלי הבלקן. אבל כשפנינו לחבורת מומחים שמבינים משהו בעולם שמעבר לים – טיילים, מדריכי טיולים ואנשי חברות תיירות המרבים לבלות ולאכול בחו"ל, קיבלנו דווקא שלל תשובות מפתיעות. קבלו את רשימת היעדים שיספקו לכם את החוויה הקולינרית העשירה ביותר.
גאורגיה
גולן לובנוב, מנכ"ל אקו טיולי שטח
לי, באופן אישי, אין ספק שהאוכל הגיאורגי הוא הטעים ביותר בעולם, בזכות הטעם, הגיוון והטריות. לכל ארוחת צהריים וערב מתלווה סלט כפרי ופשוט, בטעם חזק ועסיסי של ירקות שלא הנדסו את טעמם.
לצד המנות המסורתיות - החצ'פורי (לחם הממולא בגבינה עתירת קלוריות הנמסה בעסיסיות בפה), החינקאלי (כיסוני בשר) והקבב, יגיע לשולחן גם היין המקומי. הגיאורגים אוהבים לשתות, וכל ארוחה הופכת לבילוי משותף ולמקור של הנאה ושמחה.
אני ממליץ לאכול במסעדות מקומיות בכפרים, ולא להיבהל גם אם המקום ריק והטבחית מנומנמת. את המאכלים יכינו לכם במקום – וזה ייקח לפחות חצי שעה. בינתיים יגבירו לכם את הטייפ שינגן שירי עם גיאורגיים, ולכן אני ממליץ להתחיל לשתות כבר בשלב הזה.
איטליה
דנה לביא, סמנכ"ל שיווק וסחר של הדקה ה-90
מבין כל המקומות שאני נוסעת אליהם במסגרת טיולים או לצורך עסקים, אני יכולה לומר שהאוכל בחבל טוסקנה שבאיטליה הוא הטעים ביותר. המאפיין העיקרי של המאכלים בטוסקנה הוא שיחד עם זאת שהם טעימים להפליא, הם גם פשוטים ובסיסיים במיוחד מבחינת המרכיבים והתבלינים. מבחינתי, מטבח שמכין מאכלים ממרכיבים טריים שמיוצרים באזור שבו הם מוגשים, הוא מטבח מנצח.
המטבח הטוסקני מתמחה בבשר משובח, לחם, גבינות, שמן זית וירקות טריים, כשכל ארוחה מלווה ביין הקיאנטי האיכותי וביינות מקומיים אחרים שענביהם גדלים בכרמים שבאזור.
יוון
ליאור וייס, מנהל אוניית המג'יק
האוכל היווני ידוע בפשטותו ומכאן, לטעמי, גאוניותו. דגים טריים שמספק הים הנדיב, שמן זית איכותי מקומי, ירקות מובחרים וחשיבה פשוטה ללא יומרות עושה את האוכל, בעיקר במסעדות עממיות ולא במלכודות תיירים, לחוויה קולינארית מענגת.
הודו
מעוז דור, מדריך בעולם אחר
הייתי רוצה לומר שצרפת היא המדינה עם האוכל הכי טעים בעולם, שכן אין ספק ששם חוויתי את האהבות הגדולות שלי לאוכל משובח, אסתטי וטעים להפליא. אבל כחובב הודו וכצמחוני, אבחר ביעד הזה.
הודו היא המדינה היחידה כמעט בה לצמחוני כמוני יש היצע רחב לבחור במסעדה. מרבית האוכלוסייה בהודו לא אוכלת בשר, ולכן המטבח ההודי מותאם ומתמחה בתבשילים צמחוניים. זו מדינה טרופית ולכן יש בה שפע של ירקות, קטניות ודגנים בשילובים של טעמים ותבלינים אקזוטיים. אכלתי שם אננס בגדול הראש שלי, קני סוכר ושאר מיני מאכלים שבעצם מספקים את כל מה שהגוף צריך, גם ללא בשר.
ישראל
מויש מעוז, מדריך באקו טיולי שטח
לאור ניסיוני הרב במסעות בארץ ובעולם, אני חושב שהאוכל הטעים, המגוון והעשיר ביותר במוטיבים קולינריים וייחודיים מצוי בארצנו הקטנה והמשוגעת. הייתי מוסיף לליגת המזון הטעים והמגוון גם את מנעמי המטבח הטורקי והגיאורגי או את אוכל ההרים הנפאלי, אך אלה ליגה לאומית לעומת ישראל – אלופת ליגת העל.
מרוקו
סימן עובדיה, מנכ"ל בשביל הזהב
לטעמי מרוקו היא היעד הכי טעים בעולם. המטבח המרוקאי במרוקו שונה מהמטבח המרוקאי היהודי שאנו מכירים בארץ; מסורות הבישול וחומרי הגלם דומים, אבל לאורך השנים נעשו במטבח היהודי שינויים, עיבודים והתאמות בכדי שיתאימו לחוקי הכשרות ולמנהגי האכילה המקומיים, מה שהפך את המטבחים לשונים זה מזה.
האוכל של מרוקו מורכב במיוחד בגלל היסטוריה שלה: הרומאים, הביזנטים, הספרדים, הפורטוגזים, היהודים ומסורות ותרבויות שונות נוספות הוסיפו כל אחת את הטעמים והריחות המיוחדים להן, ולכן המטבח המרוקאי הוא למעשה שילוב של מספר מטבחים - ונדמה כי הוא לקח את הטוב ביותר מכל אחד מהם.
בעיני, המאכל הטעים ביותר במרוקו הוא עוף בלימון. המרכיבים הדומיננטיים בו, פרט לעוף כמובן, הם זעפרן, זנגביל, פטרוזיליה, כוסברה, לימון, שמן ארגן (שמן המופק מהפרי הגדל על עץ הארגן) והרבה בצל. העוף מוכן אחרי שעתיים של בישול בטאג'ין (קדירת בישול מרוקאית). המלצה חמה – כדאי מאוד לאכול את העוף בלימון עם "פרנה" (לחם מרוקאי אותו אופים על חלוקי נחל בתנור).
סרי לנקה
סיון גוטמן, מדריכה באקו טיולי שטח
בסרי לנקה מכינים מעדנים יוצאי דופן, הטעימים ביותר בעולם לדעתי. על פניו נדמה כי המטבח המקומי משעמם, כי כמעט כל הארוחות מבוססות על אורז ותבשיל קארי. כמו בהודו, תבשיל קארי מבוסס על רכיב מרכזי - לרוב ירק או בשר ברוטב נוזלי - ובדרך כלל חריף מאוד עם הרבה תבלינים. אבל האמת היא שתבשילי הקארי רחוקים מלשעמם. עושר החומרים הזמינים באקלים הטרופי יוצר אפשרויות אינסופיות, ואם מצליחים להתרגל לחריפות (או לחילופין לשכנע את הטבח שיכין לכם בלי חריף), מגלים שפע טעמים, מרכיבים מפתיעים ושילובים שלא תמצאו בשום מקום אחר – למשל קארי פרי הג'ק, קארי אננס, או המנה החגיגית והטעימה ביותר - קארי פרחי בננה.
תאילנד
גלעד ברובינסקי, מנהל השיווק של דיזנהאוז
המאפיין הברור ביותר של האוכל התאילנדי, שהופך אותו לאטרקטיבי ביותר בעיני, הוא שילובי הטעמים שנדיר למצוא במקומות אחרים; עירוב של מתוק, חמוץ, מלוח וחריף, ואם תחפשו היטב – גם מר. יתרון גדול נוסף במטבח התאילנדי הוא הגיוון: המטבח התאילנדי מגוון מאוד, ובין מרכיבי האוכל הפופולאריים תוכלו למצוא חלב קוקוס, למון גראס ("לימונית" או "עשב לימון" בעברית), קפיר ליים (עלי עץ ליים הבר), ירקות מיוחדים, פירות אקזוטיים ועוד.
לא מדובר במטבח מסובך במיוחד. נדמה כי המרכיב העיקרי של האוכל התאילנדי הוא האורז, אליו מתלווים תבשילים ותוספות שונות. לעיתים מוחלף האורז בסוגי נודלס שונים, אך העיקרון נותר זהה.
בתאילנד לא נהוגה חלוקה למנות כפי שאנו מכירים בארץ – ראשונה, עיקרית ואחרונה. בתאילנד כל המנות מוגשות יחד, והשמחה רבה.
אלבניה
יגאל צור, מדריך דרך החופש מקבוצת קשרי תעופה, סופר ומדריך טיולים
אלבניה לא נכנסת בקלות לקטגוריה הזאת: מה כבר אפשר לצפות ממדינה שהייתה נעול חמישים שנה על מנעול ובריח, אחר כך כמעט התרסקה והגיעה לאנרכיה ועכשיו מנסה להתעורר מתרדמת ומגלה שאף אחד לא ממש חיכה לה?
אלבניה היא מקום שבו בירה מקומית, גרמנית ומקסיקנית נמכרות בחמישה שקלים, קפה אספרסו איטלקי משובח בשקל אחד, ואפשר להשיג בקלות גם ארוחת ערב איטלקית מפוצצת עם צלעות כבש, פסטה וניוקי.
כל כמה מטרים יש מסעדת גריל, ובאחת מהן אכלתי את הקבב הכי טוב שטעמתי מעודי. מגש מתכת עם עשרה קבבים רוחשים, ולידם ראש שום צעיר, לחם טרי, יוגורט חצי מוקשה, עגבניות ירוקות מוחמצות וחצי ליטר של בירה לאגר צוננת ולא רעה בכלל. לא הכל דפוק באלבניה; אני יכול לתת לפחות דוגמא אחת למשהו ממש טוב בה.
טהיטי
ויויאן דל מאס, מנכ"לית קבוצת אייר פראנס KLM
ביקרתי במקומות רבים בעולם, ובכולם הכרתי וטעמתי מאכלים רבים. אך המקום שהציע את המאכלים שהכי ערבו לחיכי היה טהיטי.
בטהיטי מציעים התושבים המקומיים למבקרים ארוחה מיוחדת הנקראת מאא טהיטי (maa tahiti). זוהי ארוחה פולינזית מסורתית, המשלבת מגוון מאכלים טעימים. אופן ההגשה של הארוחה והבישול המיוחד מוסיפים נופך אותנטי נוסף לארוחה המושקעת דיה. מאא טהיטי היא ארוחה הנתפסת כחגיגית מאוד, ועצם הכנתה מביע כבוד רב לאורח. לטובת הארוחה המארחים מסדרים את המאכלים בתוך צלחות מיוחדות ומכניסים לתנור אש הנמצא בטבון בתוך האדמה.
הארוחה משלבת מאכלי דגים ברוטב חלב קוקוס ולימון, בשר מקורמל ופריך ברוטב מתוק, תפוחי אדמה ברוטב, פודינג בננה אפוי בציפוי חלב קוקוס ועוד. את כל הצלחות מכניסים לתנור מיוחד, וחלק מהמארחים גם מוסיפים טעם מעושן לאוכל - מה שמקנה לארוחה המסורתית חווית טעם נוספת.