המוני המטיילים הישראלים שמגיעים לנפוש בחופי סיני, חולפים בנסיעתם על פני עשרות שלדים של מלונות יוקרה שהוקמו בדרום סיני והיו אמורים להיות חלק מפרויקט ענק של ממשלת מצרים להפוך את האזור לריביירה שתמשוך המוני מטיילים. כעת, אחרי שהושקעו במקום מיליוני דולרים, המלונות ננטשו לפני שסיימו את העבודה עליהם – והפכו לפילים לבנים.
>> הצצה למלון היוקרה שעומד נטוש באילת
בשנות השמונים פינתה ישראל את חצי האי סיני במסגרת הסכמי השלום עם מצרים. לאחר הפינוי תכננה ממשלת מצרים לפתח אזור בין טאבה לנואיבה שיכלול עשרות מלונות יוקרה, רצועת חוף שתהיה אחד המקומות היפים בסיני. לשם כך, ממשלת מצרים עודדה יזמים מקומיים לבנות מלונות והעניקה להם תמריצים בהיקף של עשרות מיליוני דולרים. הממשל המצרי הציב תנאי: הקמת המלון תוך חמש שנים ולא האדמות יחזרו לידי המדינה.
אנשי עסקים סעודים וממדינות המפרץ הצטרפו ליוזמה המצרית, אך כעבור כמה שנים, לאחר שהחלו בבניה, היזמים נעלמו עם מיליוני הדולרים שקיבלו מהמצרים והשאירו במקום שלדים של מה שהיו אמורים להיות מלונות יוקרה.
"מראה עצוב לראות את המלונות האלה נטושים", אמר עו"ד גיא שילה, מדריך טיולים וותיק בסיני ומנהל קהילת הפייסבוק 'אוהבי סיני', "זה נוף לא נעים לעין אבל לא נראה שמשהו ישתנה בעתיד. זה עצוב לראות שלדים של מלונות במקום של טבע ויופי כמו סיני".
"היה עדיף להרוס את המלונות ולהחזיר את הנוף המדברי", אמרה דליה, שנוהגת לנפוש בסיני כמה פעמים בשנה. "השלדים הללו מיותרים. זה אזור ממש לא תיירותי וחבל שהממשל המצרי לא מביא דחפורים ומחריב אותם. התיירות של סיני היא לא באזורים האלה שלא מעניינים כמעט אף אחד וחבל".
נכון להיום, השטח עם שלדי המלונות חזרו לידי ממשלת מצרים אבל מתברר שזו לא ממהרת לפתח את המקום מחדש בגלל העלויות האדירות, ויזמים ממצרים ומחוצה לה לא מתלהבים להשלים את בניית המלונות בגלל המיקום הלא אטרקטיבי שלהם.
"מרבית התיירים נוחתים בשארם או מבלים בדהב. אין להם שום טעם לנסוע לאזור", אומר עו"ד שילה. "למרות שהרשויות במצרים השמישו שדה תעופה בטאבה שבזמן הקורונה נחתו בו טיסות מפולין, זה לא תפס לצערי. הבעיה של האזור שהוא לא אטרקטיבי לתיירים. לכן לא תראה מלונות חדשים שנבנים באזור טאבה פרט לאלה הקיימים שהוקמו לפני שנים רבות ומושכים רק ישראלים שמעדיפים להיות קרובים לגבול ולא להתרחק יותר מדי לתוך עומק סיני".