בתחילת מאי השנה התפרץ הר הגעש קילאווה בהוואי. הלבה שזרמה בעיר במשך כ-20 ימים הביאה להרס רב של מבנים ופציעתם של עשרות אנשים, אך לצד זאת, המראה המהפנט של הלבה הזורמת ברחובות גרמו ללא מעט סקרנים להגיע ולהביט בתופעה מקרוב.
זו ממש לא הפעם הראשונה שהרי הגעש הפעילים מסביב לעולם מושכים אליהם תיירים. המוכר ביותר לנו ברשימה הארוכה הוא הר הויאריקה בצ'ילה, אליו נוהרים המוני מטיילים בשנה, ובתוכם לא מעט ישראלים שטיילו בדרום אמריקה; יחד איתו ניתן למצוא את הר הגעש אייאפיאטלאייקוטל באיסלנד (שגרם לא מעט נזק במרחב האווירי ב-2010), הרי הגעש וזוב ואנטה באיטליה, הר הגעש מראפי באינדונזיה, אסו ביפן ועוד רבים אחרים.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
על פניו מדובר בתיירות לגיטימית ומרשימה מאוד, אך כשהמטיילים נעשים אמיצים יותר, או במילים אחרות, מסכנים את חייהם יותר, במטרה להתקרב כמה שניתן למקומות המסוכנים, צורת התיירות הזו כבר הופכת למטרד לא קטן עבור כולם. רק בשנה שעברה נהרג ילד בן 11 שנפל ללוע של הר געש באיטליה. הוריו שניסו להציל אותו נהרגו גם כן.
"הרי געש הם אחד מכוחות הטבע שלאדם אין שום דרך לשלוט עליהם", אומרת איימי דונבן (Amy Donovan), גיאוגרפית מאוניברסיטת קיימבריג', המחברת מאמר על תיירות הרי הגעש שצוברת תאוצה בעלום. "אנחנו כאנשים לא יכולים לעשות נגד הלבה או ההתפרצות שלה שום דבר, מלבד לא להתקל בדרך שלהן".
בדו"ח שפירסמה לאחרונה, מזהירה דונבן מפני הסכנות הרבות והקריטיות שבתיירות הרי הגעש. "המוני 'וולקנופילים' מסתובבים ברחבי העולם כדי לנסות ולהגיע הכי קרוב שאפשר להתפרצויות", היא כותבת בדו"ח. "אך התיירים לא מבינים את תופעת הטבע הלא צפויה הזו, הם נפגעים, וגורמים לאנשי כוחות החילוץ וההצלה לסכן את חייהם גם כן".
דונבן מציינת בדו"ח שלה בעיקר את הגידול בתיירים שמגיעים לאיסלנד ונפגעים מהרי הגעש הפעילים במדינה. היא מציינת שהתופעה הזו במדינה הפכה להיות כל כך גדולה, שהרשויות המקומיות חושבות פעמיים האם לדווח כל פעם שיש סיכוי להתפרצות, מחשש שהמוני תיירים יגיעו למקום בכוונה.
יחד עם זאת, חשוב לציין שישנם דרכים לטייל באיזורים של הרי געש פעילים בבטחה, ואם עושים זאת בצורה אחראית, זו חוויה יפה ולגיטימית לחלוטין. בחברת מגנוס איתור וחילוץ, המתמחה בחילוץ מטיילים בסיטואציות מסוג זה, מציינים שהיציאה לאזור בו ידוע כי יש הר געש פעיל צריכה להיעשות בליווי מדריך מוסמך שמכיר את השטח והנתיבים בהם מותר לנוע.
חשב לזכור גם שזהו אזור שנוטה לרעידות אדמה וקרבה ללוע פעיל מסוכנת וראוי לנקוט במירב הזהירות לפי הוראות המדריכים המקומיים. תוואי השטח מתאפיין במדרונות תלולים, אחיזה ירודה, אבנים ואפר מה שמקשה על ההליכה. מסלולים מסוימים אף ידרשו ציוד ייעודי הכולל נעליים מיוחדות, מסיכת חצי פנים, קסדות וציוד בטיחות לפי ההוראות.
עוד דבר שחשוב לזכור זה שבהרי געש גבוהים עלולה להיות סכנה של מחלת גבהים, ויש לפעול לפי הכללים להסתגלות לגובה. וודאו כי יש ברשותכם מכשיר לוויני לחירום והתייחסו בכובד ראש לכל אזהרה של המכונים הסיסמיים, במידה ומוכרז צפי לסכנה אין להתקרב להר.
כל ההמלצות הללו תקפות גם לסיורים מוסקים מעל לוע הרי הגעש השונים. אמנם החוויה בה מביטים על לוע הר הגעש מלמעלה, היא ייחודית, אך היא יכולה להיות מסוכנת לא פחות, ואף יותר, מזו שעל הקרקע, היות והתנאים יכולים להשתנות באופן דרסטי מהרגע להרגע ומי שנפגע ראשון זה מי שנמצא מעל לוע הר הגעש.