אחד המראות המרגשים בטיול בסין הוא ההמונים הממלאים את הכיכרות השכם בבוקר ומבצעים תרגילי טאי-צ'י, התעמלות וריקודים מסוגים שונים. בני 30 ובני 80, נשים וגברים, כל-כך הרבה אנשים שעושים ביחד פעילות גוף ונפש, אך כל אחד מרוכז בעצמו, מקשיב לגופו, ומבצע את התרגילים בכוונה גדולה.
המוני עמלים מתחילים כך את יומם, בפארקים ובכיכרות. מסורת שורשית של מאות שנים ודרך נפלאה להתחיל את היום ולהגביר את הריכוז, את הערנות ואת הקשב. בכיכר שאני ביקרתי בה, בעיר שינינג, מכל פינה נשמעה מוזיקה שונה, אך נדמה היה שזה לא מפריע לאיש. כל אחד עסק בשלו ונתן מרחב לאחרים. חשבתי שאם זה עובד בסין הצפופה, שבה יודעים יפה מאוד גם לדחוף ולהידחף, אולי אפשר גם אצלנו?
מחפשים תכנים רוחניים
ואכן, חברות טיולים שונות שזיהו את הצורך, הנואש לעתים, של יותר ויותר בני אנוש מתוחים לזכות במעט שלוות נפש, מציעות בשנים האחרונות מגוון של חופשות שהן מעין ספינת תענוגות לנפש. כך למשל, חופשות יוגה הן כיום טרנד עולמי שכבר תויג כתיירות בשביל הנפש, והגארדיאן הבריטי אף מנה לאחרונה בין אטרקציות תיירותיות שונות את עשרת אתרי היוגה הנחשבים לשנת 2012: Les Passeroses בדרום מערב צרפת, Simon Low בגואה שבהודו, Yoga Farm בקוסטה ריקה, Yoga Barn באי באלי שבאינדונזיה, Jason Vale Juice and Yoga retreats בטורקיה, ו-Kaliyoga באנדלוסיה שבספרד.
אם באמצעות יוגה או מדיטציית זן, טיפולי איורוודה, ניקוי הגוף מרעלים, או אם באמצעות דמיון מודרך, חופשות מהזן הזה משתלבות בטרנד של החיפוש אחר מה שנהוג לכנות כיום תכנים רוחניים. למשל, חברת Yoga Travels שהחלה את פעילותה לפני כעשר שנים בסיני, מציעה כיום חופשות יוגה משפחתיות הכוללות טיולים, מחול ותנועה, ותרפיה באמנויות בפינות שונות בעולם, מטורקיה, קפריסין ומרוקו, ועד ספרד, תאילנד ואיי סיישל; ובעיגול הפנימי, בהדרכתם של איריס ורמי סמסון, מציעים חופשה בטוסקנה הכוללת טיפולי שיאצו, הליכה בין כרמים, טבילה במרחצאות, היכרות עם עשבי מרפא, מדיטציית זן ודמיון מודרך, וגם ריקודים לצלילי מוזיקה איטלקית.
"אנשים מחפשים כיום לשלב התנסויות חדשות של גוף ונפש, ביעדים מיוחדים", אומרת טלי יטיב, מנכ"לית חברת מדרפט ספיריט, שהחלה לשווק בארץ חופשות מהסוג הזה. "אין מדובר ביעדים עם תנאים ספרטניים חלילה. את המצברים טוענים במלונות יוקרה בסרילנקה, באיי סיישל, ובחופי קפריסין, כרתים או קוסטה בראבה".
כך למשל, חופשת האיורוודה והיוגה של מדרפט ספיריט מתקיימת בריזורט הנמצא בתוך גנים טרופיים בסרילנקה. היא כוללת הרכבת תפריט על-פי אבחון של רופא, משווקת במחיר של 2,500 דולרים ל-11 לילות על בסיס פנסיון מלא, והנופשים מבקרים בכל האתרים שבמסלולי התיירות באי, משוק הדגים ב-Negombo, עובר בבית יתומים לפילים ובמקדש מערות הזהב המצוירות, ועד מטעי גומי וקינמון.
את חופשת ניקוי הרעלים מבלים בכפר נופש שבמפרץ בצפון קפריסין. מחירה כ-850 אירו לחמישה ימים והיא אמורה להגביר את המודעות לתפעול נכון של הגוף ולהטעינו באנרגיות מחודשות. יטיב: "הסדנה מבוססת על טכניקה המשלבת צום ושתיית מיצי ירקות ופירות, שייקים שונים, עשבי מרפא, מינרלים וויטמינים, והתהליך מלווה בתנועה ובתרגילים האמורים לזרז את תהליך הניקוי ולהגביר את תחושת החיוניות. אנחנו מנסים לבחון לעומק דברים שמטרידים אותנו ולמצוא דרכים לפתור אותם, או לקבלם באהבה ולהגיע להרמוניה פנימית".
קל יותר להיפתח לשינויים
אני מודה. כשמדברים איתי על טיהור הגוף מרעלים, על הרמוניה פנימית או על הצורך להתאזן, הדברים נשמעים לי כמו פופקורן רוחני - מרגישים נפלא לזמן מה, אבל האם משהו השתנה באמת? ובכלל, האם עבודה פנימית מצריכה ישיבה דווקא באיי סיישל או בסרילנקה?
מצד שני, אולי באמת קל יותר להיפתח לשינויים כשנמצאים הרחק מהבית. "כשאת עושה יוגה באתר מבודד בחו"ל, זה סוג של מסע שמקלף אותך", אומרת נעמה פלד, שמדריכה כבר כמה שנים טיולי יוגה לאתרים שונים בחו"ל.
"אם ביומיום אנשים באים לשיעור יוגה, פורסים מזרן ואחרי שעה וחצי חוזרים לשגרת חייהם, בחו"ל הם נמצאים בניתוק מהבית ומהעבודה, ויוצאים מהתפאורה הרגילה. במשך שבוע שלם הם מתרגלים ומזיעים ביחד עם חבריהם לקבוצה, ופעמים רבות נוצרים קשרים משמעותיים שקשה להתנסות בהם בחיי היומיום. הקרבה הזאת יוצרת תחושה של שבט והיא עשויה לחולל מטמורפוזה של ממש".
יחד עם חברתה שירלי כספי, אחת ממדריכות היוגה הבכירות כיום בישראל בשיטת אשטנגה, מתכננת פלד מפגש יוגה שיכונה ממעמקים, וייערך במשך חמישה ימים בסוכות בחופה הצפוני של קפריסין. החופשה תעלה 3,300 שקלים על בסיס חצי פנסיון.
נדמה שאין כמו הודו כדי להתנסות ביוגה, באיור וודה ובטכניקות שונות של מדיטציה. זה כמה שנים שקרן וניב דיכטר (קרניבו) מפיקים עבור אל היוגה שבנמל תל אביב סדנאות יוגה במייסור (Mysore), העיר השנייה בגודלה במדינת קרנטקה שבדרום הודו. קרן, מורה ותיקה ליוגה, שחיה בהודו במשך תקופות ארוכות, התאהבה במייסור. "זו עיר בעלת קסם מיוחד, שהשתמרה בה מסורת עתיקת יומין של תרגולי יוגה מבית מדרשו של Krishnamacharya. מבין מאות אלפי התיירים הנוהרים להודו כדי לתרגל יוגה, רבים מגיעים כיום למייסור, שממנה פרצה תודעת היוגה לעולם. אם פעם זכתה העיר לאזכור בלונלי פלאנט רק בזכות ארמון המהרג'ה שבה (אחד הגדולים והמפוארים בהודו, ג' ג'), כיום מתמקד המדריך באפשרויות הרבות לחוות בה יוגה".
ומי מגיע לסדנאות האלה?
"לסדנאות היוגה שלנו בחו"ל מגיעים שופטים בכירים, טייסים, רופאים ומטפלים, וגם חבר'ה שמחפשים את עצמם ומתעסקים ברוח. הקבוצה לנה בבית דירות המנוהל על-ידי ידידים מקומיים שלנו, ומדי יום נקדיש בין שעה לשלוש שעות לתרגול יוגה ונשימות. את שאר הזמן נבלה בלהיות שם, בלספוג את האווירה ואת היופי שבחיי המקום, בשוטטות בשווקים ובמפעלי משי וקטורת, בארוחות מהמטבח המקומי, בפסטיבל האורות של מייסור, בחג הדיוואלי ובמפגש עם מתרגלים מכל העולם". מחיר הטיול והסדנה נע בין 3,100 ל-3,400 דולרים לשבועיים, כולל טיסות, לינה וארוחות בוקר, סיורים ועוד.
יוגה היא כבר מזמן לא רק הודו. אפילו קרן וניב מקיימים סדנאות יוגה בחווה בטוסקנה, במחירים שבין 1,100 ל-1,300 אירו לשבוע. גם רמי מנדלצווייג, מורה דרך ומורה ליוגה, מחבר את שתי האהבות האלה לחופשה בפרובנס עם נגיעות יוגה קלות בלבד. זה עתה חזר מטיול כזה, והוא מספר שהמשתתפים, ברובם מטיילים מן השורה עם עניין כלשהו ביוגה ועם מודעות לתזונה נכונה, שהו בבית כפרי משודרג עם בריכת שחייה, וטבחית מהכפר הכינה עבורם תבשילים מקומיים.
"מי שרצה השכים בבוקר והצטרף אליי למדיטציה ולשעה של יוגה ליד הבריכה בפנסיון, אך בעיקרו זה היה טיול לפרובנס - הכפר סן רמי שהתפרסם בזכותו של ואן-גוך, העיר ארל, קניון ורדון ועיר האפיפיורים אביניון. ביקרנו במנזרים מהמאה ה-12 מהיפים באירופה, שבשניים מהם עדיין חיים נזירים שמנהלים חיי מנזר ומקיימים טקסים דתיים כמו לפני 800 שנים. אחת החוויות החזקות שלי הייתה ב-Abbey de Valsaintes, כנסייה הבנויה על אתר שבו התקיים פולחן פגאני כבר לפני אלפי שנים. אנשים אינם מודעים לכך שיש גם צד מאוד מיסטי ורוחני בפרובנס". הטיול עלה 1,400 אירו לשבעה לילות, ומתוכנן טיול דומה גם בפסח הקרוב.