גולשים על השלג באיטליה (צילום: רויטרס, רויטרס1)
אתר סקי | צילום: רויטרס, רויטרס1

כ-40 אלף ישראלים ייצאו בחודשים הקרובים לחופשות סקי בעולם (לא כולל את הגולשים באתר החרמון), כך שאין פלא שהתעשייה סביב הנושא - החל מפרסום אתרי הסקי וכלה בשיווק הביגוד והאביזרים הדרושים - נמצאת בימים אלה בעיצומה. מהערכות קבוצת "למטייל" עולה כי תיירות הסקי הישראלית מגלגלת מחזור של כ-40 מיליון דולר בשנה - סכום הכולל את הטיסות והשהייה במועדונים ובאתרי הסקי השונים, ואינו כולל את הוצאות הציוד והביגוד, ענף שבפני עצמו מגלגל מחזור של כ-18 מיליון שקל בשנה.

בשנים האחרונות משך אליו ענף הסקי גולשים שלא בהכרח נמנים על העשירון העליון, בעיקר על רקע צמיחתם של אתרי סקי במזרח אירופה, הנחשבים לזולים יותר באופן משמעותי מהאתרים ה"קלאסיים". ענף הסנובורד, לדוגמה, מושך אליו הרבה חיילים בחופשה או חיילים משוחררים, כפי שמסביר אראל קליין, מנהל מרכז "שלג" - המרכז לסקי וסנובורד (מבית "למטייל"): "הגיל הממוצע בענף הוא 25-28, לעומת טווח הגילים הרחב של גולשי הסקי, הנע בין 3 ל-65".

השאלה שבה מתחבטים גולשי הסקי למיניהם היא אם לקנות או לשכור ציוד סקי. מומחי הסקי ממליצים בחופשה הראשונה לשכור את הציוד באתרי הסקי, עקב חוסר הוודאות שאכן תמשיכו לגלוש. ביגוד סקי, לעומת זאת, לא ניתן לשכור, לכן, כדאי לקנות אותו עוד בארץ. אם תישארו ללא סרבל בחו"ל, תיאלצו לרכוש אחד "בקניית לחץ" שגויה, חפוזה ויקרה או שתבזבזו יום סקי שלם בחיפוש אחר ביגוד מתאים.

הציוד נמכר ו/או מושכר בחנויות ספורט ובחנויות מטיילים. כך למשל, חברת "מסעות" מציעה מחלקת השכרת ציוד ואופנה לסקי וסנובורד, וגם לרשת "למטייל" יש חנויות עודפים מתמחות בציוד לסקי, עם קולקציות של שנים קודמות ועודפים הנמכרים בעד 70% פחות ממחיר ציוד חדש.


להגיע לחופשה בכושר

מכשיר כושר רגליים אחוריות
הכינו את השרירים

ניתן לבצע אימונים ספציפיים בחדר כושר או לצאת ולבצע פעילות גופנית באוויר הפתוח, העיקר להכין את קבוצות השרירים העיקריות.

אחת הדרכים להתכונן היא באמצעות תרגול במתקנים המדמים סקי, כמו אלה שבסקימולטור או סקיסקול, המאפשרים ללמוד את הטכניקה ע"י שימוש במדרונות גלישה. "אדם שאין לו רקע בסקי בכלל מבזבז זמן יקר. הוא מתחיל להכיר את הציוד ואת השטח רק ביום הראשון לחופשה. מי שלוקח 10 שיעורים לומד את הטכניקה, השרירים שלו מתרגלים למאמץ הגופני הכרוך בסקי ונחסכים ממנו תאונות ונזקים גופניים", מסביר נוח אילוז מסקיסקול בהרצליה. מחירי שיעורי סקי בסקיסקול: 250 שקל עבור שיעור אישי, 1,800 שקל עבור 10 שיעורים, בסנובורד השיעורים אישיים: 300 שקל לשיעור בודד, 3,000 לחבילה של 10 שיעורים.

בסקימולטור אין אימונים קבוצתיים אלא אישיים או בזוגות: סנובורד - 270 שקל לשיעור אישי (עכשיו במבצע: 216 שקל); 1,300 שקל ל-5 שיעורים; 2,300 ל-10 שיעורים שיעור חינם. 7,500 שקל למנוי. סקי - 220 שקל לשיעור זוגי (עכשיו 176 שקל); 995 ל-5 שיעורים; 1,900 שקל ל-10 שיעורים; 6,000 שקל למנוי.

בחלק ממכוני הכושר מציעים תכניות הכנה ספציפיות:

* בחדר הכושר core בהרצליה, ניתן להתאמן באופן אישי עם מאמני המועדון וכמו כן להתאמן על המכשירים השונים, למשל מכשיר הקינזיס שמדמה את תנועת הגלישה. עוד במועדון: תוכנית הכנה של 12 שבועות, הכוללים שלושה אימוני חדר כושר ואימון אירובי עצמאי אחד לפחות בשבוע (מחיר: 13,000 שקל).

* ב-Great Shape מציעים תכנית של 5 אימונים (לסקי או לסנובורד) של 45 דקות. האימון מיועד למתאמן אחד או שניים (100 שקל לשיעור).

* רשת מועדוני הכושר GO ACTIVE מפעילה קורס הכנה לסקי הכולל ארבעה מפגשים שבועיים בני כשעה. תוכנית האימונים משלבת פעילות אירובית - למשל אימון על מסילה, קרוסטריינר וספינינג, עם תרגילי כוח לחיזוק שרירי הרגלים והבטן תוך התאמה ספציפית לסקי. עוד בתוכנית: מתיחות לכל הגוף ושיפור טווחי התנועה באופן שיאפשר גלישה בטוחה יותר, ושיפור מיומנות הגלישה בעזרת מכשיר הסקי-סימולטור, המתרגל העברת שיווי המשקל מצד לצד על מנת לשלוט על קצב הירידה במורד ונתיב הירידה (כ-250 שקל למנויים ו-500 שקל ללא מנויים.


הבגד עושה את הגולש

ביגוד לסנובורד ולסקי צריך לדעת לקנות. חשוב להצטייד בחליפת סקי המורכבת ממעיל ומכנסיים, או לחילופין סרבל סקי, כפפות בעלות בידוד, ביגוד תרמי פנימי המנדף זיעה, מבודד קור ומונע היווצרות של בקטריות וריחות לא נעימים, כובע חם, גרבי סקי המרופדות במקומות בהם יש לחץ על הרגל וצעיף פליס. מומלץ להצטייד גם במחממי אוזניים. רון הספל, מנהל המותג "קולומביה" בישראל, המתמחה בין השאר בביגוד סקי, מציין כי כשרוכשים ביגוד לסקי חשוב לבדוק איכות, נידוף זיעה אטימות לשלג ורוח: "ביגוד שאינו איכותי עלול לגרום לאי נעימויות כמו אצבעות קפואות וישבן קפוא, מה שיפגע בהנאת חופשת הסקי".

ההנאה מהגלישה עומדת ביחס ישיר לאיכות הבגד והתאמתו לתנאי האקלים. לדברי דורון איטלסון, מנכ"ל סקי-פס, קל מאוד להבדיל בין גולש סנובורד מנוסה לבין גולש מתחיל, שאינו מודע לתפקיד החשוב שממלא הלבוש בעת הגלישה: "מטרת הביגוד היא לנטרל את השפעת האקלים על הגולש ולמנוע סבל ועיסוק מיותר של הגולש בכל הקשור לכך". הביגוד, מסביר איטלסון, מורכב משלוש שכבות: השכבה הראשונה היא שכבה מנדפת הבאה במגע ישיר עם גוף הגולש, שומרת את טמפרטורת הגוף אחידה ומונעת מצב של קיפאון או התחממות יתר.

השכבה השנייה היא שכבה מבודדת, כאשר נהוג ללבוש וסט או חולצה ארוכה מפליס או מחומרים מבודדים אחרים, המאפשרים לזיעה להתנדף. עובייה ומשקלה של שכבה זו מותאם לטמפרטורה החיצונית, ובימים חמים מאוד ניתן לוותר עליה. השכבה שלישית היא שכבה חוצצת: המעיל והמכנסיים שמספקים לגוף הגנה מרוח, שלג, גשם ורטיבות. האלמנט המשמעותי ביותר הוא עמידותו של הבד החיצוני ברטיבות ויכולתו לאפשר נידוף של זיעה מן הפנים החוצה.

יכולות אלו נמדדות במ"מ, יחידת מידה זו (שהינה מידת לחץ מים לאורך זמן) מאפשרת לגולש לדעת את רמת אטימותו של המעיל/מכנסיים (כ-2,000 מ"מ לביגוד גלישה פשוט, 5,000 מ"מ לביגוד גלישה סביר, 10,000 מ"מ לביגוד גלישה איכותי ו-20,000 מ"מ לביגוד גלישה לתנאים קיצוניים).

תפרים מודבקים מוסיפים לעמידותו של הבגד בפני מים ע"י מניעת חדירת מים מהתפרים.

חליפת סקי

לקראת המדרונות המושלגים (תמונת AVI: חדשות)
תבחרו את הביגוד המתאים | תמונת AVI: חדשות

החליפה כוללת מעיל סקי ומכנסי סקי מבדים קלים, נושמים, אטומים וחמים, ולרוב מאופיינת בכיסים רבים. עליה להיות מאווררת מאוד ועדיין להגן מחדירת רטיבות. חשוב שהכיסים יהיו מרווחים על מנת לאחסן בהם ציוד כמו משקפיים, כפפות וכו'.

מחירים: מ-3,000 שקל לחליפה של Columbiaמסדרת טיטניום, הכוללת מעיל רב שמשמש גם כמעיל חיצוני וגם כמעיל פליס מחמם כשכבת ביניים, ומכנסיים הכוללים חותלות ופתחי אוורור בצידי המכנס (רשת מסעות); 860-1,000 למכנסי סקי של nike ACG("פרוספורט").

מעילי סקי

מעילי הסקי אמורים לספק הגנה מוחלטת ממים ורוח, ולהיות בעלי יכולת נשימה גבוהה ויכולת אידוי לחות (מים וזיעה) מוגברת. ברובם יש פתחי אוורור לאידוי, ובחלקם יש רוכסנים ייחודיים המאפשרים הוספה או הסרה של שכבות וחלקי ביגוד בנוחיות וביעילות. השנה בולטים במיוחד מעילי ה-Soft shell. "מעילים אלה הם אלסטיים, קלים מאד ולא מסורבלים, ולכן אידיאליים בתנאי מזג אוויר שאינם קשים במיוחד", מסבירים בריקושט. "בדרך כלל הם "מצטרפים" לחופשת הסקי כמעיל נוסף.

מחירים: 650 שקל למעיל Soft shell של nike ACG (פרוספורט); החל מ-780 שקל למעילי Soft shell של קולומביה, איידר, Mountain Hardwear (מסעות); 900 שקל למעיל Soft shell מדגם ICE AX מסדרת טיטניום של קולומביה (ריקושט, למטייל ובחנויות המחנאות).

מעיל יוצא דופן הוא זה של חברת FOURSQUARE, המתחמם באמצעות סוללות ובעל שלט רחוק (2,200 שקל בסקימולטור בעמק חפר, חולון וחיפה).

ביגוד תרמי

ביגוד תרמי תחתון הוא פריט חובה לכל גולש, ומטרתו להוליך את הזיעה מן הגוף אל שכבת הביגוד השנייה. לרוב מדובר בחולצה ותחתון ארוך העשויים בדי פוליאסטר דקים הנלבשים צמוד לגוף ומשמשים כ"עור שני".

רוב הבדים עשויים משתי שכבות בד שנסרגות בצפיפות שונה זו מזו. לחופשת סקי כדאי להצטייד במספר סטים, אפילו אחד ליום.

כאשר רוכשים ביגוד תרמי חשוב לחוש את הבד על הגוף ולוודא שהוא אינו מגרד ושהוא אכן מנדף זיעה (ניתן לבדוק את מידת נידוף הזיעה ע"י טיפת מים בצידה הפנימי של החולצה, אם הטיפה נספגת המהירות הביגוד אכן מנדף זיעה).

מחירים: 500 שקל לחולצה תרמית לגברים עם שרוולים ארוכים מסדרת Equator i-Loft, החוסמת 93% מקרני UV וכוללת מקדם הגנה נגד קרינת השמש UPF 15 (ריקושט, למטייל); 190 שקל לחולצות מיקרופליס השומרות על חום הגוף במצב סטטי (ריקושט); 200-300 לביגוד תרמי מבית HH (סקימולטור); 200-800 שקל לביגוד תרמי של The North Face עשוי פוליפרופילן" - הבד הקל ביותר הקיים היום.

כובעים ומחממי אוזניים

האוזניים הן החלק הרגיש ביותר לאיבוד חום בראש, ולכן יש לחימום האוזניים תפקיד חשוב. לצד כובעי צמר או פליס סטנדרטיים, אפשר גם למצוא היום כאלה שמחוברים לאוזניות. מי שמעדיף לא לחבוש כובע יכול להשתמש במחממי אוזניים. בד"כ עשויים המחממים מצמר או פליס, ישנם גם מחממי צוואר והם רחבים יותר ממחממי האוזניים.

מחירים: 80-130 שקל למחממי אוזניים; 80-350 שקל לכובעים; 295 שקל לכובע צמר עם אוזניות בילט אין של חברת R.E.D - חברת הבת של ברטון (סקי פס); 320 שקל לכובע של The North Face עם מערכת אודיו בילט-אין וחיבור לאיי-פוד או נגן מוזיקה.

כפפות

אביזר חשוב והכרחי למתחילים. לאלו שעתידים לבצע פעלולים, במיוחד במתקני ה"סנו פארק", מומלץ לרכוש כפפות עם פסי מיגון.

הכפפות חייבות להיות אטומות למים, במיוחד עבור גולשים מתחילים שנוטים ליפול הרבה. כפפה חדשה בקולקציית החורף היא כפפת Impact, המבוססת על טכנולוגיית d3o - קצף מיוחד המתקשה מיידית בבואו עם מגע בעוצמה חזקה ואחר כך חוזר למצבו הקודם.

מחירים: 95-650 שקל בסקימולטור; 300-400 שקל לכפפות בטכנולוגיית d30 899 שקל (The North Face).

נעליים

באתרים משכירים נעליים פשוטות, ואין אפשרות לבחור נעליים המתאימות בדיוק לכף הרגל שלכם ולרמת הגלישה. חשוב כי הנעל תחזיק חזק מאוד את הקרסול, בלי חופש תנועה. נעלי הסקי נחלקות לנעליים בעלות פתיחה אחורית בהן מוכנסת הרגל מאחור ונסגרת ע"י אבזם אחד או שניים, ונעליים עם פתיחה קדמית בהן לשון הנעל נפתחת קדימה והרגל מוכנסת מלמעלה.

בד"כ יש נטייה לרכוש נעלי סקי גדולות מדי. המידה הנכונה היא כחצי מידה מעל מידת נעלי ההליכה. בכל מקרה יש לשים דגש על נוחות הנעל. בין הנעליים הנמכרות היום יש כאלה עם מנגנון חימום.

מחירים: מ-2,000 שקל לנעליים עם מנגנון חימום של חברת (מסעות); 890-2,600 שקל לנעליים של dalabello, המיועדות לגולשים ברמה גבוהה עד גבוהה מאוד (סקימולטור).

גרביים

רגליים מונחות מול האח (צילום: Susanna Pershern, Istock)
באה מנוחה ליגע. אפילו עדיף מגרביים | צילום: Susanna Pershern, Istock

היות שנעלי סקי חייבות להיות צמודות מאוד לרגל, על הגרביים לא להיות עבים מדי. עליהם לספק אוורור והרחקת לחות מהירה. לגרבי סקי שכבה כפולה מול לשון הנעל ותחת כריות כף הרגל, המספקת בידוד ובלימת זעזועים. קיימים גם גרביים מיוחדים לסנובורד, עם שכבות כפולות מול לשון הנעל, תחת כריות הנעל וגם בצד האחורי.

מחירים: 150 שקל לגרבי סקי וסנובורד העשויים 50% צמר מרינו ו-50% סיבי פרימלוף ומנטרלים ריחות לא נעימים (למטייל); 80-125 לגרבי סקי וסנובורד, כ-100 שקל לגרבי צמר של ברידג'דייל (ריקושט).

משקפת סקי

גם לתחום המשקפות הגיעו החידושים, כאשר היום נמכרת משקפת עם ונטה מיוחדת לנידוף לחות ועדשות מתקדמות להגנה מקרני השמש (מ-190 שקל ב"מסעות").


סנובורד: לצעירים בעלי שיווי משקל

הסנובורד הוא ענף שהתפתח מהסקי, כאשר במקום שני מגלשיים ישנו מגלש אחד יותר קצר ויותר רחב, והגלישה דומה לזו שמתבצעת על סקייטבורד (בעמידה על הצד). "גלישת סנובורד מצריכה הרבה מאוד שיווי משקל, כך שאדם בעל שיווי משקל לא מפותח יצליח להתאזן בקלות רבה יותר בסקי ולא בסנובורד", מסביר אראל קליין, מנהל מרכז "שלג" - המרכז לסקי וסנובורד (מבית "למטייל"), מדריך סנובורד וגולש מקצועי: "בשל הקושי בשיווי המשקל אפשר להתחיל להתחיל בסנובורד בגיל 8, לעומת סקי שניתן להתחיל כבר בגיל 3-4".

כדי להתחיל רצוי, אך לא הכרחי, להיות בעלי רקע קודם בגלישת גלים או בסקייטבורד. "עם הדרכה נכונה, תוך מספר שעות ניתן להצליח לעמוד על הבורד, לגלוש מעט ולעצור. אחרי יומיים ניתן כבר להתחיל לגלוש ואפילו לגלוש במדרון שלם", מסביר מנהל מחלקת סנובורד בסקי פס. לדבריו, מעט מאוד מהגולשים הישראלים הם ברמה מקצועית, משום שגולש מקצועי נמצא באתר הסקי 3 חודשים ברצף ובישראל אין מספיק שלג.

ניתן לקחת שיעורים פרטיים או קבוצתיים באתר הסקי או בחרמון. כמובן שניתן ללמוד גם בסקימולטור, אבל לדברי קליין, הסקימולטור לא מצליח לדמות באופן מיטבי את הגלישה כפי שהיא נעשית בשטח.

ברוב אתרי הסקי ניתן לשכור ציוד, כאשר החיסרון הוא שלרוב מדובר בציוד פחות איכותי, וזה מוריד מאיכות הגלישה והחוויה.

בכל אופן, כשם שבסקי לא מומלץ לקנות ציוד בפעם הראשונה, כך גם בסנובורד. חשוב להתאים את רמת הציוד לרמת הגולש.


ציוד

אדם עושה סקי (צילום: mako)
ציוד איכותי ויקר שווה את ההשקעה | צילום: mako

בורד: בורד צריך להתאים לרמת הגולש. ככל שהגולש מתקדם יותר הבורד קשיח יותר ומגיב לכל תנועה. ככל שהרמה קרובה יותר לרמת מתחילים הבורד גמיש יותר. "גולש מקצועי ירצה סנובורד שיגיב לכל תנועה שלו, גולש מתחיל צריך סנובורד יותר "סלחן" שלא יגיב מיידית לכל תנועה של הגולש ויפיל אותו במקרה של טעויות", מסבירים בחנויות סקי-פס ושלג. בסקי-פס אפשר למכור ציוד, וכך ניתן למכור את הבורד של רמת המתחילים ולקנות דגם של מתקדמים.

מחירים: 1,800 שקל לבורד למתחילים של חברת ברטון, מ-3,000 שקל לבורד מהליין הירוק של החברה (סקי-פס); 900-4,500 שקל לבורד של רוסיניול (Rossignol).

מחברים

המחברים (Bindings) אחראים על בטיחות הגולש ותפקידם לנתק את המגלשיים מהרגלים במקרה של נפילה. ב"למטייל" מסבירים שככל שהמחברים מתקדמים יותר (ויקרים יותר) כך הם בטיחותיים יותר, לכל הרמות. בסקי-פס מוסיפים כי המחיר תלוי באיכות החומר, בין אם הוא פלסטיק, מתכת או קרבון. מחירים: 400-2,200 שקל בסקי-פס; מ-550 שקל ב"למטייל".

נעלי סנובורד

נעלי סנובורד צריכות קשיחות ולספק תמיכה מקסימלית לרגל. לנעליים שלוש אפשרויות רכיסה: שרוכים רגילים וטכניקת ה-boa: כבל מתכת הנרכס בקלות וללא מאמץ על-ידי סיבוב ידית זריז ושרוכים דקים וחזקים במיוחד שנסגרים על-ידי משיכה בלבד.

מחירים: החל מ-550 שקל בקבוצת למטייל ובמרכז שלג - המרכז לסקי וסנובורד (מבית "למטייל"): 400-2,200 בסקי-פס.

כפפות

אביזר חשוב והכרחי למתחילים. לאלו שעתידים לבצע פעלולים, במיוחד במתקני ה"סנו פארק", מומלץ לרכוש כפפות עם פסי מיגון.

מחירים: 570-890 שקל לכפפות תרמיות מנדפות זיעה של Level (מסעות).