ממוקם ממש מחוץ לעיר פונו (Puno), אגם טיטיקקה (Titicaca) הוא אחד ממוקדי התיירות הגדולים של פרו. האטרקציה המרכזית באגם הם האיים הצפים של בני האורו (Uru) החיים בו, ובדיוק כפי שעשו אבותיהם לפני מאות שנים, צאצאיהם עדיין בונים בעמל רב את האיים מקני הסוף, עליהם הם חיים. אבל התרבות של האוכלוסייה הילידית מאוימת כעת יותר מאי פעם.

בני האורו חיים באזור אגם טיטיקקה כבר אלפי שנים, ומדענים מאמינים שעקבותיהם באזור מתוארכות לשנת 3,000 לפני הספירה. מאז ומתמיד פרנסתם הייתה קני הטוטורה (Totora) הגדלים בשפע על גדות האגם. האורו לא רק אוכלים את הקנים, אלא גם משתמשים בהם לבניית הרהיטים, הסירות והבתים שלהם – וגם את האיים הצפים שלהם, שהפכו את האורו למפורסמים בעולם.

אגם טיטיקקה פרו  (צילום: Jan Schneckenhaus, shutterstock)
האיים הצפים בנויים מקני סוף שמלוקטים מהאזור | צילום: Jan Schneckenhaus, shutterstock


אי קנים מחזיק מעמד עד 50 שנה

כדי לייצא את האיים, בני האורו מלקטים את קני הסוף הגדלים על שפת האגם, הופכים אותם לגושים, וקושרים אותם יחד עם שורשים ליצירת האיים הצפים. על אלה בונים בני האורו את בתיהם, כאשר אי שכזה בנוי בצורה כל כך מוצקה, שהוא יכול להחזיק מעמד עד 50 שנה. עם זאת, נדרשת עבודה מתמדת לשמר אותם: יש להוסיף שכבות חדשות של קני טוטורה בשכבות העליונות מדי כמה חודשים, מאחר שבמגע עם מימי אגם טיטיקקה נוצר בקנים ריקבון.

במקור, בני האורו בנו את האיים הצפים שלהם כדי להגן על עצמם מפני אימפריית האינקה המתרחבת, על פי אתר האינטרנט של ה-BBC בספרדית. הם נסוגו לאגם טיטיקקה, שם כמה מהם חיים עד היום, אך לפי Business Insider, רובם עברו כעת ליבשת מכיוון שהחיים באיים מלאים בקשיים. לאורו יש באיים קצת חשמל (סולארי) ושאר אמצעי נוחות בסיסיים, אבל התיירות אשמה בחלקה בעובדה שאורח החיים המסורתי שלהם הולך ונעלם יותר ויותר.

אגם טיטיקקה פרו  (צילום: Droid55, shutterstock)
המקומיים דואגים לשמר את האיים כל כמה חודשים | צילום: Droid55, shutterstock

תחרות קשה

מאז הופיעו התמונות הראשונות של האיים הצפים באגם טיטיקקה במגזין "נשיונל ג'יאוגרפיק" בשנות ה-40, האגם הפך לאטרקציית התיירות השנייה בגודלה בפרו אחרי עיר האינקה מאצ'ו פיצ'ו על פי ה-BBC. לפני תחילתה של מגפת הקורונה, יותר מ-700,000 תיירים הגיעו מדי שנה לאגם טיטיקקה, ביניהם גם ישראלים שמטיילים באזור כנקודת חובה ב"שביל החומוס" המוכר. בעוד שבעבר חיו בני המקום בעיקר מדיג, רוב התושבים שנותרו באיים מתמקדים כיום בעיקר בתיירות.

אגם טיטיקקה פרו  (צילום: javarman, shutterstock)
התחרות על התיירים קשה | צילום: javarman, shutterstock
אגם טיטיקקה פרו  (צילום: Pakhnyushchy, shutterstock)
בני האורו מתחרים ביניהם על המשיכה | צילום: Pakhnyushchy, shutterstock

בני האורו חיים בעיקר ממכירת סחורות בעבודת יד העשויות מקנה טוטורה, השכרת מקומות לינה תיירותיים באיי הקנים שלהם ושיט סירה באגם טיטיקקה. אבל יש גם אורו שאינם משתתפים בתיירות, וכאלה שחיים באיים בחלקים מרוחקים יותר של אגם טיטיקקה. לפי ה-BBC, הסיבה לכך יכולה להיות נעוצה בעובדה שמתקיימת תחרות אמיתית על הכנסות תיירות בקרב בני האורו.

הרבה תיירים אבל מעט כסף

לפי ה-BBC, תיירים רבים מגיעים לאגם טיטיקקה, אך בדרך כלל משאירים מעט כסף. לא מעט מגיעים רק כדי להתפעל מהאיים הצפים ולצלם, ובני האורו אינם מרוצים מהתופעה: "אם מגיעים 100 תיירים ביום, לפעמים מגיעים עם שישה דולרים בלבד או פחות. אנחנו אטרקציה, כמו חפצים".

בשל כך, כיום לא נדיר שאפילו בני משפחה רבים זה עם זה על ההכנסה הדלה מתיירות. באירועים מסוג זה, קורה שהאיים הצפים מחולקים ממש, וכל אחד מבני המשפחה לוקח את חלקו. ילידים רבים גם מתוסכלים מכך שחברות תיירות, בעלי סירות ומלונות סביב אגם טיטיקקה מרוויחים לעתים קרובות הרבה יותר ממה שהם מרוויחים בעצמם.

 אגם טיטיקקה פרו  (צילום: Leonid Andronov, shutterstock)
למרות מספרי התיירים, ההכנסות נמוכות | צילום: Leonid Andronov, shutterstock

עם זאת, לפי ה-BBC, כמה משפחות הצליחו להקים עסק משלהן. בשנים האחרונות התרחבה הלינה לתיירים באיי הקנים באגם טיטיקקה, חלקם של בתי האירוח אפילו מציעים שירותים ומקלחות, יוקרה שרוב האורו על האגם יכול רק לחלום עליו. מקור הכנסה נוסף הוא שיט הסירות שנבי האורו מציעים לתיירים באגם טיטיקקה.

כל תושב שלישי באגם טיטיקקה נחשב לעני

אף על פי כן, התחרות כעת כה עזה עד שמשפחות מסוימות אפילו משלמות עמלות לשייטים כדי שיעגנו באי שלהן. האורו מתארים הליך זה בהומור כ"צ'יקטה", או "מלחמת העמלות". אבל זה לא הכל: ילידים אחרים שחיים סביב אגם טיטיקקה רוצים גם הם ליהנות מהעסק עם האיים הצפים.

אגם טיטיקקה פרו  (צילום: Anton_Ivanov, shutterstock)
רוב בני האורו עניים, למרות שמדובר באטרקציה השנייה בפרו | צילום: Anton_Ivanov, shutterstock

בני הזוג צ'ימו, שחיים על גדות אגם טיטיקקה, בונים כעת גם איים צפים. האורו, מכל האנשים, לימד אותם איך לעשות את זה, ובתמורה לידע על הבנייה, ניתנה להם זכות מגורים בקהילת צ'ימו. גם ילידים אחרים טוענים היום שהם אורו, אבל הם שייכים למעשה לקבוצות אתניות אחרות. בשנת 2018 עלה הרעיון לרשום פטנט של המותג "Uru" על ידי ממשלת פרו.

לפי המשרד לזכויות הילידים, 660 אורו חיו באזור סביב פונו ואגם טיטיקקה נכון לשנת 2017, כשכל אדם שלישי נחשב לעני. לפי האתר Biblioteca Virtual de Pueblos Indígenas, בני אורו מתגוררים גם בבוליביה סביב אגם טיטיקקה, אבל ביבשת. התיירות, שאולי נראתה פעם כמו תקווה לבני האורו בפרו, לא עזרה להם. אף על פי כן, ילידים רבים עדיין תלויים בה.