איך שלא תסתכלו על זה, 2011 לא הייתה שנה משעממת. כל יום מצאנו אתר תיירותי או יעד מהמם לנופש שאפשר להמליץ לכם עליו, תופעת טבע מרהיבה שכדאי לבדוק ואפילו מלונות כאלה מפנקים שאי אפשר לוותר עליהם.
אבל מה איתכם? מה אתם בחרתם לעשות עם כל האפשרויות העומדות לפניכם? יצאנו לבדוק מה השנה הזאת, שבה יצאנו לרחובות כדי להפגין על יוקר המחייה, עשתה לתייר הישראלי.
תיירות חוץ: כמה נסענו?
כנראה שהמחאה החברתית דווקא לא גרמה לכם לוותר על הנופש בחו"ל. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחודשים ינואר עד נובמבר 2011 נרשמו כ-4.1 מיליון יציאות של ישראלים לחו"ל (שימו לב כי מדובר בספירה לפי יציאות, כך שישראלי שיצא לחו"ל שלוש פעמים בשנה, למשל, נספר שלוש פעמים). כך או כך, מדובר בעלייה של 3.1 אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
ואיך אתם מעדיפים לנסוע? 3.6 מיליון מהיציאות, המהוות 88 אחוז מסך היציאות (ועלייה של 8 אחוז מהשנה שעברה), היו בדרך האוויר. 427 אלף יציאות היו בדרך היבשה (10 אחוז מסך היציאות), וכ-80 אלף בדרך הים (שני אחוזים בלבד – ירידה חדה של 46 אחוז מהשנה שעברה). בחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר יצאו 311 אלף ישראלים (בממוצע חודשי) לחו"ל בדרך האוויר, לעומת 337 אלף יציאות בממוצע בחודשי יוני, יולי ואוגוסט, שבאופן מסורתי נחשבים לחודשים חמים ביותר בענף התיירות הישראלי.
אז ביוני-אוגוסט, בעוד רחובות תל אביב מתמלאים במפגינים מוצ"ש אחר מוצ"ש, לא הפסיקו הישראלים לטוס לחו"ל. אבל הפילוח השנתי הכולל עשוי בכל זאת לחזק את עמדתנו הראשונית: בחודשים ספטמבר, אוקטובר ונובמבר יצאו 351 אלף ישראלים לחו"ל בממוצע לחודש, ירידה של 14 אחוז יחסית לשאר השנה. מדוע ויתר התייר הישראלי על נתב"ג, דווקא בחגי תשרי? אולי עוד כאב להכניס יד לכיס רגע אחרי שאייל גולן שר בכיכר המדינה על החלום הזה שלו, לקנות לך יהלום?
ויש עוד נתון מעניין: כ-174 אלף ישראלים יצאו השנה למצרים דרך מעבר טאבה, לעומת כ-210 אלף אשתקד. מדובר בירידה של 17 אחוז, שאנחנו קושרים ישירות למהפכה במצרים. כנראה שלמול פריצה אלימה לשגרירות הישראלית ודיווחים על עלייה אפשרית של האחים המוסלמים, מרבית הישראלים מעדיפים לוותר על התענוג. נקווה גם שהם מקשיבים לאזהרת המסע של המועצה לביטחון לאומי, כאשר המטה ללוחמה בטרור עדיין מצביע על רמת איום קונקרטי גבוהה מאוד, וקורא לכל הישראלים השוהים בסיני לעזוב את המקום לאלתר ולשוב ארצה.
יעדים מובילים: יוון- מחליפתה הרשמית של טורקיה
לאן אנחנו כן יוצאים? על פי רונן קרסו, סמנכ"ל השיווק של רשת הנסיעות "איסתא", העלייה של 3.1 האחוז ביציאות לחו"ל, ובפרט העלייה של שמונת האחוזים ביציאות בדרך האוויר, בהחלט הורגשה השנה. "2011 הייתה שנה טובה לתיירות היוצאת", הוא מסכם, "ובעצם מדובר בשנת שיא ביציאת ישראלים לחו"ל".
לדבריו, יוון היא שהחליפה באופן רשמי את טורקיה, שכזכור לא בחלה בהרתעת התיירים הישראלים בשל המשבר בין המדינות, כיעד הנופשונים המועדף על הישראלים. "כ-300 אלף ישראלים יצאו באמצעות איסתא לרודוס, לכרתים, לקוס ולאיים אחרים ביוון. להערכתנו מדובר בגידול של כ-30 אחוזים". איציק פנסו, מנכ"ל רשת פלאנטו, מוסיף כי ישנו גם יעד חדש מאותו הז'אנר שזכה להתעניינות גוברת השנה: מלטה.
במדינות מערב אירופה, בלטו לדברי קרסו הולנד כיעד מועדף למשפחות, וכן איטליה, ספרד וצרפת כיעדים מובילים לאורך השנה כולה. פנסו מוסיף כי היעדים הפופולריים השנה דומים מאוד לשנה שעברה, ואירופה אכן מככבת. "מדובר בערים מסורתיות באירופה, דוגמת לונדון, פריז, אמסטרדם, וברצלונה", הוא מרחיב. לשאלתנו, ציין קרסו כי "בשלב זה, עדיין לא רואים את השפעת המשבר הכלכלי באירופה על התנועה לשם". פנסו מסביר כי "הירידה הקלה במחירי החופשות לאירופה, במיוחד למדינות שחוו את המשבר חזק יותר, מעודדת מעט את הישראלים לטוס לשם.
"לא נראה שהמשברים למיניהם השפיעו על התייר הישראלי מבחינת ההחלטה האם לצאת או לא ליעדים שבחר", מוסיף פנסו. "יחד עם זאת, כאשר היו למשל הפגנות ביוון, אנשים ביררו ושאלו שאלות לגבי המצב לפני שהזמינו".
"מבין היעדים הרחוקים יותר, בלטו בעוצמה השנה וייטנאם, האיים הקריביים וסין, לצד תאילנד וארצות הברית", אמר לנו קרסו, "שמככבים כבר שנים כמקומות המועדפים לטיולים ארוכים". פנסו מדגיש כי ניו יורק היא היעד העיקרי בארצות הברית, וכי חלה השנה עלייה קלה בטיסות ליעדי המזרח, ובעיקר לבנגקוק.
ואיך הם הרגישו את השינויים בתקופות השונות? "כמובן שיולי-אוגוסט היו חודשי השיא", אומר קרסו. "גם החגים התאפיינו כבכל שנה בנסיעות מוגברות". ופנסו מסכים: "תקופות השיא בתיירות לא השתנו במהלך השנתיים האחרונות והן מתרכזות בחופשות הקיץ ובחגים, תקופות המתאימות יותר לחופשות משפחתיות. שנת 2011 הייתה שנה פעילה יותר מבחינת היוצאים לחו"ל בהשוואה לשנה שקדמה לה. היא התאפיינה גם בתחרות מחירים אגרסיבית, בעיקר לגבי חבילות הנופש, וקשה עדיין להעריך את השפעתה של תחרות זו על שורת הרווח של הספקים והקמעונאים. אני מעריך שהעלייה במספר התיירים הישראלים תמשיך גם ב-2012".
תיירות פנים: איפה נפשנו?
ומה לגבי מי שהעדיף להישמע לג'ינגל "ישראל חופשת", ונשאר בארצנו הקטנטונת? נתוני התאחדות המלונות מראים כי הישראלים מעדיפים לינה בבתי מלון: בחודשים ינואר-אוקטובר 2011 נרשמו בבתי המלון בישראל מעל עשרה מיליון לינות. מי שחרד לשלומו של המשק הישראלי נוכח המשבר הכלכלי העולמי ישמח לשמוע כי במדינה של שבע מיליון נפשות, עשרה מיליון לינות מהוות גידול של אחוז אחד לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
באירוח הכפרי הפרטי, מה שאנחנו מעדיפים לכנות "צימרים", נרשמו בין ינואר ליוני השנה כ-379 אלף לינות של ישראלים. הנתונים לגבי חצי השנה החולפת לא יתקבלו עד שיסתיים החודש, אבל יש לציין שבשנה שעברה נרשמו יותר מ-900 אלף לינות ישראלים בצימרים. האם כדאי להתחיל לדאוג לענף? כנראה שלא, כיוון שמחציתה הראשונה של השנה הלועזית נמוכה לרוב מהשנייה – כיוון שאינה כוללת את חופשות הקיץ, חגי תשרי וחנוכה, המתאפיינות באחוזי תפוסה גבוהים מהממוצע.
בהתאמה לנתוני האירוח הכפרי הפרטי, בבתי הארחה בקיבוצים ובמושבים נרשמו במחצית הראשונה של 2011 כ-467 אלף לינות ישראלים; ב-2010 כולה נרשמו קצת יותר ממיליון לינות.
ומה עם ים המלח? האם התחרות המתוקשרת עשתה לו טוב? מתגובת משרד התיירות עולה כי הנתונים כולם עוד לא התקבלו, אבל שנת 2011 צפויה להירשם כשנה מוצלחת מבחינת התיירות בים המלח. האם מדובר בתוצאה ישירה של ההתמודדות בתחרות? קשה לדעת. במשרד מעריכים כי השפעת התחרות תניב פירות בעתיד הרחוק יותר דווקא. עוד נמסר ממשרד התיירות כי לפיגוע באילת כמעט ולא הייתה השפעה על עונת התיירות באותה התקופה. כנראה שלא קל להפחיד את הישראלים למודי הטרור.
קווים לדמות התייר הישראלי
אז מי אתה, התייר הישראלי מודל 2011? מחליף את טורקיה ביוון, קופץ לאירופה בעתות משבר (ותודה לדילים), מוותר על מצרים (לעת עתה?), מעדיף לטוס, ולא זונח גם את הצימרים והמלונות שמציעה ארצנו. מה עשתה לך המחאה החברתית? נראה שדווקא בחגי תשרי, רגע אחרי שכיכר העיר נדמה, חשבו חלקנו פעמיים על המסע לנתב"ג וחזרה. אבל דווקא ביוני-אוגוסט, החודשים בהם הרחובות עוד להטו, הישראלים לא ויתרו על החופשה השנתית בגולה.
אולי, כמו שמבטיחים מנהיגי המחאה ההיא, היא עוד תשוב בפסח ותשנה כאן הכל. אולי אזהרות הכלכלנים על השפעת המשבר הכלכלי העולמי עוד חלילה יתגשמו ופחות ופחות ישראלים יוכלו להרשות לעצמם לנפוש בשנה הבאה. אבל בעוד אנחנו חוגגים את בוא השנה החדשה, עם כוס שמפניה ביד, אנחנו בערוץ החופש מקווים שזה לא יקרה – שהתייר הישראלי של 2012 יידע ויוכל לקחת קצת זמן לעצמו, לא להיכנע לשגרה הלוחצת, ופשוט לחלוץ מדי פעם נעליים, ולקפוץ לבריכה. איך אומרים? שתהיה שנה אזרחית טובה.
>> מחפשים בנרות: כל האירועים וההמלצות לחג החנוכה