הממשל הנכנס של חאבייר מיילי מתעצב להיות אחת הממשלות הפרו-ישראליות ביותר בתולדות ארגנטינה. זאת בזמן שמדינות אחרות באמריקה הלטינית התבטאו נגד האסטרטגיה הישראלית למיגור חמאס, ביניהן קולומביה שהחזירה אליה את השגריר לישראל ובוליביה שהודיעה על ניתוק היחסים.
שבוע לאחר שניצח בבחירות השניות ב-19 בנובמבר, מיילי הגיע לניו יורק למסעו הראשון לחו"ל כנשיא נבחר, והלך היישר אל קברו של הרבי מלובביץ' כשהוא חובש כיפה ולובש ביגוד שחור, וביקר גם בקברו של מנחם מנדל שניאורסון כדי לחלוק כבוד. זאת לאחר שלפני כמה חודשים הוא הודיע כי הוא שוקל להתגייר ואמר מעל לכל בימה שהתמיכה שלו בישראל חזקה ובלתי מתפשרת.
מיילי מייצג עוד חוליה בשרשרת היחסים בין המדינה הדרום אמריקנית לישראל, יחסים שידעו עם השנים עליות ומורדות. בארגנטינה יש את האוכלוסייה היהודית הגדולה ביותר באמריקה הלטינית והשישית בגודלה מחוץ לישראל. אלפים טסים אליה אחרי הצבא, במשך שנים התקיימה קרבה תרבותית בין המדינות הודות לתוכניות טלוויזיה ואפילו סניף המקדונלד'ס הכשר הראשון מחוץ לישראל נמצא בבירה בואנוס איירס. לאחר שביקר בארצות הברית, מיליי צפוי להגיע לישראל בימים הקרובים ובכך להמשיך לחזק את הקשרים בין המדינות.
>> טסים לדרום אמריקה? היכנסו למדריך המלא
>> "יש מטיילים בדרום אמריקה שעושים נזק לישראל"
>> גילו לאחרונה: אלה היעדים שהצעירים לפני הצבא טסים אליהם עכשיו
אייכמן, פיגועים ושיפור היחסים
הקשרים הדיפלומטיים בין המדינות נוצרו תחילה ב-31 במאי 1949, על ידי נשיא ארגנטינה דאז חואן פרון, ונשיא ישראל חיים ויצמן. לאחר מכן, עם מינויו של פבלו מנגואל, ראש הארגון הישראלי-ארגנטיני (OIA), לשגריר ארגנטינה בישראל, הפכה ארגנטינה למדינה הלטינית הראשונה עם שגריר במדינה היהודית החדשה שהוקמה.
אבל הקשרים החזקים בין ארגנטינה לעם היהודי החלו להתגבש במהלך עשרות שנים לפני היחסים הדיפלומטיים. בשנים שקדמו לשואה, ארגנטינה שמרה על שעריה פתוחות בפני מהגרים יהודים שנמלטו מרדיפות באירופה, ובין השנים 1918 ו-1943, כ-103,000 יהודים אירופים קיבלו כניסה לארגנטינה.
הפרק הטראגי ביותר של הקשר בין ארגנטינה לישראל הוא המצוד אחר קצין האס-אס הגרמני הנאצי, והאדריכל הראשי של "הפתרון הסופי", אוטו אדולף אייכמן. לאחר תבוסתה של גרמניה במלחמת העולם השנייה, השיג אייכמן, שכונה ריקרדו קלמנט, אישור נחיתה לארגנטינה וכן תעודה מזהה כוזבת. "קלמנט" הצליח לברוח לארגנטינה לאחר שארגון הצלב האדום הנפיק לו דרכון.
היחסים של ארגנטינה וישראל הושפעו לרעה לאחר "מבצע אייכמן" שבו נתפס הקצין הנאצי והוברח לישראל. האוכלוסייה היהודית בארגנטינה הייתה תחת מתקפות אנטישמיות, וישראל הפכה לנושא לדיון במועצת הביטחון של האו"ם ביוזמתה של ארגנטינה. פרשה זו היא אחת בסדרת עימותים בין ארגנטינה, הקהילה היהודית שלה ומדינת ישראל. יהודי ארגנטינה, שמספרם כעת עומד על כ-230,000 היו יעד לשורה של פשעי שנאה במולדתם באמריקה הלטינית.
לאור הרקורד הארוך של רגשות אנטי-ישראליים ואנטי-יהודיים בארגנטינה, אין זה מקרי ששני פיגועי הטרור הקטלניים ביותר בתולדות ארגנטינה כוונו ישירות נגד הקהילות הישראליות-יהודיות. הפיגוע הראשון היה פיגוע התאבדות בבניין שגרירות ישראל בבואנוס איירס במארס 1992. שנתיים לאחר מכן, ביולי 1994, אירע פיגוע התאבדות נוסף במטה "האגודה לערבות יהודית הדדית בארגנטינה" (AMIA), מטה הקהילה היהודית של בואנוס איירס. הממצאים הלא מאומתים של ממשלת ארגנטינה באותה תקופה הצביעו על חיזבאללה ואיראן כאלה שעמדו מאחורי הפיגוע.
הבריתות הפוליטיות של ארגנטינה עם יריביה של ישראל, כמו גם הנטייה החברתית ארוכת השנים שלה לאנטישמיות ולאנטי-ציונות, סיכנו את יחסיה הפוליטיים, החברתיים והכלכליים עם מדינת ישראל. היחסים בין המדינות חוו טלטלות עד שבשנת 2015 נבחר הנשיא דאז מאוריסיו מאקרי, שהחל לטפח את הקשרים עם ישראל ולהרחיב את שיתוף הפעולה.
20 שעות לאחת המדינות היפות בעולם
מדי שנה טסים כ-50,000 צעירים לטיול שאחרי צבא, עם כ-30 אחוזים שמגיעים לטיול בדרום ומרכז אמריקה. ארגנטינה היא לרוב נקודת ההתחלה או הנקודה הסופית של הטיול, אך היא יעד חובה כמעט לכל מי שמבקר באזור. מעבר לתרמילאים הצעירים, בארגנטינה יש גם לא מעט ישראלים שפשוט החליטו לטייל במדינה היפה.
העונה המומלצת לטיסות ליבשת היא בין החודשים אוקטובר-מרץ, אז מזג האוויר הנוח ביותר לטיולים. הטיסות לארגנטינה לא זולות והן נעות סביב 1,000 דולר, ונדרשות טיסות קונקשן. רוב הטסים מישראל עוברים לטיסת ההמשך ממדריד או לונדון כשהטיסה כולה אורכת כ-20 שעות לעיר הבירה בואנוס איירס.
יש הרבה סיבות לנסוע לארגנטינה. כמדינה השלישית הכי מאוכלסת בדרום אמריקה והמדינה הדוברת ספרדית הגדולה בעולם, בארגנטינה יש גיאוגרפיה ייחודית ויפה, היסטוריה ותרבות מעניינות, חיי לילה משגשגים ומטבח מקומי ייחודי. לא סתם ארגנטינה מושכת אליה כ-7 מיליון תיירים מדי שנה.