טיקוטין (צילום: איתי יעקב)
מוזיאון טיקוטין | צילום: איתי יעקב

יפן, שלפני הקורונה היתה אחת המדינות האהובות על המטייל הישראלי, סגורה לתיירים כבר יותר משמונה חודשים בעקבות נגיף הקורונה. כך, על אף שהמדינה מוגדרת כירוקה בארץ, ומי שמגיע ממנה לא חייב להיכנס לבידוד, אנחנו בינתיים רק יכולים לחלום על לחזור ולבקר בה. 

למי שממש מתגעגע, מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית בחיפה מציין בימים אלה 60 שנה להיווסדו בשורת אירועים ולקראת פתיחתן של שתי תערוכות חדשות. התערוכות החדשות ייפתחו מיד כשיהיה ניתן לפתוח את המוזיאונים שסגורים עדיין בשל מגפת הקורונה.

טיקוטין (צילום: אופק רון כרמל)
מוזיאון טיקוטין | צילום: אופק רון כרמל

מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, השוכן במרומי הכרמל, מוקדש להצגתם ולשימורם של חפצי אמנות יפניים והינו יחיד מסוגו במזרח התיכון. המוזיאון נפתח ב 1960, ביוזמת פליקס טיקוטין מהולנד, אספן אמנות יפנית, וראש העיר חיפה דאז, אבא חושי. בשנת 2003 דורג מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית במקום השני אחרי מוזיאון ישראל, על ידי ועדת האיכות של משרד החינוך והתרבות בשל איכות התערוכות והאוספים שבו.


לפני כשבוע התקיים תחת מגבלות הקורונה, אירוע מיוחד בו הוצגו פריטים יקרי מאוסף המוזיאון ואף התאפשר ביקור נדיר במחסני אוסף המוזיאון שאינם פתוחים לקהל. בין השאר הוצגו פסלוני נטסקה, אביזרי חרבות, הדפסי עץ, כלי לכה ופורצלן. במחסני מוזיאון טיקוטין ובאוסף המוזיאון, ישנם גם פריטים רבים נוספים המייצגים נאמנה את תרבות ואמנות יפן כגון, קליגרפיה וציורי דיו, קרמיקה וספרים עתיקים.

טיקוטין (צילום: איתי יעקב)
מוזיאון טיקוטין | צילום: איתי יעקב

טיקוטין (צילום: אופק רון כרמל)
מוזיאון טיקוטין | צילום: אופק רון כרמל

בימים הקרובים תיפתח במוזיאון תערוכה נוספת: "60 הדפסים יפניים עכשוויים" - 60 עבודות הדפס עכשווי של 60 אמנים יפנים חשובים, אשר תרמו למוזיאון את יצירותיהם באמצעות גלריה יוסיידו בטוקיו. התערוכות החדשות נקראות קָאנְרֶקִי (kanreki) - ביטוי יפני שמשמעו "התחלה חדשה" והוא מתקיים בגיל 60. 

טיקוטין (צילום: איתי יעקב)
טיקוטין | צילום: איתי יעקב

"בזכות מגוון רב של תערוכות ופעילות חינוכית ותרבותית ענפה, המוזיאון הפך למרכז להפצת תרבות יפן, להבנת תרבות ייחודית זו, לידידות בין העמים וחיזוק הקשרים בין ישראל ליפן", אמרה האוצרת הראשית של המוזיאון, ד"ר אילנה זינגר בליין. "התערוכות הנערכות במוזיאון מתמקדות במרכיבים שונים של התרבות היפנית ומציגות חתך נרחב של אמנות יפן המסורתית והעכשווית. הן מדגישות ערכים אסתטיים ייחודיים באמנות היפנית. אני גאה על 60 שנה מרתקות ומאמינה שהמוזיאון הוא אכן ערב 'קנ רקי', ערב התחלה חדשה".

האם בקרוב נוכל לטוס לטייל ביפן?

יפן נכללת כאמור ברשימת המדינות הירוקות של משרד הבריאות. אמנם תיירים מהעולם, כמו גם מישראל, עדיין לא רשאים להיכנס למדינה, אך החלטה זו פותחת חלון של תקווה לחידוש התיירות בקרוב. התקווה היא שברבעון הראשון של 2021 נראה את הסרת מגבלות הכניסה ליפן, שמשכה ב2019 כ-44,000 ישראלים ועליה שנתית של כ-13 אחוזים.

דבר נוסף מעורר תקווה ואופטימיות הוא פתיחתם של מלונות חדשים רבים. רב האורחים בבתי המלון במהלך הקורונה הגיעו מתיירות פנים שזכתה לסבסוד נדיב על ידי ממשלת יפן וכך נוצר מצב ייחודי שבמקום הודעות על סגירת בתי מלון, יפן מפתיעה עם מספר בתי מלון חדשים שנפתחו לאחרונה.

יפן (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
יפן. יעד אהוב על הישראלים | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ
 

בנוסף, ארגון התיירות היפני השיק לאחרונה אתר אינטרנט חדש המוקדש לתיירות אתגר והרפתקאות ביפן, כהכנה לתיירות שתגיע ליפן לאחר פתיחתה. האתר מציע מגוון גדול של פעילויות הרפתקניות וחווייתיות ברחבי יפן. מטרת האתר היא להציג פעילויות יוצאות דופן ושונות, ולספק מידע על אפשרויות שהן מעבר לביקור באתרים הרגילים והידועים. ניתן למצוא בו מידע מעשי, סרטים ומסלולים לכל עונות השנה. הוא גם מנגיש התנסויות תרבותיות ייחודיות ליפן.