בשנת 2023 התיירות באירופה חוותה צמיחה פנומנלית, במיוחד במוקדי התיירות המרכזיים של היבשת. יעדים רבים ראו מספרי שיא של מבקרים, עד לנקודה שבה הם נאלצו להתמודד עם תיירות יתר (Overtourism) שלא פעם הכבידה על המקומיים והאתרים.

תיירות יתר היא מונח חדש יחסית המתייחס למצב שבו אזור מקבל יותר מדי תיירים מעבר ליכולתו או לקיבולת שלו, מה שמוביל בסופו של דבר לבעיות כמו עומס, פשיעה מוגברת והפרעות סדר. כדי לרסן את מספר התיירים הגבוה, מספר יעדי תיירות מובילים מטילים כעת איסורים, קנסות ומסים.

לפי ארגון התיירות העולמי (UNWTO), מספר התיירים הבין-לאומיים גדל באופן משמעותי בעשורים האחרונים. מ-25 מיליון תיירים ב-1950 ליותר מ-1.3 מיליארד ב-2017. מספר זה צפוי לגדול בקצב שנתי של 3.3 אחוזים עד 2030, שבה צפויים להיות 1.8 מיליארד תיירים ברחבי העולם. אלו חמישה מהיעדים הכי פופולריים בעולם בכלל ובאירופה בפרטי, שסבלו מתיירות יתר בשנה החולפת, וצפויים לסבול מאותן תופעות גם בשנה הנוכחית.

אמסטרדם

אמסטרדם הולנד תיירים (צילום: Ekaterina Kupeeva, shutterstock)
עושים שינויים כדי להילחם בכמות התיירים. אמסטרדם, הולנד | צילום: Ekaterina Kupeeva, shutterstock

אחת הערים באירופה שסבלו הכי הרבה מתיירות מוגזמת בשנת 2023 היא בירת הולנד אמסטרדם, כפי שמעידים הצעדים שנקטו הרשויות המקומיות כדי לצמצם את ההשפעה. קמפיין "התרחקו", המכוון לתיירים צעירים ורועשים שהושק במרץ הוא הדוגמה המושלמת. הרשויות המקומיות אסרו גם על עישון מריחואנה ברחובות וולן (Wallen), הידוע גם בשם רובע החלונות האדומים. לכך מתווספת העלאת מסי התיירים בשנת 2024.

אתונה

אקרופוליס אתונה אוגוסט 2023 (צילום: Milos Bicanski , getty images)
מגבילים את מספר המבקרים באתרים ההיסטוריים. אתונה, יוון | צילום: Milos Bicanski , getty images

גל החום שפקד את אירופה בקיץ האחרון דחף תיירים רבים לבירת יוון. האקרופוליס, האתר הארכיאולוגי המתויר ביותר במדינה, היה כה צפוף עד שהרשויות בספטמבר האחרון הגבילו את מספר המבקרים ל-20,000 ביום. מאפריל 2024, מערכת ההזמנות החדשה תחול גם על יותר מ-25 אתרים ומונומנטים ארכיאולוגיים אחרים ברחבי המדינה. תיירים שרוצים להימנע מההמונים באתונה צריכים לבקר במהלך החודשים אפריל ומאי לפני שהמוני תיירי הקיץ מגיעים. גם החודשים ספטמבר ואוקטובר רגועים יחסית.

ברצלונה

לה רמבלה, ברצלונה (צילום: 123rf)
גם המקומיים נכנסו למאבק נגד התיירים. ברצלונה, ספרד | צילום: 123rf

במהלך הבחירות המקומיות והאזוריות שהתקיימו במאי האחרון בברצלונה, תיירות יתר הפכה למילת באזז פוליטית. מול תופעה זו, העירייה מגבירה את הצעדים לבלימת הבעיה, ובאוקטובר האחרון סגרה ברצלונה את מסוף הנמל הצפוני שלה לתנועת שיט. כמו כן, העירייה החליטה להעלות את מס התיירים מה-1 באפריל, מ-2.75 אירו ל-3.25 אירו. הסנטימנט האנטי-תיירותי גובר גם בקרב המקומיים, כתגובה ישירה לתיירות יתר. סיסמאות המזמינות תיירים "ללכת הביתה" משקפות תסכול קולקטיבי מזרם המבקרים.

פריז

פריז צרפת תיירים (צילום: Hung Chung Chih, shutterstock)
תהיה אפילו עמוסה יותר בזמן האולימפיאדה. פריז, צרפת | צילום: Hung Chung Chih, shutterstock

כל מי שביקר בבירה הצרפתית בתקופה האחרונה כנראה חש בלחץ של תיירות היתר. אטרקציות מרכזיות, כמו מגדל אייפל, גדושות בתיירים, במיוחד באביב ובקיץ. ביוני 2023 הכריז שר התיירות על תוכנית עצומה למאבק בתיירות היתר בכל המדינה ובבירה פריז בפרט. בנוסף, פריז צפויה להיות צפופה במיוחד ב-2024, בגלל אולימפיאדת הקיץ, שתתחיל ב-28 ביולי.

ונציה

ונציה איטליה תיירים  (צילום: Stefano Mazzola, getty images)
מהעמוסות ביותר בעולם. ונציה, איטליה | צילום: Stefano Mazzola, getty images

בעוד שהעיר האיטלקית העתיקה הזו מנסה לשלוט בהמונים כבר זמן מה, נראה שתיירות יתר עולה לכותרות יותר מאי פעם בשנת 2023. החל מאפריל 2024, מבקרי היום יצטרכו לשלם 5 אירו דמי כניסה לעיר, כשמס זה יחול על תיירים שאינם מבלים את הלילה במקום. אותם תיירים ייאלצו לשלם את דמי הכניסה בין השעות 8:30-16:00, הנחשבות לשעות העמוסות ביותר בוונציה. ההמלצה לחופשה רגועה יותר בוונציה היא להעדיף את התקופה שמנובמבר עד מרץ, כאשר הטמפרטורות קרירות, תקופה שבה יש הרבה פחות תיירים.