זוג בחופשה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לכולם זה קורה, אבל אפשר למנוע את זה. המדריך לתייר הטועה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"בן אדם שלא עשה טעויות לא ניסה שום דבר חדש", אמר אלברט איינשטיין, ואין תייר או מטייל שלא יאשר זאת. כי מי לא עשה טעות, ואפילו יותר מאחת, ברגע שיצא מן הבית. יציאה מהבית מביאה אותך למקומות חדשים, להתנסויות חדשות אבל גם לטעויות חדשות, שכן זהו הרגע שבו הבלתי צפוי הופך להיות מרכיב ניכר לטוב אבל גם לרע.

יש דברים שאינם בשליטתנו, וככל שנכיר בעובדה הזאת מהר יותר נתעצבן פחות. אבל זה לא אומר שלא כדאי לחשוב או להתכונן גם ללא צפוי. קודם כל על-ידי ניסיון להמעיט את מידת הטעויות שנעשות לרוב מתוך אי-ידיעה או אי-תשומת-לב. רוב הטעויות נעשו כבר על-ידי נוסעים ומטיילים שיצאו לפניכם, אז למה לא ללמוד ממי שכבר טעה? רשימה מלאה של הטעויות הכי נפוצות, שממש לא כדאי שיקרו לכם בטיול הבא.

מטוס ממריא, בלעדיכם

לא בדקתם או לא הבנתם את שעת ההמראה והגעתם באיחור לשדה, שער ההמראה כבר היה סגור.

מה לעשות? בדקו 3 פעמים לפחות את שעת ההמראה, במיוחד בטיסות שממריאות ב-00 ומשהו, ואז לא ברור לכם באיזה יום זה יוצא. ואם כבר אתם מסתכלים על כרטיס הטיסה, ודאו שהשם שלכם מאוית כמו שצריך.

לאן הגענו?

הגעתם לשדה התעופה, אבל מתברר שהמטוס ממריא דווקא באחד אחר.

מה לעשות? יש ערים עם יותר משדה תעופה אחד. לכן בדקו היטב לאיזה שדה אתם טסים. ביציאה מהארץ אין ממש דילמה, אבל ודאי שיש בעת החזרה. לא נעים לגלות שהגעתם לאורלי והטיסה בחזרה היא משארל דה גול.

ממי, המזוודה כבדה מדי

ארזתם יותר מדי וחויבתם על משקל עודף. זה בדרך כלל קורה אחרי שעשיתם מסע קניות מטורף בבנגקוק, בניו-יורק או בבייג'ינג.

מה לעשות? צאו מהבית עם המינימום הדרוש. בכרטיס כתוב בדיוק כמה ק"ג מותר לשלוח. תוספת כבודת היד היא 5-8 ק"ג, לפי חברת התעופה.

לבד בניו-יורק. בלי בגדים

ארזתם לטיסה ליעד רחוק והמזוודה לא הגיעה. נשארתם 3 ימים בלי בגדים.

מה לעשות? ישנם כמה טריקים שכדאי לאמץ. קחו אתכם סט אחד של לבנים וחולצה בתיק היד, כולל מברשת שיניים. אם אתם נוסעים עם בן או בת הזוג, חלקו את הציוד כך שלכל אחד יהיה משהו אצל השני.

קר שם בחוץ

לא ארזתם ציוד חם ופתאום גיליתם שאתם נוחתים באירופה ל-8 מעלות.

מה לעשות? בשביל מה יש אתרי מזג אוויר שנותנים תחזית של 10 ימים קדימה? בדיוק בשביל זה. לא לבדוק מזג אוויר ביעד? טעות חמורה.

כואב לי הראש

עליתם על המטוס בריאים וירדתם חולים.

מה לעשות? ראשית, תמיד קחו איתכם משהו חם למטוס. יש אחראי צוות שאוהבים להקפיא. ושנית, אתם לא יודעים שמטוסים זאת מדגרת חיידקים ווירוסים? אני לא טיפוס היסטרי, אבל אני תמיד עולה עם מסכת פנים נגד זה שמתחיל להשתעל לידי ונגד זה שטוען שההתעטשות שלו כרונית ואני לא כל כך מאמין לו.

שופכים את הבושם

ארזתם בדרך הביתה, אבל השארתם בתיק היד את הבושם שקניתם ברגע האחרון, כמה קרמים וגם קוצץ ציפורניים.

מה לעשות? מילא קוצץ הציפורניים, אבל על הבושם והקרמים חבל. היום הנחיות הביטחון הן ברורות ודי גורפות בכל העולם. פשוט שימו כל מה שנוזלי, משחתי, חד וכדומה במזוודה הנשלחת לבטן המטוס.

אכלו לי, שתו לי

טסתם דרך יעד ביניים ולקחו לכם את בקבוק האלכוהול שקניתם בדיוטי פרי של יעד היציאה.

מה לעשות? קונים בארץ ומשאירים, או שקונים ביעד הביניים האחרון.

דרכונים, בבקשה

הגעתם לשדה התעופה והדרכון לא בתוקף.

מה לעשות? ניתן לבצע הארכה של התוקף בשדה התעופה. זה יקר מאוד, אבל אין פתרון אחר. זכרו גם שרוב המדינות דורשות תוקף דרכון של חצי שנה.

נתלש עם הרוח

הדף הראשון של הדרכון מתנדנד ועלול להיתלש בכל רגע.

מה לעשות? זו בעיה מוכרת של דרכון ישראלי. הדף עם התמונה הוא קשיח מדי והיום סורקים בכל מקום והדף נתלש לאט אבל בטוח. קברניטי משרד הפנים חושבים שיש כאן יצירת מופת של ביטחון, אבל הדרכון הישראלי בעייתי. אל תדביקו עם נייר דבק. החליפו דרכון. כדאי גם לעשות את הכרטיס הביומטרי ליציאה וכניסה.

דרכון ישראלי: מקום טוב באמצע (צילום: רויטרס)
הדף נתלש לאט אבל בטוח | צילום: רויטרס

נשאר על השידה

הגעתם לשדה התעופה, פשפשתם בתיק וגיליתם ששכחתם את הדרכון.

מה לעשות? אין פתרון קסם. לבדוק, ואפילו מספר פעמים, שהדרכון נמצא בתיק. צילום דרכון לא יעזור במקרה הזה.

יש כרטיס?

שכחתם את כרטיס האשראי בבית.

מה לעשות? זה לא טוב, כי גם אם הזמנתם רכב מהארץ עדיין צריך את הכרטיס לעירבון. זה לא טוב, כי נחתתם בוורשה ביום ראשון וכל חלפני הכספים סגורים. עוד דוגמאות? ורגע, הכרטיס שלכם הוא בכלל בינלאומי? כדאי לבדוק מראש.

רק לא ליפול

לא עשיתם ביטוח לפני הנסיעה.

מה לעשות? רצוי לא לשכוח ולצרף את המטלה הקטנה הזאת להכנות מראש. גם ביטוח של כרטיסי אשראי חובה להפעיל היום - הם לא אוטומטיים.

אבל הבטחתם

הזמנתם דרך סוכנות נסיעות ופתאום התחילו להתגלות הטעויות שהם עשו.

מה לעשות? יש הרבה אנשים טובים במקצוע, אבל הם לא יכולים לדעת הכול - גם טיסות, גם בתי מלון, גם המלצות על היעדים וכו'. תתחילו לבדוק ולעשות הכול באינטרנט, ותסמכו רק על עצמכם. סוכן נסיעות הוא מקצוע שהגיע זמנו לחלוף מן העולם.

קליק כפול

הזמנתם באינטרנט וחויבתם פעמיים.

מה לעשות? שימו לב כאשר אתם משלמים. לא תמיד לחצתם נכון, לפעמים הכפתור לא הגיב מיד ולחצתם "שלם" פעמיים ופתאום קיבלתם כאישור שני ואוצ'רים לבית המלון. עבדו לאט וודאו כל פעולה בהזמנה.

פיק מיי פוקט

שמתם את הארנק בכיס האחורי והוא נעלם.

מה לעשות? זה קורה בעיקר לגברים שבטוחים שלהם זה לא יקרה. אבל תנסו לנחות במדריד ותראו כמה דקות זה ייקח עד שלמישהו מכם ייעלם ארנק. חגורת בטן או גרב לכסף יעשו את העבודה. למה אתם סומכים על הגנב שהוא לא יודע את העבודה שלו? הוא יודע ואתם הישמרו. זה תמיד קורה ברגע שאתם קצת אאוט. רק נחתתם, אתם בדרך וממהרים. גנב תמיד רואה תייר מבולבל.

אפשר להזמין?

הזמנתם בית מלון או רכב בחו"ל והם דורשים תשלום מידי. מה פתאום? ברוב האתרים כמו booking.com ודומיהם אתם יכולים לבחור בין אופציה זולה עם תשלום מידי או אופציה יקרה מעט יותר עם אפשרות ביטול עד לרגע האחרון.

מה לעשות? אם לשלם בחו"ל אז רק דרך אתר מאובטח כמו paypal. פשוט מאוד לפתוח בו חשבון וזה ישמש אתכם עוד הרבה שנים.

עוד שעה נגיע

הזמנתם בית מלון ופתאום גיליתם שהוא שעה נסיעה מחוץ לעיר.

מה לעשות? זה בעיקר נובע מהעובדה שרציתם לחסוך על המלון. יש מפות אינסופיות ברשת. ברוב אתרי ההזמנות לבתי מלון יש מפות מצוינות שנסמכות על גוגל. השתמשו בהן. המלון קרוב לחוף? קרוב למרכז העיר? בדקו מראש. לעתים עדיף לשלם יותר על המלון כי המוניות יקרות. אלא אם אתם אלופי התחבורה הציבורית.

אני מציע להתפצל

הזמנתם זוג חברים לנסוע אתכם וביום השלישי נמאס לכם סופית מהפרצוף החמוץ שלהם.

מה לעשות? לא תמיד חברים מבית הם חברים לנסיעה. קצב, טעם שונים ופתאום מתגלים הדברים שלא ידעתם עליהם. סעו לבד או חשבו 3 פעמים לפני ההחלטה.

מה, לא הייתם שם?

אתם לא בטוחים איפה כדאי ללמוד על היעד לפני הנסיעה.

מה לעשות? מדריכי נסיעות וכתבות עיתונאיות מלאים בהמלצות ובעיקר במה שכל תייר חייב לעשות או לראות. תשכחו מהם כמה שיותר מהר. אי-אפשר לראות את הכול. תזכרו שגם הרגליים צריכות לנוח ולמה לעצבן את הילדים או האישה. תראו ותיהנו בקצב שלכם. נכון שהחברים הפולנים ישאלו אם הייתם במוזיאון לתכנון עירוני בשנגחאי, כי הם נורא נהנו שם, אבל גם לא נורא אם לא הייתם.

אין קליטה

לא עשיתם חבילת שיחות לחו"ל.

מה לעשות? אני לא מאמין גדול בחבילות. הן עוד מכשיר לשאיבת שומן. קנו כרטיס סים מקומי או השתמשו ב-wi-fi. יש לא מעט מקומות עם גישה פתוחה.

הפסקת חשמל

לא לקחתם מתאם לחשמל.

מה לעשות? יש לכם 2 טלפונים סלולריים, לפטופ, מצלמה עם בטרייה נטענת, מצלמת וידיאו שצריכה טעינה ואתם נוסעים בלי מתאם? חובה לקנות מתאם בינלאומי ורצוי פאנל עם כמה שקעים, שכן בחלק מבתי מלון באירופה יש רק שקע אחד בחדר. אותו דבר לגבי המטענים עצמם: ארזו אותם עוד לפני שתארזו את התחתונים.

אוי, הלחץ דם

לא לקחתם תרופות.

מה לעשות? בזה לא כדאי לטעות. לקחת ולחלק בין תיקים, בין תיק היד לבין המזוודה שנשלחת ולשים את התרופות של הבעל אצל האישה כי בעלים ממילא שוכחים הכול.

יו ספיק אינגליש?

לא למדתם מילים בסיסיות בשפה המקומית.

מה לעשות? זה נשמע מגוחך, אבל לא יזיק ללמוד בשפה המקומית ביעד אליו אתם נוסעים איך אומרים "הצילו", "שריפה" וגם רצוי "תודה" ו"סליחה". ובכלל כדאי לדעת את מספר החירום של המשטרה בכל מקום.

מה הקוד?

אתם לא סומכים על הכספת במלון.

מה לעשות? טעות כזאת יכולה לעלות ביוקר. איפה שיש כספת שימו בה את מרב הכסף והמסמכים. במלונות כאלה יש גם אבטחה של צילום 24 שעות, כך שהטענה שהמנקה גנבה מהכספת אינה אפשרית. לרוב שמתם את הטבעת באיזה כיס בתיק היד.

טיפ, טיפון

אתם לא יודעים אם נהוג להשאיר טיפ.

מה לעשות? ישראלים לא אוהבים להשאיר תשר בחו"ל. עניין ידוע. אבל בהרבה מקומות במזרח, למשל בתאילנד ובסין, אנשים חיים מתשר. לא לתת זה לא רק מעשה לא יפה, אלא פגיעה בשירות. יש אמנם מקומות שהם חפי תשר אבל הם המיעוט. 10% זה סביר בכל מקום. כמובן תבדקו אם הוסיפו בחשבון ואז אין צורך.

בטיולים מאורגנים תשר למדריך ישראלי אינו כלול. תפסיקו להיות קמצנים. תשר של 4-5 דולר ליום ממטייל הוא סטנדרט שעדיין לא קובע בתודעה. נסו לא לתת תשר לנהג איטלקי, ותראו איך הוא מעמיד את האוטובוס.

האקר מעבר לפינה

אתם מתלהבים שיש חיבור אינטרנט ומתחילים לגלוש ולעשות סידורים.

מה לעשות? יש היום אינטרנט אלחוטי חופשי בהרבה מקומות בעולם. זה נפלא לקבל מיילים, לדבר בסקייפ או בוויבר, אבל אל תיכנסו לאתרי הבנק שלכם ואל תשלמו חשבונות כאשר אתם בדרך. זהירות עם כל דבר שחושף פרטי בנק וכרטיסי אשראי.

שגיאות של תרמילאים

תרמילאים עושים הרבה שגיאות, בעיקר עניין של גיל ורצון לחסוך בכסף. זה מתחיל בשיחות הסרק איך לדפוק את המקומיים, וממשיך בתרמיל עמוס מדי, כשביום השלישי מתעייפים ללכת עם חגורות הכסף ומשאירים אותן בגסט האוס, אחר כך מגיעים באמצע הלילה למקום חדש ומאמינים לאיזה סרסור מקומי על חדר נפלא בזול, וכן הלאה.

מה לעשות? תרמילאים, היזהרו. אמא ואבא רוצים אתכם בחזרה שלמים ובריאים.

קדושים הודים (צילום: petapixel.com)
כשאתה עושה תנועת "לא" עם הראש, לנמה אתה מתכוון? | צילום: petapixel.com

שגיאות שנובעות מהבדלי תרבות - מה לא לעשות:

* לא לגעת בראש של תאילנדי.

* לא להפנות את הרגליים קדימה כשיושבים במקדש בודהיסטי.

* אם מזמינים אתכם לבית יפני, מה שכמעט לא קורה, לחלוץ נעליים בכניסה.

* לא לעשות תנועת "לא" בראש בהודו כשאתם לא רוצים לשלם. לא שלנו הוא כן שלהם.

* כדאי לא לדבר על זכויות אדם או טיבט בסין. אני הפסדתי כך ידידה טובה.

* לא להצביע עם מקלות אכילה ביפן, ולא להשאיר אותם תקועים בקערת אורז.

* היזהרו בעניין הבאת פרחים. לפרחים, מספרם וצבעם יש משמעות שונה במקומות שונים. למשל, ורדים צהובים בצ'ילה משמעותם אבל.

* לא לסרב לאלכוהול בגיאורגיה. לסרב זה להעליב. ולא יזיק קצת להשתחרר.

* לא לעשות את הסימן 10 עגול עם אגודל ואצבע מחוברות בברזיל או בטורקיה. יחשבו שאתם מתכוונים לאיבר מוצנע בגוף האישה.

* ישראלים נוהגים לזרזף ליד כל עץ רענן. יש הרבה מדינות שבהן מקומיים מתעצבנים מהנוהג הרווח והנפסד הזה. למשל גיאורגיה וקירגיסטאן. בסין תקבלו דוח כשהמשמו עדיין בחוץ. לא נעים. עשו זאת על חוף במקסיקו, ותעבירו לילה במעצר. תכינו כבר את המאה דולר.

* בסין לא מגישים כרטיס ביקור עם יד אחת אלא עם שתיים.

* לא בכל מקום אפשר להתמקח. באירופה, למשל, אי-אפשר להתמקח, אפילו בשוק. ואל תשלחו ידיים למלפפון החמוץ כאשר אתם קונים נקניקייה בלחמנייה, כי אז תצטרכו להוסיף עוד אירו. אפשר להתמקח בעיקר במזרח. בסין, למשל, בשוק המשי, אם מבקשים ממך 600 יואן, תגיד מיד 50 יואן. המחיר האמתי הוא כ-30 יואן, אבל תסיימו ב-60 או 80 יואן, וכולם יהיו מרוצים.

* בדרום קוריאה ממלאים אלכוהול כששתי הידיים אוחזות בבקבוק.

* בהודו אל תגישו את יד שמאל כאשר אתם יוצאים ממקדש כדי לקבל את מנת הפראסאדם (תפיחת אורז מתוקה). יד שמאל היא טמאה ומשמשת לצורך אחד בלבד.

* לנשים: לא בכל חוף בעולם אפשר לחשוף את פלג הגוף העליון.

* ענייני צילום: יש מקומות שנהוג לשלם על צילום. עבור בני הדוגון במאלי זאת פרנסתם ורק תנסו לא לשלם. יש מקומות שאי-אפשר לצלם נשים, בעיקר במדינות מוסלמיות.

* בהודו ובאינדונזיה מאוד מקובל שגברים אוחזים ידיים ומטיילים ביחד. זה לא אומר שהם בני זוג.

 

הטיפים של המקצוענים: אנשי התיירות חולקים את הסודות הקטנים שישדרגו לכם את הטיול

זיוה זינגר-ויסלר, מנהלת פרסום, ארקיע: "אני נוהגת להוריד כתבות, בלוגים, ביקורות והמלצות לאייפד שלי, כמו גם אפליקציות טיולים. בנסיעות האחרונות שלי לפריז, ברצלונה וניו-יורק השתמשתי בהם והגעתי למסעדות מעולות. טיפ נוסף - להשתדל להכין רשימת מסעדות מומלצות מראש ולהיכנס רק אליהן. אפשר להשאיר גם מעט מקום לספונטניות, אבל מניסיון, עדיף להגיע מוכנים".

קייט אמסלם, מנהלת שיווק ואינטרנט בקלאב מד: עבור מי שמזמין חופשת סקי, אני תמיד ממליצה לכלול תמיד בתקציב שיעורי סקי, גם אם למדת בעבר לגלוש. אם החופשה ממילא כוללת שיעורים - מה טוב, אבל אם לא, יש לדאוג לקחת אותם בנפרד. צריך לחזור וללמוד - זה חשוב לחוויה מהנה ובטוחה יותר. אגב סקי, מדובר בספורט נפלא עבור ילדים".

דורון ניר, מנהל אגף השיווק באופיר טורס: "באופן אישי אני נוהג לפרסם סטטוס בפייסבוק המצהיר לאן אני נוסע, וההמלצות מגיעות מיד. כך שמעתי למשל על מסעדות כמו 'פטרוס' של גורדון רמזי בלונדון, שהפתיעה אותי לטובה. ובכלל, אני ממליץ לכם לקחת את האינטרנט אתכם, ולשם כך לברר ולדאוג לחבילת דאטה זולה. יש שם את כל המידע שתצטרכו על תערוכות, בילויים ומסעדות".

רפי בארי סמנכ"ל שיווק ומכירות, מלונות דן: "בחופשה בחו"ל, בעיר בעיקר, יש חשיבות גדולה לבחירת המלון. בראש ובראשונה אני נוהג לבדוק את המיקום. בתחילה אמפה את האטרקציות, אזורי הבילוי והאוכל, ולאחר שתחמתי את הרדיוס המתאים, אבחר את בית המלון לפי העדפותיי, ואייחס פחות חשיבות לתקציב - אהיה מוכן לשלם יותר על מנת להתגורר באזור בו בחרתי. האמרה: 'מיקום, מיקום, מיקום', חשובה לחופשה מוצלחת".

דניאלה סער, מנהלת שיווק לופטנהזה ואוסטרייאן איירליינס: "כדי לקבל את ההמלצות הטובות ביותר למסעדות שרק אנשי המקום סועדים בהן ומעולם לא דרכה שם כף רגלו של תייר, מומלץ להיכנס לבית המרקחת המקומי, לרכוש כדור נגד כאבי ראש ועל הדרך לשאול את הרוקח היכן הוא נוהג לאכול. ההמלצות תמיד מפתיעות ומשובחות. עד כה זכינו ל-100% הצלחה".

אלכס הרמן, סמנכ"ל שיווק ומכירות במלון ענבל: "הדבר הראשון שאני עושה כשאני מגיע לעיר בחו"ל, זה לרדת לקבלה במלון ולהתייעץ עם הקונסיירג'. לפי המלצתו אמפה את האזור לפי מה נמצא במרחק הליכה סביר - בין אם זה ספורט, קניות או מוזיאונים, ומה מצריך נסיעה. רק אז אתכנן את ימי החופשה בהתאם".

טל שלו, סמנכ"ל שיווק החברה הגאוגרפית: "בטיולים תפורים אישית לזוגות ומשפחות, ליעדים אקזוטיים, הלקוחות נהנים מטיול פרטי ומאורגן. הדבר החשוב בתכנון הוא לקבוע את אופי הטיול ואת המינונים בין תרבות, טבע פראי, אקשן, פאן לילדים וכמובן גם שירותי קרקע ולינה מפנקים. טיול המשלב בין מה שההורים אוהבים לעשות, לבין אטרקציות לילדים, מייצר חוויות של פעם בחיים, אבל חשוב לסגור מראש את התנאים כמה שיותר בפירוט".

דוד מימון, סמנכ"ל מסחר וקשרים תעופתיים, אל-על: "כשנוסעים עם כל המשפחה יש חשיבות רבה בבחירת חברת תעופה סדירה המחויבת לעמידה בלוחות זמנים, לעומת חברת שכר, ובמקביל חשוב לבחור בטיסה ישירה כמה שיותר קרוב אל היעד הסופי. לדוגמה, אם טסים לאיים של תאילנד, מומלץ לטוס ישירות לבנגקוק ומשם לקחת טיסת המשך קצרה לאיים. בנוסף מומלץ להצטייד מראש בכרטיסים להצגות, מוזיאונים, משחקי כדורגל ואפילו הסעות מנמל התעופה".

אין תמונה
כדאי להחליט מראש לאילו מסעדות הולכים. ניו יורק
>> מהפלך ועד פריז: הסרטים שעושים לנו חשק לטייל