קורסיקה

מטייל: יובל

לא רחוק מחופי צרפת ומחופי איטליה שוכן לו האי הקטן בו נולד נפוליאון. קורסיקה שבשליטת צרפת הוא האי הרביעי בגודלו בים התיכון, הוא מונה קצת יותר מ- 300 אלף תושבים וגודלו קצת פחות מ-9 אלף קמ"ר. עיר הבירה שלו היא  אז'אקסיו. תוכלו להגיע לכאן בעזרת טיסה לעיר ניס בצרפת ומעבורת, כך שתוך 4-5 שעות תגיעו לעיר בסטיה. מהמעבורת תקחו רכבת שנראית כאילו היא שם מתחילת המאה ה-19 (יש אופציות אחרות), לעיר קאלבי.

>> המקומות שלא חשבתם לטייל בהם, חלק ראשון

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

האטרקציה המרכזית באי הקטנטן היא הטרק המסומן הכי קשה באירופה, בעיקר כי הוא טכני ובגלל הירידות והעליות הרבות בו. הטרק נקרא GR-20 והוא שמורת טבע לאומית. אורך הטרק הוא 180 ק"מ והוא חף ממישורים, אבל הנופים בו משוגעים. הטרק מומלץ רק לאנשים עם ניסיון ועם כושר גופני מעולה.

View this post on Instagram

A post shared by tapir Leipzig (@tapir_leipzig) on

View this post on Instagram

A post shared by Massimiliano Poretti (@maxosno) on

מומלץ לעשות את המסלול, שמתחיל בעיר קאלבי (Calvi), בחודשי הקיץ. רכסי הגרניט שמצויים לאורך השביל גורמים לכך שבכל יום עולים ויורדים רכסים. הפן המעודד הוא שכל יום נראה אחרת לגמרי; יום אחד הוא יום מעיינות צלולים, שמזכירים טיולים בקרואטיה ובסלובניה, יום אחר מלא ביערות ועוד יום נראה כמו הנגב. עם זאת, יכול להיות שבמשך 3-4 ימים לא תראו אפילו כביש אחד.

שבועיים זה הזמן שלוקח לסיים את כל המסלול. מומלץ לקחת עוד כמה ימים אקסטרה למנוחה באמצע או בסוף הטרק, ואם באתם גם להתפנק – קחו אפילו עוד כמה ימים באי.

בטרק ניתן לפגוש הרבה אירופאים, ביניהם סלובקים, בריטים, צרפתים והולנדים, שידועים כחובבי טיולים. אנקדוטה מעניינת היא שבעבר היה בקורסיקה אתר סקי, שבשל ההתחממות הגלובלית לא פעיל כבר שנים, לכן בעל האתר החליט לשנות באופן פיראטי את הסימונים במהלך הטרק, כך שיובילו אל האתר שלו.

View this post on Instagram

A post shared by Founder @olivier.c_ (@france.focus_on) on

האוכל מקום עולה המון כסף ולינה במהלך הטרק, כלומר הקמת אוהל בתוך השמורה, יעלה לכם כ-15 יורו ללילה. חובה להביא אוהל לטרק, כי אי אפשר לישון תחת כיפת השמיים בגלל הרוחות. השמורות מסודרות עם שירותים וכיורים. כמומ כן, חשוב לציין שבקורסיקה לא מקבלים כרטיס אשראי בכל מקום, לכן חשוב להביא הרבה מזומן מראש.

חוץ מהטרק המפורסם, לא חסרים אנשים שבאים לקורסיקה רק כדי לנפוש. תוכלו למצוא כאן עיירות נופש, חופים לבנים ואת בית משפחת בונפרטה. חוץ מזה – תרמצאו כאן טבע ואגמים בשפע, מפלים, מעיינות וצוקים פראיים.

עלות הטיול: בין 800 ל-1,600 דולר לשבועיים. המחיר תלוי מאוד אם באתם לטרק בלבד, ואז תשכחו ממסעדות ובתי מלון, או שבאתם להתפנק. שיקול נוסף הוא האם תתניידו ברגל או שתשכירו רכב (כ-350 דולר לשבוע). 

מונגוליה

מטיילים: מאי, אביתר ואילת

אם תגיעו למונגוליה כנראה שלא תשמעו במהלך הטיול שלכם שום מילה בעברית (חוץ מאלו שבאו איתכם).  ככה זה כשאין טיסה ישירה מישראל. מומלץ להגיע לכאן בטיסה עם קונקשין דרך מוסקבה ומשם לאולאן בטור, עיר הבירה. דרך נוספת היא בעזרת הרכבת הטרנס-סיבירית שחוצה את כל רוסיה ומגיעה בדרך לאולאן בטור. הנסיעה אורכת כ-4 ימים.

אולאן בטור מונה כמיליון וארבע מאות אלף תושבים וחוץ ממנה אין עוד ערים גדולות במדינה, רק כפרים מפוזרים ודרכי עפר. לא פלא שזוה אחת המדינות עם הצפיפות נפש לקמ"ר הנמוכות בעולם. מדינה ענקית עם קצת יותר מ-3 מיליון תושבים.

מונגוליה (צילום: מאי בר לב)
מדינה עם מרחבים עצומים. מונגוליה | צילום: מאי בר לב

עיר הבירה היא מפגש בין עולם מתקדם לעולם שלישי. מצג אחד, חלק מהכוניות עם הגה בשמאל וחלק עם הגה בימין, פשוט כי אין חוק והם קנו גם וגם. כמו כן, כשתנחתו לא תראו שלט TAXI על מכוניות ותבינו שזה מה שאתם מחפשים, אלא בעיקר רכבים רגילים בהם נוסעים אנשים שיסיעו אתכם תמורת תשלום ובלי תיאום מראש (כמו UBER, רק בלי שום קשר לאפליקציות). מצד שני, יש בבירה המון מסעדות מערביות והנשים מנהלות שם את כל העסקים באנגלית רהוטה. 

רכב ואן גדול הוא כלי התחבורה המרכזי והמומלץ ביותר לנוע איתו במדינה מחוץ לעיר הבירה. ניתן גם להתארגן קבוצה של כמה מטיילים ולשכור ואן עם נהג, אופציה נפוצה ומומלצת, כך שחוץ מכמה ימי התארגנות בעיר כל הטיול תהיו צמודים לנהג שלכם. קחו בחשבון שהאנגלית של הגברים במונגוליה היא מאוד חלשה וככל הנראה שרוב הזמן תתקשרו בפנטומימה. עוד אופציות נפוצות לנוע במדינה היא בעזרת טרמפים, באוטובוסים או באופנוע, אבל קחו בחשבון שהרבה פעמים תמצאו את עצמכם באמצע שום מקום ואין הרבה אנשים במדינה ולכן יכול להיות שבמשך יומיים אף טרמפ לא יעבור באזור.

מונגוליה (צילום: מאי בר לב)
שלל דרכים לנוע בתוך המדינה | צילום: מאי בר לב

View this post on Instagram

A post shared by Daniel Kordan (@danielkordan) on

View this post on Instagram

A post shared by CJ Kale (@cj_kale) on

מה תראו במהלך המסע שלכם? מדבר הגובי, הוא אזור מדברי גדול בצפון סין ובדרום מונגוליה, בעל השטח הגדול ביותר ביבשת אסיה, בו קיימים סוגים רבים של בעלי חיים, למרות התנאים הקשים. באופן כללי, המדינה בעלת מרחבים עצומים בתוליים וריקים מאדם. חוץ מהמדבר, תתפלאו, יש במדינה גם הרבה נחלים והרים מושלגים באזור הגבול עם קזחסטן.

המונגולים גרים באוהל שנקרא יורט, בו, בין השאר, הם מכינים בירה מחלב של סוסים - 'גומז' שמה. איכשהו הם מצליחים להפוך את זה לאפשרי לשתייה. הספורט הלאומי כאן הוא רכיבה על סוסים, חץ וקשת ואגרוף. יש שאומרים שמספר הסוסים במדינה כפול פי כמה ממספר האנשים שבה. אולי זה מצדיק את הספורט והשתייה האהובים עליהם.

מונגוליה (צילום: מאי בר לב)
חץ וקשת הוא ספורט לאומי | צילום: מאי בר לב

מונגוליה (צילום: מאי בר לב)
יורט מקומי | צילום: מאי בר לב

כמו כן, מומלץ לצאת לטיול סוסים שמגיע לשבטים בהם יש איילים מבוייתים. כן, הם הצליחו לביית איילים. עוד מקומות לבקר בהם, הם אגם חבסגל (Khövsgöl) העצום, שהוא אגם המים המתוקים הכי גדול במונגוליה והשני הגדול בעולם. המונגולים מכנים אותו "פנינה כחולה עמוקה" או "אמא". בנוסף, בשמורת טאבאן בוגד (Tavan Bogd), במערב המדינה קרוב לגבול עם קזחסטן, תוכלו לטפס על הר שהוא חלק מהרכס האלטאי.

יולי-אוגוסט היא התקופה היחידה שבה המעלות במונגוליה לא יורדות מתחת לאפס, וגם בתקופה הזו – הלילות מאוד קרים והימים בין חמימים לקרים. חודש עד חודש וחצי זה זמן האידיאלי לשהות במדינה, אבל אם רוצים להעמיק אפשר גם יותר. הטיול לא מומלץ למשפחות, אלא בעיקר למטיילים שרוצים מקום שונה וקשוח, בעיקר בשל העובדה שבמשך ימים שלמים לא תראו נפש אדם חוץ ממי שמטייל איתכם.

עלות הטיול: כ-1,000 דולר לחודש וחצי לאדם, לא כולל טיסה וביטוח.

קירגיזסטן

מטייל: עדו

אל המדינה המרהיבה הזו תגיעו בעזרת טיסה עם קונקשן דרך איסטנבול, מוסקבה או קזחסטן, משם תנחתו בעיר בישקק, העיר הגדולה במדינה ועיר הבירה שלה. מבישקק כדאי לקחת מונית פרטית או אוטובוס אל העיר קרקול, ממנה יוצאים טרקים רבים. 

קרקול (Karakul) עצמה היא עיר חמודה ובה נמצא שוק הסוסים הכי גדול באסיה - ה"מאל בזאר". לא רחוק מקרקול חיים כל קבוצות מיעוט שונות, כגון סינים שחיים בהרים, באמצע שום מקום. באזור יש גם חוות אורגניות רבות, כי הוא מתאים להרבה גידולים. בעיר אוש, העיר השנייה בגודלה במדינה, תוכלו למצוא לא מעט שווקים אותנטיים. היות ומדובר במדינה ענייה, סביר להניח שלעיתים תתבקשו לשלם גם על דברים בסיסיים, כיוון שהמטיילים מהווים מקור נוח לגביית תשלום מופרז על דברים פעוטים.

יש הרבה אפשרויות לטרקים בקירגיזסטן, משלושה ימים ועד 9-11 יום ואפילו יותר. רובם חלק משרשרת של טרקים, כך שתוכלו לבחור אם להמשיך או לצאת באמצע הטרק. הטרקים מלאים באגמים יפהפיים אז שימו לב שזה לא חומק מבין אצבעותיכם.

החלק האחרון של שרשרת הטרקים הזו הוא החלק הכי פופולארי בה. מדובר בפארק לאומי בשם "אלא-קול פארק" (Ala Kul), על שם האגם הצבעוני שנמצא בדרך. בסוף הטרק יש מעיינות חמים בעמק שנקרא אלטין ארשאן ("הספא המוזהב"). הטרק לוקח כ-3-4 ימים, אלא אם תבחרו להישאר בבקתות שבאזור המעיינות החמים כי לא תרצו לצאת מהם.

גיאורגיה (צילום: עדו פרוינד)
אין סוף טרקים. קירגיזסטן | צילום: עדו פרוינד
גיאורגיה (צילום: עדו פרוינד)
גם אנשים בלי כושר יוכלו למצוא את הטרק המתאים עבורם | צילום: עדו פרוינד

גיאורגיה (צילום: עדו פרוינד)
הנופים בקירגיזסטן | צילום: עדו פרוינד

ניתן להיעזר ב-CBT קרקול (COMMUNITY BASED TRACKING), חברה שמספקת מדריכים ופורטרים והופכת הכל ליותר נוח. כמובן שיש גם אופציה לטייל עצמאית אך חשוב לדעת שאחרי אוקטובר זה כבר נהיה כמעט בלתי אפשרי לעשות זאת.

גם אם אתם לא בכושר, קיימים בקירגיזסטן טרקים קצרים שתוכלו לעשות בקלות. חשוב לקחת בחשבון את העובדה שכדאי לדעת לקרוא מפה ושברוב המקומות תאלצו לישון באוהל. אם זה פחות מתאים לכם, תצטרכו למצוא מישהו שיסכים להכניס אתכם לישון בביתו. 

עלות הטיול: 3-4 שבועות של טיולים יעלו כ-500-600 דולר, לא כולל טיסה וביטוח. 

>> המקומות שלא חשבתם לטייל בהם, חלק ראשון