חשבתם פעם מה עומד מאחורי הצבעים של הדרכונים? כלומר, למה שלנו דווקא בצבע כחול כהה ולא כחול בהיר, לבן או ירוק? יש סיבה.
השבוע התבשרו תושבי בריטניה שהדרכון הבורדו והמוכר שלהם, שלא שינה את עיצובו מאז שנות ה-80, הולך לשנות את צבעו לכחול במהלך שצפוי לקרות עד שנת 2019. על פניו, זו נשמעת כמו החלטה שרירותית, אך מסתבר שמסתתרת מאחוריה אידיאולוגיה שלמה.
הרנט בוגיסיאן, סמנכ"ל ארטון גרופ שמתעסקת במסד הנתונים האלקטורוניים של דרכונים, מציין שגוון כל הדרכונים בעולם יכול להיות נגזרת של ארבעה צבעים בלבד: כחול, אדום, ירוק ושחור. "לכל צבע כזה יש המון ווריציות", אומר בוגיסיאן. "כך כל מדינה מצליחה למצוא לעצמה את הגוון הייחודי שלה".
כמובן שישנם חוקים ברורים ובילאומיים לגודל של הדרכון ולצורה שבה הדפים צריכים להיראות, אך בכל מה שקשור לצבע, לכל מדינה יש את החופש לבחור את הצבע שלה (מבין ארבעת הצבעים כמובן) ואיך היא רוצה לעצב את דפי הדרכון הפנימיים. אך למרות החופש היחסי שיש לכל מדינה, מסתבר שישנן קבוצות של מדינות שבוחרות במכוון את אותו הצבע במטרה לסמל את הקשר ביניהן.
כך למשל, רוב הדרכונים של האיחוד האירופי יהיו בצבע בורדו. "יש מי שטוען שהמקור של הצבע הזה נובע מעבר קומונוסטי שהיה בחלק גדול מהמדינות החברות", טוען בורגונדי. זו הסיבה שבגללה גם החליטו בבריטניה, שיצאה מהחברות באיחוד, לשנות את צבע הדרכון שלהם מאדום לכחול. "בניגוד אליהם, לאחרונה טורקיה שינתה את צבע הדרכון שלה לבורדו במטרה לשדר מסר על כך שהיא רוצה להיכנס לאיחוד האירופי", מוסיף בוגיסיאן.
מדינות הקריביים, צפון אמריקה ודרום אמריקה משתמשות בעיקר בצבע כחול בדרכונים שלהן. "דרכונים כחולים מסמלים את העולם החדש", טוען בוגוסיאן. "כנראה בגלל זה הדרכון האמריקאי הוא בצבע הזה". כנראה שבגלל זה גם אנחנו בחרנו בכחול לצבע הדרכון שלנו.
צבע דומיננטי נוסף הוא ירוק. זה צבע שמלווה את הדרכון של מדינות מוסלמיות רבות כמו מרוקו, פקיסטן וערב הסעודית. "הצבע הירוק חשוב למדינות הללו", מציין בוגוסיאן. "זה צבע שלפי האמונה היה חשוב לנביא מוחמד. הוא מסמל טבע וחיים".
אגב, דרכונים שחורים ניתן למצוא אצל חלק ממדינות אפריקה כמו זמביה, גבון, אנגולה, קונגו, מאלאווי ועוד.
"ייצור דרכון זה תהליך מאוד מבוקר", מוסיף בוגיסיאן. "יש מספר מצומצם של חברות בעולם שעושות זאת. בגלל שצד שלישי הוא זה שמייצר אותם, הם מגיעים במניפת צבעים קטנה ולכל צבע יש חשיבות ואמירה שעומדת מאחריו".
(מקור)