מה כבר נוכל לחדש על וינה? כמי שמקפידים להמליץ על מקומות "חדשים" שהם "מחוץ לקופסא" בכל יעד, היינו בטוחים שהבירה האוסטרית תאתגר אותנו, אבל וינה הפתיעה בגדול וסיפקה לנו חוויות וטעמים שלא ציפינו להם: לצד בתי קפה "וינאיים" גילינו סצנה צעירה, משוחררת וקוסמופוליטית של ברים ומועדונים; אחרי קונצרט קלאסי בג'ינס מצאנו עצמנו ממשיכים למועדון מוסיקה אלקטרונית עדכני ובועט; ואפילו חיי הלילה של הקהילה הגאה כבר השאירו בעשור הקודם מונחים כמו "רובע הגייז" והם פרוסים ברחבי העיר כולה ומשתלבים בטבעיות בחיי הלילה התוססים.
אז הנה הוא לפניכם – המדריך לסופ"ש בוינה שלא הכרתם:
מוצארט מודל 2023 עם בינה מלאכותית
אחד המותגים החזקים של וינה הוא מוצארט (המלחין, לא השוקולד) שחי ויצר בעיר. בביתו האחרון - עליו עומד היום אחד מבתי הכלבו הכי מפורסמים בעיר Steffl – נפתח לפני חודשים אחדים בהשקעה אדירה ה-Mythos Mozart - מיצג מציאות מדומה שישאיר את הלסת שלכם שמוטה. מיצגים מוזיאוניים שלידם מסגרת מלל לקריאה – out, הקאטינג אדג' הטכנולוגי בתחום הווידאו ארט, סאונד והבינה המלאכותית – in. החוויה מתחילה כבר מהקופה – כאשר תסרקו את הברקוד שעל כרטיס הכניסה (24 יורו למבוגר ו-18 לילד) פרצופכם יצולם וישולב בדמויות מוצארט שונות על קיר מסכים שלם. לא נהרוס לכם את החוויה אבל נגלה שמאחורי המיזם עומדים השמות הגדולים של התעשייה (פיקסאר, המעצבים של מוזיאון פיפא וכו') ומשולבים בו 1,500 נרות, אינספור מקרני 360 מעלות, 300 מיקרופונים, טכנולוגיות תלת מימד, בינה מלאכותית ומה לא. שווה.
בסוף הביקור קחו את המעלית הישר לקומת הגג של הקניון (כי כדי לערוך בו קניות תצטרכו לעבור קודם בבית החולים המקומי כדי למכור כליה) ושתו קוקטייל בבר ה-Sky עם נוף שורה ראשונה לקתדרלת סיינט שטפן (Stephansdom) הסמוכה. פרוסט (לחיים).
וינה – לא לתיירים
לא נבזבז לכם את הפס הרחב על השניצל הוינאי ועוגת הזאכרטורטה, עליהם כתבו רבות ורבים לפנינו וניתן המלצות לכמה ביסים למקומיים בלבד. טרם הנסיעה שוחחנו עם יובל שמיר, מומחה לטיולים בוינה, שביקר בה מאות פעמים, נשוי לוינאית בעצמו ומכיר כל מנה בכל מסעדה. מצוידים בהמלצות שלו יצאנו לאכול את העיר במקומות שמענגים את החך של המקומיים:
ממש בסמוך לכלבו Steffl במדרחוב המרכזי נמצאת קונדיטוריית L. Heiner המשובחת. צייתנים להוראות של שמיר טיפסנו לקומה השנייה והקראנו מהטלפון למלצרית את שהכתיב לנו: "מילשראם שטרודל מיט הייס ונילה" ובתרגום חופשי: "שטרודל קרם חלב עם רוטב וניל חם". ביום קר בחודש ינואר, עם כוס קפה חזק ליד, אנחות העונג שלנו הפריעו לחזרות בבית האופרה המפורסם שנמצא במעלה הרחוב.
אחרי שתורידו את השטרודל בקצת קניות במדרחוב הראשי, לא רחוק מזארה והקתדרלה תעצרו לביס הבא (וזה באמת ביס אז אל תספרו קלוריות): Trzesniewski (טרסנייסקי) מגיש מאז 1902 חצאי פרוסות לחם פומפרניקל שעל כל אחת מהן 3 ממרחים בצבעים וטעמים שונים: סלטי ביצים, דגים כבושים, בשרים, חזרת ומה לא. המקומיים חוטפים במקום הקטן, האותנטי והבלתי מתיימר 2-3 חצאים כאלה לצוהריים עם בירה ליד וחוזרים למשרד. אל תחמיצו!
המקום השלישי הוא הצגת תכלית מושלמת לכל מה שיפה בוינה – בעוד שני המקומות הקודמים עושים כבוד למסורת האוסטרית, ה-Ramasuri נמצא בקצה השני של הסקאלה. הכיסאות הצבעוניים ואיש השלג שבנו המלצריות בחוץ משכו אותנו פנימה למקום צעיר, צבעוני ומלא באנשים יפים, מוסיקה עדכנית ומנות טעימות. אנחנו ישבנו על הבר עם קוקטייל וטוויסט לקייזרשמרן (לביבות הקיסר) ועפנו.
מה כן להחמיץ? קפה זאכר (Sacher) עשה לו שם יוצא דופן מסיבה לא ברורה. הקפה אמנם מיוחד במראהו אבל מדובר במלכודת תיירים של ממש עם קינוחים בינוניים, תור בלתי סביר ואף לא מקומי אחד. ברחבי העיר פזורים בתי קפה יפים, אותנטיים וטעימים בהרבה.
הדיס-המלצה הבאה מגיעה עם לא פחות מכוכב מישלן. כמי שמנסים מסעדת מישלן אחת בכל יעד אליו אנחנו מגיעים, בוינה ניסינו את המסעדה הצמחונית Tian שתמורת מחיר "סימלי" של 155 יורו לסועד הציעה 8 מנות וביניהן מרק כרוב וסלרי ברוטב ברגמונט שהיו יפות מאוד למראה אך השאירו את בלוטות הטעם אדישות ובלתי נלהבות בעליל.
אלקטרו-קלאסי
"כל הקטע" (או לפחות חלק ממנו) במסעות בעולם הוא לצאת מעצמנו, לחוות חוויות שפה בארץ, בחיי השגרה שכולנו מנהלים, לא היינו מזדמנים אליהן. בוינה לקחנו את זה עד הסוף והלכנו בערב אחד לקונצרט בארמון ומייד אח"כ למועדון מוסיקה אלקטרונית (לבושים באותם בגדים). זה היה הערב המהנה ביותר באותו סופ"ש!
בוינה של 2023 "קונצרט" הוא למעשה מופע לייב של עשרה נגנים שמחים המנגנים "להיטים" קלאסיים וקצרים של מיטב היוצרים באולם שבארמון שנברון (Schönbrunn Palace). בין קטע לקטע הפתיעו שני זמרי אופרה שנתנו גם הם קטעים קצרים. הקהל היה צעיר ובלתי מעונב בעליל וישב בזוגות ליד שולחנות כשכוס בירה או יין לידו. מחיר כרטיס החל מ-30 יורו.
משם, השלנו כמה שנים מגילנו והמשכנו למועדון Grelle Forelle שלגדות הדנובה. מסתבר שוינה כבר מזמן לא שייכת רק למוצרט ולמעשה היא נחשבת למעצמת מוסיקה אלקטרונית עם שלל מועדונים מחתרתיים ופסטיבלים של מוסיקת טכנו, האוס, אקספרימנטלי ואמביינט עד השעות הקטנות של הלילה. למי מכם שרוצה לחוות כמה מועדונים בערב אחד נמליץ על תחנת הרכבת התחתית הישנה של Stadtbahn ברחוב Gürtel, אשר בה שדרת ברים ומועדונים.
לצד כל אלה מקיימת וינה גם סצנה תוססת לקהילה הגאה. בשונה ממקומות רבים בעולם בהם אלה מתרכזים באזור מסויים, בוינה הם מפוזרים ברחבי העיר כולה, משתלבים בה ומעצימים את חגיגת הרב תרבותיות בלי לעשות מזה עניין גדול.
איפה ישנים? באקינגהאם פאלאס פינת נוורלנד
ה-Hotel Imperial הוא ה-מלון בוינה. כזה שהיה פעם ארמון אמיתי, עם מסורת של 150 שנות פעילות, 5 כוכבים של יוקרה ורקורד אירוח הכולל כל מנהיג מדינה או סלב אפשרי, החל מהמלכה אליזבת, דרך אלפרד היצ'קוק הרולינג סטונס, מייקל ג'קסון ליידי גאגא ואחרים.
אנחנו הופתענו לגלות שהמונח "עונת הנשפים" לא קיים רק בספרים או באגדות אלא גם בוינה של 2023. מדי ערב כשהגענו למלון פגשנו גברים ונשים בלבוש שאנחנו מכירים מטקסי האוסקר בלבד עושים צעדיהם לאולם הנשפים שבמלון המפואר. גם החדרים במלון מרגישים כמו חלק מאגדה – הם ענקיים, אלגנטיים ומעוצבים בצבעים שונים ומעוצבים (ומרגישים) כמו חדר אמיתי של ארמון. ארוחת הבוקר תואמת ומלכותית לא פחות.
המלון ממוקם במיקום מעולה, רק כמה צעדים מהרינגשטראסה (Ringstrasse) המפורסם ומהמרכז ההיסטורי של וינה, מה שמייתר במהלך השהות בעיר שימוש בכלי רכב. הקונסיירז' ידע להמליץ על המקומות הטובים בעיר ולארגן לנו את כל ההזמנות והכרטיסים, לרבות למסעדות בהן אזלו המקומות.
גם אם אתם לא שוהים במלון אל תחמיצו את עוגת האימפריאל הנמכרת בקפה שלו ולוקחת בסיבוב את הזאכרטורטה שעשה שם לעיר. אם הגעתם לעיר בסופי שבוע ובא לכם חוויה רומנטית בתפאורה מלכותית של המאה ה-19, קוקטיילים מעולים ומוסיקת ג'ז חיה, צאו לדרינק בבר היפהפה של המלון.
בלוג טיולי היוקרה Two Flying Boys באתר, באינסטגרם ובפודקאסט במטוסי אל על