ב-18 ביוני 2023 נעלמה מהרדאר הצוללת "טיטאן" עם חמישה נוסעים. כוחות הצלה רבים נפרסו, ובמשך תקופה ארוכה היה חשש שיגמר החמצן לנוסעים, ומפעילי המשלחת הצליחו להבטיח את אספקת החמצן בצוללת למשך כ-96 שעות בלבד. עם זאת, לפי הדיווחים תאונה דרמטית התרחשה הרבה קודם כשהמיני-צוללת התפוצצה בעומק של כ-3,800 מטרים וכל הנוסעים מתו. כרגע טוענת חברת OceanGate שהפעילה את הצוללת כי הסיורים לטיטניק נעצרו, וכי היא "הפסיקה כל פעילות של חיפושים ומסחר", נכתב באתר.
The search for OceanGate's Titan submersible has ended in what the Coast Guard calls a "catastrophic loss." pic.twitter.com/8yibAuqA18
מתי הסיורים לטיטניק יחזרו לפעול?
למרות המקרה הקשה, החברה ממשיכה לפרסם את המשלחות המסוכנות, וההערכות לגבי החזרה של משלחות (של מגוון חברות) נעות סביב חודשים רבים לשנים. עם זאת, רבים מהחוקרים אומרים כי האירוע הדרמטי יכול להקשות על המשך חקר הספינה "הסיכוי שמחקר עתידי כלשהו יתבצע הוא קלוש ביותר. כנראה לא בימי חיי", אמר סקוט-בדארד, מנכ"ל White Star Memories Ltd, העוסקת במזכרות וחפצי אמנות ל-CNN. הוא הוסיף כי לאחר חקירה על האסון, ככל הנראה יוכנסו כללים מחמירים יותר.
אבל למרות התחזיות העגומות של רבים, יש אחרים שמאמינים כי אסונות מסוג זה הם בלתי נמנעים ובאופן אירוני יכולים דווקא לעזור בעתיד. "אנחנו בנקודה שבה נסיעה בצוללות במים עמוקים דומה לתקופה שבה הייתה התעופה בתחילת המאה ה-20", אמר סלווטורה מרקוגליאנו, פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת קמפבל בצפון קרוליינה, המתמקד בהיסטוריה ומדיניות ימית בריאיון לסוכנות הידיעות AP. "התעופה הייתה בחיתוליה - ונדרשו תאונות עד שהחלטות התקבלו והוכנסו חוקים", אמר מרקוגליאנו. "תהיה תקופה שבה לא נחשוב פעמיים לפני שנעלה על צוללת ונרד לעומק של 4 קילומטר. אבל אנחנו עוד לא שם".
איך פועלות המשלחות להריסות הטיטניק?
למרות מה שנהוג לחשוב, הסיורים אל הטיטניק הם לא עניין חדש, ובמשך שנים ניסו חוקרים ותיירים להתקרב כמה שיותר לספינה הטרופה. גם צוללות עם תיירים אל הספינה האיקונית נערכו כבר ב-2021 וב-2022.
אותם סיורים נמשכים שמונה ימים בסך הכל, ובנוסף לנסיעה בצוללת, מתקיימים בתקופה זו גם אימונים המכינים את המשתתפים לתנאים מעל ומתחת למים, והמשתתפים מכונים "מומחי משימה". הצלילה עצמה נמשכת בין שש לשמונה שעות, ובה משתתפים נהג, שלושה מומחי משימה ומומחה לטיטניק, כולם נדחסים למיני-צוללת שאמורה להגיע עד לספינה הטרופה - בעומק של כ-3.8 קילומטרים.
הודות לקירות זכוכית וכמה מצלמות חיצוניות, הנוסעים נהנים מנוף ייחודי של הספינה הטבועה והעולם הימי המגוון במהלך הצלילה. במהלך הצלילה, הצוללת שטה מעל סיפון הטיטניק, והחלק הפנימי מואר כך שהנוסעים יכולים לראות את שרידי גרם המדרגות המפואר. ניתן גם לחקור את החלקים הנותרים של הגשר האייקוני, כמו גם אזור גדול עם חפצי אמנות.
All stations ready
Titan begins its journey.
Splash! Adventure starts.
Diving can turn us all into poets...
Join us this summer: https://t.co/F7OtKI0En7 #InternationalHaikuPoetryDay #Titanic pic.twitter.com/IYugFJA16j
דרישות למשימת הטיטאניק
כדי להיות חלק מהמשלחת, יש לעמוד בדרישות הבאות:
- להיות בן 17 לפחות (בתחילת המשלחת)
- להיות מסוגל לשהות בסירה במשך שבוע
- דרכון בתוקף
- יכולת לשהות על סירות קטנות בים סוער
- להרגיש בנוח בסביבות דינמיות שבהן תוכניות (זמן) יכולות להשתנות בכל עת
- להפגין איזון וגמישות (לדוגמה, על ידי טיפוס על סולם ונשיאת משקלים של 10 קילו)
כמה עולה להשתתף במשלחת לטיטניק?
המחיר לאדם הוא עצום ועולה כ-250,000 דולר (מעל 900 אלף שקל). בנוסף לצלילה לספינה, כלולים גם לינה בתחנות בים הפתוח, ארוחות והדרכה לקראת המשימה. המשתתפים גם מקבלים את הציוד הדרוש ויכולים לקחת חלק באירועים עם מדענים ומומחים.