אלפי ישראלים טסו בחודשיים האחרונים לאחד היעדים החמים והשווים באירופה, ומילאו את המטוסים. תכירו: וילנה בירת ליטא. יעד זול, עיר עשירה באתרים היסטוריים ומוזיאונים, לא מעט שופינג זול משמעותית מישראל, מסעדות יוקרתיות ושוות במיוחד, כשעל הדרך תוכלו גם להרוויח עוד עיר, קובנה, וליהנות מאתרי הספא.
"טסתי עם שתי הבנות שלי לבקר בני משפחה ולטייל בעיר ב-75 יורו", סיפרה אירית מהרצליה, "אין עוד יעד באירופה במחירים של פחות ממנת שווארמה או ארוחת צהריים במסעדה במרכז הארץ. המטוס היה מלא בנוסעים שבאו ליהנות מהשלג בעיר ובסביבה, ומאתרים יפים ומעניינים. וילנה זו עיר אירופאית לכל דבר ומי שלא בא לפה לא מבין כמה הוא מפסיד".
>> 9 סיבות להגיע לליטא בשנת 2022
ההחלטה של חברת 'ריינאייר' לשווק לפני כמה שבועות טיסות לוילנה במחירים המתחילים בכ-20 יורו, גרמה להסתערות גדולה של הישראלים. אלה שרכשו את הכרטיסים הראשונים הרוויחו. "טסתי לפה לשבוע עם אשתי ושני הילדים הקטנים וזה עלה לנו בסך הכל 1,500 דולר כולל בית מלון במרכז העיר", סיפר בוריס תושב עפולה, "אישתי והילדים נהנו מאוד. זו פעם ראשונה שלנו ונחזור לפה שוב. בארץ היו שוחטים אותי ב-20 אלף שקל ויותר. גם הרווחנו טיול בחו"ל וגם נהנינו מעיר מקסימה ויפה".
אז מה גורם לישראלים להימשך לוילנה, פרט למחיר המצחיק של הטיסה?
בעיקר האתרים ההיסטוריים של העיר (קתדרלות וכנסיות עתיקות שהשתמרו בצורה מדהימה) שבעבר הייתה חלק בלתי נפרד מהמורשת של הקהילה היהודית שגרה במקום במשך מאות שנים, ונמחקה בעקבות השואה (מושבו של הגאון מוילנה - רבי אליהו בן שלמה, כשהעיר זכתה לכינוי 'ירושלים של ליטא'). כנסיות מרהיבות ביופיין שנבנו לפני מאות שנים. העיר עתיקה מלאה באטרקציות והוכרזה לפני כ-28 שנים כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, בתי כנסת יהודיים, פארקים, בתי קפה ומסעדות זולות באיכות גבוהה.
ההמלצה הראשונה כדי ליהנות מהעיר: קחו נהג מקומי העובד בחברת תיירות מקומית וצאו לסיור ברחבי העיר. מדובר בסיור של למעלה משעה ובו אפשר להיחשף לכל האתרים בעיר. יש אזניות וניתן לשמוע הסבר באנגלית ובשפות נוספות. העלות: 12 יורו לאדם. בעיר העתיקה תוכלו למצוא גלריות וגם בתי מלון ודירות אירוח ברמה גבוהה, כולל ארוחת בוקר במחירים שנעים בין 50 יורו ללילה ועד 80 יורו. בחלק מהמקומות החדרים גדולים והם כוללים מטבחון עם כיריים, סירים וכל מה שנחוץ לבשל ארוחה למי שרוצה לחסוך לעצמו סיבוב במסעדות.
אחרי הסיור כדאי לעשות סיבוב רגלי בעיר העתיקה, להיכנס לסימטאות הישנות מלאות הקסם, ובהן אפשר לקנות מזכרות ואפילו מומלץ לרכוש את גרבי הצמר שסורגות הנשים המקומיות, שמחממות היטב את הרגליים מהקור (חמישה יורו לזוג). לא כדאי גם לפספס את הקתדרלה של וילנה, מבנה מרשים מאוד שמזכיר מקדשים יוונים עתיקים. שווה לתת קפיצה גם לכנסיות נוספות כמו 'קזימיר הקדוש' , 'סנט אן' ו-'סנטה מריה' כולל הבזיליקה, כאשר תוכלו לראות גם את ארמון גדימינאס (Gediminas), שהיה שייך לאחד משליטיה הגדולים והמוכרים של ליטא.
אל תפספסו את הביקור בגטו היהודי, כשבמרחק קצר משם נמצא רחוב היהודים, שהבתים בו נחשבים היום ליקרים וליפים ביותר בוילנה. למי שמעוניין בקצת יותר אקשן, יש גם את 'אונו פארק' (Uno), פארק אקסטרים עם מכשולים לכל הגילאים, וכדי להירגע מעט ניתן לקנח בשיט בנהר הסמוך.
האוכל והמסעדות בוילנה מגוונים מאוד. מאוכל מסורתי שמוגש בכמה מסעדות בעיר העתיקה ובסמטאות, ועד לאוכל צרפתי ואסייתי ברמות גבוהות. ארוחה לזוג במסעדת יוקרה הכוללת בקבוק יין, יכולה להסתכם סביב 60 יורו כולל טיפ. אחת המסעדות הממולצות בעיר שכדאי בהחלט לעצור בהן היא 'אולד גרין - גריל האוס' (Old Green).
מומלץ להתנייד ברכב בוילנה, או פשוט לשוטט ברחבי העיר ברגל, והיא נעימה וקלה מאוד להליכה. אפשרות נוספת היא להשתמש בשירותים של מוניות 'בולט' (תורידו אפליקציה ותרוויחו לא מעט כסף) שהן זולות מאוד, מגיעות במהירות והנהגים אדיבים ונחמדים. המחיר משדה התעופה למלונות בעיר נע בין חמישה לעשרה יורו לכל היותר, כאשר בתוך העיר המחירים זולים אף יותר.
לחובבי השופינג יש כמה קניונים בוילנה והמחירים למותגים בינלאומיים של הנעלה והלבשה זולים בעשרות אחוזים מישראל. מי שיטוס עכשיו יזכה להנחות גדולות מאוד שמציעות החנויות לסיום החורף ולקראת הקיץ. אחד הקניונים המומלצים והגדול בעיר הוא 'אקרופליס'. תוכלו לרכוש בו מגוון טלפונים סלולריים חדשים של מיטב החברות, בעשרות אחוזים פחות מבארץ. כמו כן, תמצאו כאן את חנויות הבגדים של כל המותגים, מגוון מסעדות ומשטח החלקה על הקרח.
בקניון ניתן למצוא גם את הסופרמרקט הגדול בוילנה, השייך לרשת המזון 'מקסימה' (Maxima). זול, מגוון מאוד ולא מעט ישראלים עושים בו קניות וממלאים בו מזוודות במוצרים רבים שבארץ יקרים בעשרות ומאות אחוזים. קניונים אחרים מומלצים: 'פנורמה שופינג', 'אוזאס' (Ozas) ו'אאוטלט-פארק'.
המטבע בליטא הוא יורו מאחר והמדינה חברה באיחוד האירופאי, ולמרות זאת המחירים זולים באופן יחסי כמעט בכל המקומות והאתרים (בתי קפה, מסעדות, בתי קולונוע, חנויות ועוד).