העצרת הכללית של האומות המאוחדות הכריזה על שנת 2017 כעומדת בסימן פיתוח תיירות ברת-קיימא, ויום התיירות הבינלאומי (World Tourism Day) שחל היום יחגוג ויציין בדיוק את זה. המגמה הירוקה בעולם התיירות רווחת כמה שנים, וכבר ב-2014 הכריז ארגון התיירות העולמי (UNWTO), על תוכנית לעידוד תיירות ברת-קיימא. עד שעולם התיירות יעבור את השינוי המיוחל, התאספנו כדי לדבר על אלה שהורסים אותו בצורה הגסה ביותר: בני האדם.
אותם אנשים שמסבים נזק בלתי ישוער למשאבים הטבעיים, מזיקים לסביבה גם באופנים אחרים. זיהום, רעש, ערימות הפסולות והתנהגות לא ראויה, לעולם לא יזכו ליום חגיגות רשמי מצד אף ארגון שמכבד את עצמו, אך הנזק התדמיתי שמסבים תיירים ממקומות מסויימים בעולם זוכה לכותרות חדשות לבקרים, כמו גם לחקיקות ותקנות כנגד תיירים באופן כללי. רק לאחרונה נאסר השימוש במקלות סלפי באופן כללי, וכנגד תיירים מלאומים מסויימים באופן ספציפי. את מרבית הרשימות שהתפרסמו בשנים האחרונות, מובילים לא במפתיע הסינים, אך גם האמריקאים, הרוסים, הבריטים, הגרמנים,האוסטרלים וכן, גם הישראלים, מככבים ברשימות השונות. למה? אספנו את כל הסיבות:
התיירים הסינים
להגנתם של התיירים הסינים יש לציין, שבניגוד לאוסטרלים, ישראלים וגרמנים - אלו זכו רק בשנים האחרונות לצאת מגבולות מדינתם, וההסתגלות למנהגים חברתיים שונים מאלו שהם מכירים, לא הייתה משהו שהם נדרשו להתמודד איתו בעבר. עם זאת, קצת קשה לשכוח דוגמאות מהשנים האחרונות, כמו תקרית הקקי בטיסת דלתא ב-2014; הילד שהרס מקדש בן 3,500 שנים במצרים; ועדויות מהשטח שמדווחות על בעיות התנהגותיות מסוגים שונים, החל מיריקה, דרך עשיית צרכים בציבור וכלה באי ציות לחוקי התנועה. לאורך השנים נקטו ממשלות ועיריות בצעדים שונים כדי לקדם את פני התיירים החדשים מבלי לגרום נזק רב מדי. בתאילנד הסמוכה השיקו ב-2015 מדריך בשפה המנדרינית עם הוראות שימוש במרחב הציבורי, החל מיצירות אמנות ועד נהיגה בכבישים. בפריז הותקן שלט אזהרה באותה השפה, שנועד למנוע מתיירים סינים לזרוק אשפה על המשדאה שמול הלובר. הבעיה לא נעלמה גם מעיני הממשלה, ולאחרונה דווח ב- Global Times שיוצא בבייג׳ינג, כי הממשלה יצרה רשימה שחורה של אזרחים סינים ״שלא הצליחו לשמור על הסדר הציבורי״, ואלו קיבלו עונש בדמות איסור טיסה לחו״ל של עד שלוש שנים.
Made in the USA
האמריקאים לעומת הסינים, מודעים לגמרי להיותם תיירים מעצבנים, אבל זה ככל הנראה לא כל כך מטריד אותם. את התייר האמריקאי ניתן לזהות ממטרים בזכות עוצמת קול רמה במיוחד וכמה ביטויי מפתח, ש-OMG הוא רק אחד מהם. הווליום העז הופך מעצבן במיוחד כשהוא מלווה בניסיון להסביר משהו באנגלית למישהו שאינו דובר את השפה, כנראה מתוך נקודת הנחה שכולם מדברים אנגלית וזה רק שאלה של גובה הטון. גם הגיל המותר לשתיית אלכוהול משחק תפקיד, כשנערים ונערות צעירים שלא למדו עדיין לשתות ועושים את צעדיהם הראשונים בגלוי ובאופן חוקי, והתוצאות מביכות במקרים רבים. בפירנצה, שידועה כמוקד משיכה לאמריקאים, נאסרה בשנים האחרונות מכירת אלכוהול במינימרקטים הפתוחים עד שעות הלילה מהשעה 21:00, בגלל אמריקאים שיכורים שעשו בלגן בעיר. בין המכות הנוספות שמטילים אלו ברחבי העולם זכורות שתי אחיות שנעצרו וגורשו מקמבודיה לאחר שהצטלמו בעירום על רקע מקדש; הקבוצה שחרטה את שמות חבריה על אבני הקולוסיאום ברומא ולא שכחה לצלם סלפי; ואלו ששיחקו אותה ארכיאולוגים וגנבו שרידים מפומפיי.
אנגלים ואירים
לשים את האירים והאנגלים במשפט אחד יכול להיות אחד הדברים הגרועים ביותר שתעשו בחיים, אבל בכל הנוגע לאופיו של התייר שמקורו בממלכה, קווי הדמיון רבים. שכרות מוגזמת, במיוחד בקרב גברים שיוצאים לחופשה ומשאירים את נשותיהם בבית, היא בגדר ספורט לאומי. לבריטים יש גם נטיה לקיום יחסי מין בפומבי; ובאופן כללי, הם מתנהלים ביהירות כאילו היו צאצאים מבוקשים של משפחות אצולה. כדי להוכיח את הטענות הללו, מצאנו סרטו שממחיש מצויין מה בדיוק קורה בחופי צפון ספרד.
בנוסף, בניסיון להימנע מתקריות בזמן טיסות, קראה חברת ריינאיר לשדות התעופה בבריטניה לאכוף הגבלת שני משקאות לנוסע, לאחר שמספר הנוסעים שנעצרו על שכרות בשדות השונים זינק ב-50% בשנה האחרונה.
רומן רוסי
גם התיירים הרוסים לא זוכים לאהבה גדולה ברחבי העולם, בעיקר בגלל החיבה היתרה לאלכוהול ולוודקה וסירוב לכבד את הכללים המקומיים. תלונות אלו יכולות להיות חלק מקונספירציה עולמית נגדם, כפי שכמה מהם טוענים, אבל עם הסיפורים שהתפרסמו אי אפשר להתווכח. משטרת פטאיה עצרה תייר רוסי שיכור שהשתולל ופצע תושב מקומי ותייר מהונג קונג; נוסע שיכור בטיסה בין הונג קונג לרוסיה נקשר על ידי הנוסעים האחרים, לאחר שעל פי הטענה הטריד נשים במהלך הטיסה; ובחודש שעבר נשפטה תיירת לשישה חודשי מאסר נוספים לאחר שכבר ריצתה עונש דומה, בגלל שהילכה בתוך מקדשים בנעליים והפרה את חוקי מיאנמר.
אוסטרליה
לתיריים האוסטרלים אין מאפיינים יוצאי דופן ביחס לאחרים, אבל גם הם מככבים ברשימה השחורה. מדובר בתיירים רעשניים, בעלי חוסר, שמסתובבים בחבורות גדולות ועושים בלגן בכל מקום. אומה אחת שממש לא מחבבת אותם אלה הקרואטים והם אפילו הכינו עבורם סרטון יוטיוב מיוחד שמסביר את כל הדברים הרעים שהם עושים במדינתם.
הישראלי המכוער
גם הישראלים לא חומקים מהרשימות השונות. גסים, חסרי סבלנות, רעשנים, מתמקחים כשאין על מה לדבר ובאופן כללי מסוממים, הם בין התארים בהם זוכים התיירים הישראלים בעולם. הדימוי השנוי במחלוקת בא לידי ביטוי במלונות שמחזיקים במדיניות רשמית לפיה ישראלים לא יכולים להתארח בהם. עם תמונות זוועה שמגיעות מחדרים הרוסים בבתי מלון בקפריסין, גניבות של ברזים מבתי מלון בטורקיה, ריסוסי גרפיטי על אתרים ארכיאולוגים הקדושים לאינקה, גניבות מאושוויץ, שריפה ביער בצ׳ילה והרשימה עוד ארוכה, אי אפשר לצפות שימתינו לנו בזרועות פתוחות.
התיירים הגרמנים
כרס בירה ובגד ים ספידו, ככה מתוארים תיירים גרמנים. אך יחד עם זאת הם מאוד מקפידים לשמור על החוקים. הבעיה מתחילה כשבמקום אליו הגיעו לא מקיימים את מה שהובטח להם. התפריט חד גוני למרות שהובטח מזנון עשיר, בחוברת הופיעה מרפסת צמודה לחדר והמציאות הוכיחה אחרת? התיירים הגרמנים מיד יזהו את כל הפרטים הקטנים וידרשו בתוקף את מה שמגיע להם. אם בתוכנית המקורית הופיעו מגבות קרות, שתייה קלה וחטיפים בהסעה משדה התעופה, תהיו בטוחים שהיעדר אחד מהם יהיה הדבר היחידי שיעסיק אותם כל הדרך, גם אם בצידי הדרך יש את הנוף הכי מושלם בעולם.