לטאג' מאהל, אולי המקום הכי מפורסם בהודו, יש כשלושה מיליון מבקרים מדי שנה. הוא נחשב לאחד מהמבנים היפים בעולם, המשלב מוטיבים של אדריכלות מוסלמית עם פרסית והינדית, והוא גם נחשב כאתר מורשת עולמית של ארגון אונסק"ו ואף נבחר לפני כמה שנים לאחד משבעת פלאי תבל החדשים.
>> לפייסבוק של mako חופש
לא מזמן, למדנו שכמות המבקרים האדירה הזאת מגיעה עם מחיר לא פשוט – המבנה פשוט עובר בלאי מטורף. תוסיפו לזה את השחזורים הגרועים שנעשים במקום ותקבלו את העבודה שהמבנה האדיר הזה כנראה עלול לקרוס בעוד כמה עשורים.
אבל לא רק בלאי, לאחרונה נראה שעוברת על המבנה הזה תקופה די מחורבנת, תרתי משמע, והוא הופך לירוק. מתברר שחרקים הניזונים מאצות המגיעים מנהר היאמונה, פלג של נהר הגנגס, הסמוך למבנה, מפרישים חומר ירוק-שחור הקשור לצואה והזדווגות על קירות השיש הלבנים. החומר הזה הופך לכתמים ירוקים ומכוערים, שלא מוסיפים חן למבנה המלכותי.
חוץ מהחרקים והכמות המאסיבית של המבקרים, הטאג' מאהל חשוף לעוד כמה גורמים שפוגעים בו - כמו זיהום האוויר החמור שנגרם מבתי זיקוק הסמוכים למבנה שגורמים לשיש הלבן להצהיב, ועשן מאסיבי הנגרם משריפת גופות הנושב מכיוון קרמטוריום סמוך. בשנה שעברה בית משפט הודי פסק כי על המשרפה העתיקה בת 200 השנים לעבור לשיטות שריפה פחות מזהמות כדי להגן על הטאג' מאהל, וכדי להילחם בזיהום מבתי הזיקוק הרשויות מורחות כיסוי של בוץ על קירות השיש, אבל נראה שבכל פעם מכה חדשה נופלת על המבנה הכל כך פופולרי הזה.
(מקור)