![שכונת באטרי פארק, ניו יורק (צילום: gattyimages, טלי מחלב ,ויז'ואל gattyimages ישראל, גלובס) שכונת באטרי פארק, ניו יורק (צילום: gattyimages, טלי מחלב ,ויז'ואל gattyimages ישראל, גלובס)](https://img.mako.co.il/2012/09/09/tower_090912_02_c.jpg)
שש וחצי בבוקר ברובע הפיננסי של מנהטן, פיננשל דיסטריקט. עשרות רצים בג'וגינג הבוקר שלהם לאורך גדת האיסט ריבר בבגדי ספורט ממותגים, כיאה לאופי השכונה. באותו זמן בדיוק, ארבעה רחובות מערבה משם, מתחנת הרכבת שמתחת למרכז הסחר העולמי, שועטים בהליכה מהירה אלפי אחרים, לבושים בחליפות מעומלנות ובחצאיות עיפרון הדוקות, כשהם אוחזים בסמארטפון, בכוס קפה סטארבקס טו גו ובזהות אחידה למראה, מהונדסת כמעט.
מאה אלף איש עוברים מדי יום בתחנת הרכבת פאת' (Path) ובתחנת הסאבוויי שברחוב פולטון Fulton). 75) אלף אחרים מגיעים במעבורת מסטטן איילנד, ועוד עשרות אלפים במעבורות מניו ג'רזי, מברוקלין ומקווינס. מעטים, יחידי סגולה, עושים דרכם מחדר הספינינג אל חדר המסחר במכוניות, בלימוזינות או במסוקים פרטיים, בהתאם למעמדם. אילו היו מציירים את התמונה ההומה הזו לעיני מומחים לפני כעשור, הם היו רואים בה את ההומור הכי שחור בעיר.
![אתר ההנצחה לגראונד זירו אתר ההנצחה לגראונד זירו](https://img.mako.co.il/2012/09/11/2-Ground-Zero-memorial_c.jpg)
מהסוס הממולכד ועד לתאומים
יום חמישי, 12:01 שעון וול סטריט, 16 בספטמבר 1920, כמעט 300 שנה מאז הוקמה המושבה הראשונה במה שמכונה היום פייננשל דיסטריקט. סוס רתום לעגלה הפר את השגרה ההומה כשהתפוצץ בפינה הכי עמוסה בעיר, מול הבניין של ג'יי פי מורגן, ברחוב וול סטריט 23. 38 סוחרי בורסה נהרגו, 143 נפצעו, ונזק בשווי 2 מיליון דולרים נגרם לבניינים הסמוכים (כ-23 מיליון דולרים במונחים של היום). היה זה הפיגוע הכי קשה שספגה אדמת ארצות הברית עד אותו יום. למרות זאת, השכונה שרדה את האסון, השיבה את השגרה לסמטאותיה, ובהחלטה משותפת של מועצת העירייה ומועצת הבורסה נפתח המסחר כבר למחרת בבוקר.
בשנת 1966 (46 שנה מאז אותו אסון) החלה בניית מגדלי התאומים. במהלך חפירת היסודות, ברדיוס של 15 רחובות ובעומק עשרים מטרים, הוצאה כמות עצומה של אדמה, שהושלכה אל שולי נהר ההדסון וייבשה את מימיו. כך, בזכות הקמת מגדלי התאומים ועל אדמתם, נוצרה האחות הקטנה של הפייננשל דיסטריקט, שכונת בטארי פארק סיטי.
בזה אחר זה בנקים ובתי השקעות העתיקו את מקומם מהפייננשל דיסטריקט למידטאון מנהטן, בהם בנק אוף אמריקה וליהמן ברדרס. כך הפך מרכז הסחר העולמי לשני בגודלו, לאחר שהפסיד את הבכורה למרכז הסחר במידטאון. זו הייתה נקודת שפל, והפעם כבר הספידו את הפייננשל לחלוטין. אך למרות תחושת התבוסה, היו שבחרו להישאר בשכונה ולהתחיל מחדש.
חזון הגולדמן
דויטשה בנק, גולדמן סאקס, מריל לינץ' וחברות נוספות שנחלו פגיעה קשה באסון ניצלו את המומנטום ואת הטבות המס שהעניקו ממשלת ארצות הברית, מדינת ניו יורק, עיריית ניו יורק ומקורות אחרים, ובעזרת סבסוד של מיליארדים הם בנו מגדלים חדשים. ירוקים, טכנולוגיים ומפוארים הרבה יותר. אחת החברות הללו, שהפכו אסון להזדמנות, הייתה גולדמן סאקס.
בשנת 2009, 140 שנה אחרי שהוקם אותו דוכן עם שמשייה, מערבית למרכז הסחר העולמי, מרחק פסיעה ממגדל החירות ומרחק שנות אור מהפנטזיה הכי פרועה של מרקוס גולדמן, הוקמה שכונת גולדמן סיטי. מגדל משרדים מפואר בן 43 קומות, שעלות הקמתו נאמדה ב-2.1 מיליארד דולרים. במקום לבנות את המגדל באזור משגשג, גולדמן בחרו להפוך במו ידיהם את בטארי פארק סיטי, השכונה המנומנמת שאליה הגיעו, לשכונה משגשגת.
כדי לאפשר לעובדי גולדמן (אלה שמגיעים ממרכזי גולדמן אחרים) ללון בשכונה, הם רכשו את המלון שמאחורי המגדל ושיפצו אותו ברוח המותג. מסעדות המלון, שלא עמדו בסטנדרטים הקולינריים, הוחלפו באחרות. אנשי גולדמן, הידועים כמשתמשים כבדים של לימוזינות ושל מוניות שחורות, סללו כביש גישה פרטי בכניסה למגדל, ואת מצוקת החניה פתרו ברכישת החניון הסמוך. על מנת לעבור בין מגדל גולדמן החדש לזה הניצב מעברו השני של הנהר, שילמה גולדמן לחברת המעבורות סכום נאה כדי להגביר את תדירות המעבורת לאחת בכל שבע דקות. כשתושבי השכונה התלוננו שהמעבורות מייצרות הרבה עשן ורעש, גולדמן רכשו צי של מעבורות שקטות.
גם הפן הפילנטרופי לא נותר מיותם, ובשלוש השנים האחרונות גולדמן סאקס השקיעו 76 מיליון דולרים בפעילות קהילתית למען תושבי השכונה: הקימו ספרייה, בנו מרכז קהילתי, תרמו עשרות אלפי דולרים בשנה לקבוצות כדורגל לילדים ולתזמורת השכונתית. מה שעזר לגולדמן להחיות את השכונה היה הטבת המס שקיבלו מהמדינה, בשווי 1.765 מיליארד דולרים, וכמובן - שימוש נבון בכספים.
המשימה כמעט הושלמה
11 שנים חלפו מאז אסון 11 בספטמבר 2001, ונראה כי משהו השתנה באישיותה של השכונה, יחד עם הזמן שחלף. במהלך מרבית שנותיה של המאה ה-20 הייתה פייננשל דיסטריקט שכונה לעסקים בלבד, מקום שוקק חיים במשך היום, שמתרוקן לחלוטין ומאבד את צלמו עוד לפני רדת החשיכה. הניו יורק טיימס תיאר זאת בשנת 1961 כ"שקט של אחרי המוות שיורד על השכונה בכל יום ב-17:30 וכל היום בשבת ובראשון".
לא כך פני השכונה כיום. במקום הבנקים שעזבו הגיעו לשכונה חברות היי-טק, ארגונים פילנטרופיים, משרדים של עורכי דין וחברות תקשורת. חלק ממגדלי המשרדים הומרו ללופטים ולדירות יוקרה, שאוכלסו בסוחרי וול סטריט שמאסו בנסיעה משותפת במונית לעבודה ובעמידה בקרונות הסאבוויי הדחוסים. האוכלוסייה צמחה (22 אלף בשנת 2001 ו-71 אלף כיום), ובעקבותיה התרבו מסעדות, בתי קפה, בתי קולנוע, מוזיאונים, בתי מרקחת, מעדניות ופארקים.