חשבו על הגיחה האחרונה שלכם לחו"ל. זוכרים כמה דברים ארזתם לקראתה? ובכמה מהם השתמשתם בסופו של דבר? האם גם אתם סבלתם במעלה ובמורד מדרגות הרכבת התחתית או רק התקשיתם בנסיעה על גבי מדרכות אירופיות שלא ממש בנויות למזוודות על גלגלים? האם גם אתם מצאתם את עצמכם במלון יפהפה שנמצא בבניין משוחזר מהמאה ה-17, אבל אינו מצויד במעלית? או בקיצור, יש מצב שגם אתם הגעתם בסופו של יום הטיסה שלכם למיטה באפיסת כוחות?
בחודשים האחרונים נפתחו קווים נוספים של טיסות לואו-קוסט, ומגמה זו רק צפויה להתרחב. אם טרם התנסיתם בטיסה בחברה מוזלת, כדאי שתדעו שכולן מגבילות אתכם בגודל ובמשקל המזוודה שאותה מותר לכם להעלות לתא הנוסעים (בין 6-10 קילוגרמים, בכפוף לתנאי החברה), וכולן יגבו מכם עוד כסף על מזוודה שתבקשו לשלוח (או אם המזוודה שלכם תשקול יותר מהמותר). יתרה מזאת, כשאתם לא שולחים מזוודה אתם חוסכים לעצמכם זמן בשלב הצ'ק אין (שיכול להתבצע באינטרנט בלבד), חוסכים זמן בהמתנה למזוודה בשדה התעופה של היעד ולא מסתכנים בכך שהמזוודה שלכם תלך לאיבוד. אם זה קרה לכם פעם, אתם יודעים כמה זה מבאס.
אז הכתבה הזו מיועדת לכל אותם אנשים שאורזים יותר מדי, חוזרים עם בגדים נקיים ושלל חפצים שלא השתמשו בהם בסופו של דבר, ורוצים ללמוד איך לארוז בחוכמה ולהשאיר מקום לשופינג, ממש כמו ג'ורג' קלוני בסרט Up in the air. ההנחיות והעצות המובאות כאן מכוונות לתקופת זמן של עד שבועיים וחצי (אבל יכולות להתאים גם לכמה חודשים), כשהחופשה או הנסיעה היא לעיר מודרנית שאינה שרויה בתנאי מזג אוויר קיצוניים.
3 שאלות לפני שבוחרים בגדים
אחת הטעויות הנפוצות ביותר באריזה לחו"ל היא כמות הבגדים הארוזים. יש את אלו שלוקחות שלל שמלות, כולל את זו שלא לבשו מאז החתונה של הבת דודה - אבל אולי דווקא בפריז תהיה להן הזדמנות. יש את מי שאורזים שלושה זוגות נעליים, למרות שהם אף פעם לא רצים בזמן החופשה. מרבית האנשים פשוט אורזים יותר מדי. בואו נתחיל בתרגיל קטן, גם אם אינכם מתכננים נסיעה בזמן הקרוב: קחו לכם שבוע ורשמו לעצמכם באילו בגדים אתם משתמשים. מהם הבגדים האהובים עליכם, במה הכי נוח לכם ומה באמת משמש אתכם בשעות העבודה והפנאי. הרשימה הזו תוכל לשמש אתכם בהמשך הדרך, לפני שאתם מארגנים את הבגדים לאריזה, כיוון שגם בחו״ל יהיה לכם הכי נוח ללבוש את הבגדים הנוחים והאהובים עליכם.
בימים עברו נהוג היה להתאים תלבושת לכל אירוע. כיום קוד הלבוש גמיש הרבה יותר ואפשר ללכת בג'ינס לאופרה, לשבת בבר עם מכנסיים בהדפס פלפלים (אל תשאלו, סיפור ארוך) ולשבת במסעדה יוקרתית בבגדים שהלכתם איתם גם סתם כך לשוטט בעיר.
אז איך בוחרים בגדים בכמות הנכונה? ישנן שלוש שאלות שאתם צריכים להשיב עליהן: לאן אני נוסע, מה מזג האוויר הצפוי ומה סוג הפעילות המתוכננת? לאחר מכן הכינו רשימה כמו זו שלפניכם ואם אתם אנשים רציניים - החסירו ממנה:
* 2-3 זוגות מכנסיים - אחד מתפקד כ"זוג החגיגי" יותר, אך מתאים גם ליום יום. נשים יכולות לשחק גם עם חצאיות, בתנאי שיש להן מספיק אפשרויות נוחות ללבישה.
* 4-5 חולצות - מומלץ ללכת על שיטת השכבות, בעיקר אם אינכם נוסעים בקיץ. כל מקום שתיכנסו אליו בחו"ל יהיה מחומם, וכדאי שיהיה לכם נוח להתפשט. מלבד זאת, השכבות מאפשרות ליצור שלל שילובים ותחושה שיש לכם יותר אפשרויות אופנתיות.
* 2 זוגות נעליים - בעיקרון גם זוג אחד אמור להספיק, חצי מגף או נעל נמוכה שנוח לצעוד בהם הרבה, אך הם גם הולמים ישיבה במסעדה.
* תחתונים וגרביים - כמות לפי מחצית זמן השהות. אפשר לכבס בכיור המלון או בדירה וכל התהליך יארך כחמש דקות כשאתם ממילא במקלחת, ויחסוך לכם מקום במזוודה.
באופן כללי כדאי להקפיד לבחור בגדים בגוונים ניטרליים (שחור, כחול, לבן ואפור), כדי שאפשר יהיה לשחק בשילובים ביניהם ליצירת "מראה" נוסף. לאלה אפשר לצרף אביזרים (צעיפים דקים, חגורה, תכשיטים), ולהשיג באמצעותם מראה משודרג בפחות משקל.
אם אתם נוסעים לחופשה שכולה בטן-גב-ים, קחו בגדים לפי חצי מספר ימי החופשה. רוב היום ממילא תהיו בבגד ים, ואין שום סיבה להעמיס.
השאירו את השמפו הלימוני לשיער עדין בבית
גם הסעיף הזה מהווה מקור די ידוע לסחיבת יתר והיא מוצדקת הרבה פחות, כיוון שכל מה שאתם צריכים לקחת אתכם הם חפצים שבאמת אין להם תחליף. כלומר, כל עוד אינכם משתמשים בפריט קוסמטי שמותאם במיוחד לעורכם/ שיערכם, אין שום סיבה בעולם לסחוב אותו אתכם. מרכך בניחוח אפרסק לימוני לשיער גלי בעל גוונים בהירים אינו פריט חובה, וכך גם שלל הקרמים שכל אחד מהם מיועד לאזור אחר בגוף. שמפו מיוחד נגד קשקשים יכול להיחשב כחובה, אבל אולי גם בלעדיו תוכלו להסתדר כמה ימים. בנוסף, בכל מלון תקבלו לכל הפחות סבון ושמפו לשימושכם, ותמיד תוכלו לבקש עוד. במלונות מסוימים תקבלו גם קרם גוף, מסרק, מברשת ומשחת שיניים ואפילו מקלות אוזניים, הכל תלוי ברמת המלון. חלק מהמידע הזה מפורסם באתר המלון, אבל אל תהססו לשלוח מייל ולחסוך לעצמכם עוד קצת באריזות.
אם אתם נוהגים למרוח את גופכם בשלושה קרמים לכל הפחות, צמצמו אותם לקרם אחד שיכול לעשות את העבודה למשך השבוע. אם אתם מתאכסנים בדירה לפרק זמן של שבוע לפחות, עדיף לקנות את הדברים הבסיסיים שאתם צריכים בעיר במקום להיסחב איתם (אפילו אם יש לכם בקבוקים קטנים למילוי). כמעט בכל מקום תמצאו פרפומריה שמוכרת סבון, שמפו, מרכך, דאודורנט וקרם גוף קטנטנים בזול, שאפשר להשתמש בהם ולהשליך את השארית לפח בלי כאב לב.
בכל הנוגע לאיפור, אל תיקחו את כל קשת הגוונים האפשרית - רק את הבסיס הדרוש ועדיף בגרסה מוקטנת. יש לכך שתי סיבות ממש טובות: הראשונה היא משקל - כל פריט בתיק האיפור שלך שוקל משהו, גם אם רק כמה גרמים, ותופס עוד מקום. השנייה היא גיוון. אם איפור זה משהו שחביב עליך, אולי תמצאי את עצמך קונה כמה פריטים חדשים ואז חבל שהישנים יתפסו מקום.
הן בנוגע לקוסמטיקה והן בנוגע לאיפור, יש לנו שתי המלצות: בחנויות של חברת Lush תוכלו למצוא שלל חומרי רחצה מוצקים, בריחות מדהימים, שיחסכו לכם אריזת נוזלים. אחרי חודשים של ניסוי, אני יכולה להבטיח לכם שהשמפו, הסבון וקרם הגוף שלהם עושים עבודה מצוינת. גם חברת Sephora מציעה שלל בשמים קטנטנים, שמספיקים לכמה חודשים וחוסכים את הצורך בסחיבת בושם. בחנויות המותג תמצאו גם סוגים רבים של איפור - הן שלהם והן של אחרים, וכמעט תמיד יש שם מבצעים משתלמים ביותר.
והנה כמה עצות לשילוב בגדים בסטייל: אלגנס צרפתי
הדברים הקטנים שמשנים באמת
1. ארנק - כל מה שאתם באמת צריכים בזמן שהותכם בחו"ל הוא דרכון, כרטיס אשראי, מזומן ורישיון נהיגה כגיבוי. אין סיבה להיסחב עם הארנק הישראלי, עמוס כרטיסי החבר, פתקים ישנים ושאר הדברים שמצליחים להיכנס אליו. מלבד העובדה שאין צורך בכל אלה, ארנק שנמצא בתיק או בכיס מהווה מקור לחרדה תמידית מכייסים. את שטרות המזומן אתם יכולים לקפל ולדחוף בכיס הקדמי של הג'ינס, ואת כרטיס האשראי השאירו במלון כשאינכם יוצאים למסע שופינג.
2. תרופות - אלא אם יש משהו שאתם צורכים באופן קבוע, קחו אתכם רק פלסטר ושני כדורים נגד כאב ראש. את כל יתר הדברים, אם תצטרכו, תוכלו לקנות בבית מרקחת.
3. ספרים - מעטים האנשים שבאמת קוראים חמישה ספרים בשבוע. בחרו ספר אחד שאתם באמת רוצים ואת היתר השאירו להמשך החיים. אם אתם קוראים הרבה, אולי זה הזמן לרכוש לעצמכם קורא ספרים אלקטרוני, שנמכר במחיר שווה לכל נפש בחנויות ספרים ואלקטרוניקה בחו"ל.
4. חשמל - חשוב לברר האם ישנו חיבור שונה לחשמל במקום אליו אתם נוסעים והאם צריך מתאמים. אם אינכם נוסעים לבדכם, בדקו עם השותפים לנסיעה מה הם מתכננים להביא. אולי תוכלו לחלוק מטענים.
5. דירה - אם אתם מתכננים לשהות בדירה ולא במלון ודאו שיש בה מכונת כביסה. אם התשובה חיובית קחו עוד פחות בגדים ממה שתכננתם ורק ארזו מעט אבקת כביסה בשקית אטומה, כדי שלא תצטרכו לקנות במקום היעד.
6. תיק לקניות - בין אם אתם חיים בדירה ועושים קניות בסופר ובין אם אתם מגיעים למטרת שופינג, כדאי להחזיק תיק בד קטן או תיק-שק מתקפל במזוודה. הוא לא תופס הרבה מקום ויכול להיות שימושי מאוד גם ביום יום.
ועכשיו - לאריזה
אחרי שהכנתם רשימה מסודרת הכוללת את הדברים שברצונכם לקחת, ארגנו את הכל בצורה מסודרת על המיטה או על שולחן, ורק אז גשו למלאכת האריזה. הניחו בצד את הבגדים שאתם יודעים שאתם לובשים לטיסה; כדאי שאלה יהיו הכבדים והגדולים ביותר (כמו סוודר ומעיל), כדי לחסוך במקום ומשקל.
כלי רחצה ותמרוקים - מומלץ לשים בשקיות שקופות ואטומות ואותן להניח בתיק או שקית אחת. בשדות תעופה מסוימים יבקשו מכם להציג את הנוזלים שיש לכם בתיק, ויהיה קל וזריז יותר להוציא אותם כשהם ארוזים ומונחים במקום נוח לשליפה.
נעליים - את פנים הנעליים נצלו לאריזת דברים רכים (גרביים, תחתונים), ואת הנעליים עצמן אחסנו בשקיות ניילון בנפרד.
סידור הבגדים - ישנן שתי שיטות נפוצות לאריזה: הגלגול וקיפול שתי וערב. איזו שיטה טובה יותר? תלוי בסוג הבגדים ובמה שנוח לכם יותר.
קבלו וידאו שמציג את שתי השיטות, וגם איזה דברים מיותרים הכרחיים יש לה לבחורה:
והנה ההוכחה שגם גברים אורזים עם סטייל:
אחרי שסיימתם לארוז הכל בדקו אם המזוודה נסגרת ושקלו אותה במשקל ביתי. הוא אמנם לא זהה למשקל של שדה התעופה, אבל ייתן לכם הערכה בנוגע לכמה לקחתם אתכם, ואם כדאי כבר עכשיו לוותר על משהו.
מתנות
זה נכון שלטוס לחו"ל זה לא עסק זול במיוחד, אבל בניגוד לשנים עברו האפשרות הרבה יותר נגישה. אם מישהו נורא רוצה משהו מחו"ל, הוא יכול לנסוע לשם בעצמו או להזמין משלוח באינטרנט - אף אחד כבר לא באמת צריך אתכם. כך תוכלו לבלות את החופשה או הנסיעה שלא בחיפוש אחר מתנות לכולם (כי קניתי לשירי, אז אני חייבת לקנות לנעמה, אבל מה עם דפנה?).
במקום עוד מתנה מארץ רחוקה, למה שלא תשלחו לאנשים שאתם אוהבים גלויות? מנהג העבר הזה, שכמעט פס מן העולם, עדיין רלוונטי, ובכל מקום שתגיעו אליו תמצאו גלויות מוצלחות, שישמחו חברים וקרובי משפחה שיקבלו אותם בתוך ערימת דואר המכילה פרסומות, חשבונות וקנסות.
אם אתם בכל זאת רוצים לקנות דבר מה למישהו, מומלץ לבחור במשהו קטן וקל שמביע תשומת לב או להסתפק בקניית גבינות ונקניקים בדיוטי פרי בדרך חזרה.