באוגוסט 2016, כחודשיים אחרי הברקזיט, אותה החלטה גורלית של העם הבריטי להתנתק כלכלית מהאיחוד האירופי, פרסם הניו יורק טיימס ידיעה על כך שיש עלייה חדה בהזמנות לטיסות ללונדון. לא שצריך סיבה מיוחדת לטוס לאחת הערים המגניבות באירופה או בעולם כולו – אבל כנראה שכולם הבינו די מהר את מה שדיווחו עליו בטיימס: הברקזיט הפיל את שער הפאונד היציב כברזל לתהומות בלתי מוכרות, וזה הזמן להזמין כרטיס טיסה.
ואכן, שער הפאונד צלל מטה לשפל שלא נראה זה 30 שנה. מי שביקר בלונדון קצת לפני האירוע, בתקופה שהשער היה יותר מ-8 שקלים לפאונד, בטח זוכר את לונדון כאחת הערים היקרות בעולם. אבל נכון לכתיבת שורות אלה, שער הפאונד עומד על 4.67 לשקל אחד, מה שהופך אותה לאפשרית לכל כיס. הפאונד אמנם עדיין קצת יותר גבוה מהיורו (יורו אחד שווה כ-4 שקלים), אבל היי – מדובר בכמעט חצי מערכו. מה שאומר, שלונדון נמצאת כרגע בסייל של 50 אחוז על הכל!
אז אם אתם חושבים לאן כדאי לטוס השנה – שווה להעלות את לונדון על המפה. ובשביל לעשות לכם עוד קצת חשק, הנה כמה מהדברים הכי טובים שאפשר לעשות בעיר הנפלאה, העצומה והבלתי נגמרת הזאת.
אז מה אוכלים
זה לא סוד שאוכל אנגלי אינו נחשק בשום צורה, אלא אם כן אתם מעדיפים נקניקיות ושעועית לארוחת הבוקר. אבל לונדון היא הכל חוץ מאוכל אנגלי משמים. בשנים האחרונות היא הצליחה להתנער מהנמנום הקולינרי, וטיפחה סצנת אוכל שלא הייתה מביישת את בירות הקולינריה של העולם.
בלונדון תמצאו כמה מהמסעדות הטובות בעולם, וכנראה גם כמה מהגרועות. יש בה מאכלים מכל פינה בגלובוס, וסצנה קוסמופוליטית וטרנדית. אפשר לאכול פה טוב בכל סכום, החל מאוכל רחוב בפחות מ-10 פאונד, דרך מאות מוסדות קולינריים במחירי ביניים ועד למטבחים עיליים בעלי כוכבי מישלן שגובים מאות פאונדים לארוחה של פעם בחיים. הכל חי וצבעוני ומלא טעמים, ובכל אזור שתטיילו בו תיתקלו באינסוף בתי קפה, מסעדות, פאבים, מקומות לשבת בהם לאפטרנון טי, וכמובן אוכל רחוב ופוד טראקס.
בגזרת אוכל הרחוב והמאכליות הזולות יותר, לונדון משופעת אופציות, עם שלל דוכנים ניידים ומשאיות שמציעים אוכל עכשווי ומעורר תיאבון. ב-Rōla Wala, למשל, שמגישה אוכל הודי עם טוויסט, אפשר למצוא ראפים מלאי טעם שזכו להיקרא "שמימיים" בזכות שימוש מופלא בתבלינים וטריות. הדוכן נודד ברחבי לונדון בירידי אוכל ושווקים, ואפשר לאתר אותו דרך האתר.
ב-Bao London, המאכלייה הסינית בסוהו ובשני לוקיישנים אחרים, תצטרכו להסכים לעמוד בתור אם תרצו לנעוץ שיניים במיני באנים ודאמפלינג סיניים איכותיים ומתוקתקים. הלחמניות נטענות להיות אווריריות כמו כרית נוצות אווז, מלאות בעוף מטוגן או עוף סצ'ואן, טלה ברוטב על בסיס כוסברה ועוד מיני מעדנים מלאי אוממי. ב-25 פאונד לאדם תצאו משם מפוצצים ומתנודדים קלות מבירה.
אנה מאייז הוא אחד הפוד טראקס המגניבים בעיר, והוא מציע מנה של מק אנד צ'יז שנחשבת לאגדית. בתפריט יש כמה טייקים על הגרסה הקלאסית, עם טופים מבטיחים כמו בייקון ובזיליקום או צ'יפוטלה, חלפיניו ושמנת חמוצה. כרגע יצאו שני השפים שמפעילים את הטראק לשנת חורף, אבל באתר מבטיחים לחזור בסוף פברואר עם תאריכים חדשים. לכשזה יקרה, אפשר לאתר את המשאית דרך האתר.
הארד קור ניו יורק ואיטליה בלב לונדון? קנינו. ב-?capish מציעים אוכל רחוב איטלקי-ניו יורקי עם סנדוויץ' מיטבולס מגרה ושאר כריכים שנטענים להיות מעולים. אם ממש תתפרעו תצאו משם עם 15 פאונד, ויש גם ארוחת ילדים אם איתרע מזלכם ואתם עם הצאצאים.
צמחונים חובבי מזון הודי ימצאו אוצר ב-Dosa Deli, דוכן אוכל קטן ומוסרי שנחשב למעולה במיוחד. יגישו לכם פה דוסה ה- ה"קרפ" ההודי המסורתי, במגוון מילויים (מלוחים כמובן), וגם מסאלה ודה – קציצות ירקות עתירות טעם. בשביל לאתר את המיקום של הדוכן היכנסו לאתר.
חייבים מתוק? איט איינט גואינג טו בי פריטי. ב-youdoughnut יתייחסו אליכם יפה עם מבחר של דונאט סנדייז, כן, כאלה עם גלידה וקצפת, בשלל טעמים מתוקים. אם אתם מרגישים ממש לא בנוח לאכול דונאטס אמריקניים באנגליה, נסו את המנה Eton mess, שהוא טייק מצריך אינסולין על הקינוח הבריטי הקלאסי. תוכלו לאתר אותם באתר או בטוויטר.
מי שמעדיף את המתוק שלו עם קצת יותר סטייל, ימצא שלל מאפיות איכותיות ובתי קפה עסוקים. ה-Nordic bakery soho, למשל, הוא בחירה טובה לעצירה קלה ומינימליסטית בלב הסוהו הסואן. הקפה פה מוגש חם וחזק, ולידו מבחר אופציות קוליות למדי: כריכים מלחם שיפון, פנקיייקים בתנור ועוגות קינמון, הכל מהמאפייה הממקומת במקום שמציעה גם שלל מאפים טו גו.
קפה נוסף מומלץ הוא The Monocle cafe במריליבון – בית קפה שיקי והיפסטרי באחת השכונות היותר מתוקות בעיר, ובאחת הרחובות הציוריים והיפים שבה. הקפה נחשב לאיכותי במיוחד, והתפריט כולל מנות מדויקות, סלטים וכריכים, וכן מאפים שנאספו ממקורות איכותיים כמו מאחת המאפיות המוצלחות בסטוקהולם או מפטיסרי יפני מקומי.
לונדון כה משופעת קולינריה, שפסטיבלי אוכל רחוב הם חלק מהשגרה. קחו למשל את Hawker House, מתחם סגור שפועל מדי שישי ושבת, ובו כ-12 דוכני מזון מדויקים, 8 ברים, ווייב של מסיבה אחת גדולה. גם ב-Model Market מצפה לכם חוויה קולינרית-מסיבתית, אבל הם סגורים לחורף ויחזרו באביב.
ובכלל – כמו כל מטרופולין עמוס אטרקציות, העיר משופעת אירועי אוכל מסוגים שונים מדי שבוע בשבוע. שווה לעבור על לוחות אירועים מקומיים לפני שנוסעים, ולסמן מה כדאי לראות ולעשות. לטיים אאוט לונדון, למשל, יש לוח אירועים קולינריים שמסודר לפי חודשים. כדאי לנסות גם את Eventbrite, אתר עולמי שמאפשר למארגני אירועים להציף את האירוע שלהם לפי לוקיישן. רק החודש, למשל, יוכלו חובבי האלכוהול להתארח ב-3 פסטיבלי בירה, פסטיבל ויסקי ושני פסטיבלי ג'ין. יש גם אירוע טעימות יין, פסטיבל אוכל כשר, ועוד אינספור אירועים מרגשים.
עוד לא גמרנו עם האוכל
לונדון היא עיר ללא הפסקה. יש לכם קרייב לאוכל איטלקי באמצע הלילה? נסו את Bar Italia בסוהו – מוסד ותיק ומוערך שפתוח 24 שעות ביממה, והפך למוסד הבית של הקהילה האיטלקית, כולל העיצוב המקורי ואספרסו משובח. המקום מציע ארוחות בוקר, וכמובן שלל פניני, פיצות ומעדנים איטלקיים. ואם בא לכם לצפות במשחק כדורגל – זה לחלוטין המקום.
מחפשים פיין דיינינג צרפתי במחירים נוחים ביותר? הביסטרו Pierre Victoire הוא גם מוסד מוערך באזור סוהו, המציע סטייל פריזאי למהדרין ומנות משובחות. אפשר לעצור לארוחת צהריים או ערב, אבל כדאי להזמין מקום כי לרוב מפוצץ, לאור הביקורות הנלהבות שהמקום מקבל בכל פינה ברשת. אפשר להזמין מנות אה לה קארט (סטייקים משובחים, מולים, ברווז, דגים, ריזוטו ועוד), או ללכת על תפריט קבוע בעבור 25 פאונד לסועד.
מתעקשים דווקא על אוכל אנגלי? לא חייבים להתדרדר לנקניקיות ושעועית. ב-Rock & Sole Plaice, שקיימת מ-1871, מגישים פיש אנד צ'יפס בריטיים למהדרין שזכו לתואר "הכי טובים בלונדון". בתפריט יש עשרות סוגי דגים מטוגנים (וצ'יפס!), מנות בריטיות קלאסיות אחרות (כן, נקניקיות), וגם כמה מנות צמחוניות, כולל חומוס למנה ראשונה.
מסורת אנגלית מרנינה היא ה-Afternoon Tea. רגע קסום ביום שבו הכל נעצר לרגע בשעה 16 אחר הצהריים, לחגיגה של תה, מאפים קטנים ויפים, וכלי חרסינה. לא כדאי לפספס את הטקס האלגנטי הזה, ויש אינספור מקומות בעיר שמציעים אותו. הדבר הכי קל לעשות הוא להיכנס לאחד מבתי המלון השווים בעיר, מאלה שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם לישון בהם, ולשבת שם לאפטרנון טי. זאת לא תהיה אחת האופציות הזולות, אבל היא בהחלט אחת האלגנטיות, והכי קרוב שאפשר להגיע לתחושה רגעית של אצולה בריטית. הרבה מהמלונות הללו ממוקמים בלב בעיר, באזורים מלאי שופינג ועניין, כך שמדובר באופציה מושלמת אם ממש חייבים לעצור למנוחה קלה.
לכל חובבי אליס אין וונדרלנד, ולכאלה שסתם אוהבים לראות דברים יפים סביבם ולנשנש מאפים משובחים, שווה לבדוק את Sanderson Mad Hatter's Tea. הוא ממוקם במלון סנדרסון באזור אוקספורד סטריט, מלון שיקי בעיצובו של פיליפ סטארק, ומציע אחר צהריים שכולו בתמת אליס. הכלים ומעמדי העוגות עוצבו במיוחד באווירת הכובען המטורף, ולצד מבחר עצום של תה תוכלו לדגום סנדוויצ'ונים טעימים, מיני קישים, וכמובן שלל מיני מאפים ועוגות ואפילו משקה קינוחי שממותג Drink Me. עלות התענוג היא כ-35 פאונד לסועד.
בלונדון יש מספר עצום של מסעדות מישלן, במידה שאתם מחפשים חוויה קולינרית שתישאר אתכם שנים ארוכות. היא מאכלסת שתי מסעדות בעלות 3 כוכבי מישלן (מסעדת הדגל של גורדון רמזי בצ'לסי וזו של אלן דוקאס במלון דורצ'סטר). בלונדון מתגוררות עוד 11 מסעדות בעלות 2 כוכבי מישלן, ו-52 מסעדות בעלות כוכב מישלן אחד. נכון שלהוציא 300 פאונד על ארוחה כששער ההמרה הוא 8 שקלים לפאונד זה סוג של טירוף, אבל כשהוא צונח בכמעט חצי – זה כמעט מתבקש. שלא לדבר על זה שאפשר להיכנס לכל אחת ממסעדות המישלן לארוחת צהריים בעלות זניחה כמעט (בגורדון רמזי גובים 65 פאונד לסועד לארוחת צהריים בת 3 מנות). בין המסעדות ששווה לבדוק אם אתם תאבי גורמה: Pollen Street Social, בעלת כוכב המישלן נחשבת לאחת הטובות בעיר. עוד מסעדת מישלן ששווה להכיר היא Hedone, שידועה בהגשה יפהפייה וצילחות יצירתי. חוויה קולינרית ייחודית ממתינה ב-Dinner של הסטון בלומנטל, השף המולקולרי שמתייחס לאוכל בצורה הכי מדעית שיש. אחת המנות המפורסמות בתפריט היא Meat Fruit, פטה כבד אווז שנראה כמו קלמנטינה לכל דבר.
לא שבעתם? נסו את רשימת 100 המסעדות הטובות בלונדון של טיים אאוט לונדון, מהקיץ האחרון. סביר להניח שזה ימלא לכם את הבטן.
אז מה קונים
אם עד עכשיו לונדון הייתה סוג של חלום לחובבי השופינג, אז עם שער המטבע המקומי אנחנו חושבים שמדובר בלא פחות מגן עדן. כמו בכל דבר בעיר המשגעת הזאת, גם פה המנעד רחב והסחורה מרובה. מבחינת אופנה, הרשתות הזולות והבינוניות הן תמיד מקום טוב להצטייד בו בדברי בייסיק. לצד אופנת המעצבים העילית יש פה כמובן גם שלל מעצבים מקומיים מגניבים, חנויות בוטיק לכל דבר שאפשר לדמיין, וטונות של סטייל בריטי.
סביר להניח שהמקום שתעשו בו את מרבית הקניות הוא אוקספורד סטריט – רחוב עצום במרכז העיר שהוא לבו הפועם של השופינג הלונדוני. יש פה למעלה מ-300 חנויות, רובן מוסדות של ממש וחנויות דגל ענקיות בנות כמה קומות של כל הרשתות שאתם מכירים. תמצאו פה גם אאוטלטים של מעצבים, חנויות מותג ענקיות וחנויות כלבו מפורסמות. ומאחר שקצרה היריעה מלפרט את כל העושר שטמון פה, יש כמובן אתר מושלם שמאפשר לכם לראות את כל החנויות ואפילו לתכנן את הלו"ז שלכם ברחוב. גם כל הרחובות הסובבים את אוקספורד, והסוהו באופן כללי, עתירי חנויות ובוטיקים. לריג'נט סטריט הסמוך יש אתר משל עצמו כמובן, כי גם הוא מציע אינפלציה של קניות. באמת שאין סיכוי להספיק הכל ביום, אפילו לא בשבוע.
בשווקים השונים תמצאו אינסוף דוכנים עם ערימות של בגדים, לצד שאר ירקות וכמובן אוכל בערימות. ברחובות הצדדיים בכל שוק מתחבאים בוטיקים וחנויות מעצבים עצמאיות. בשכונת קמדן, למשל, לא רחוק מקמדן מרקט, יש אזור בשם אנג'ל (Angel) המציע מבחר אקלקטי של חנויות. יש פה חנויות וינטג', בוטיקים של מעצבים צעירים ומבטיחים וגם חנויות יוקרה. ברשימת השווקים המלאה של לונדון אפשר להבין איפה כדאי לכם להתמקד.
הכיס שלכם צועק הצילו למרות שער ההמרה הנמוך? נסו את הרשתות הזולות הידועות של העיר. ב-Primark תמיד אפשר למצוא מציאות והסטוק מתחדש כל הזמן. כמובן שתמיד אפשר להיכנס לסניף של Next, בטח מי שמזמין מהם אונליין וגורם לדואר ישראל לקרוס, ישמח לראות את הסחורה בעיניים (למרות שלהזמין מהאתר יוצא משתלם יותר). רשת זולה נוספת היא Monki, שהיא בכלל משוודיה והיתרון הגדול שלה על פני H&M הוא שהיא עדיין לא הגיעה לארץ.
אתם דווקא בעניין של מעצבים? Hackney Walk הוא אאוטלט שווה במזרח העיר, עם הנחות של 70% על מותגים כמו UGG, פול סמית, Zadig & Voltaire וברנדים שווים אחרים למיטיבי לכת.
מעדיפים וינטג' ודברים שאין לאף אחד אחר? העיר מפוצצת בכאלה – מחנויות בוטיק ועד Thrift Shops מלאות מציאות. צבר גדול של חנויות כאלה מרוכזות באזור בריק ליין, כשהגדולה שבהן היא Absolute Vintage. גם החנות Roxit בשכונת שורדיץ' תפנק אתכם באינסוף פריטים מחיים אחרים.
אז מה עושים
זה תמיד רעיון טוב לנסוע ללונדון, ובחיים האלה כנראה לא תצליחו לכסות את כל מה שיש לה להציע. אבל אם שבעתם מהחשודים המידיים, הלכתם כבר בכל השכונות המגניבות, קניתם וטעמתם בכל השווקים הבלתי נגמרים, נכנסתם למונומנטים ההיסטוריים, ביקרתם בארמון המלכה, טיילתם בפארקים והגנים המופלאים, צעדתם על גדות הנהר המהממות, הסתובבתם במוזיאונים המרגשים ושאפתם מלא אוויר באינסוף הרחובות מלאי הבוטיקים והשיק – הנה עוד כמה דברים שאפשר לעשות בלונדון.
לכו לבקר בבריקסטון
שכונת Brixton שמדרום לנהר, היא לא אחת המפורסמות בלונדון, וגם לא אחת המרכזיות, אבל דייוויד בואי נולד שם, וזה כנראה מספיק בשביל להפוך אותה לשווה ביקור. למרבה המזל יש בה גם סצנת מסעדות שוקקת, והיא נחשבת לאזור אהוב בקרב פודיז מקומיים. יש בה גם למעלה מ-100 חנויות שמציעות כמעט הכל, את אחד מבתי הקולנוע העתיקים בדרום לונדון, מ-1911, שמקרין מיקס אקלקטי של שוברי קופות, מוזיאון שוקולד ואפילו תחנת רוח. בכל זאת, עד לפני לא המון שנים זה היה אזור כפרי למדי.
תבדקו את מוזיאון העיצוב של לונדון
אחרי שחרשתם את הנשיונל גלרי, והפכתם כל פינה בטייט מודרן, שווה לקפוץ להיי סטריט קנסינגטון לאחד המוזיאונים היפים בעיר שנפתח בסוף נובמבר 2016. London's Design Museum הוא אחד המוסדות המובילים בעולם לעיצוב מודרני ועכשווי. החלל המהמם ממוקם על גדות התמזה ליד הטאוואר ברידג', ובנייתו נמשכה 10 שנים ועלתה 83 מיליון פאונד. במקום יש תערוכות קבועות (אחת המציגה 1,000 פריטים משתי המאות האחרונות, כולל פריטי אפל בתחילת דרכם, קטנוע וספה מקורי ואף נעלי גוצ'י), וסט של תערוכות מתחלפות. אל תפספסו את הקיר של חכמת ההמונים – גלריית פריטים שנבחרו על ידי הציבור בתור איקונות עיצוב, כמו חתיכות לגו, שלט של האנדרגראונד הלונדוני, וסניקרס של סטן סמית.
צאו לשיט על התמזה
הנהר החוצה את לונדון לאורכה הוא אחד המפורסמים בעולם, ועל שתי גדותיו נמצאים כמה מהדברים הנפלאים שיש לעולם הזה להציא. שיט עליו הוא הזדמנות נהדרת ולא יקרה בעליל לראות את לונדון של 2019 – שלל המונומנטים ההיסטוריים לצד ארכיטקטורה מודרנית, כשהשילוב ביניהם הוא לא פחות מעוצר נשימה. החל מהביג בן, הטאואר ברידג', קתדרלת סנט פול וכמובן הלונדון איי. חברת Thames Clippers מציעה שיט שכזה בעלות של 7.5 פאונד לאדם.
שתו בירת בוטיק
בלונדון יש סצנת בירה ענפה. וזה בטח לא מפתיע כשהתחביב המקומי הוא לעצור בפאב בדרך הביתה מהעבודה. אחד הטרנדים הבולטים של השנים האחרונות בפאבים ברחבי העיר הוא ה-Craft Beer: בירות בירות בוטיקיות ומרעננות ממבשלות קטנות ובינוניות. מיטיבי הלכת יכולים להצטרף לסיורי בירה, כמו זה שמתקיים בקמדן מרקט.
שבו בבר השמפניה הארוך באירופה
אתם דווקא במצב רוח ל"ורוד"? מדי ערב בשבע נפתח המקום בעל השם הבלתי אפשרי Searcy st. pancreas grand champagne bar, כיאה לבר הארוך במיוחד שיש בו – 98 מטרים עוצרי נשימה שיכולים לאכלס 110 בני אדם בישיבה, עוד כמה עשרות בתאים ועוד שלל מקום לעומדים. לצד עשרות סוגי מבעבעים בדגש על אינסוף סוגי שמפניות, יש גם תפריט מרגש עם אויסטרים על הקרח, לובסטרים ומיני נקניקים ובשרים קרים. המקום חצי בחוץ, אז מומלץ להתלבש בהתאם. אבל אם בכל זאת יהיה לכם קר – תקבלו שמיכה.