במהלך ההיסטוריה השאירו אחריהם עמים, צבאות ומלכים אין סוף מקדשים, פסלים ויצירות אחרות שנהפכו עם הזמן לעל-זמניים: אבני דרך המסמלים תקווה או ייאוש, אכזריות או רחמים ובעיקר את האמונה שאנחנו מתקדמים אל עבר עתיד המתבסס על ניסיון העבר. ברוח זו נבחרו עשרה מקומות מרהיבים על פני הגלובוס, שמספרים היטב את הסיפור שלנו, של בני האדם.
הפירמידות בגיזה: מהמבנים המרשימים ביותר שיצר האדם
מצרים הצליחה לשמר באופן מופלא לא רק פרעונים מתים, אלא גם את הפירמידות - האתר היחידי מבין שבעת פלאי העולם שעדיין עומד על תילו. אלא שעם הזמן, עקשנותם של חולות האזור ומבול התיירים שחקו את האבנים, והורידו יותר מעשרה מטרים משטחן הכולל של הפירמידות. בכל זאת, מבני הענק עדיין נחשבים מהמרשימים ביותר שנבנו על ידי בני אנוש.
הארמון בורסאי: ראה אימפריות נופלות
המלך הצרפתי, לואי ה-14, בנה במאה ה-17 את ארמונו בפאר רב במיוחד, במטרה להדגיש את מעמדו הרם בפני עמו ובפני עמי אירופה האחרים. על אף אהבתו הידועה של מלך צרפת לחדר השינה, החלק המפורסם ביותר בארמון הוא דווקא אולם המראות. האולם נודע לא רק בזכות יופיו, אלא גם בשל האירועים ההיסטוריים שראה: ב-1871 הכריז באולם קיסר גרמניה, וילהלם הראשון, על איחוד גרמניה ועל תבוסת צרפת, וכעבור יובל נכנעו באותו אולם ממש הגרמנים לצרפתים, כאשר בתום מלחמת העולם הראשונה חתמה גרמניה על כניעתה למדינות ההסכמה.
הסלע האדום בפטרה: אוצרות הנבטים
במשך אלפי שנים תהתה האנושות כיצד בנו הנבטים, עם של נוודים, את הסלע האדום. אלא שלפני כמאה שנה נמצא הפיתרון: הנבטים לא בנו, הם חצבו. הסלע האדום נחצב מלמעלה למטה, כנראה בעזרת יכולות טיפוס יוצאות מגדר הרגיל. גם לשאלה מדוע בחרו הנבטים, שנודעו גם בזכות היותם סוחרים ממולחים, לחצוב את עירם רחוק מכל נתיבי הסחר, יש תשובה מעניינת: ההשערה המקובלת היא שהנבטים החביאו את רווחי הסחר בפטרה, ולכן בנו את עירם הרחק מהעין, במתכוון.
הפרתנון באתונה: שרד מהלומות
דוגמא מצוינת לארכיטקטורה ביוון הקלאסית, ומסמליה הבולטים של התרבות האתונאית. חוץ מלחשוב ולדבר, האתונאים גם בנו הרבה, ובין היתר הם הקימו את האקרופוליס של אתונה ובה הפרתנון. מקדש זה הוקם לכבודה של אתנה, אלת החוכמה והמלחמה, שני ניגודים שבהחלט אפיינו את אתונה של התקופה.
לאורך ההיסטוריה שרד הפרתנון מהלומות לא פשוטות: הוא הוקם על שרידי מקדש שהחריבה האימפריה הפרסית, הומר לכנסייה והוסב למסגד. באחרית ימיו המקדש כמעט והושמד בהפצצה ונציאנית כנגד העות'מאנים, שלמרבה הצער החליטו להשתמש במבנה לצרכי אחסון תחמושת.
הקולוסאום ברומא: דם גברים ואריות
בימת הבידור המרכזית של ההמון הרומאי, שלפי הקיסר אוגוסטוס היה זקוק רק ל"לחם ושעשועים", נבנתה במאה הראשונה לספירה. לאחר כעשור של בנייה, צוין יום הפתיחה של הקולוסאום בפסטיבל של מאה ימים, בהם נטבחו אלפי בני-אדם וחיות. חוץ מקרבות גלדיאטורים שוחזרו באמפיתיאטרון הענק קרבות הרומאים, ומספר פעמים ההיכל אפילו הוצף - כדי לשחזר מלחמות ימיות.
התעלות בוונציה: הכי רומנטי בעולם
לסייר בתעלות המים של ונציה באמצעות מונית מים או גונדולה היא חוויה חד פעמית. לא רק ש"העיר הצפה" מתמודדת על התואר העיר היפה בעולם, היא גם נחשבת לעיר הרומנטית ביותר. רוב המבנים בוונציה בנויים על גבי יסודות של גזעי עץ המהודקים יחדיו, המשתמרים מתחת למים העשירים במינרלים. מכיוון שהגאות שבין הסתיו לבין האביב מאיימת, לא פעם, להציף ולהטביע את העיר, מוטב לבקר בוונציה בקיץ – קחו בחשבון שבעונה זו מגיע גם אחוז נכבד מתוך 3 מיליון התיירים המציפים את העיר מדי שנה.
החומה הסינית: עמדה בפני המונגולים
על גבולה הצפוני של האימפריה הסינית, החל מהמאה החמישית לפני הספירה ובמשך יותר מאלפיים שנה, נבנו, נחרבו ושוקמו קטעי חומה רבים שמרכיבים את החומה הסינית. שושלת מינג בנתה את רוב החומות במאה ה-15 כנגד התקפות חוזרות של שבטים מונגוליים – אלה, בהנהגתו של דאיאן ח'אן, ניסו להחזיר עטרה יושנה ולהמליך מחדש את שושלת יוהאן, צאצאיו של ג'ינג'ס ח'אן. החומה, שאורכה כתשעת אלפים קילומטר, הצליחה למנוע זאת.
החלקים הגבוהים יותר של החומה נמצאים ב"מעבר הצפוני", צפונית לבייג'ינג. החלקים בהם החומה מטפסת לגובה רב והנוף עוצר נשימה נמצאים באזור הררי הנקרא ג'ינשאנלינג. אלא שכמו אתרים היסטוריים רבים גם חלק גדול מהחומה, כשני שליש ממנה, נמצא בסכנת קריסה. עיקר הנזק נגרם מגניבת אבנים מהחומה על ידי המקומיים: לא, לא כדי לסגור מרפסת, אלא כדי לסלול כבישים פרטיים.
הטאג' מהאל באגרה: מבנה הקבר המרשים בעולם
כבר כנער בן 15, שה ג'האן, העתיד להיות הקיסר המוגולי, התאהב בביתו של אציל פרסי. הכלה בת ה-14, שביום חתונתה קיבלה את השם מומטז מהאל, או בעברית "התכשיט של הארמון", התאהבה גם. "אהבת אמת", כפי שתיארו זאת סופרי החצר של הקיסר. אלא שהקיסרית, במהלך הריונה ה-14, נפטרה. ג'האן הסתגר למשך שנה. לאחר שיצא מהבידוד, זימן הקיסר ארכיטקטים מרחבי תבל ושכר כ-20 אלף אנשי מקצוע כדי לבנות במשך 23 שנים את אחד מפלאי העולם המוכרים יותר, הטאג' מהאל. מבנה הקבר המרשים והמוקפד מהווה רק חלק ממתחם מרהיב של מגדלים ומבנים המוקפים בגנים שעוצבו מחדש לפי מיטב המסורת הבריטית.
מגדל אייפל בפריז: מואשם בכיעור
מראשיתו היה מגדל אייפל, שנבנה לציון 100 שנים למהפכה הצרפתית, שנוי במחלוקת. מתכנן המגדל, המהנדס גוסטב אייפל, רצה בכלל להקים את מגדל הפלדה בברצלונה שבספרד - אלא שלדאבונו הוא שוכנע להקים אותו דווקא בפריז. במהלך השנים ספגו הן המגדל והן המהנדס ביקורות נוקבות: נטען בפניהם כי המגדל מכער את פריז, ובמשך עשרים שנה עמד אייפל בצל איום ההריסה. העלבון של גוסטב אייפל היה רב כל כך, שהוא בנה לעצמו חדר בראש המגדל כדי להתבודד בו.
אמנם חזותו של מגדל אייפל במשך היום נתונה למחלוקת, אולם אין עוררין על יופיו בלילה, בזמן שהוא מאיר את קו הרקיע של פריז. מאות מיליוני תיירים המטיילים מדי שנה בסמוך למגדל כדי שזה יספק להם תפאורה רומנטית כנראה שלא יסכימו עם המלצתו של אוסקר ויילד, שטען כי עדיף להשתכן במגדל ובכך להימנע מלחזות בכיעורו. אולי ויילד יכול היה להתנחם בבישוליו של אלן דוקאס, שף המחזיק במספר שיא של כוכבי מישלן, אשר פתח מסעדת גורמה בקומה השנייה של המגדל.
ארמון בקינגהאם בלונדון: קטן אבל מפואר
לאחר שורה של שיפוצים והרחבות, הכריזה משפחת המלוכה הבריטית ב-1837על ארמון בקינגהאם כמקום מגוריה הרשמי. למרות ההרחבות והשיפוצים, הארמון שראה אהבות, אכזבות וסקנדלים רבים נחשב לאחד הארמונות המלכותיים הקטנים ביותר באירופה. רוב המבקרים מגיעים לארמון בקינגהאם כדי לראות את חילופי המשמרות של משמר הוד מלכותה, אבל יש גם המגיעים כדי להציץ לחצר ביתה של השושלת המלכותית המפורסמת בעולם.