לאחרונה עלו דיווחים על פריצת דרך אפשרית ביחסים בין ישראל לאינדונזיה, המדינה עם האוכלוסייה המוסלמית הגדולה בעולם. לפי כלי חדשות ישראלים, כבר שלושה חודשים ותוך כדי המלחמה, מתנהלות שיחות חשאיות בין המדינות, כשהעסקה המתהווה עשויה להביא לכך שישראל תסיר את התנגדותה להצטרפותה של אינדונזיה לארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) בתמורה להכרה דיפלומטית מלאה על ידי ג'קרטה. התפתחות זו תסמן שינוי משמעותי, שכן אינדונזיה לא מקיימת יחסים רשמיים עם ישראל עקב הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
> מי יכול לבקר היום באינדונזיה, ואיך?
עם זאת, חשוב לציין שעדיין מדובר בסיפור מתפתח. אף אחת מהממשלות לא פרסמה הודעות רשמיות, והדרך לנורמליזציה עשויה להיות מורכבת. דעת הקהל באינדונזיה בנושא חלוקה, כאשר חלק מהאזרחים מביעים תמיכה בקשר עם ישראל, בעוד שאחרים מתנגדים בתוקף בשל המצב בישראל, במיוחד הצל המלחמה.
אם הדיווחים נכונים, נורמליזציה פוטנציאלית זו תהיה הישג דיפלומטי משמעותי עבור ישראל, בעקבות הסכמים דומים עם כמה מדינות מוסלמיות בשנים האחרונות. זה יהיה גם צעד היסטורי עבור אינדונזיה, שיפתח דלתות להגברת שיתוף הפעולה הכלכלי ויכול להשפיע על השיחה הרחבה יותר סביב הסכסוך הישראלי-פלסטיני.
עד שייפתר המשא ומתן הדיפלומטי, אם בכלל, מחזיקי דרכונים ישראלים ימשיכו לעמוד בפני מכשול בכל הנוגע לביקור במדינת גן העדן הזו בדרום מזרח אסיה. בשל היעדר היחסים הדיפלומטיים, ישראלים אינם רשאים לקבל אשרות תייר לאינדונזיה, אלא בתנאים מסוימים כמו בקבוצות מאורגנות ומתואמות מראש. כמו כן, ישראלים בעלי דרכונים זרים אכן יכולים לטייל במדינת האיים, אך צריכים בכל זאת לנקוט במשנה זהירות ולזכור כי לא קיימת שגרירות ישראלית ברחבי המדינה.
התיירים חוזרים לגן העדן הטרופי
עם למעלה מ-17,000 איים, אינדונזיה היא מדינת הארכיפלג הגדולה בעולם. ביתם של למעלה מ-261 מיליון אנשים, היא מתגאה בנופים מרהיבים, חופים מדהימים, אוכל טעים ומחירים נוחים. טיול באינדונזיה הוא למעשה מסע בין נופים מגוונים ותרבות עתיקה ועשירה, המושפעת מהדתות השונות של העמים שחיים בה.
בשנת 2019, לפני הקורונה, הגיעו לאינדונזיה כ-16 מיליון תיירים, רובם מהמדינות הסובבות כמו מלזיה, סין, סינגפור ואוסטרליה. האי האינדונזי באלי (Bali) הוא אחד מיעדי התיירות הפופולריים בעולם, אך מספר המבקרים בו עדיין נמוך בהשוואה לתקופה שלפני הקוורונה, אז הגיעו למקום כ-6.5 מיליון תיירים בשנה. יחד עם זאת, בשנה שעברה התיירות לאי החלה לחזור לרמות הדומות שלפני המגפה, עם כ-5 מיליון מבקרים שנפשו בבאלי.
חוץ מבאלי, לאינדונזיה יש עוד כמה מקומות מעניינים: האיים קומודו (Komodo), סומטרה (Sumatra) וסולאווסי (Sulawesi) הם מקומות נהדרים לצפות בהם בחיות בר אקזוטיות, בעוד שבסומבה (Sumba) הפחות מוכרת יש חופי חול לבן וגבעות ירוקות מתגלגלות. בג'אווה (Java), האי המאוכלס ביותר, יש כמה נופים געשיים מדהימים ומקדשים הינדיים עתיקים.
מתיחות ביטחונית ומאבקים בלתי פוסקים
אינדונזיה נאבקת בפעילות טרור קיצונית עוד מאז עצמאותה מהולנד בשנת 1949. תחת הדיקטטורה של הנשיא סוהארטו שנמשכה 32 שנה, ממשלת אינדונזיה דיכאה תנועות קיצוניות כמו דרול איסלאם (Darul Islam), שממנה נוצר ארגון הטרור האיסלאמיסטי ג'מעה אסלאמיה (JI). לאחר נפילתו של סוהארטו ב-1998, מוסלמים אינדונזים שנסעו כדי להצטרף למאבק נגד ברית המועצות באפגניסטן בשנות ה-80 חזרו לאינדונזיה והקימו קבוצות מיליטנטיות שונות.
קבוצות קיצוניות אינדונזיות פתחו בפיגועים רבים במדינה, כאשר ארגון JI ביצע את רוב פעולות הטרור באינדונזיה. הקבוצה הג'יהאדיסטית חוותה תקופה של חוסר פעילות יחסי לאחר דיכוי חזק של ממשלת אינדונזיה בתחילת שנות ה-2000. דאעש ניצל את הרשתות האיסלאמיסטיות הקיימות באינדונזיה כדי להגביר את מאמצי הגיוס שלו ולבצע התקפות במדינה. אינדונזיה מובילה את מדינות אסיה במספר הלוחמים הזרים בעיראק ובסוריה, ולמרות שכמה לוחמים זרים אינדונזים צידדו בג'בהת פתח א-שאם (בעבר ג'בהת א-נוסרה), הרוב הצטרפו לשורות דאעש.
>> חופשה במדינה מתפוררת: סוריה רוצה להחזיר את התיירות
>> הנפט החדש: סעודיה מתכננת להפוך לבירת התיירות החדשה של העולם
>> "הפנינה של המזרח התיכון": האם לבנון עדיין מצדיקה את התואר?
>> בארץ הטאליבן: אפגניסטן הפכה מגן עדן מרהיב לגיהנום עלי אדמות
ממשלת אינדונזיה העבירה שורה של חוקים מקומיים נגד טרור והקימה בריתות אזוריות כדי לטפל בקיצוניים. מאז הפיגועים בבאלי ב-2002 ו-2005, אינדונזיה ביקשה לשפר את יכולות החקיקה ואכיפת החוק שלה כדי לפרק רשתות קיצוניות גדולות הפועלות במדינה. אינדונזיה העמידה לדין יותר מ-700 חשודים בטרור בין 2002 ל-2015, עם שיעור הרשעה של כמעט 100 אחוזים. בנוסף, הממשלה מקדמת תוכניות רווחה חברתית, דה-רדיקליזציה ושיקום עבור קיצוניים.
כיום אינדונזיה נחשבת למדינה שדי בטוח לטייל בה, ללא אירועים חריגים שמאיימים באופן ברור על זרים שמגיעים אליה. ההמלצה של מרבית מדינות העולם לאזרחיהן היא להישמר באזורים הכפריים יותר של המדינה ובמחוזות המזוהים בבירור עם תנועות קיצוניות. כעת אסונות טבע, שמתרחשים בתדירות די גבוהה, נחשבים לסכנה המרכזית למקומיים ולתיירים במדינת האיים.
על פי הדיווחים, לאינדונזיה, המדינה עם האוכלוסייה המוסלמית הגדולה בעולם, אין יד פעילה במאבק הערבי נגד מדינת ישראל. עם זאת, עדיין לא מתקיימים יחסים דיפלומטיים ישירים בין המדינות, אך נטען כי מתקיימים ביניהן ערוצים שונים של מסחר שמניב מאות מיליוני דולרים בשנה. כאמור, תיירים מישראל חייבים בהגשת בקשה מיוחדת כדי להיכנס למדינה, אך זו כלל אינה מובטחת, לוקחת לא מעט זמן ולמי שאין דרכון זר כנראה ייאלץ לראות אותה בינתיים מבעד למסך.
נופים אדירים, ערים עמוסות ושלווה ממכרת
אינדונזיה הכריזה על עצמאות ב-1945, לאחר שנשלטה בעבר על ידי הבריטים, הפורטוגזים, היפנים וההולנדים. באופן טבעי נוצר מיקס תרבותי עשיר שהביא איתו את המערב אל המזרח, שימור המסורת מצד אחד ופתיחות יחסית למאפיינים מערביים, ביניהם גם בקולינריה העשירה של המדינה.
סורבאיה (Surabaya), עיר נמל תוססת ועיר הבירה של האי מזרח ג'אווה, מצידה באופן נהדר מודרניות וקסם קולוניאלי ישן. מנוקדת בבניינים רבי קומות עכשוויים עם תעלות מצד אחד ומבנים הולנדים מצד שני, היא מכונה "עיר הגיבורים" (Kota Pahlawan). זוהי העיר השנייה בגודלה באינדונזיה ויש לה היסטוריה עשירה בגלל היותה מקום הולדתה של תנועת העצמאות של אינדונזיה.
בסורבאיה יש אתרים ארכיאולוגיים אטרקטיביים במרחקים קצרים ואוכל אתני מרשים. עבור התיירים, יש בעיר גנים זואולוגיים ומוזיאון Sampoerna, המציג פריטים והיסטוריה תרבותית מקומית ולאומית. מכאן גם אפשר לצאת לטיולים ולחקור את האי מדורה (Madura) כדי לחוות את ההתרגשות של מרוץ שוורים מקומי. זהו הבסיס הטוב ביותר לחקר האטרקציות העיקריות של מזרח האי ג'אווה (Java), לרבות הר ברומו (Bromo) הפופולרי, הנוף הטבעי של רמת אייג'ן (Ijen Plateau), ואתרי הנופש ההרריים של מאלנג (Malang).
העיר סבאנג (Sabang), הכוללת את האי ווה (Weh) הראשי ומספר איים קטנים יותר, ממוקמת ממש ליד הקצה הצפוני של האי הוולקני סומטרה (Sumatra). סבאנג סובבת בשוניות אלמוגים בתוליות המציעות הזדמנות נפלאה לשנורקלינג וצלילה במים הכחולים בהירים של האזור. אחת החוויות הטובות ביותר כאן היא הביקור בחוף Sumur Tiga הנהדר, שנמצא רק 5 קילומטרים מזרחית לעיר.
עוד באזור העיר גם האי רוביה (Rubiah) הפחות צפוף ונינוח. כאן התיירים יכולים לראות את החיים התת-ימיים האקזוטיים. בסבאנג יש גם שילוב של וילות קולוניאליות ישנות וכפרי דייגים מסורתיים שיש להם תחושה מרגיעה. זהו מקום אידיאלי פשוט להירגע ולנפוש מול הנופים.
ממוקם באי לומבוק, 64 ק"מ מזרחית לבאלי, למבאר (Lembar) היא נמל רחב ידיים ועיר בירה עם מספר תענוגות כולל כמה חופים מדהימים. מנמל למבאר אפשר לבקר במקדשים השלווים ובגנים המטופחים של מטראם (Mataram), במפרצוני תכלת המוקפים בגבעות שופעות, ולהגיע מכאן גם לאיי קוטה (Kuta) וגילי (Gili) הפופולריים.
ביתו של אתר מורשת עולמית של אונסק"ו – הפארק הלאומי קומודו, האי קומודו (Komodo) הזעיר הוא ביתם של הלטאות הגדולות והמפחידות האנדמיות לאי. חופי חול לבן, עשב ירקרק ומדרונות של גבעות תלולות מהווים מראה נפלא. לקומודו יש חוף שיש בו חול בצבע ורוד, והוא אחת האטרקציות המרכזיות כאן. התיירים יכולים לנפוש ולנוח באווירה הטרופית של קומודו, או לצאת לטרקים וטיולים מודרכים בחוף המזרחי.
ישנם אתרי נופש ידידותיים לסביבה לתקציב נמוך באי קומודו. האי ידוע גם בזכות אתרי הצלילה והשנירקול שלו לחקר שוניות האלמוגים הצבעוניות. ספארי חיות בר בפארק הלאומי קומודו הוא חובה, ויחד עם הפופולריות של לטאות הדרקונים, יש לו עוד כמה בעלי חיים ויותר מ-150 מינים של ציפורים. צבי ים, חתולי ים, לווייתנים ותחשים, הם חלק מבעלי החיים שניתן לראות, כשבפארק הלאומי יש גם כמה אתרי נופש שמשלבים צפייה בחיות בר.
הנמל העמוס ביותר של אינדונזיה מחוץ לג'אווה, בלוואן (Belawan) ממוקם באי סומטרה. מנמל בלוואן, כדאי לבקר בעיר מדן (Medan) בשל הארכיטקטורות הסיניות וההולנדיות המדהימות שלה השייכות לעידן הקולוניאלי. כאן אפשר גם לקנות עבודות יד, דמויות מגולפות, עתיקות, טקסטיל וסלסלאות. העיר היא גם שער הכניסה לאגם הוולקני הגדול בעולם - אגם טובה (Toba), ומקלט אורנגאוטן משגשג ומפל בלוואן. באזור זה כדאי ליהנות משיט אל בלוואן וממנו, להתענג על המטבח המקומי המפואר ולבקר במוזיאונים.
האי האינדונזי היפה באלי (Bali) מפורסם בזכות הרבה דברים כמו שדות אורז מסורתיים, שוניות אלמוגים מדהימות, חופים שלווים והרים געשיים עטופי יערות. האי זרוע במספר אתרים קדושים כולל מקדש אולוואטו (Uluwatu), המוצב על צלע צוק. חלק מעיירות הנופש הנהדרות בבאלי הן סמיניאק (Seminyak), נוסה דואה (Nusa Dua) וסנוק (Sanuk).
הסביבה השלווה של באלי היא אידיאלית לכמה מפגשי יוגה ומדיטציה פוריים. באי יש גם אתרי נופש פופולריים, אתרי גולף וגלישה ואתרי צלילה בעלי שם עולמי. תושבי באלי ידועים כמי שעוקבים אחר המסורת הבאלינזית וזה מה שמייחד אותם משאר תושבי אינדונזיה. יש להם ריקודים, מלאכת יד, מקדשים וטקסים משלהם, המציגים תרבות בעלת שורשים חזקים.
ממוקם בין באלי לסומטרה, האי ג'אווה (Java) המעוטר בהרי געש, התברך בכמה אתרים ארכיאולוגיים נפלאים, יופי מדהים, כמה מגה-ערים, מסורות עמוקות באמנות ויצירה, ואומנויות הבמה. החופים הבתוליים, הרי הגעש המעושנים, שטחי העשב בסוואנה והיערות הצפופים הם כולם קסומים והופכים את ג'אווה לאחד המקומות המובילים לתיירים באינדונזיה, בשילוב עם כמה מהמקדשים הגדולים ביותר במדינה.
עיר הבירה ג'קרטה (Jakarta) רחבת הידיים באי ג'אווה, היא מקום שבו קורים הרבה דברים בו זמנית. בעוד שמצד אחד ישנם מסעדות מודרניות, מועדונים וקניונים, מצד שני, העיר גם משמרת את ההיסטוריה שלה באמצעות העיירה ההיסטורית קוטה (Kota) ומוזיאונים מטופחים. המקום ידוע גם באזרחיו הידידותיים לתיירים.
מג'קרטה אפשר להגיע לקבוצת איים זעירים, הנקראים Pulau Seribu או אלף האיים, מקום מפלט תיירותי מפורסם המציע חוויות שנורקלינג ושחייה בלתי נשכחות. מדרום לו נמצאים הרי הגעש המרשימים של פנגרנגו (Pangrango) וגדה (Gede).