יצא לכם פעם להתרגש המבוך המראות בלונה פארק בתל-אביב? היכונו לכמה מבוכים מעט רציניים יותר, שישלחו אתכם להתברבר ברחבי העולם.
מבוך אשקומב, ויקטוריה, אוסטרליה
מבוך הגדר החיה (Hedge Maze) הוא העתיק והמפורסם שבמבוכי אוסטרליה, ועל מנת ליצור אותו נשתלו ב-1970 יותר מאלף שתילי ברושים. גובהו של המבוך שלושה מטרים, ורוחב כל גדר חיה 2 מטרים. למרות שהמבוך הזה לא יותר מדי מסובך, לוקח לא מעט זמן לעבור דרכו.
מבוך הנחש, קנט, אנגליה
מייקל בלי בן ה-62 בילה מספר חודשים ביצירת המבוך הזה, שישה דונם מתפתלים שהם בעצם משחק הנחשים והסולמות הגדול בעולם. בתוככי המבוך תהיו אתם עצמכם כלי המשחק; החוויה תדהים בוודאי את מי שרגיל לשחק את המשחק הפופולארי על לוח מעט קטן יותר.
Reiganc Sur-Indre Maze, פריז, צרפת
ב-1996, בשנה בה נוצר מבוך הצמחים הזה, שהוא הגדול ביותר בעולם, הגיעו 85,000 מבקרים לאבד עצמם במרכזו של הלבירינט המשתרע על פני לא פחות מ-40 דונמים. בכל קיץ צומח מהאדמה מבוך תירס או פרחים, נקצר בסתיו, ואז מופיע מחדש בשנה שלאחר מכן בתצורה אחרת, הודות לטכניקה מיוחדת של זריעה ותחימה.
מבוך "מסע בין כוכבים", יורק, אנגליה
המבוך הזה, שכולל 1.5 מיליון צמחים ומכסה 32 דונמים, פונה ל"טרקים" שבינינו. ואם אתם לא בטוחים מה זה "טרקים" (מעריצים מושבעים של "סטאר טרק", כאילו?), המבוך הזה כנראה לא בשבילכם. המבוך עוצב בעזרת טכנולוגיית לוויין – איך לא? – מה שאומר שהנתיבים נגזמו בדיוק של חצי מטר על מנת ליצור את סמליה של סדרת המדע הבדיוני ממבט ציפור, או יותר נכון, ממבט החללית.
מבוך השלום, אירלנד
המבוך האירי נפתח רשמית ב-2001, והוא נפרש על פני 2.7 דונמים כאשר נתיביו משתרכים על פני 3,147 מטרים. שלוש שנים ו-570,000 ליש"ט הושקעו ביצירת המבוך, שהקונספט שלו הוא להנציח ולהצדיע לשלום ולפיוס. התהליך לקראת השלום בצפון אירלנד היה מבוך בפני עצמו, לידיעת כל המיואשים מסכסוכי אזורינו שלנו. היה זה רק מתאים לדעת האירים לסמל את הקשיים בדרך לשלום המיוחל בעזרת מבוך אמיתי. קונספט הפיוס בא לידי ביטוי בעיקר בדרך יצירת המבוך – בהשתתפות למעלה מ-4,000 תלמידי בתי ספר ששלחו הצעות לעיצוב המבוך, וכאלף אנשים שהשתתפו בימי נטיעה קהילתיים.
מבוך לונגליט, אנגליה
המשימה שלכם היא למצוא את דרככם למגדל התצפית – כמה מהר תוכלו להגיע לשם? האם תקחו את הנתיב הימני או השמאלי? האם תיאלצו לחזור על עקבותיכם? אין סיכוי שלא תלכו לאיבוד, בשלב כזה או אחר. אורך נתיבי המבוך בלונגליט, אנגליה, מגיע לכמעט שלושה קילומטרים, והוא תלת-מימדי, כולל שישה גשרי עץ שמספקים את היכולת להציץ לעבר היעד החמקמק והנכסף כל-כך שבמרכז. נראה קרוב? תחשבו שוב.
חוות בנסון, נברסקה, ארה"ב
ידעתם שהמוני חוות ברחבי ארה"ב מקימות מבוכים זמניים לתקופת הסתיו? מבין כל אלה בולט המבוך בחוות בנסון, שבעליו הלכו דווקא על שיווק מסחרי בחסות חברה סלולרית, שאם לא היה כל-כך מרשים בוודאי היה מעצבן. מבט מעל חושף דמות המדברת בסלולרי שמתארה נוצר על-ידי נתיבי המבוך, שהשתרע ב-2009 על פני 54.4 דונמים ו-22.5 קילומטרים (בערך חצי מרתון) של נתיבים. בכל שנה, אגב, הם בוחרים במפרסם אחר.
וילה פיסאני, ונציה, איטליה
אם רחובות ונציה אינן מבוך בפני עצמו, מציעה העיר גם מבוך אמיתי על אדמות וילה פיסאני. פיתרון המבוך, שנוצר ב-1720, אמור להיות הקשה בעולם. על פי השמועות, גם נפוליאון בעצמו היה בין המתוסכלים שניסו לפותרו ללא הצלחה. אם גם אתם לא תצליחו לנצח אותו, אתם מוזמנים להתנחם בשאר האטרקציות בוילה פיסאני, שכוללות מוזיאון, אחוזה ובית קפה מקסים, ולהתלונן על כך שהרצפה הייתה עקומה.