כל מה שצריך לדעת על ציריך: 

1. מה אסור לפספס בציריך? 

2. ציריך למתקדמים

3. איפה לישון בציריך?

4. איפה לאכול בציריך?

5. שופינג בציריך

6. תחבורה ציבורית בציריך


ציריך יושבת בצומת הדרכים בין איטליה, צרפת וגרמניה, והפכה מזמן לשער כניסה חשוב לאזור ולמעוז תעשייתי, מסחרי ופיננסי מהבולטים בעולם. היא מדורגת שוב ושוב כאחת הערים עם איכות החיים הגבוהה ביותר, ויש בה שפע של שטחים ירוקים, וגם 1,200 מזרקות שתייה. היא יושבת בקצה קצהו של אגם ציריך, משני עבריו של נהר לימאט, מוקפת סביב הרים ויערות, ויכולה לשמש בסיס מושלם לטיול בשווייץ ומחוצה לה, אבל אל תוותרו גם על ביקור ברחוב הקניות הראשי, באחד או שניים מהמוזיאונים המובחרים, וגם בפארקים ובגנים שלה. רגע לפני שנצלול פנימה, זה הזמן להזכיר את מדד הבירה – 6 פרנק (24 שקל) לחצי ליטר.

View this post on Instagram

A post shared by Zürich Tourism (@visitzurich)



מה אסור לפספס בציריך?

כל טיול בציריך חייב להתחיל ברחוב הראשי של העיר, באנהופשטראסה (Bahnhofstrasse) או "רחוב תחנת הרכבת", שמסתיים באגם ולכל אורכו יש חנויות מותגים יקרות, מסעדות ובנקים. כדאי לבקר גם בשתיים מהכנסיות המרשימות של העיר, הקתדרלה הגדולה גרוסמונסטר (Grossmünster), שנבנתה במאות ה-11-13 ומספקת היום תצפית מרהיבה על העיר מהמגדלים שמתנשאים מעליה; וגם פראומונסטר (Fraumünster), הידועה בוויטראז'ים שעיצב מארק שאגאל.

באנהופשטראסה ציריך שוויץ (צילום: gowithstock, shutterstock)
רחוב באנהופשטראסה | צילום: gowithstock, shutterstock

הטיול בעיר העתיקה נעים כשלעצמו, בזכות הסמטאות הצרות, בתי הקפה היפים והטיילת שלאורך הנהר, משם תוכלו להמשיך אל שפת האגם ואל פינת החמד שנקראת קרן ציריך (Zürichhorn). אפרופו גנים, אל תוותרו על פארק לינדנהוף הוותיק (Lindenhof), שמטפס מעלה, מספק נקודת תצפית אל גגות העיר ויש בו גם כמה קברים רומיים עתיקים. הגן הבוטאני של העיר (Botanischer Garten) שייך לאוניברסיטת ציריך, ויש בו מעל 9000 זנים של צמחים מכל העולם, כולל גינה של צמחי מרפא מימי הביניים.

בעיר יש כמה וכמה מוזיאונים מעניינים, כולל המוזיאון הלאומי של שווייץ (Das Schweizerische Landesmuseum), שנמצא בתוך טירה ומתחקה אחר ההיסטוריה והמורשת של המדינה, מוזיאונים לאמנויות יפות, וגם כמה מוזיאונים קטנים ומיוחדים, כמו מוזיאון הצעצועים (Zürcher Spielzeugmuseum) או מוזיאון השעונים (Uhrenmuseum Beyer Zürich). כי אי אפשר לבקר בשווייץ מבלי לראות קצת שעונים.

קתדרלת גרוסמונסטר ציריך שוויץ (צילום: Boris Stroujko, shutterstock)
קתדרלת גרוסמונסטר | צילום: Boris Stroujko, shutterstock

ציריך למתקדמים

כמה מהאתרים שציינו למעלה מתאימים מאוד גם לטיול עם הילדים, אבל אם אתם רוצים להעסיק אותם יום שלם, צאו מחוץ לעיר אל פארק המים אלפמארה (Alpamare), שנחשב הגדול באירופה. יש כאן מגלשות, בריכות (גם מחוממות), ספא מפנק להורים, כמובן גם מסעדות ובתי קפה.

הגן הסיני של ציריך (Chinagarten) הוא עוד פינת חמד קסומה לשפת האגם, עם פגודות וצמחייה עשירה, גני סלעים וגשרוני עץ, והכול מתנת העיר הסינית התאומה של ציריך, קונמינג. ויש בעיר גם מצפה כוכבים (Urania Sternwarte) מהעתיקים ביותר בעולם. הוא נוסד ב-1759 ועבר למיקומו החדש בתחילת המאה הקודמת. הטלסקופ העצום מאפשר הצצה בערפיליות הרחוקות שבגלקסיה, וממרומי המצפה שמתנשא לגובה חמישים מטרים תוכלו גם ליהנות ממבט ממעוף הציפור בעיר בעצמה, באגם ציריך ובהרים שמסביב.

הגן הסיני ציריך שוויץ (צילום: Rafael Trindade, shutterstock)
הגן הסיני של ציריך | צילום: Rafael Trindade, shutterstock

איפה לישון בציריך?

כמו שווייץ כולה, גם ציריך היא עיר יקרה. מרכז העיר ידוע במלונות יוקרה שיעניקו לכם תמורה מלאה למחיר, אבל בשביל להיות קרובים לכל האטרקציות, תצטרכו לשלם לא מעט. בלב העיר נמצאים בין השאר מלון Zurich Marriott Hotel, Park Hyatt או La Réserve Eden au Lac Zurich, למי שמחפש מלון עם מסורת, כולל מסעדה מכוכבת במישלן.

אם תעדיפו לחסוך מעט, תצטרכו להתרחק יותר ממרכז העיר, אבל זו לא בעיה, כי ציריך ידועה בתחבורה הציבורית הענפה והיעילה שלה. מחוץ למרכז העיר יש שפע מלונות בטווח הבינוני והזול, כולל פנסיונים כמו Gasthaus Zum Guten Gluck האופנתי והחמוד, ובמרחק מה מחוצה לה גם כמה אתרי קמפינג. אבל אל דאגה, גם באזור תחנת הרכבת המרכזית תוכלו למצוא שלל מלונות במחירים נוחים יותר, כמו שני מלונות של רשת 25 Hours.

View this post on Instagram

A post shared by La Réserve Eden au Lac Zurich (@lareserve_edenaulac_zurich)

איפה לאכול בציריך?

כשחושבים על שווייץ, חושבים מיד על שוקולד ועל פונדו, ואת שניהם לא תתקשו למצוא בציריך. מנות נוספות שמן הראוי לציין הן הרוּשטי (לביבות תפוחי האדמה המוגשות עם גבינה מותכת) והרקלֶט (עוד מנה של תפוחי אדמה עם הררי גבינה מותכת). בקיצור, הבנתם את הרעיון.

שוקולדים מובחרים תוכלו לקנות בסניפי Sprüngli, ובמרכז העיר יש לרשת גם מסעדה ובית קפה שבה תוכלו ליהנות ממיני מתוקים וגם מארוחות בוקר וצהריים. לאוכל רחוב טיפוסי כמו נקניקיות המוגשות עם חרדל חריף או שניצל בבאגט, בקרו ב-Sternen Grill. אחת המסעדות הקלאסיות שמככבות תדיר בכל הרשימות היא Kronenhalle, המתמחה אמנם במטבח השוויצרי אך בתפריט תמצאו גם מנות בינלאומיות כמו דגים בחמאת מרווה. עוד מסעדה מסורתית שמתמחה באוכל שוויצרי אותנטי היא Raclette Stube, ואם תעדיפו לטעום ממטבחים אחרים, לא חסרות בעיר גם מסעדות אסיאתיות, ואחרות – כגון Le Cèdre הלבנונית, שנקראת על שם ארזי הלבנון, או Baltho Kitchen & Bar, שמזכירה בראסרי באווירה ובמטבח שלה.

View this post on Instagram

A post shared by Kronenhalle (@kronenhalle)

שופינג בציריך?

ציריך היא גן עדן יקר מאוד לשוחרי קניות – אפשר למצוא כאן הכול מכל וכל, אבל לא בזול. רחוב הקניות המרכזי, באנהופשטראסה, מתהדר בכל מותגי היוקרה לצד בתי כלבו ענקיים, החל מאופנה, דרך חנויות רהיטים וספרים, שעונים ותכשיטים, וכמובן גם שוקולד.

מרכזי הקניות העיקריים בעיר הם Sihlcity, בית הכלבו Manor, וגם בית הכלבו Jelmoli, שם מומלץ מאוד לא לפספס את המעדנייה שבקומה 1-. בתחנת הרכבת עצמה נמצא ShopVille Railcity Zurich, מרכז קניות של 130 חנויות, מסעדות ובתי קפה. במערב העיר ולשפת האגם יש גם שוקי פשפשים, בפארק לינדנהוף מתקיים בכל שבת שוק פרחים ואוכל, ובעיר העתיקה תמצאו עוד שלל חנויות קטנות, בוטיקים וחנויות יד שנייה.

View this post on Instagram

A post shared by viajareviajar (@anabelaapires)

תחבורה ציבורית בציריך

כיאה לשווייץ, התחבורה הציבורית בציריך ענפה, יעילה ומדויקת להפליא. האוטובוסים, החשמליות והרכבות מגיעים לכל מקום בעיר, ופועלים בתדירות גבוהה מ-5:30 ועד חצות. מומלץ להצטייד כבר בנמל התעופה בכרטיס Zurich Card ל-24 או 72 שעות, וכך תוכלו לנסוע חופשי בכל קווי התחבורה העירונית, ולקבל הטבות נוספות כמו כניסה למוזיאונים והנחות בחנויות שונות. ואם אתם לנים במרכז העיר, הדרך הנעימה ביותר לתור אותה היא ברגל או ברכיבה על אופניים; בחודשי הקיץ, תוכלו לשכור אופניים תמורת פיקדון בתחנת הרכבת במרכזית.