שנת 2020 עומדת להסתיים ממש עוד רגע והיא עושה את זה  בצורה הכי קיצונית שיש - סגר שלישי. נכון להיום, כולם נושאים עיניהם לעבר חיסוני הקורונה, כפתרון שיחזיר אותנו לשגרה ב-2021 בלא מעט תחומים וגם בחופשות והטיסות שנעשה מסביב לעולם.

איך הטיסות שלנו מסביב לעולם יראו ביום שאחרי הקורונה? אף אחד לא יודע בצורה וודאית, אך ניסינו לעשות סדר על פי מה שידוע עד עכשיו במטרה לעשות קצת סדר. יש לקחת בחשבון שדברים משתנים כל העת ומה שנכון היום, ייתכן ומחר כבר יתנהל אחרת, אבל התובנות והדגשים רלוונטיים בכל מקרה. בשורה התחתונה: גם כשנחזור לשגרה מלאה היא לא תראה כפי שהכרנו אותה.

לפני הטיסה

היום, לעומת ימי טרום קורונה, יש משמעות להתארגנות והיערכות לפני הטיסה. חשוב לדעת לאיזה יעד טסים והאם הוא אדום או ירוק ומה הן המגבלות והדרישות בכניסה ליעד. בניגוד לזמנים בהם הזמנו כרטיס זול דרך האינטרנט, היום מומלץ להתייעץ עם סוכן, עם יועץ טיולים מקצועי, מטיילים שנמצאים ביעד עצמו או חזרו ממנו, או עם השגרירות הרלוונטית הממוקמת בישראל. נושאים אלו חשובים מאוד לתכנון הטיול, להזמנת מלון ליום-יומיים הראשונים במידה וצריך בידוד, להחלטה על המראות ונחיתות ביעד, על מספר הימים ושעות ההגעה והחזרה.

דרכון זר (צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL)
התכוננו לביאת הדרכון הירוק | צילום: Justin Sullivan, GettyImages IL


בנוסף, ה"דרכון ירוק" יעניק למי שיתחסן נגד קורונה, טיסה ללא בדיקות, כניסה למרכזי תרבות ומקומות סגורים ועוד. המטרה היא כמובן לעודד אנשים להתחסן, ייתכן גם שיהיה סינכרון עם מה שקורה בעולם ומי שיתחסן בארץ, יקבל גם הקלות בחו"ל, אבל זה עדיין בגדר סעיף לא ידוע. כך או כך, דבר אחד מקובל על רוב המומחים: גם לאחר קבלת החיסונים, מטיילים יבדקו היטב את היעד אליו הם נוסעים הן מבחינת היגיינה והתמודדות עם נגיף הקורונה והן מבחינת בטיחות, בריאות, בתי חולים וסיוע מקומי במידת הצורך.

ביטוח בריאות – אולי אחת העצות הטובות שאני יכולה לתת היא שתקראו את כל, אבל את כל האותיות הקטנות והכוכביות. היום, יותר מתמיד, יש לכל סעיף חשיבות גדולה. חברות הביטוח המובילות הוסיפו סעיף לביטוח כנגד מגיפה (קורונה), וחשוב לקרוא אילו סעיפים הביטוח מכסה ולראות שזה מתאים מבחינתכם. הביטוח עצמו יתייקר, אבל לדעתי הנושא המרכזי הוא לראות מה התרחישים שהוא אינו מכסה ולהיות ערים לכך ומקסימום לחפש ביטוח אחר, או לחפש פתרונות משלימים. אחת הנקודות החשובות שמטיילים מחפשים היא שקיפות, פרסום מדיניות ביטול ושירות טוב ללקוח בכל רגע נתון. נוכחנו לראות במהלך הקורונה, כמה זה חשוב שיש אל מי לפנות, ממי לקבל תשובות וסיוע במצב של ביטול, בידוד, או מצוקה אחרת.

בחירת היעד – על פי סקרים שנעשו, בשלב הראשון אנשים יעדיפו יעדים קרובים יחסית ובטוחים מבחינת היגיינה ובריאות (שאלו יהיו יעדים מובילים בבחירת ותכנון הטיולים בשנה הקרובה), בשלב השני מטיילים יחפשו יעדים מחוץ למסלול המוכר, מסלולים בהם עיקר הטיול הוא בטבע, כמעט ללא התקהלות ויכולת ניוד עצמאית.

בשדה התעופה ובטיסה עצמה

הגעה מוקדמת לצ'ק אין – נכון להיום ההמלצה היא להגיע לטיסה כ-3 שעות לפני המראה, יש סיכוי גבוה שבתקופה הקרובה נצטרך להגיע הרבה זמן לפני המראה, אולי אפילו יותר מ-3 שעות, לאור העומסים בשדה התעופה שראינו בימים האחרונים והצורך בריחוק חברתי, כניסה מדורגת, הצגת יותר מסמכים מהמצב לפני הקורונה ובכלל היערכות איטית יותר. על כן, אל תגיעו ברגע האחרון, תגיעו עם הרבה סבלנות ועם כל המסמכים מסודרים ומאורגנים.

התארגנות לטיסה עצמה – כבר כתבו רבות על המצב בטיסות, שימו לב להיות ערוכים עם אוכל ושתייה וכל הציוד החיוני הנחוץ לכם, כולל מסיכות להחלפה במהלך הטיסה. לגבי הושבה, אני מעריכה שאנשים יעדיפו להזמין מקומות ישיבה בתשלום, בכדי שיידעו מי יושב על ידם. כמו כן, יעדים הדורשים בדיקת קורונה טרום הגעה אליהם, ייתכן ויהיו מבוקשים יותר, משום שזה מפחית את הסיכון (לא לגמרי, כי אין צורך להיות בבידוד לאחר הבדיקה אבל עדיין יותר טוב מכלום).

מטוס נוסעים (צילום: shutterstock)
ייקח זמן עד שהטיסות יחזרו להיות חוויה מרגשת | צילום: shutterstock

כיצד תיראה הטיסה? הרבה שינויים עוברים על חברות התעופה, ביטול כל החוברות והמגזינים שהיו בגב הכיסא שלפניכם, מעבר רק לעדכונים דיגיטליים, כמה שפחות מגשים וכלים, כמה שפחות מגע. נכון לרגע זה, דיילים ממשיכים להסתובב עם חליפת הקורונה כהגנה מפני הנגיף, ייתכן ובהמשך השנה, כאשר יותר ויותר אנשים יהיו מחוסנים ויעברו בדיקות, נראה קצת הקלות. דברים נוספים: הירידה מהמטוס נעשית בהדרגה, לפני העלייה למטוס מודדים חום והבקשה היא להסתובב כה שפחות במסדרונות.

ביעד עצמו

היעדים הבולטים יהיו אלו שמגלים שקיפות לגבי התמודדות עם הקורונה, חיסונים, היגיינה ובטיחות, כמו גם יעדים שניתן לטייל בהם בטבע, בריחוק חברתי ומניעת התקהלות. מרבית הטיולים יהיו בקבוצה הגרעינית איתה אתם מגיעים ופחות התערבבות בקהל ומטיילים שאינם מוכרים (יש לציין שעבור מטיילים צעירים, נוודים דיגיטליים והרפתקנים, זה פחות רלוונטי, כי הם סביר להניח ימשיכו לטייל בעולם הרחב, כאשר הקשר עם מקומיים ומטיילים זרים הוא חלק מהמסע והטיול). 

חופשות ביעדים אורבניים – העדפה לסיורים פרטיים מודרכים, או סיורים עצמאיים עם אפליקציות דיגיטליות, תכנון טיולים מוכן מראש על ידי יועצי טיולים, פחות סיורים פתוחים חינמיים שבהם יש קהל גדול יותר ולא מוכר.

גם למסלול עירוני תהיה התארגנות מראש, תכנון לביקור במקומות הפתוחים, הבטוחים יותר, בדיקה מה המגבלות על ביקור במוזיאונים, אטרקציות ומרכזי מבקרים. כדאי גם לדעת, שמשום שישנה מגבלה על מספר אנשים היכולים לשהות במקום סגור, יש לקחת בחשבון הרשמה מספיק זמן מראש.  

בכל מקרה, מומלץ לוודא נוהלי הרשמה וכניסה לאתרים, אטרקציות, שמורות טבע וכיוצא בזה, ייתכן ואם אין דמי ביטול, עדיף להזמין מראש ולהיות על הצד הבטוח, מקסימום אחר כך לעשות שינויים.

תיירים בברצלונה (צילום: nito, shutterstock)
תיירים בברצלונה. נעדיף לא להיפגש עם מקומיים כמו בעבר | צילום: nito, shutterstock

ומה יהיו מקומות הלינה הפופולאריים? דבר אחד בטוח - מטיילים ישימו דגש על מקומות נקיים, מסודרים, עם הרבה המלצות מאתרים אמינים, סוכני נסיעות ויועצי טיולים וגם מבלוגרים ואנשים שביקרו במקום במהלך תקופת הקורונה. נקודה משמעתית נוספת, תהיה האופציה לביטול ברגע האחרון ויכולת ליצור קשר ישיר עם מקום הלינה ולקבל פרטים נוספים.

בין אם זה צימר בחיק הטבע, או מלון ביעד אורבני, תהייה משמעות לשקיפות מקום הלינה ומדיניות ההיגיינה ותקנות הקורונה, כמו גם האם מקפידים על בדיקות קורונה בכניסה למלון, החלפת מצעים וניקיון החדר, הקפדה של עובדי הניקיון על מסיכות וכפפות ואפשרות לישיבה פרטית במרחבים הציבוריים, ללא התקהלות.

לאחר הטיסה

מי שיחוסן ויחזיק "בדרכון ירוק" של מחוסן, חזרתו תהייה פשוטה יותר, ללא צורך בבדיקות קורונה נוספות או בידוד. גם המעבר בשדה התעופה ביעד וגם בארץ, תעשה, ככל הנראה, על פי תקן בינלאומי של כל מי שהתחסן בארץ ובעולם.

תו תקן בינלאומי יאפשר חזרה קלה ונוחה יותר לשגרה, ללא צורך בימי חופש נוספים ודאגה כלפי מקומות העבודה, בני משפחה וחברים.

נתב"ג, קורונה,  (צילום: תומר נויברג פלאש 90)
השינוי המרכזי יהיה כשלא נצטרך לחזור לבידוד בכלל | צילום: תומר נויברג פלאש 90

בשורה התחתונה

הצריכה הדיגיטלית והפחתת מגע ילכו ויתעצמו וחברות תעופה ועסקי התיירות והפנאי, יצטרכו לתת מענה לכך, כולל דרכונים ומסמכים שיתנהלו בצורה דיגיטלית. בנוסף, ביטוח הבריאות יהיה מרכיב חשוב לנוסעים, גם לאלה שעד היום לא ייחסו לו חשיבות.

בחירת היעדים תהיה מדודה, בעיקר על סמך בדיקת איכות של בטיחות, בריאות והיגיינה, יחד עם שילוב של תכנון הנסיעה, בחירת יעדים פחות מוכרים עם אפשרות לטיול בטבע הפתוח ולא בצפיפות והתקהלות. לפני כל נסיעה נעזר לא מעט בסוכני נסיעות, מטיילים מנוסים ובקבוצות טיולים שיודעות מה קורה בכל יעד ממקור ראשון.

 

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו״ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם