באצטדיוני ישראל כבר התרגלנו ממזמן לנקניקיה הפושרת, לבייגלה הקשה והמלוח מדי, לצרבת של הגרעינים השחורים, וכמובן גם לקולה בלי הגזים במחיר מופקע. לעומת זאת, אצטדיוני הכדורגל המפורסמים בעולם מעניקים בשנים האחרונות גם חוויה קולינרית טעימה, ולעיתים בלתי שגרתית, מעבר לחוויית המשחק המדהימה. קבלו את מצעד האצטדיונים שהבינו שאין משחק טוב על בטן ריקה.
לעולם לא תזללו לבד | אנפילד בליברפול, אנגליה
איצטדיון אנפילד, מבצרה של קבוצת ליברפול האגדית שהוקם כבר בשנת 1884, מכיל מתחם שלם של דוכני מזון הניצבים בכניסה לאצטדיון. בין היתר ניתן למצוא שם אוכל בריטי הטיפוסי למעמד הפועלים כמו פיש&צ'יפס, המבורגר עם בצל מטוגן, בירה מהבילה, ותה אנגלי. המתחם נפתח לאוהדים כארבע שעות לפני שריקות הפתיחה, ונסגר כשעה לאחר סיום המשחק. גם אוהדי הקבוצה האורחת מוזמנים להתערבב במתחם עם האוהדים המקומיים, ובכך להפוך את סיסמתם המפורסמת של אוהדי הקבוצה "לעולם לא תצעדי לבד" ל-"לעולם לא תזללו לבד".
למי שמחפש באנפילד היבט קולינרי קצת פחות עממי, מומלץ להגיע לבית הקפה The Boot Room. מדובר בדיינר ספורטיבי מעוצב, המציע תפריט מגוון לכל המשפחה (ובין היתר גם תפריט מיוחד לילדים) כדוגמת מגוון בשרים, פיצות, אוכל צמחוני, פסטות, סלטים ועוד. גם מבחינת המחירים המקום מאוד מזמין: מנות הפתיחה והנשנושים מתחילים החל מ-2.5 ליש"ט, ורוב המנות אינן עולות על 10 ליש"ט, להוציא את מחירי הסטייקים המוגדלים שנעים בין 16 ליש"ט ל-25 ליש"ט. The Boot Room פתוח מדי יום החל משעה 11 בצהרים, אך בימי משחק יש להזמין מקום מראש כחלק מחבילת אירוח באנפילד. ניתן להזמין מקום באגף המיוחד לכך באתר הרשמי של ליברפול.
ועוד משהו על אנפילד:
אחת מהטריבונות המרכזיות באנפילד שנקראת "יציע המאה"centnary stand) ), הכילה בעבר כ-6,600 צופים מתוך סך תכולת האיצטדיון. עד שנת 1981 הנהלת הקבוצה רכשה כמעט את כל הבתים ברחוב קמלין שניצב בזמנו מאחורי אותה הטריבונה, וזאת כדי להרוס את הרחוב על מנת להרחיב את תפוסת המקומות של היציע המדובר. הבעיה היתה עם בני הזוג נורה וג'ון מייסון, שהיו האחרונים שסירבו לזוז מביתם ולאפשר את ההריסה, ולא עזרו כל ההצעות הכספיות הנדיבות, התחנונים, והלחץ הציבורי עליהם. רק בתחילת שנות התשעים התרצה הזוג הליברפולי החביב ועזב, רחוב קמלין נהרס, והפך לחלק מהיציע שגדל לתכולה של 11,762 מקומות.
מסעדות גורמה בכרטיס VIP | סטמפורד ברידג' בלונדון, אנגליה
בניגוד לעיר הנמל האפורה ליברפול ואצטדיון אנפילד, שנחשב כיום לאחד מהשרידים האחרונים בדרג העליון לכדורגל האנגלי העממי של פעם ולמעמד הפועלים, אצטדיון סטמפורד ברידג' הלונדוני, ביתה של קבוצת צ'לסי הנוצצת, נחשב כיום למעוז האוליגרכים הזרים והנובורישים האופנתיים בפריימר ליג של ימינו. בין קניון נוצץ לבין מלון יוקרתי ניתן למצוא בין יציעי האצטדיון גם שלל מסעדות יוקרה בדרגות משתנות. חלק מהמסעדות הן בעלות מפות לבנות וקלאסיות על השולחנות, חלק מהן מרהיבות עם נברשות מפוארות שמשתפלות מהתקרה, פמוטים מנצנצים, וכוסות יין מפולשות היטב, חלק מתהדרות בשף נחשב המבשל במטבח, וחלק מעוצבות כטרקלין עסקים שיקי. את רוב המסעדות ניתן לשלב בכרטיס VIP שנתי למשחקיה צ'לסי, שעלותו מגיעה לאלפי פאונדים בשנה. כמו כן, לצד אלו ניתן למצוא גם מקומות יותר עממיים באצטדיון ובסביבה שמחוצה לו בהם גם ניתן להשביע את הרעב באופן מוצלח. ניתן להזמין מקום באגף המיוחד לכך באתר הרשמי של צ'לסי.
ועוד משהו על סטמפורד ברידג':
אומנם צ'לסי משחקת בסטמפורד ברידג' מיום הקמתה ב-1905, אך האצטדיון עצמו הוקם כבר 28 שנה לפי כן, ב-1877, ואילו עד אז הוא תיפקד במשך כל השנים בכלל כאצטדיון אתלטיקה. רק בסוף המאה ה-20 נמחק סופית מסלול הריצה האתלטי שהקיף את האצטדיון, וכל היציעים שמאחורי השער נבנו מחדש סמוך לתחום קווי המגרש ונחנכו מחדש סופית בשנת 2001.
28 קיוסקים שונים | אליאנץ ארנה במינכן, גרמניה
ביתן של הקבוצות באיירן מינכן ומינכן 1860 מכיל 69,901 אלף מקומות ישיבה, ונבנה בעלות של 340 מיליון אירו לכבוד מונדיאל 2006 שנערך בגרמניה. כל צופה יכול לבחור בין יציע המשפחות, או יציע האוהדים השרופים עם שלל אביזרי פירוטכניקה (אותה מאשרת מראש משטרת מינכן), והדגלים הענקיים היוצרים אווירה בלתי נשכחת. האצטדיון נקרא ע"ש חברת הביטוח הגרמנית, אך מכונה "Schlauchboot" וזאת בשל צורתו – כשל סירה מתנפחת. כמו כן, במגרש קיים שיפוע יוצא דופן, גם בקנה מידה אירופאי, של 34 מעלות המאפשר זווית צפייה מיוחדת.
בתחום הקולינרי הגרמנים יוצאים מגדרם כדי למלא לכם את הבטן עם מבחר מגוון ביותר החל מביסטרו מעודכן, דרך לאונג' מעוצב וכלה בפאבים של בירה מקומית בתוך האצטדיון החדיש. במהלך המשחקים באצטדיון שבמינכן תוכלו לשתות בירה כאוות נפשכם, כששני הברים הגדולים (בר לכל קבוצה) באצטדיון מסוגלים להרוות את צימאונם של 1300 אוהדים שרופים בו זמנית. ליד בירה מהחבית תוכלו ליהנות גם ממיטב האוכל הגרמני: בשר חזיר צלוי, סלט נקניק, תפוחי אדמה אפויים ופרעצל ענק. ואם זה לא הספיק אז 28 הקיוסקים אשר נמצאים בקומות 2 ו-6 של המוזיאון יאפשרו לכם הפסקה נעימה של ג'אנק פוד מוכר.
ועוד משהו על אליאנץ ארנה:
גג האצטדיון מורכב מ2,784 יריעות פולימור אשר עמידות במגוון טמפרטורות, ומכילות אלפי נורות המחליפות צבעים לפי צבעי הקבוצה המשחקת במגרש באותה השעה. על פי הוראות המשטרה המקומית, צבעי היריעות יכולים להתחלף בתדירות של 2 דקות ומעלה, וזאת כדי לא להסיח את דעתם של הנהגים בכבישי מינכן. ואפרופו נהגים - מגרש החניה הגדול ביותר באירופה נמצא באצטדיון. מדובר ב-4 קומות המכילות 9,800 מקומות חניה, 130 מקומות לשימוש נכים, ולא פחות מ-350 מקומות חניה לאוטובוסים.
למשחק העונה בבונדסליגה, בין באיירן מינכן לבורוסיה דורטמונד שיתקיים באליאנץ ארנה ב-1.12.12, תציע איסתא ספורט חבילת 3 לילות (3.12.12-30.11.12) במלון 3 כוכבים במינכן, כולל ארוחת בוקר, כרטיס למשחק, וטיסות הלוך ושוב, החל מ-999 יורו לאדם בלבד.
נותן מענה לכמעט 100,000 אוהדים רעבים | הקאמפ נואו בברצלונה, ספרד
קאמפ נואו האגדי הינו המגרש הביתי של מועדון הכדורגל הפופולרי בעולם, וכיום הוא אצטדיון הכדורגל הגדול באירופה. האצטדיון של "בארסה" ערוך להכיל ולהאכיל 98,934 אוהדים רעבים. כבר בכניסה לאצטדיון קיימים שני היכלי אוכל גדולים האחד- רשת הפאסט פוד הספרדית Pans and Company שתמכור לכם סנדביצ'ים חמים או קרים ממגוון סוגים. דיל של סנדביץ', צ'יפס ושתייה יעלה לכם 8.75 אירו.
השנייה - La Carpa שגם לה תפריט דומה. המבורגר או סנדביץ' יעלו שם 4.75 אירו. אלו מציעות גם את הגרסה המקומית לנקניקיה בלחמנייה - כל שעליכם להזמין הוא Bocadillo ואתם מסודרים. הבירה המקומית נקראת Estrella Damm והיא תעלה לכם 5 אירו. קאמפ נואו מוכר רק בירה ללא אלכוהול, כך שאם אתם רוצים כמה משקאות מראש קחו זאת בחשבון. באזור האצטדיון קיים בר אירי מומלץ ביותר שהפך מזמן לנקודת ציון בדרך. הבר נמצא במרחק 10 דקות מהאצטדיון. נסו אותו.
למי שלא ממש מתחשק "ג'אנק-פוד" תמיד קיימת האפשרות לשדרוג קולינרי במתחמי ה-VIP של האצטדיון שם הסיפור כבר אחר. בלאונג' מפואר תוכלו ליהנות מקייטרינג משובח על טהרת האוכל הספרדי, מקאוות תוססות, ושאר אלכוהול איכותי.
ועוד משהו על קאמפ נואו:
השיפוצים הבאים שצפויים להתבצע באצטדיון בברצלונה יחזקו את אחיזתו כגדול ביותר באירופה. תכולת מושבי המגרש אמורה לגדול ל-115,000 מקומות, וכך הוא אמור לעבור גם את אצטדיון אזאדי בטהרן (100,000 מקומות) ואת אצטדיון האצטקה במקסיקו סיטי (105,064 מקומות), בדרך למקום השני ברשימת אצטדיוני הכדורגל הגדולים בעולם, אחרי אצטדיון הסלטלייק בכלכותה שבהודו (120,000 מקומות). בין היתר יכלול השיפוץ גם את כיסוי כל היציעים בגג, הוספת לוחות תאורה דינאמיות (בדומה לאליאנץ ארנה(, והגדלת אזור ה-VIP בלא פחות מ-14,000 מקומות. איסתא ספורט, הזכיינית הרשמית של ברצלונה בישראל, תציע למשחק בין "בארסה" לאתלטיק בילבאו ב-1.12.12 חבילת 3 לילות (2.11.12-29.11.12) במלון 4 כוכבים, כולל ארוחת בוקר, כרטיס למשחק, העברה למלון וטיסות הלוך ושוב, החל מ-719 אירו לאדם.
צ'וריסוס על המנגל | אצטדיון הבונבוניירה בבואנוס איירס, ארגנטינה
אצטדיון הבונבוניירה או בשמו הרשמי "אסטדיו אלברטו חסינטו ארמנדו", ממוקם בשכונת העוני "לה בוקה" שבפאתי בואנוס איירס, ומשחקת בו הקבוצה השכונתית המקומית – בוקה ג'וניורס, שמייצגת את מעמד הפועלים של הבירה הארגנטינאית. בניגוד למקבילה השכונתית הישראלית הצנועה – בני יהודה, כאן מדובר בקבוצת פאר בסדר גודל עולמי, השנייה בעולם בזכיות בתארים בינלאומיים (אחרי מילאן האיטלקית), בעלת אצטדיון ביתי בעל קיבולת של 58,740 מקומות (מה שיכול להספיק בנחת לכל תושבי השכונה ואף לאורחיהם), ורקורד של שחקני עבר מפורסמים שכיכבו בשורותיה (שהגדול ביניהם הוא כמובן גם הגדול מכולם – דייגו ארמנדו מראדונה). לעומת כל זה, בהיבט הקולינרי באצטדיון הבונבוניירה עדיין לא שכחו שהם "בוקה מהבלוק". אי לכך (ולשמחתם של שלל המוצ'ילרים הישראלים), ניתן למצוא במתחם החיצוני של האצטדיון שפע של דוכני מאכל (או בשמם היותר עממי – חתוליאדות), העמוסים בכל טוב ריחני ובמחירים לכל כיס וכיס – בירות טעימות, בוטנים מסוכרים מטוגנים וקלויים, וכמובן ערמות על גבי ערמות של מנגלי בשר, המבורגרים, סטייקים, Vacio, צ'וריסוס, ושאר מעדנים ארגנטינאיים וקרניבוריים מסורתיים.
ועוד משהו על הבונבוניירה:
מי שמתעניין בהיסטוריה המפוארת של בוקה ג'וניורס מוזמן להגיע למוזיאון הקבוצה שממוקם בתוך האצטדיון, להתרשם מאין ספור אנקדוטות נדירות על המועדון מאז הקמתו, לראות מקרוב את התארים והגביעים הרבים שהקבוצה זכתה בהם לאורך השנים, ולבחון את גובהו הצנוע של מראדונה בפסל בגודל טבעי המוצב באגף של היכל התהילה. לעומת זאת, דווקא מי שמתעניין יותר באמנות מומלץ לו לצאת מהמוזיאון החוצה אל הקירות החיצוניים של האצטדיון, שם מתנוססות עבודותיו של האמן המנוח פרז סליס, שמדמות היבטים רבים של תרבות שכונת לה בוקה, וזאת כמובן יד ביד לצד ציורי קיר של שחקני עבר הגדולים של הקבוצה פרי עטו.