בהשקעה של 5 טריליון דולר, פרויקט ניאום (Neom) שנוסד על ידי יורש העצר של ערב הסעודית, מוחמד בן סלמאן, קם במטרה להיות "הדוגמה לאופן שבו העתיד עשוי להיראות". שמו הוא מיזוג של המילה ניאו (Neo), שפירושה ביוונית "חדש", שהתמזגה עם האות הראשונה של המילה הערבית לעתיד, מוסתקבל, שהיא גם האות הראשונה של שמו של הנסיך הסעודי.
מבחינה פיזית, ניאום ימוקם באזור המשתרע על פני כ-26,500 ק"מ בערב הסעודית ויפוצל לשלושה אזורים, כולל אוקסגון (Oxagon), מרכז לתעשיות וטכנולוגיה, וטרוינה (Trojena) שתתמקד בתיירות, הממוקמת באזור הררי שבו אנשים יוכלו לצאת לסקי, להשתתף בריטריטים של יוגה ובפסטיבלי מוזיקה.
מוקדם יותר השנה חשפה סעודיה את החזון שלה לאזור השלישי – The Line, עיר אנכית עטופה בקירות עשויים מראות, שמבטיחה להגדיר מחדש את החיים העירוניים. המעצבים שלה אומרים שהעיר תפעל על 100 אחוז אנרגיה מתחדשת, ללא רחובות וללא מכוניות. העיצוב האנכי שומר על התפשטות עירונית למינימום, תופס כמות קטנה יותר של קרקע ממה שהיה צפוי בדרך כלל עבור מגה-עיר, כשיהיה אפשר לחצות אותה כולה מקצה לקצה בכ-20 דקות.
Presenting a 170 km vertical city that can be travelled end to end in 20 minutes. Giving residents a convenient lifestyle within 5-minute walk neighborhoods, and communities organized in three dimensions, THE LINE is the future of urban living.#TheLINE #NEOM pic.twitter.com/fXntnKt42W
>> הנפט החדש: סעודיה מתכננת להפוך לבירת התיירות החדשה של העולם
>> אחד מאזורי הצלילה הייחודיים בעולם ייפתח בערב הסעודית
>> מה עושים בערב הסעודית? המדריך המלא למדינה שעדיין אסור לנו לטייל בה
הרים מושלגים, מדבריות ואלמוגים
ניאום עשוי גם למלא תפקיד בתעשיית התיירות, כאשר ערב הסעודית מתקדמת להיות מותג לחיים ברי-קיימא וידידותיים לסביבה. אתר הפרויקט מציין כי הוא ממוקם במרחק של שש שעות טיסה מ-40 אחוזים של כדור הארץ. המטרה: 5 מיליון תיירים בין-לאומיים עד תחילת העשור הבא.
כדי להגשים את החזון השאפתני, ניאום הוא גם ביתם של שני שבילי עלייה לרגל למוסלמים: דרך החאג' המצרי ודרך החאג' הסורי, שניהם מועמדים להירשם כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו.
מעבר למורשת הדתית, ניאום מתגאה בנופים מדהימים עם הרים המגיעים לגובה של 2,500 מטר ועליהם שלג טבעי בחורף, כמו גם בקטעי מדבר עצומים. יש לו גם 450 קילומטרים של קו חוף של הים האדום, עם שוניות אלמוגים ו-39 איים, 12 מהם יושבים מעל הים כל השנה והם ברי פיתוח.
הממשלה רוצה ש-15 מלונות חדשים ייפתחו בעיר העתידנית מדי שנה בין 2023 ל-2025, לפני שתגביר את הקצב ל-20 עד 30 מלונות לאחר מכן. פרויקט ניאום יהיה כפוף לרגולציה של ערב הסעודית; עם זאת, הוא ייהנה מכמה תקנות מיוחדות הקשורות להשקעות.
על פי האחראים על הפרויקט המפלצתי, כשזה מגיע לנהלים הקשורים לסטנדרטים מערביים, אלכוהול וביקיני אפשריים והם על השולחן. עם זאת, הכוונה היא להביא מודרניזציה, לא מערביות, כשהמקומיים רוצים להתנער מהסטריאוטיפ הבדואי.
⛵Lakeside living
Best-in-class entertainment
Stunning scenery
All in TROJENA - The Mountais of NEOM. #TROJENA #NEOM pic.twitter.com/lOxKDu7WU8
הצד האפל של האוטופיה
ההבטחות הליברליות של מפתחי ניאום, עומדות בניגוד מוחלט למשטר השמרני והמסורתי הנוכחי השולט בממלכת ערב הסעודית. האם ניאום יהיה הצעד הראשון לקראת הליברליזציה של המדינה, או שמא הוא רק עוד פרויקט יוקרה של מדינת נפט עשירה במזרח התיכון? למרבה הצער, ברוח דומה למונדיאל בקטר, ניאום עשוי להיות פרויקט עתידני שנראה מבחוץ אוטופי ומודרני, אך נגוע בהפרות חמורות של זכויות אדם וסביבה.
מוחמד בן סלמאן מכנה את הפנטזיה הפוסט-מודרנית של ניאום "מהפכה ציוויליזציונית". עם זאת, המילים הגדולות הללו נראות מופרכות בהתחשב במשטר האולטרה-שמרני והדתי הקיים בסעודיה. מבחינה בינלאומית, המדינה עדיין נהנית במידה רבה מהדימוי הציבורי של ממלכה "ימי-ביניימית" שבה נשים נאבקות על זכויות בסיסיות, עריפת ראשים פומבית אינה דבר נדיר, וסקילה היא צורה לגיטימית של ענישה.
על ידי יצירת סביבת היי-טק, יורש העצר של הממלכה שואף לשנות את התפיסה הציבורית הזו ולהראות לשאר העולם שסעודיה משאירה את העבר הזה מאחור ועוברת אל העתיד. האתר המקוון של הפרויקט, מציג אותו כ"חלוץ העתיד", על ידי טיפוח סובלנות, טכנולוגיה וכישרון, מתוך שאיפה לחזר אחרי שחקנים בינלאומיים ליחסים דיפלומטיים טובים יותר, ולהגדיל את ההשקעות בסעודיה.
עם זאת, המטרות הליברליות הללו מתערערות יותר ויותר לאור טביעת הרגל הפחמנית האדירה של המדינה והפרות זכויות האדם המתמשכות בממלכה. המילים של מוחמד בן סלמאן "חיו היכן שאנשים הם במקום הראשון" מוצגות באתר על הבאנר הרשמי. אבל מה שהאתר לא מזכיר, הוא העובדה שבניית המגה-פרויקט מצריכה עקירה פנימית של כעשרים אלף איש השייכים לשבט סעודי מקומי – אל-חוויטאת.
למרות הבטחות מעורפלות לפיצוי, השבט פונה בכוח מביתו כדי לפנות מקום לניאום ולמיליון תושביו העתידיים. כנראה ששבט אל-חוואיטאת אינו חלק מהדימוי הקוסמופוליטי הזוהר שמציג הפרויקט. מנהיג השבט, עבדול-רחים אל-חוויטאתי, הביע את חששותיו וביקר את הפרויקט ביוטיוב באפריל 2020. זמן קצר לאחר מכן, הוא נורה למוות על ידי כוחות הביטחון. אירוע זה ממחיש שניאום אינו הפתרון להפרות זכויות אדם; במקום זאת הוא מייצג את השלטון האוטוריטרי של ערב הסעודית.
בתחילת החודש פורסם כי ערב הסעודית גזרה גזר דין מוות על שלושה בני השבט בעקבות סירובם לעזוב את האתר המדברי של פרויקט העל העתידני. בית המשפט הפלילי המיוחד שך סעודיה (SCC) גזר את גזר הדין ב-2 באוקטובר לנוכח הביקורת המתמשכת שלהם ברשתות החברתיות, והתארגנות נגד תוכנית הפינוי הכפוי של הממשלה.
More lengthy prison sentences handed down in #SaudiArabia.
ALQST has learned that the SCC Appeal Court has sentenced Abdulilah al-Huwaiti (right), Abdullah Dukhail al-Huwaiti (left) and Osama Khaled to prison terms between 32 and 50 years, and travel bans of the same length. pic.twitter.com/16MR3PnIir
אף על פי כן, בטווח הארוך ניאום עשוי לתרום להתקדמות של זכויות אדם ומחויבויות סביבתיות בממלכה. כדי שזה יקרה, חשוב שהמערב יפעל בגילוי נאות על ידי איזון אישור הפיתוח תוך שמירה על עין ספקנית וקרובה לסטנדרטים הכפולים השורשיים בענייני זכויות אדם וקיימות. רק הזמן יגיד אם המערב ישמור על פרספקטיבה נאותה בנושאים אלה או יעלים מהם עין. זאת במיוחד לאור ההתעניינות המוגברת בנפט במזרח התיכון כעת כשמאגרי הנפט הרוסיים אינם בהישג יד.
למה סעודיה צריכה את כל זה?
לאחר שנים של נידוי על ידי הקהילה הבינלאומית בעקבות מותו של העיתונאי ג'מאל חאשוקג'י, נראה שסעודיה עושה קאמבק. פרויקט ניאום מהווה חלק מתוכנית "חזון 2030" של הממלכה לשפץ את הכלכלה, להפוך אותה לפחות תלויה בנפט ולמשוך משקיעים ותיירים זרים. הוא הושק בשנת 2017, כשנה לפני מותו של חאשוקג'י, אך איבד חלק ניכר מהתנופה שלו על רקע המחלוקת.
הסיבה המרכזית לכל הפרויקטים השאפתניים, היא העובדה שסעודיה צריכה להשקיע מאמצים בגיוון כלכלי. הממלכה מסתמכת על הכנסה ממכירת הנפט והגז שלה, אבל בעתיד ההסתמכות הזו יכולה להתגלות כבעייתית ככל שהעולם יעבור לאנרגיות חלופיות או שהמשאבים יאזלו.