בתאילנד מציינים היום (13.3) את יום הפיל הלאומי וכל מי שטייל במקום יכול להעיד עד כמה המקומיים אוהבים את החיה היפה הזו. בכל מקום במדינה ניתן לראות תמונות, פסלים ואת החיות עצמן. בתוך כך, יום הפיל , הוא חג לאומי שקבע המלך ראמה ה-2 לפני 250 שנה בערך בבירה ההיסטורית איותיה על מנת לתת כבוד לפילים, החיה החשובה ביותר באותה תקופה.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
יחד עם זאת, תיירות טיולי הפילים בתאילנד נמצאת בניגוד מוחלט לכבוד הרב שרוכשים לחיה וגם היום היא עדיין משגשגת. "בשנים האחרונות, אוכפת הממלכה את החוק שאוסר הובלה של פילים ברחובות ולכן נדיר לראות פילים משוטטים ברחובות כבעבר", מסביר עמי ברמי מנהל סניף צ'אנג מאי במרכז למטייל תאילנד. "לצד הטיולים הרגילים עם פילים בג'ונגלים, קיימת מודעות הולכת וגוברת, גם בקרב התייר הישראלי לטיולי אקו אשר לא כוללים רכיבה או מופעי פילים. טיולי אקו אלו כוללים מפגש מרתק עם הפילים בחוות שיקומיות, שם תוכלו להתנדב עם החיות הענקיות, לטפל בהן, להאכיל אותן ואפילו לרחוץ אותן בעדינות באגם. זו חוויה של פעם בחיים".
טיולי פילים: חוויה מפוקפקת
לפני מספר שנים הגיע אבי אליהו לטייל בתאילנד וגם הוא, כמו לא מעט מטיילים, יצא לאחת האטרקציות המרכזיות במדינה - טיול פילים. "תכנית הטיול כללה ביקור בשמורה, סיור בעיר על גדות נהר המקונג – עד כה נשמע מצוין, אבל גם צפייה במופע תנינים, צפייה במופע פילים, רכיבה על פילים ומקלחת פילים בו אתה יושב על פיל בתוך אגם, או יותר נכון שלולית אפורה בזמן שהוא מטיז מים לאחור באמצעות החדק שלו", נזכר אבי. "הרגשתי עם זה לא בנוח והחלטתי לוותר על הסיבוב על הפילים ועל המקלחת".
"באותם הימים חנכתי את המצלמה החדשה שלי ואחת המשפחות ביקשה שאצלם אותם בזמן מקלחת הפילים. זרמתי. כשהתקרבתי עם העדשה, הבנתי שהפיל לא רוחץ את התיירים מתוך רצון טוב, אלא פשוט כי עומד מאחוריו נער תאילנדי שדוקר אותו בישבן על מוט במבוק מחודד. היה משהו סוריאליסטי בניגוד שבין המשפחה הצוהלת על גב הפיל, לבין הפיל. הם היו בחופש, הם נהנו. הוא היה בשבי. הוא סבל".
"כשהמשפחה העליזה חזרה, אב המשפחה אמר לי בצד – 'נהננו, אבל אני די מזועזע. הפיל מדמם מהאוזן. הוא ממש פצוע שם. מרחוק הוא נראה כמו סתם פיל, אבל הוא במצב רע מאוד'. כמובן שכל זה לא קלקל את האידיליה בתמונות שנכנסו ככל הנראה לאלבום המשפחתי".
מה קורה מאחורי הקלעים?
למרות הכל, עסקי פילי השעשוע עדיין משגשג. אמנם גם המודעות של הציבור לבעייתיות עולה, אך מפעילי האטרקציות מספרים לתיירים שמדובר בפילים מבוייתים, שלא היו שורדים בטבע. מומחים רבים מוחים על הטענה הזו משום שהפיל מעולם לא בוית על ידי האדם. הפילים אמנם משמשים את האדם כבר 3,000 שנה, אבל מעולם לא נעשה ביות של החיה הזו, בשונה ממה שנעשה עם התרנגולת למשל.
בכדי שהפילים האלו ישתפו פעולה עם ריטואלים כמו הרכבת אנשים או המקלחות, ובכדי שלא יהוו סכנה לתיירים, הם עוברים מגיל מאוד צעיר מסכת של התעללויות שהמטרה שלה היא שבירת הרוח שלהם בכדי לוודא שלא יתנגדו בעתיד. בשנים האחרונות נעשה ניסיון לעודד חוות כאלו לעבור לשיטת האילוף על דרך החיוב, אלא שלתייר, אין דרך וודאית לדעת מה עבר הפיל לפני שהוא עולה על גבו.
עדויות מצביעות על תמונה מדאיגה של פילים שלא מאפשרים להם לנוע בחופשיות, לבחור מתי לאכול, מתי להתקלח או מתי לשחק זה עם זה. מחקרים מראים שפילים בשבי חיים זמן קצר יותר מחבריהם בטבע. הסיטואציה הזו גורמת ללא מעט הפרעות התנהגותיות, מחלות כרוניות וירידה משמעותית בסיכויי הרבייה של פרטים המוחזקים בשבי.
מחקר שנעשה בשנת 2007 וסקר 194 פילים ב-18 אתרי תיירות שונים בתאילנד מצא שלרובם היו פצעים חמורים בגב, ממצא המעיד על הפרקטיקה של הרכבת תיירים. מחקר שנעשה קודם לכן, בחן את תנאי המחיה של הפילים ומצא שכחמישים אחוז מאתרי התיירות בתאילנד מחזיקים את הפילים בתנאים מחפירים. העדויות לכך היו שיניים שבורות, דיאטה דלה, אחזקה במבנים רעועים ומגבלה בחיים החברתיים. למעשה, אותו המחקר מצא בכל תאילנד רק 75 פילים שהוחזקו במצב ראוי.
"אפשרויות התיירות במזרח הן בלתי נגמרות, אבל איכשהו, כמעט כל טיול מאורגן כולל פעילות אחת לפחות שכוללת שימוש בבעלי חיים בשבי" טוען אבי. "אני כבר קיבלתי את ההחלטה שלי לגבי הטיול הבא במזרח, הודות לפיל מסכן שדימם בעוד אמא, אבא ושני ילדים צהלו על הגב שלו בהתלהבות. מעבר לעניין האתי, אני משוכנע שלולא כל הפעילויות האלו, הטיול יהיה מעניין הרבה יותר".
*סייע בהכנת הכתבה: אבי אליהו