מה למעלה? צוק מרהיב ביופיו. מה למטה? אדם אמיץ שזה עתה החליט לזרום עם כוח המשיכה, ולקפוץ אל המים הצלולים בעזרת המקפצה של הטבע: צוק איתן.
קפיצות צוקים הוא אחד מענפי הספורט היותר מסוכנים שקיימים היום, שככל הנראה הומצא ע"י אנשים עם מחסור חמור באדרנלין, שיצאו לחפש את הצוקים הגבוהים ביותר שיוכלו לקפוץ מהם – ולהישאר בחיים.
יצאנו לטיול מסביב לעולם כדי למצוא את הצוקים המאתגרים והמסוכנים ביותר – כאלו שיגרמו לרוב האנשים לפחד גבהים, ולקומץ הרפתקנים מאוד קטן דווקא לחזור לקרקע בדרך הקצרה ביותר, רק כדי למצוא צוק יותר גבוה לפעם הבאה. סדרנו את המקומות לפי רמת קושי ואי-שפיות, מהקל לקשה, וצרפנו גם הוראות הגעה לכל מקום – רק למקרה ותחליטו שגם לכם בא לנסות.
לעמוד על הידיים ולקפוץ | מחוז Ticino, שוויץ
מחוז טיצ'ינו שנמצא בדרום שוויץ, מכיל בתוכו כמה מקומות עם צוקים שמאוד מרגשיים אנשים מסוימים. אחד מהם הוא Brontallo, כפר קטן בדרום שוויץ – ואם תהיתם כמה קטן הוא בדיוק, נוכל לספר לכם שבשנת 2000 התגוררו בו 50 איש. אבל מעבר לאווירה השלווה והפסטורלית שמשרות בקתות האבן עם גגות העץ, יש באזור גם כמה צוקים שמתנשאים לגובה של 26 מטר, ולא מעט אנשים שכבר ניסו את מזלם בקפיצה מהם.
בכפר נוסף במחוז, בשם Ponte Brolla, התקיימו אליפויות אירופה בקפיצה מצוק (כן, יש דבר כזה), ובסרטון הבא תוכלו לראות חלק מהביצועים. אם החבר'ה הראשונים לא מרשימים אתכם, מומלץ לעבור לדקה 2:25, ולצפות בבחור שקופץ מהצוק ממצב של עמידה על הידיים.
איך מגיעים? לפונטה-ברולה, עלו על כביש A4 לכיוון דרום ביציאה מהבירה ציריך, והתמזגו לכביש A2. אחרי יציאה 47 כבר תצטרכו לפנות ולנסוע בכמה דרכים קצת פחות ראשיות, הפעם לכיוון צפון. אם תמשיכו עוד קצת צפונה, תגיעו לברונטאלו.
בוב מארלי סטייל | Negril, ג'מייקה
הצוקים של העיירה נגריל (Negril) שנמצאת במערב ג'מייקה, הם בין האתרים היפים והמרהיבים – אך גם בין המסוכנים. המים הכחולים והצלולים ממש מבקשים שתקפוץ לתוכם, והמקומיים עושים זאת לא מעט, ומגבהים שנעים בין 12 ועד 21 מטר מעל מפלס הים.
הבעיה היא שבג'מייקה, באופן לא ממש מפתיע, לא ממש מקפידים על דברים שוליים כמו בטיחות. ומאחר והמקום משרה אווירה של שלווה, לא מעט תיירים באזור ניסו בעצמם את הקפיצות שמבצעים תושבי המקום - וחלקם אף קיבלו עידוד מהם. התוצאה הישירה היא לא מעט חופשות שהסתיימו באופן מאוד פתאומי, והמשיכו בחדרי מיון כאלו ואחרים.
איך מגיעים? מהבירה קינגסטון עלו על כביש A2 לכיוון מערב. תוכלו גם לבחור לחילופין בכביש A1 אם תעדיפו לנסוע לאורך החוף הצפוני של המדינה.
זרימה ללא הפסקה | Lynn Canyon, קנדה
פארק קניון לין (Lynn Canyon Park) נמצא במחוז קולומביה הבריטית, במערב קנדה. הפארק, המתפרש על שטח של כמעט 2.5 קמ"ר, מכיל לא רק יער ירוק וצפוף ונוף מדהים, אלא גם זרימת מים שכולנו היינו מקווים לראות כאן בארץ באופן קבוע. בחלק לא קטן מהמקומות, המים זורמים בין מצוקים גבוהים, שיכולים להגיע לגבהים לא קטנים בכלל.
אמנם סביר להניח שלא תמצאו כאן את המקצוענים האמיתיים, אבל עדיין אי אפשר להתעלם מכך שמדובר בקפיצות מצוקים גבוהים אל תוך זרימת מים חזקה, שכוללת בין השאר גם מפלים.
איך מגיעים? פארק קניון לין נמצא ממש בצמוד לוונקובר, העיר הגדולה ביותר במחוז קולומביה הבריטית (British Cloumbia). תוכלו להגיע אליו דרך רחובות Peters או Ross שבחלק הצפון מזרחי של העיר.
קפיצה אל הספינה הטרופה | חוף Navagio, יוון
חוף Navagio ממוקם לאורך קו החוף המערבי של האי זקינתוס, שהוא אחד מאיי יוון. החוף נקרא גם לרוב בשם "חוף הספינה הטרופה", שכן על החול נמצאים שרידיה של האנייה Panagiotis, ששימשה כאניית מבריחים, והתרסקה אל החוף בתחילת שנות השמונים.
אל החוף עצמו מגיעים לא מעט תיירים, כאשר רובם באים ליהנות מהמים התכולים ולהצטלם ליד הריסות האנייה – אך יש כאלו שמצאו עניין אחר בטופוגרפיה של החוף. חוף הספינה הטרופה מוקף משלושת כיווני היבשה שלו במצוקים תלולים, כך שלמעשה הגישה היחידה אל החוף היא דרך הים. חלק מהמצוקים הסובבים את החוף מגיעים לגובה של כ-200 מטרים מעל הים, מה שהופך את המקום לאטרקציה לכל אלו שמחפשים צוק נוסף לקפוץ ממנו. אחד הסיכונים בקפיצה מהצוקים האלו הוא שתמרון לא נכון עלול לגרום לקופץ להתנגש באחד המצוקים הנוספים שמסביב, שכן הם לא יותר מדי רחוקים זה מזה.
איך מגיעים? על מנת להגיע לאזור החוף מבירת האי זקינתוס, שנקראת אף היא באותו שם, מדובר בנסיעה של כ-26 ק"מ לכיוון צפון מערב בדרכים שכולן בעלות שמות ביוונית בלבד. לחילופין, תוכלו לעלות על אחת ההפלגות שייקחו אתכם ישירות אל החוף עצמו.
מתנשא לגובה של 604 מטרים | Lysefjord, נורבגיה
Lysefjord, הממוקם במערב נורבגיה, הוא אחד הפיורדים המדהימים במדינה, ובין השאר נמצאים בו שניים מההרים המפורסמים ביותר בנורבגיה. הראשון נקרא Preikestolen, או בתרגום לעברית: "צוק כס המטיף". הצוק מתנשא לגובה של 604 מטרים מעל הפיורד עצמו, ועל אף כמות המטיילים שפוקדת אותו, הוחלט שלא לבנות עליו מעקב בטיחות – מה שכמובן משמח מאוד את אלו שבאים לשם על מנת לקפוץ ממנו.
ההר המפורסם השני הוא שראג (ובנורבגית: Kjerag). רוב המטיילים מגיעים לכאן כדי לראות ולהצטלם על סלע קיז'אר - סלע עגול שנתקע בעבר הרחוק במרווח בין שני צוקים, בגובה של כמה מאות מטרים מעל הפיורד שמתחת. אבל מעבר לתיירים ה"נורמליים" שרק באים לעמוד על הסלע התלוי, חלק באים לכאן כדי לקפוץ מהמצוקים של ההר, שפסגתו מגיעה לגובה של 1,100 מטר מעל פני הים.
איך מגיעים? אל שני ההרים האלו יוצאים מהעיירה Lysebotn, דרכה עוברים כ-100,000 תיירים בכל שנה בדרכם להרים. כדי להגיע צאו מדרום הבירה אוסלו, עלו על כביש E18 לכיוון דרום מערב, וסעו עליו עד סופו. שם הוא נפגש עם כביש E39 שייקח אתכם אל העיר Stavanger. משם לרוב, לוקחים מעבורת לכיוון Lysebotn. כדי להגיע באופן ישיר מאוסלו אל Lysebotn, תוכלו לרדת מוקדם יותר מ-E18 אל E134, וממנו לעבור אל Rv45. דרך זו פחות מומלצת, מאחר והדרכים פחות טובות, וחלקן אף יכולות להיות סגורות עקב מזג האוויר.
אל תשכחו מצנח | האלפים הצרפתיים, צרפת
האלפים הצרפתיים הם הקצה של רכס האלפים המפורסם, שמסתיים בדרום מזרח צרפת, ובו נמצא גם ההר הגבוה ביותר ברכס – המון בלאן, שמנתשא לגובה של 4,810 מטרים, וניצב בדיוק בגבול בין ארץ הבאגט לארץ המגף. בין הפסגות המושלגות מסתתרים להם עשרות צוקים גבוהים להחריד, והמקצוענים מגיעים אל האזור הזה כדי לבצע כמה פעלולים מאוד לא שיגרתים.
את הפעלול הבא ביצעו שני צנחנים מקצוענים בשם מתיאס גיראוד וסטפן לאוד, ואתם מוזמנים לקבל התקף לב יחד עשרות אלפי הצופים שכבר צפו בקפיצה ובמפולת השלגים שהגיעה אחריה.
איך מגיעים? מהבירה פריז עולים על כביש A6 או A5 לכיוון דרום מזרח. כעבור 6 שעות בערך כבר תצטרכו מעילים.