סוף סוף הגענו ליום המיוחל בו לא חייבים יותר לעבור את התהליך המפרך של הוצאת הוויזה בשגרירות כדי לבקר בארה"ב. לרגל ההכרזה על אישור הפטור יצאנו לבדוק את כל האותיות הקטנות שאתם צריכים לדעת, מעבר לשאלה הכי חשובה של - איך אפשר לטוס עכשיו לארה"ב אחרי שקיבלנו את הפטור מהוויזה?
>> פטור מוויזה: המדריך המלא למילוי טופס ESTA לארצות הברית
האם כעת אפשר להיכנס לארה"ב בחופשיות וללא כל תנאי? איזה טופס צריך למלא?
חשוב להדגיש שלא ניתן להיכנס לארה"ב ללא כל הגבלה. "הפטור הוא תנאי מקל שמאפשר כניסה לארה"ב באמצעות חתימה על טופס ESTA שעולה 21 דולר. כך מקבלים פטור באינטרנט ונכנסים לארהב עם טופס דיגיטלי", מסביר זיו כהן, מנכ"ל מאסטר ויזה ומחדד, "מי שאין לו דרכון ישראלי ביומטרי לא יכול להוציא את הטופס. זה התנאי הראשון. גם מי שיש לו כבר ויזה בכיס לא צריך למלא את הטופס ויכול להמשיך ליהנות ממנה".
מדובר בשאלון מילוי אינטרנטי נוח שלוקח בערך כעשר דקות למילוי, ותשובה מתקבלת בתוך 72 שעות. באתר יבקשו מכם עותק וצילום של הדרכון הישראלי הביומטרי. ישאלו שאלות בסיסיות כמו איפה אתם עובדים, יבקשו מספר של איש קשר למקרה חירום, וגם ישאלו אם יש לכם עבר פלילי והאם סורבתם לוויזה בעבר. "כמובן שלא מומלץ לשקר כי כל המערכות שלהם מוצלבות עם הסכם שיתוף המידע עם ישראל", מחדד כהן.
האם להוצאת ויזה בשגרירות יש בכלל משמעות בעידן בו יש פטור?
אנשים רבים טועים לחשוב שמהרגע שאושר הפטור מהוויזה, האשרנ שיש להם בדרכון תאבד כל משמעות. ובכן, אין זה המצב. מהרגע שאושר הפטור, ניתן יהיה להיכנס לארה"ב גם באמצעות הוויזה שלכם בדרכון כל עוד היא כמובן בתוקף, בדיוק כפי שעשיתם עד היום. אשרת הכניסה שיש לכם בכיס לא מבוטלת, ועדיין ניתן לעשות בה שימוש כרגיל וללא כל תנאי נוסף.
> איך טסים לארה"ב אחרי שהישראלים קיבלו פטור מוויזה?
ואם כבר יש לי ויזה בתוקף?
אם הוויזה שלכם עדין בתוקף לא מומלץ לעשות ESTA לדברי כהן, אלא להמשיך לנסוע איתה. אם ברצונכם לעשות ESTA כדי לא להיסחב עם דרכון נוסף למשל, רק תוודאו שהדרכון ביומטרי. כל אחד יכול להחזיק הן ב ESTA והן בוויזה, ובמעמד הכניסה לארה"ב להחליט תחת איזה אישור להיכנס. זכרו שאם אתם נכנסים לפי ה- ESTA תוגבלו יותר במספר ימי השהייה.
מה קורה אם תואם לי ראיון בשגרירות וכבר שילמתי הכל? ללכת או לא?
עם התורים הארוכים בשגרירות שיכולים להגיע אפילו לחצי שנה, ניתן להניח כי ישראלים רבים כבר קבעו תורים לשגרירות ואף שילמו את האגרה בגובה 185 דולר. עם זאת, ההמלצה היא לא לבטל את התור, וזאת על אף שניתן פשוט לא להגיע אליו. הסיבה היא שלא ניתן לקבל החזרים משגרירות ארה"ב, וכאמור ישנם הבדלים בין טפסי ESTA לאשרת כניסה רגילה שאולי יוכלו לשמש אתכם בעתיד.
האם ויזות שכבר אושרו מבוטלות או שאפשר להמשיך להיכנס איתן עד שיפוג התוקף?
הן לא מבוטלות ואפשר להמשיך להשתמש בהן עד שיפוג התוקף. למעשה אפשר ואפילו רצוי לעשות כך לאור היתרונות של הוויזה שנותנת אפשרות להישאר יותר זמן ולשנות סטטוס.
מה ההבדל בין ויזה רגילה לטופס ESTA?
על אף שמפתה מאוד לוותר על ויזה ולהיכנס על בסיס טופס דיגיטלי בלבד (ESTAׂ), חשוב להכיר את ההבדלים. "בפועל גם אם קבלת אשרה בשגרירות היא פחות נוחה, היא יותר טובה כי היא תקפה לעשר שנים לעומת ESTA שתקף רק לשנתיים", מסביר כהן. הבדלים נוספים הם במחיר: אשרת כניסה בשגרירות תעלה לכם 160 דולר לעשר שנים, לעומת ESTA שתעלה 20 דולר לשנתיים. אחד ההבדלים המשמעותיים הוא זמן השהייה המותר בארה"ב כאשר בוויזה מקבלים 180 ימים וב-ESTA שלושה חודשים. בנוסף, באשרה הקודמת ניתן לשנות את הסטטוס שלך (למשל לעבור משהיית תייר ללימודים) אך ב-ESTA לא, שכן היא מיועדת אך ורק לתיירות. "אם נכנסת על בסיס טופס ESTA, שהוא מסלול פריווילגי, אי אפשר להאריך את השהייה גם אם התאשפזת בבית חולים. אי אפשר לשנות סטטוס, או לעשות כלום. לכל שינוי נדרש ללכת ולהוציא ויזה", מחדד כהן.
אם סירבו לבקשת ESTA, עדיין אפשר לנסות להוציא וויזה כמו פעם?
אפשר עדיין להוציא ויזה, כמו שהיה ניתן לעשות עד היום.
כמה זמן צריך לחכות כדי לבקשה ויזה אם סירבו לבקשת ESTA?
לא צריך לחכות כלל ואפשר מיד להתחיל בתהליך הוצאת ויזה. מומלץ כמובן להתחיל את התהליך במהרה לאור זמני ההמתנה הארוכים.
מי עלול לקבל סירוב ומה עושים במקרה סירוב?
לא כולם יוכלו לקבל טופס ESTA. "כל אדם שיש לו עבר פלילי צפוי להיות מסורב. זאת נקבע חלק מהסכם שיתוף המידע בין הישראלים לאמריקאים מתוך מטרה שאותו אדם לפחות יעבור ראיון בשגרירות מול קצין הגירה פנים מול פנים", אומר כהן. מהניסיון של כהן עם אזרחים ישראלים בעלי דרכון אירופאי שסורבו בעבר לטפסי ESTA, הוא יודע להצביע על סוג נוסף של אנשים שעלולים להיות מסורבים – ואלו הם אנשים שסורבו לוויזה בשנים האחרונות. "זו פרקטיקה נהוגה שרואים בשטח אבל היא לא כתובה בשום מקום. אם בחמשת השנים האחרונות סורבת ללקבל אשרת כניסה כנראה שלא תקבל אישור. ההיגיון הוא שאם בעבר השגרירות קבעה מסיבה מסוימת שאתה לא כשר לוויזה, אתה בטח לא זכאי לתנאי המקל ביותר". עם זאת, חשוב להדגיש לדבריו שלא מדובר בסירוב לכל החיים – כלומר אם סירבו לכם לפני עשרות שנים, כנראה שלא תסורבו ל-ESTA. אוכלוסייה נוספת שתתקל בסירוב לדבריו הם אנשים עם עבר "שלילי" מול ארה"ב, כמו מי שהיו בשהיית יתר, עברו על חוקי ההגירה בעבר או גורשו מארה"ב.
אם יש תקלה בטופס, ואתם סבורים שסירבו לכם מטעמים טכניים, תוכלו לתקן את הטופס 24 שעות ולהגיש ערעור. עם זאת, אחרי 24 שעות כבר לא יהיה ניתן לעשות זאת. אם נתקלתם בסירוב מהותי תיאלצו להמשיך במסלול הוויזה הרגיל מול השגרירות בארה"ב. "חשוב להבהיר שהשגרירות בישראל לא סוגרת את השערים. היא עובדת כרגיל וכל מי שמסורב ESTA יוכל להגשת להוציא ויזה", אומר כהן.
אחרי שמגיעים לארצות הברית, איך מציגים את האישור? איך הרשויות יודעות אם יש לי אישור או לא?
על אף שעקרונית ניתן להציג את האישור בטלפון הנייד, כהן ממליץ להדפיס אותו ולהציג אותו יחד עם הדרכון הישראלי בפני קציני ההגירה בארה"ב. למעשה, כבר מבעוד מועד חברת התעופה נדרשת לוודא שהטופס שבידכם תקין כבר במעמד הצ׳ק אין והטיסה כך שנדיר שתגיעו לארה"ב וה- ESTA יבוטל.
האם צריך לוודא את ה-ESTA כל טיול מחדש?
התשובה היא חד משמעית כן. "בשנתיים האחרונות ראינו מקרים של אנשים שמגיעים לשדה וחברת תעופה לא נותנת להם לעלות לטיסה. היו מקרים בהם החליטו באופן חד צדדי לבטל ESTA ולא הודיעו על כך לאדם, שגילה על כך רק בשדה", מספר כהן. על כן, צריך לבדוק לפני כל נסיעה לארה"ב באתר שאתם אכן כשירים לנסיעה, גם אם נכנסתם לארה"ב בשנתיים האחרונות עם הטופס. לפני כל נסיעה לשדה כנסו לאזור האישי ווודאו זאת.
איזה מידע של הנוסעים ישותף עם הרשויות האמריקאיות?
"המידע היחיד שמשותף במסגרת ההסכם הוא עבר פלילי. כל מה שקשור בהוצאה לפועל והליכים אזרחיים לא משותף, ולא כל מידע אישי נוסף", אומר כהן.