"השגרה בסין מאוד לא 'שגרתית' בימים אלה, אבל ביחס לחודשיים האחרונים מדובר בשיפור משמעותי במצב", אומרת יעל פרג'ון, שחיה בשנגחאי ובעלת אתר התיירות ChinaClickGo.com. "בגדול, אין יותר חשש לצאת מהבית ולהגיע לאזורים ציבוריים. אין חשש להימצא בקרבת אנשים אחרים והשבוע אפילו הודיעו כי אין חובה יותר בחבישת מסכות בפארקים".
יעל מציינת שנכון להיום בשנגחאי התחילו לאפשר סיורים בעיר בקבוצות של עד 10 אנשים. בנוסף, אתרים גדולים וחשובים בסין כמו העיר העתיקה Lijiang (אתר מורשת עולמית של אונסק"ו) והאגם המערבי בעיר חאנגג'ואו, נפתחו למבקרים. גם דיסנילנד בשנגחאי נפתח תחת מגבלות קהל. "הסינים מנצלים את ההזדמנות לצאת ולטייל אבל אך ורק בתוך סין וקרוב לבית. כלומר, עדיין נמנעים מטיסות ורכבות", היא אומרת.
נכון להיום בשנגחאי, כל מי שנכנס מחו"ל מחויב בבדיקת קורונה ומעוכב עד לקבלת תשובה. במידה והתשובה חיובית, אותו אדם נשלח לבידוד בהשגחה בבית מלון מיוחד או ישירות לבית החולים. במידה והתשובה יצאה שלילית, ובמידה ולא נמצאו נדבקים חיוביים בסביבת מושבו של הנוסע, ככל הנראה שישוחרר לבידוד ביתי. אבל יכול להיות גם שיחויב בבידוד במלון. בנוסף, לכל שכונה (קומפאונד) יש חוקים פנימיים שלה ויכולים לדרוש ממך להיכנס לבידוד גם אם בשדה התעופה שוחררת.
פרג'ון מוסיפה: "סין היא אולי המקום הכי בטוח להיות בו היום והבעיה הגדולה שלהם היא אנשים שחוזרים ומביאים איתם את הנגיף מחו"ל מחדש. בשנגחאי בימים האחרונים נרשמו 45 מקרים מיובאים ו-0 מקרים מקומיים. כולנו מקווים שבסביבות מאי זה ישתנה, אבל זה תלוי בהתפשטות הקורונה בעולם. הסינים כנראה לא יצאו בזמן הקרוב, בעיקר כי הם לא סומכים על מדינות אחרות ועל הטיסות. הפחד להידבק גדול מדי ואנשים עדיין מתמודדים עם ירידת הלחץ וחזרה לשגרת עבודה. הלוואי שעד הקיץ כל זה יגמר ונצליח לחזור לעבודה כי כרגע, כל מי שעוסק בתיירות בסין, עדיין מובטל".
חברות התיירות הגדולות החלו למכור חבילות לחודש אפריל
"מתחילת החודש כבר הותר לתיירים לבקר בהר הצהוב (במחוז אנחוי), הר טאי (שאנדונג), העיירה ליג'יאנג, ארמון הקיץ בביג'ינג, האגם המערבי, ועוד. מספר מוזיאונים בעיר שנגחאי כבר נפתחו לקהל, עם הגבלות על מספר המבקרים ליום, והמבקרים נדרשים להציג אישורי בריאות, לעבור בדיקת חום בכניסה ולהסתובב עם מסכות על פניהם" אומר דוד אפיק, מדריך ומארגן טיולים לסין.
עוד הוכחה לכך שהחיים בסין חוזרים לשגרה היא בכך שחברות התיירות הגדולות ביותר במדינה - צ'ונאר (QUNAR) וסי-טריפ (CTRIP), מתחילות למכור חבילות תיור לחודשים הבאים, בציפייה שמחודש אפריל יחזרו הסינים לטייל והביקוש יתגבר לקראת חג האחד במאי. לדבריהן (חברות הנסיעות), יש כבר ביקוש הולך וגובר לרכישת חבילות תיור ללמעלה מאלף יעדים שמוצעים לצרכנים, ובהנחה שהמצב במדינות אירופה, ארצות הברית והמזרח התיכון לא ישתפר בקרוב, ברירת המחדל של התיירים הסינים תהיה להישאר במולדת, מה שיגדיל את המכירות.
"עדיין ברוב חלקי סין ההנחיות הן להימנע מהתגודדות של אנשים רבים יחד, כך גם באתרי התיירות והפארקים", אומר אפיק. "לחלק מהאתרים ניתן לרכוש כרטיסי כניסה אונליין, לסרוק עצמאית את קוד הכרטיס בשער הכניסה ללא מגע יד אדם, ולסייר באתר עם הדרכה קולית באוזניות דרך הנייד. גם זה סוג של טיול".
גם בטאייוואן, סינגפור והונג-קונג, שסגרו את שעריהן לבאים מחו"ל, שוקלים את הצעדים העתידיים. לדברי אפיק, אפשר בהחלט להביט מזרחה באופטימיות ולראות חזרה מבוקרת וזהירה לשגרה.
"כשבסין אומרים שיש סגר, אז יש סגר"
"כמדריכת תיירים לאזור, הייתי בין המדריכים הראשונים שנפגעו כשבדרך לניו זילנד היינו אמורים לעצור בהונג קונג", אומרת אריאלה פלד, מדריכת טיולים בחברת קרוז תור. "סין הייתה המדינה הראשונה בה נעצרה התיירות בבת אחת ומהר מאד זחלה הפגיעה בענף לשכנה שלה, הונג קונג.
הסינים ממושמעים. אומרים שיש סגר, אז זה סגר אמיתי. אומרים ללכת עם מסיכות, אף אחד לא מעז ללכת בלי מסיכה. והאמת היא שלאורך השנים בכל טיולי בסין תמיד פגשתי אנשים עם מסיכות. בלי קשר לקורונה. יש לך קצת נזלת, אתה לא תצא בלי מסיכה כדי לא להדביק אחרים. וגם היום כשאיום הקורונה כבר אולי מאחוריהם, הסינים לא מסתכנים וממשיכים לצאת לרחוב עם מסיכות. אני נוטה לקוות שהמצב ישתנה עבורם לטובה והחשש הכבד שלהם מהמגיפה יעבור כמו שהיה עם הסארס".
גם ענת גרשון, מדריכת טיולים בחברת קרוז תור, טוענת שזה לא מפתיע שבארצות המזרח הצליחו למגר את הנגיף בצורה מהירה יחסית וטוענת שבהרבה מקומות כבר חושבים על היום שאחרי. "שרת התרבות של הפיליפינים למשל, הקצתה בימים אלה הון עתק על מנת לשפר, לשפץ ולחדש את כל מערך התשתית התיירותית של הפיליפינים, לקראת פתיחת הגבולות עם חזרת התיירות אחרי המגפה. מבחינתם, הם יעשו ויכינו הכול, ובמהרה, את כול המתבקש מהם על מנת שהכול יחזור, אף טוב יותר ממה שהיה.
כל שאר העולם ואנחנו ביניהם, אוהבים מאוד לטייל במזרח הרחוק, אוהבים את התושבים, הצביון, הרבגוניות שלהם שמקסימים ומסקרנים אותנו. אנחנו בתור מדריכים, מקווים ומצפים שבמהרה כל זה ייגמר, שהשערים ייפתחו שוב, כך שכבר בקיץ הקרוב נוכל להוביל שוב את התיירים שלנו למקומות מקסימים אלה".
מדרכי הטיולים בטוחים שאם המצב יימשך כך, כבר לקראת העונה הבאה נוכל לצפות ביופי של פריחת הדובדבן ביפן, לשוט על נהר היאנג צה ולראות את אחד הסכרים הענקים בעולם ולצלם שוב את שדות האורז האין סופיים עם הטרסות המשגעות בפיליפינים ווייטנאם.