אין תמונה
לחפש אחר המנה המושלמת במסעדות מישלן

אם טרנד הקולינריה והגורמה סחף גם אתכם, ודאי תתרגשו ממסע חיפוש אחרי המנה המושלמת מעבר לים, בין מסעדות מדורגות מישלן, מסעדות גורמה מקומיות ושוקולד דליקטס בשוויץ. אם חפצה נפשכם להתנסות בבישול עם חומרי הגלם הטובים ביותר - גם זה אפשרי.

טיולים קולינריים נערכים בכמה אופנים: אפשרות אחת היא טיול בוטיק תפור מראש, שבו משלמים כמה אלפי אירו עבור הכול (עד הטיפ למלצר) ונותנים למומחה אוכל - לרוב שף בעל שם - לסחוף אתכם אחריו במסע קולינרי עם קבוצה מצומצמת של שוחרי קוליריה. אפשרות אחרת היא לצאת לטיול המשלב מסעדות משובחות ונופים, ואפשרות שלישית היא לתכנן באופן עצמאי טיול המושתת על טהרת האוכל: כאן תצטרכו להזמין מקום במסעדות הנחשבות לטובות בעולם (מדורגות מישלן או סן פלגרינו) כמה חודשים מראש, ולהיערך לבד לסידורים הלוגיסטיים. רבים מוצאים את עבודת ההכנה מהנה לא פחות מהטיול עצמו, והיא מאפשרת להתחיל את החוויה מול מסך המחשב כבר בבית.

עשרות דירוגים מעניקים ציונים למסעדות ברחבי העולם. אם תחפשו אורים ותומים - אין. כדאי להבין איך לחפש ואילו דירוגים רלוונטיים, כדאי גם לחפש מסעדות שהן בדרכן מעלה בדירוג ולא את אלה שיורדות. בין הדירוגים מוכר בעיקר דירוג מישלן, שבו הדירוג הגבוה הוא שלושה כוכבים/מזלגות. דירוג אחר הוא של מותג המים סן פלגרינו. דירוגי זגאט וגומיו נקבעים לפי נקודות, ובארצות מסוימות תקף טריפ אדוויזר ובארה"ב דירוג פרומרס. החוכמה היא להתאים את רמת הציפיות למסעדה, ולחפש כמה שיותר מידע מקדים לפני שתשקיעו מאות אירו בארוחה.

כשמדברים על טיולים קולינריים היעד הנפוץ ביותר הוא אירופה, ובעיקר איטליה. לארץ המגף יש לא מעט פינוקים להציע, החל בחומרי הגלם המשובחים והטריים ועד מסעדות שיותירו את חותמן בקרב המבקרים. בדרך כלל מדובר בטיול כוכב, כלומר, לנים במקום אחד ומדי יום יוצאים לכיוון אחר לחוויה חדשה.

ברוך שניר, מנהל מותג טועמים עולם קולינרי בנתור, מתייחס לשילוב בין מענה לשוחרי האוכל לבין תרבות ונופים מקומיים: "אנחנו מתארחים במקומות טבולי אמנות ומקפידים לגעת בתרבות המקומית מכמה כיוונים. 60% מהטיול מתמקד באוכל והיתר בשפע שמסביב".

השנה מציעה נתור טיולי אוכל לאיטליה ולספרד. את הטיולים לאיטליה תלווה אושיית האוכל הילה אלפרט ואת הטיולים לספרד ילווה העיתונאי ומבקר המסעדות גיל חובב. הטיולים, במסגרת קבוצות של כ-20 איש, מתמקדים בביקורים במסעדות ולא בסדנאות בישול: "המצטרפים לטיולי הגורמה הם אנשים שאוהבים לאכול ומצפים שניקח אותם למקומות האותנטיים והטובים ביותר, ולא רק למסעדות. אנחנו מבקרים ביקבים, במפעלי בד של שמני זית ועוד. אנחנו מגיעים לאיטליה בשביל לשאוב ממנה משהו אחר, לא עוצרים אפילו ברומא וחולפים על פני אתרים תיירותיים - המטרה היא לספק את החיך", אומר שניר.

הטיולים של נתור הכוללים 5 ימים באיטליה מסתכמים ב-1,500 דולר לאדם, כולל כל ההוצאות ולינה בחווה בטוסקנה.

טוסקנה איטליה (צילום: נועם רון)
1,500 דולר לאדם, לטיול קולינרי בטוסקנה | צילום: נועם רון

לפנק לפנק לפנק

את השף שלום שטרית תפסנו בדרכו חזרה מטיול בצרפת. קבוצות המטיילים שלו מונות 14-12 איש במסלולים ל-8 ימים. חתך הגילאים נע בין 45 ל-65. את טיולי הגורמה הוא מבצע זה 12 שנה. "הטיולים שלנו משלבים התנסות עצמית בבישול ובעיקר טעימות של עשרות מנות משובחות בכל אזור. כל מה שמסביב נכנס לקטגוריה של החיים הטובים והמפנקים, וזו המטרה של הטיול".

הטיולים של שטרית מתמקדים בחבל דורדון בדרום-מערב צרפת שבו גדלות להן לתפארת פטריות כמהין (Truffe), ובאיטליה באזור פיאמונטה ובאזור טוסקנה. טיולים אחרים נערכים בסלובניה ובקרואטיה לאורך החוף האיטלקי. במהלך הטיול יש שלוש סדנאות בישול, כשבסוף הטיול נערכת תחרות בישול בין המשתתפים. המחיר לטיול באירופה הוא 1,600 אירו לא כולל טיסה (של כ-600-700 דולר). למי שחפץ בטעמים מהמזרח הרחוק מארגן שטרית מסע של 20 ימים לווייטנאם, קמבודיה ולאוס, שבו הבישול לא עומד במרכז אבל מלווה את הטיול. המחיר - 5,350 דולר כולל טיסות.

- דרושה הבנה בסיסית בבישול כדי להצטרף למסעות כאלה?

"אין צורך בשום רקע. יש צורך באהבת אוכל טוב. מי שלא רוצה לקחת חלק בסדנאות הבישול, יכול לשבת בצד עם כוס יין".

- גם צמחונים, טבעונים או אוכלי כשר מצטרפים לטיול כזה?

"ודאי, לכל אחד יהיה מענה. אני נכנס למטבח לפני שהשף המקומי מתחיל לבשל ומבקש לשים את הדגש על מנות שמותאמות לדרישות המיוחדות".

 

בוטיק וגורמה

יועצת התיירות ומארגנת הנסיעות מיכל גדיסמן מציעה טיולי בוטיק קולינריים עם השף רן בוק. "הטיולים שלנו אינטימיים וכוללים שמונה משתתפים שאנחנו בוחרים בקפידה כדי שתהיה אינטראקציה טובה", היא מסבירה. היעדים הם בעיקר צרפת ושוויץ, והטיולים, כהגדרתה, הם "ברמה הכי גבוהה שאפשר לדמיין". כמה גבוהה? העלות הממוצעת לטיול בן 6 לילות תעמוד על 4,000 אירו למשתתף, כולל הכול.

"בטיולים הללו לא מבשלים אלא אוכלים, ואוכלים טוב מאוד. את המסלולים הייחודיים בנינו בזכות הקשרים שיש לרן שיודע להגיע למקומות הכי אותנטיים ומשובחים, שחלקם לא מפורסמים בכלל. אנחנו עובדים על טיול קונספט ויוקרה שמתאים לאנשים שמוכנים ורצים להשקיע בחוויה שהיא בלתי רגילה. כל טיול נתפר לפי דרישות המשתתפים. בשוויץ למשל טועמים את מיטב השוקולד, החומץ, הגבינות והיין תוך ביקור במסעדות מישלן שכל ארוחה בהן עולה 150 אירו לאדם". בימים אלה שוקדים גדיסמן ובוק על הכנת מסלול לחובבי הסטייקים בניו יורק. יעד אחר תהיה ברזיל. "אין חשיבות לעונה בשנה, ואנחנו לא מוגבלים לכל יעד שירצו לנסוע".

טיול בטעם אישי

אסף ליטאי הוא פריק של מזון גורמה, שחלם לעשות טיול בין מסעדות מישלן בספרד. אחרי חודשים של תכנון, הכוללים הזמנת שולחן במסעדות הנחשקות חודשיים מראש, הטיול יצא אל הפועל, וסיפק את החוויה שציפה לה. "התחלנו את המסע במסעדה EL Celler de Can Roca בגירונה, המדורגת ראשונה בעולם בדירוג העולמי של סן פלגרינו. והמשכנו לאזור סאן סבסטיאן למסעדות מוגריץ וארזק. בין לבין מצאנו מקומות קטנים ומקומיים שהשלימו את החוויה".

כל סעודה כזו תעלה 200-350 אירו לאדם.

זמינות השולחנות במסעדות הטובות בעולם אינה עניין של מה בכך. לדברי ליטאי, הזמנת שולחן צריכה להיעשות חודשיים לפחות מראש, ועם עודף סבלנות. "יש מסעדות שמפעילות מוקד טלפוני משמונה בבוקר, ועד שמשיגים אותן השולחנות למועד שרצית כבר אזלו. הרעיון הוא לתפור את הטיול בהתאם לזמינות של השולחן". טיפ שהוא מציע הוא להעדיף ארוחת צהריים שתאפשר להתענג על 12-20 מנות מהן מורכבת ארוחה כזו. עוד הוא מציע לבוא מוכנים. "אוכל הוא שפה, וכדי למצות את ההנאה ממסעדות כאלה נדרשת עבודת הכנה והבנת המינוחים, המזון המקומי ואפילו את הבדיחות הקולינריות באזור".

וגם ביפן יש מי שמבלה בסדנאות בישול, למשל סדנה של שלושה שבועות עם נזיר שהוא שף. מטיילים שחזרו מסדנה כזאת מספרים על חוויה שונה: "בניגוד לבישול המערבי, שבו לומדים להוסיף תיבול למזון, בבישול היפני לומדים להימנע מאותם טעמים נוספים כדי לחוות את חומר הגלם".

אין תמונה
לחוות את חומרי הגלם ביפן
>> פעילויות לסופ"ש: כל מה ששווה לעשות עם הילדים