חודש פברואר הוא אחד החודשים הססגוניים ביותר בשנה, כשבכל רחבי העולם חוגגים בצורה זו או אחרת קרנבל ססגוני ונטול רסן. התזמון החופף בין הקרנבלים אינו מקרי, והוא קשור דווקא מג הפסחא הנוצרי, שמתקיים בכלל בסוף חודש מארס או ראשית חודש אפריל בכל שנה. איך זה קורה? ובכן משמעות המילה קרנבל היא "לסלק את הבשר", והיא מייצגת בנצרות את החגיגה האחרונה בה זוללים בשר לפני צום הלנט הנמשך 40 יום, ושחג הפסחא מציין את סיומו. לפני שמתחילים את ההימנעות מבשר, אפשר ומומלץ לחגוג עד אובדן חושים, או בקיצור, לקיים קרנבל. אז איפה כדאי לכם לחגוג את אובדן החושים הזה? טוב ששאלתם.
הקרנבל בברזיל: בוא נרקוד עד אור הבוקר
בברזיל העלו את החגיגות לדרגת אמנות של ממש ואין ספק שמדובר בקרנבל הגדול והמפורסם בתבל. גולת הכותרת היא מצעד המנצחות בריו דה ז'נרו, שבו מתחרים בתי ספר לסמבה בריקודים, בתלבושות, בתפאורה ובאהדת הקהל והשופטים. לבוש מינימלי, נענוע ישבנים, נוצות צבעוניות והרבה מוזיקה קצבית מאפיינים את הקרנבל הזה, אבל דווקא בערים אחרות בברזיל, למשל בסלבדור דה באיה ובאולינדה נחגג קרנבל פחות מתוקשר ואותנטי יותר.
הקרנבל בסלבדור (צפונית לריו, על קו החוף), נמשך שבוע ולא שלושה ימים בלבד כמו זה שבריו, ומתאפיין בסגנון אפרו-ברזילאי עם מסיבות ריקודים, תהלוכות צבעוניות של משאיות עמוסות ברקדניות ולהקות אפריקאיות שמנגנות מוזיקה לטינית קצבית. בקרנבל בסלבדור אתה לא רק צופה מהצד (או מיציע מרוחק) אלא ממש פעיל. אפשר לרכוש כרטיס ולהצטרף לאחד המועדונים, לרקוד על המשאית שלה ולהתחכך ברקדנים.
מתי: 13-16 בפברואר 2010 (בסלבדור הקרנבל נמשך שלושה ימים נוספים) www.rio-carnival.net
מרדי גרא בניו אורלינס: אכול ושתה כי מחר נמות
ניו אורלינס עלתה בשנים האחרונות לכותרות פחות בשל הקרנבל הססגוני, המרדי גרא, ויותר בשל הוריקן קתרינה ההרסני שפקד אותה. אבל אם נניח בצד את מאמצי השיקום, הרי שהמרדי גרא שנחגג בדרום החם של ארה"ב הוא מהחגיגות המוצלחות ביותר באמריקה הצפונית. בקרנבל שנקרא "יום שלישי השמן" בצרפתית (Mardi Gras), נערכות מזה כ-250 שנה חגיגות משולחות רסן שכוללות הרבה מוזיקה, תהלוכות עתירות תלבושות, אוכל דרומי טוב (ומטוגן ברובו) ואלכוהול שנשפך כמים.
גם פה, בדומה לברזיל, מי שמארגן את החגיגות הם מועדונים מיוחדים שמשקיעים בכך מכל מרצם וזמנם. לצד החגיגות ברחובות נערכות מסיבות וחגיגות גם במועדונים, בבתים ובכל חור אפשרי בעיר. גם פה אפשר לראות חוגגות וחוגגים בלבוש מינימלי ואף נטולי לבוש מינימלי.
מתי: 16 בפברואר 2010 www.mardigrasneworleans.com
קרנבל המסכות בוונציה: מי יודע מי אני?
שורשי הקרנבל בוונציה באיטליה נטועים אי שם בימי הביניים, ככל הנראה כבר במאה העשירית. אבל החגיגות לא נמשכו באופן רציף וזכו לקאמבק רק בשנת 1979, ומאז הפכו לאחד הקרנבלים המסחריים והתיירותיים באירופה ואולי בעולם. ונציה, שבימים כתיקונם מארחת לא מעט תיירים בין תעלותיה וסמטאותיה, מתמלאת בחודש פברואר עד אפס מקום בפרצופים מאחורי מסכות מושקעות בסגנון קומדיה דל ארטה, שעשויות מעיסת נייר ואפשר לרכוש אותן בחנויות רבות בעיר. החגיגות המרכזיות מתחילות בכיכר סן מרקו ועוברות בכל רחבי העיר.
הקרנבל בוונציה פחות מאורגן מזה של ריו או של ניו אורלינס אלא מורכב מאירועים קטנים ומקומיים, לא תמיד עם יד מכוונת. למרות הדוחק והצפיפות, נחמד להתחבר שוב בעזרת המסכות לאמנות הפיתוי ומשחקי זהות נטולי מעמדות חברתיים.
מתי: 6 עד 16 בפברואר 2010 www.carnevale.venezia.it
פאסנאכט בשווייץ: חוגגים, נחים ושוב חוגגים
בפברואר מתקיים בערים רבות קרנבל פאסנאכט (Fasnacht), כשמחגיגות המפורסמות ביותר במסגרתו נערכות בבזל, ציריך ולוצרן בשוויץ. במרכז החגיגות ניצבת בובה גדולה ומעט מפחידה שמככבת בתהלוכות ובאירועים השונים. בניגוד למקבילו האיטלקי, קרנבל זה עדיין שומר במידה רבה על אותנטיות ולא הפך לגמרי למסחרי והמוני.
לא רק תיירים לוקחים בקרנבל חלק, אלא גם ובעיקר התושבים המקומיים במסגרת מועדונים שמובילים את החגיגות. במסגרת הקרנבל נערכת תהלוכה בלילה עם פנסי נייר וקונפטי שמושלך על הקהל ועל הצועדים. המשתתפים נחלקים לקבוצות ומתחפשים בהתאם לנושא הנבחר, בהתאם לתלבושות נבחרת גם המוזיקה של הקבוצה ויוצאים לתהלוכה ברחבי העיר. בדרך דואגים להתחמם באוכל טוב (בעיקר בשר, לקראת צום הלנט) ובאלכוהול.
הפסטיבל נחלק לשניים – לפני סוף השבוע ולאחריו, כאשר בין שני החלקים נחים ואוגרים כוחות. השווייצרים, אנשים רציניים מטבעם, לוקחים את העניין ברצינות ומשקיעים מאוד בפסטיבלים שלהם.
מתי: 11 עד 16 בפברואר 2010 www.lfk.ch
קרנבל בטנריף: מטריף חושים
האי טנריף ששייך לספרד הוא יעד לקרנבל ססגוני נוסף, נוסח הקרנבל בברזיל. יש מי שיאמרו שהקרנבל פה (המכונה בוננזה) הוא השני בגדולו אחרי הקרנבל בריו במספר המשתתפים וברמת הריקודים והחגיגות, אבל יש לו יתרון בולט – בעוד שהקרנבל הברזילאי נמשך שלושה ימים (או שישה בחלק מהערים), הקרנבל בטנריף נמשך כ-10 ימים כשהמוקד הוא בעיר הבירה סנטה קרוז. גם מזג האוויר הנעים הוא יתרון אדיר על פני קרנבלים בוונציה או בשווייץ הקרות והקפואות בעונה זו של השנה.
במסגרת הקרנבל נערכות תהלוכות סמליות שמציינות את הצום שאורב מעבר לפינה, בהן מסע קבורה לסרדין ענק (אל דאגה, מדובר בבובה מושקעת ולא בדג אמיתי) ומצעד סוסים. עוד עניין מסורתי מרכזי הוא תהלוכה שבה הגברים לובשים בגדי נשים ולהיפך, מה שכבר מבטיח הנאה וצחוקים.
מתי: 12 עד 21 בפברואר 2010 www.carnavaltenerife.es
גם לנו יש... עדלאידע
צנוע יותר, לבוש הרבה יותר ודל משאבים אבל גם ישראל חוגגת בפברואר או במארס (תלוי בשנה), ומציינת את פורים בתהלוכות, בתחפושות, במסיבות ועוד. העדלאידע החלה את דרכה בראשית ימי העיר תל אביב, אי שם בשנת 1912. במהלך השנים, בעיקר בשל מלחמות ועימותים בדרך להקמת המדינה, הופסקו החגיגות וחודשו רק בשנות ה-50. בשנות ה-60 נדדו החגיגות המרכזיות לחולון, וכיום נערכות תהלוכות עדלאידע בערים רבות בארץ.
מתי: 28 בפברואר 2010