אירלנד היא אחת מאותן מדינות שנחשבות לשלוות, מאלה שאצלן הכל ירוק וכבשים רועות בכל פינה. גם התושבים האירים ידועים ככאלה שייכים לאחד העמים הנחמדים בעולם, ידידותיים לתיירים ומלאים שמחת חיים. בכל שנה מבקרים באירלנד 11.3 מיליון תיירים בממוצע, והשנה השיקה אל על קו ישיר שכבר הטיס ישראלים רבים לחופשה ביעד היפהפה. אבל אירלנד היא גם מדינה של מאבקים, קרבות והרבה מאוד טרור שהותירו את חותמם על האי, וגם השפיעו על יחסם של האירים כלפי העולם.

אחת מאותן מדינות שזוכות פעם אחר פעם לכתף קרה, שלא לומר יחס עוין מאירלנד, היא ישראל. כשהידיעות על הטבח הנורא בעוטף עזה החלו להתפשט ברחבי העולם, אירלנד הייתה בין הראשונות שטענו כי למרות שלישראל יש זכות להגן על עצמה, היא חייבת לעצור את עצמה מלהגיב בצורה לא פרופורציונלית בעזה: "יש הרבה סולידריות בין-לאומית לישראל כרגע. אני מאמין שזה יתפרק אם ישראל תלך רחוק מדי מבחינת פעולותיה בעזה", אמר ליאו ורדקר ראש ממשלת אירלנד. כמה ימים מאוחר יותר הוא אמר כי ישראל עוברת על החוק הבין-לאומי לאחר שהיא ניתקה את המים והחשמל של תושבי עזה. ורדקר אמר את דבריו גם אחרי שפורסם כי בין הנרצחות הייתה קים דמתי בת ה-22 מגדרה, בעלת אזרחות אירית.

ראש ממשלת אירלנד ליאו ורדקר (צילום: Alexandros Michailidis, shutterstock)
חושב שהתמיכה בישראל תרד. ליאו ורדקר, ראש ממשלת אירלנד | צילום: Alexandros Michailidis, shutterstock

אפשר היה דווקא לצפות שתהיה ידידות טבעית בין אירלנד למדינת ישראל, שתיהן דמוקרטיות מערביות, אומות הייטק משגשגות שנולדו במאבקי עצמאות מול בריטניה – שותפות גורל שמקרבת בדרך כלל עמים ומדינות. יתרה מזאת, כשיצחק שמיר, לימים ראש הממשלה השביעי של ישראל, לחם בלח"י, הוא בחר לעצמו את השם מיכאל על שמו של המפקד מייקל קולינס של הצבא הרפובליקאי האירי במלחמת העצמאות מבריטניה. אז איך קרה שדווקא מדינת האי הקטנה והמודרנית הזו מצטרפת למדינות שגינו את ישראל על האירועים האחרונים כמו איראן, עיראק, כווית, אלג'יריה, קולומביה וקובה?

דבלין הפגנה בעד פלסטין (צילום: LiamMurphyPics, shutterstock)
אירלנד תמיד תמכה בפלסטינים | צילום: LiamMurphyPics, shutterstock

 

"יהודים נאמנים יותר לישראל מאשר לאירלנד"

בשנים האחרונות התיירות לאירלנד רק ממשיכה לצמוח, כשבשנת 2019, שנת שיא התיירות בעולם, האי שבר את שיא המבקרים בו עם 11.3 מיליון תיירים, כ-100,000 יותר אנשים מהשנה שלפני כן. באופן טבעי הנתח הגדול ביותר של התיירים מגיעים מבריטניה, אך מיד אחריהם ניצבת ארצות הברית, עם הקהילה הגדולה ביותר של תושבים שמזהים את עצמם כאירים מחוץ לאיים הבריטים. רבים מהתיירים שמגיעים מארצות הברית מנסים להתחקות אחר השורשים שלהם ולגלות מעט מהסיפור של אבותיהם שהיגרו מאירלנד במהלך המאה ה-19. 

גם התיירות מישראל לאירלנד החלה לצמוח לאחר שאל על השיקה את הקו הישיר שלה לדבלין במרץ השנה. הקו החדש יצר עניין רב לטייל במדינה הירוקה, ולמרות שהיא עדיין לא עומדת בשורה הראשונה של היעדים עבור ישראלים, רבים שחוזרים ממנה מספרים על מדינה נעימה בלי הערות גזעניות או אנטי-ישראליות כלפי המבקרים. אבל הסיפור שלה עם היהודים הוא סיפור שמערב בתוכו לא מעט אנטישמיות ושנאה, שהובילו אותה בסופו של דבר גם להיות אחת המקטרגות הבולטות של ישראל.

דבלין טמפל בר אירלנד (צילום: trabantos, shutterstock)
הפכה ליעד מרכזי בשנים האחרונות. דבלין, אירלנד | צילום: trabantos, shutterstock

כיום באירלנד ישנה קהילה יהודית קטנה, המונה כ-2,700 יהודים, מתוכם כ-500 ישראלים שעברו למדינה בשנים האחרונות. בסך הכל היהודים מהווים בערך 0.05 אחוז מכלל אוכלוסיית אירלנד, ורובם חיים בבירה דבלין. למרות המספר הזעום של היהודים באירלנד הקתולית, היא נחשבת לאחת מהמדינות עם אחוזי האנטישמיות הגבוהים ביותר במערב אירופה, והיה בה אפילו פוגרום בעיר לימריק בשנת  1904.

בסקר שנערך על ידי ADL בשנת 2014 על אנטישמיות באירלנד, מצא כי 52 אחוז מהאוכלוסייה חושבים ש"יהודים נאמנים יותר לישראל מאשר לאירלנד". 27 אחוזים סבורים ש"היהודים חושבים שהם טובים יותר מאנשים אחרים", 25 אחוזים חושבים ש"ליהודים לא אכפת מה קורה לאף אחד מלבד ליהודים" ו-21 אחוזים חושבים כי "ליהודים יש יותר מדי שליטה על עניינים עולמיים". כמו כן, לא פחות מ-30 אחוזים מהמשיבים אומרים כי "היהודים עדיין מדברים יותר מדי על מה שקרה להם בשואה".

מבחינה היסטורית, הכנסייה הקתולית באירלנד הייתה אחראית לשנאה האנטי-יהודית הזו. במהלך השנים, הכנסייה הציגה סטריאוטיפים ליהודים כמלווי כספים טפיליים שמנצלים אנשים. כל זה הוביל את אירלנד להיות ניטרלית במהלך מלחמת העולם השנייה, ואף לדחות אשרות פליטים ליהודים שניסו להימלט מגרמניה הנאצית. כמה מחברי המחרת האירית אף סייעו למשטר הנאצי, וראש הממשלה בזמנו, איימון דה ואלירה, אף ביקר בשגרירות הגרמנית בדבלין כדי להביע את תנחומיו כשנודע לו על מותו של אדולף היטלר. במשך השנים אישי ציבור וחברי פרלמנט שונים באירלנד המשיכו להשתמש ברטוריקה אנטישמית נגד יהודים בכלל ובהקשר של מדינת ישראל בפרט.

גלוואי אירלנד (צילום: Anton_Ivanov, shutterstock)
רבים מתושבי אירלנד מחזיקים בדעות אנטישמיות | צילום: Anton_Ivanov, shutterstock

עשרות שנים של ביקורת אנטי-ישראלית

תמיכתה של אירלנד בצד הפלסטיני מתחיל מהבסיס ועולה ועד לדרגים הגבוהים ביותר, ומדגים תחושה עמוקה של אמפתיה ארוכת שנים כלפי הפלסטינים. בהקשר של המלחמה הנוכחית, דאג משרד החוץ האירי לציין באתר הרשמי שלו כי "במשך שנים רבות מתמקדת אירלנד בעוולות ובהפרות של זכויות אדם מהן סובלים הפלסטינים בארץ מולדתם. אלה כוללות גזל קרקעות להתנחלויות ישראליות, פינוי משפחות, הרס של בתים ומבני משק, הרעלת בארות ומיכלי מים ואותו דבר גם לעצים ויבולים, וכן הגבלות תנועה ויחס לא שוויוני", כתב המשרד. אך המציאות הפוליטית הזו מלווה באתוס עממי.

באופן די מפתיע, האירים דווקא היו בעד ישראל בשנים הראשונות שלה. עם ההתנגדות לשליטה הבריטית, אירלנד ראתה בישראל מדינה קטנה שכמוה סבלה מידה המוחצת של האימפריה הבריטית. אבל מהר מאוד הסנטימנט הזה התחלף בדחייה של הקרבה למדינה היהודית והזדהות עם הפלסטינים. בתחילת שנות ה-70 כאשר משטרו של מועמר קדאפי, שנתן אז חסות לטרור, החל לספק למחתרת האירית, ה-IRA, את הסיוע הכספי, הצבאי והלוגיסטי שנדרש כדי להוציא לפועל את המתקפות האנטי-בריטיות האכזריות שלו.

אירלנד איי אר איי IRA 1972 (צילום: Alex Bowie , shutterstock)
ארגון ה-IRA שיתף פעולה עם ארגוני הטרור הפלסטינים. לוחמי המחתרת האירית, 1972 | צילום: Alex Bowie , shutterstock

אבל הקשר המתמשך ביותר שנוצר על ידי המחרת האירית היה זה עם אש"ף. גם הקשר הזה נוצר מתחילת שנות ה-70, כאשר פת"ח ארגן אימוני נשק ומחבלים עבור פעילי המחתרת האירית וצבא השחרור בלוב ובלבנון. בשנת 1980 הייתה אירלנד המדינה הראשונה באירופה שהכריזה כי לפלסטינים יש דרישה לגיטימית למדינה משלהם.

שיתוף הפעולה של המחתרת האירית וארגוני הטרור הפלסטינים נמשך לתוך שנות ה-90. החששות נמשכו גם מאחורי חקירת שירותי הביטחון הבריטיים והישראלים של האפשרות שהמחתרת האירית אימנה או סיפקה למעשה את הצלף שהרג 10 חיילי צה"ל רובה ליד עפרה במרץ 2002, בפיגוע בוואדי חרמיה.

בלפסט צפון אירלנד גרפיטי פלסטין (צילום: Cathal McNaughton, getty images)
עשרות שנים של ביקורת כלפי ישראל | צילום: Cathal McNaughton, getty images

כתובות גרפיטי התומכות במחבלים מתאבדים וציורי קיר שאושרו רשמית ומפארים את הטרור הפלסטיני, כולל עם דמותו של יאסר ערפאת, היו דבר שבשגרה באזורים הרפובליקנים במהלך הימים הגרועים ביותר של האינתיפאדה השנייה. רפובליקני בולט אחד אף הציע לתת לאש"ף נשק של המחתרת האירית לשימוש נגד ישראל.

גם המלחמה האחרונה הוכיחה כי אירלנד בוחרת לעמוד לצד הפלסטינים, ועל אף הגינויים הפושרים על המתקפה הברוטלית של החמאס על ישראל, היא מיהרה לגנות את ישראל על התקיפות בעזה. כך ההפגנות ברחובות דבלין עם דגלי פלסטין, כמו גם אותן כתובות גרפיטי שעדיין מוצגות, תמיכה מובהקת בפלסטינים וההיסטוריה הארוכה של שיתופי פעולה עם ארגוני הטרור, מקבעים את אירלנד חזק עם אותן מדינות שמיהרו לגנות את ישראל. הבחירה הזו בהחלט תציב אתגר בפני התיירים הישראלים שמעוניינים להגיע לאירלנד, ועלולה לייצר חשש מלטייל באחת המדינות היפות באירופה.