האדם תמיד כיוון גבוה: אולי זה הרצון להרגיש נשגב יותר, להגיע לשחקים, שבמשך דורות היו סמל לאלוהות. הבניינים הגבוהים בעולם נבנים בזה אחר זה, שוברים שוב ושוב את השיאים הקודמים; אבל ככל שיבנה האדם, הטבע עדיין מציב בפניו פסגות מופלאות. את עשרת הפסגות הגבוהות בעולם תמשיך לנסות האנושות, מטבעה, לכבוש.
האוורסט: 8,848 מטרים
למה מטפסים על האוורסט? כי הוא שם, בחלקו המזרחי של רכס הרי ההימלאיה בגבול שבין נפאל לסין, וגם בגלל שהוא הזוכה הרשמי בתואר הנכסף "ההר הגבוה בעולם".
כיאה לקביעה כה היסטורית, מדידת הגובה המדויק שנוי במחלוקת. ב-1847 הגיעו חוקרים למסקנה כי האוורסט גבוה מפסגות הרי האנדים, אבל רק ב-1856 דווחו תוצאות מדידות שקבעו כי גובה הפסגה הוא 8,840 מטרים, שהם 29,902 רגל. על פי אגדה אורבנית, הגובה שנקבע במדידות היה 29,000 רגל, ואנשי הצוות הוסיפו שני רגל על מנת לא לגרום רושם כאילו מדובר בערך מקורב.
ב-1954 נמדדה פסגת ההר ב-8,848 מטרים; ב-1999 ב-8,850 מטרים; ובאחרונה קבעה משלחת סינית כי הגובה הוא 8,844.43. ככל הנראה, המדידות (והמחלוקות) לא יסתיימו לעולם, שכן מעקב ארוך טווח על-ידי מכשיר GPS הוכיח שההר, בעצם, זז כל הזמן, בשל תנודות בטקטוניקת הלוחות של כדור הארץ.
קיי2: 8,611 מטרים
הר K2 (הידוע גם כפסגת גודווין-אוסטן, לאמבה פהאר, צ'וגורי, קצ'ו ודאפסאנג) הוא ההר השני בגובהו בעולם, והוא נמצא ברכס קארקוראם, כחלק מרכס ההימלאיה על גבול סין וצפון פקיסטן.
הניסיון הראשון לטיפוס ההר נערך ב-1902, אך רק חמישה ניסיונות לאחר מכן נכבשה לבסוף פסגת ההר ב-1954 על-ידי משלחת מטפסים איטלקית. ב-1986 העפילה ואנדה רוטיאקביץ' הפולניה לפסגה, והפכה לאישה הראשונה שעשתה זאת; חמש נשים שניסו לטפס על הפסגה לאורך השנים שלאחר מכן נספו, מה שהוביל לאמונה התפלה לפיה ההר מקולל למטפסות הרים. ה-K2 נחשב, אגב, לקשה לטיפוס אף יותר מהאוורסט, ולמעשה להר הקשה ביותר לטיפוס בעולם. לא מעטים מאלה שהצליחו להעפיל לפסגתו נספו בדרכם חזרה.
קאנצ'נג'ונגה: 8,586 מטרים
זהו ההר השלישי בגובהו בעולם, גם אם שמו עלול להישמע יותר כמו משהו שיהיה שגור בפי צבי הנינג'ה. הוא נמצא במדינת סיקים שבהודו, כחלק מרכס ההימלאיה, ועד שנת 1849 נחשב להר הגבוה בעולם.
קאנצ'נג'ונגה נכבש לראשונה ב-1955 על-ידי ארבעה מטפסי הרים מערביים מבריטניה ומניו-זילנד – שכיבדו את המסורת המקומית והקפידו לא לדרוך בהגיעם למעלה על הפסגה עצמה, אלא מספר מטרים ממנה.
להוטסה: 8,516 מטרים
להוטסה, ההר הרביעי בגובהו בעולם, שוכן על הרכס הדרומי של האוורסט. הגובה שלו, כמו גובהם של שאר ההרים ברשימה, נקבע יחסית לגובה פני הים: כיוון שפסגת הלהוטסה נמצאת רק 610 מטרים מעל המעבר הדרומי לאוורסט, נוטים להתייחס אליה כ"נחותה" ברשימת הזהב.
אבל ללהוטסה אין מה להתבייש – וזאת בזכות המורד הדרומי, שמתרומם לגובה של 3.2 קילומטרים לאורך מישור של 2.25 קילומטרים בלבד, מה שהופך אותו למורד התלול ביותר בגודלו בעולם. רבים מהניסיונות לטפס ממנו הסתיימו במוות.
מקלו: 8,462 מטרים
המקלו נמצא כ-22 קילומטרים מזרחית לאוורסט, על הגבול בין נפאל לטיבט, ופסגתו מבודדת במיוחד בצורת פירמידה ריבועית.
ההעפלה המוצלחת הראשונה להר נערכה ב-1955. הראשון שניסה להעפיל לפסגתו דווקא בחורף, מטפס צרפתי בשם ז'אן-כריסטוף לאפייל, נעלם על ההר.
פסגת המקלו נחשבת לאחת הקשות יותר להעפלה בעולם. מדרונות ההר החדים, החשופים לפגעי מזג האוויר, ידועים לשמצה. חלק הטיפוס האחרון אף דורש טיפוס טכני קשה במיוחד על סלע חשוף לחלוטין. זהו ההר היחיד בתחומי נפאל שגובהו מעל 8,000 מטרים שטרם הצליחו להעפיל לפסגתו בחורף.
צ'ו אויו: 8,201 מטרים
ההר נמצא 20 קילומטרים מערבית לאוורסט, בגבול בין סין ונפאל, והוא חלק מרכס הרי ההימלאיה. פירוש שמו בטיבטית הוא "אלה בטורקיז".
הצ'ו אויו נחשב בקרב מטפסים רבים להר הקל ביותר לטיפוס מקרב "מועדון ה-8,000", הרים שגובהם מעל 8,000 מטרים, זאת הודות למדרונותיו המתונים יחסית בצפון-מערב.
דהאולגירי: 8,167
איך הוגים את זה? Dhaulagiri. נסו להגיד את זה כמה פעמים ברצף. פירוש השם ההינדי-נפאלי, אגב, הוא מהמם, לבן, יפהפה – בסטנדרטים של היום, תיאורים לגיטימיים למה שיושב עליך בול בחנות בגדים.
מנסלו: 8,156 מטרים
חברים במשלחת יפנית העפילו לפסגת ההר לראשונה ב-1956 ו"הפכו את ההר לשלהם", לדבריהם. הפסגה התלולה המתנשאת מעל לנוף ההימלאיה הסובב היא מראה דומיננטי ביותר שקשה שלא להבחין בו גם מרחוק.
ננגה פרבט: 8,125 מטרים
נציגות שנייה לאזור הפקיסטני עם הגעתו של הננגה פרבט למקום התשיעי ברשימה. זהו ההר המערבי ביותר מבין ההרים שגובהם מעל 8,000 מטרים, והוא שוכן בקצה רכס הרי ההימלאיה, בקשמיר שבפקיסטן, מדרום לנהר האינדוס. פירוש שם ההר, הבולט מעל סביבתו, הוא "ההר העירום". מפנהו הדרומי, הקרוי "פני רופל", נחשב בעיני רבים כפנים ההרריים הגבוהים בעולם, בעודו מתרומם כ-4,600 מטרים מעל בסיסו.
אנאפורנה 1: 8,091 מטרים
שוב חזרנו לנפאל עם הנציגות העשירית והאחרונה ברשימה – פסגת רכס האנאפורנה שבהרי ההימלאיה, הקרויה אנאפורנה 1. הפסגה העשירית ברשימה היא הראשונה מבין ההרים שגובהם מעל 8,000 מטרים, שהעפילו לפסגתה – זה היה ב-1950. האנאפורנה 1 מחזיקה גם ברקורד הגבוה ביותר של אבידות בנפש בקרב המטפסים, מבין כל הפסגות שלמעלה מ-8,000 מטרים בעולם. 56 נספו על ההר הקשה לטיפוס, המפורסם בשל מפולות השלגים שלו.