זו לא הפעם הראשונה שלי ביוון. ביקרתי בעבר באי רודוס, בקוס וגם בכרתים. כששמעתי על קורפו, הנחתי שהוא אמור להיות עוד אי יווני קלאסי שמציע חווית בטן-גב נחמדה ומלונות מפנקים – אבל מתברר שהתבדיתי. ספוילר: מדובר בפיסת גן עדן בגווני כחול וירוק שלא תרצו לעזוב.
קורפו הוא האי השביעי בגודלו ביוון, ונמצא בצפון-מערב יוון. הוא שייך לאיים האיוניים, ושוכן ממש בצמוד לאלבניה ואיטליה. בגלל השכנות לאיטליה, וגם לאור העובדה שהוונציאנים שלטו באי לאורך עשרות שנים בתקופת ימי הביניים, אי אפשר שלא להרגיש את ההשפעות האיטלקיות (והמטריפות, יש לציין) שבתוך קורפו. נחזור לדבר עליהן בהמשך.
נתחיל בזה שקורפו הוא אחד האיים הירוקים ביותר שקיימים ביוון. במהלך השנה יורדים באי למעלה מ-1000 מ"מ של גשם - וזו הסיבה לכך שהכל כל-כך ירוק שם – גם בחודשי הקיץ הלוהטים. (אגב, בניגוד להרבה מאיי יוון). במרחק שעתיים טיסה בלבד מישראל, אתם מיד מרגישים שנחתתם בכלל בתאילנד או בקאריביים. הגענו בטיסה ישירה של Tus Airways הקפריסאית, שמפעילה טיסות ישירות מת"א לקורפו בימים שני ושישי עד סוף אוקטובר, וגילינו פיסת גן עדן בכחול וירוק, חופים מבודדים, לגונה עוצרת נשימה עם המים הכי צלולים שיש - בגווני טורקיז משגעים.
גולת הכותרת: פליאוקסטריצה
האי קורפו התפרסם בזכות הספר "משפחתי וחיות אחרות" מאת הסופר ג'ארל דארל, שחי על האי במשך חמש שנים, ותיאר אותו כגן עדן עלי אדמות - ואני כאן רק כדי לחזק את דבריו. גולת הכותרת של האי המטריף הזה הוא ללא ספק פליאוקסטריצה (Paleokastritsa). מדובר באחד האזורים הכי יפים באי, שמכיל בתוכו אין-ספור חופים משגעים, צוקים ירוקים בלתי נגמרים, ומים תכולים – שפשוט גורמים לכם לשפשף את העיניים ולתהות: "אני ביוון או בקופנגן?".
לא רק תאילנד - החופים המטריפים וצבע המים הכחול, לצד הצוקים המרשימים, נותנים לכם הרגשה כאילו אתם בכלל בדרום איטליה, בחוף קאפרי היוקרתי. כשמגיעים למקום, מומלץ לשכור סירת שיט שתראה לכם את החופים הקטנים, את המערות הנסתרות האקזוטיות של האזור, חופי הרחצה המבודדים ומי הטורקיז שבכלל מזכירים את המזרח הרחוק יותר מאשר את הים התיכון. בתוך המים השקופים תוכלו להיחשף לתופעה מדהימה של להקות דגים גדולות – שבכלל הזכירו לי את חוויות הצלילה שלי מהטיול אחרי צבא בבליז. מחיר להשכרת סירה יעלה לכם 18 אירו לאדם.
משם תוכלו להמשיך אל הכפר המסורתי לאקונס (Lakones), ולשבת שם לארוחת צהריים במסעדת "בלה ויסטה" (שפירושה: "נוף יפה" – בהחלט). המסעדה נמצאת על פסגת ההר, ממנה ניתן להשקיף אל מפרץ הפליאוקסטריצה. מדובר באחד מעשרת הנופים הכי יפים באירופה - אבל עזבו שטויות, אומרים שתמונה אחת שווה יותר מאלף מילים, לא? אז בבקשה.
אחרי שהחזרתם את הלסת למקומה, נמשיך לנוף לא פחות משגע שנמצא ממש בקרבת שדה התעופה ונקרא קנוני (Kanoni). חצי האי המהמם מעניק מראות בלתי נשכחים, הכוללים את אי העכבר לצדו של מנזר ולכרנה. עובדת בונוס: מדובר בנוף השני הכי מפורסם ביוון – אחרי האקרופוליס הידוע. לא סתם ציינתי שקנוני נמצא בקרבת שדה התעופה, כי כשישבנו שם באחד מבתי הקפה שבאזור, עברו ממש מולנו מטוסים שהיו רגע לפני נחיתה. מחזה מרהיב גם כן, ללא ספק.
למי מכם שלא מספיק לו רק חופים מטריפים וכחול בעיניים, יכול לבקר באזור מארקדס (Makrades) ולטייל בכפרים הישנים, בהם תוכלו למצוא חנויות מקומיות שמוכרות בגאווה רבה את ליקר התפוז הסיני המפורסם של קורפו – וגם את שמן הזית המקומי.
בחזרה לנופים המרהיבים של האי – שלא תעזו להגיע לקורפו ולא לקחת קרוז שישוטט איתכם ברחבי החופים הנסתרים והמשגעים של המקום. הגענו למרינת GUVIA ושכרנו קרוז של חברת AURELIA. הקרוז אורך כמה שעות טובות, ובמהלכו אתם מגיעים לאי וידוס (Vidos), שמכיל בתוכו את המפרצונים הכי יפים שיש לקורפו להציע, בהם שוכנים חופים קטנטנים ופרטיים שכמעט ואיש לא מגיע אליהם. לא לחשוב פעמיים - לקפוץ ראש הישר אל תוך המים הקרירים והמרעננים, ולשחות עד החוף. בקרוז ידאגו לכם לאוכל מקומי, קליל ומפנק הכולל: גבינות, ברוסקטות, פירות ים, ירקות טריים ופירות העונה, שתייה קלה וחריפה. מחיר להשכרת יאכטה עבור עד עשרה אנשים החל מ-1400 אירו ועד 1560 אירו.
גם מהקולינריה הקורפואית לא תתאכזבו
אל תוותרו על המטעמים המקומיים. ההשפעה האיטלקית על קורפו חלה גם על מאכלי המקום. המוסקה הקורפואית היא מעדן של ממש, ומדובר למעשה בשילוב של חציל ולזניה ברוטב בשמל. לצמחוניים שביניכם – אין שום סיבה לדאגה כי לא יהיה קשה להתענג על מבחר הסלטים (כמובן גם הסלט היווני – אבל לא רק), הירקות הממולאים, מאפי הגבינה – וכמובן הריזוטו והפסטות המיוחדת (אמרתי אווירת איטליה או לא אמרתי?).
בקורפו גרים כיום כ-120 אלף תושבים, והם מתמחים בעיקר בייצור שמן זית משובח, שמוגש בכל מסעדה בה תבקרו באי. המסורת היא לטבול חתיכת לחם בשמן המפורסם, לפני שהמנות הראשונות מגיעות לשולחן. לא רק זה, בני המקום מתעסקים גם בגידול של תפוז סיני באי, ממנו הם מפיקים ליקר ויין מיוחדים במינם. אם ביין וליקר עסקינן, האי קורפו ידוע גם בייצור יינות לבנים משובחים.
ביקור בצפון קורפו זה מאסט
אם חשבתם שסיימנו עם מוטיב "גן עדן כחול-ירוק" – אז לא, כי צפון האי קורפו מציע לכם שורת חופים משגעים שלא תרצו לפספס - באחריות. "סידארי" (Sidari) הוא בין החופים הכי מפורסמים בקורפו, ומציע מי טורקיז משגעים לצד צוקים ירוקים בגובה מטורף. ממש לידו, שוכן מפרצון סלעי וציורי, העונה לשם Canal d'Amour. האגדה הקורפואית מספרת שמי שרוצה לפגוש את הנפש התאומה שלו בחייו – צריך לשחות עד סוף Canal d'Amour (בעברית: "ערוץ האהבה"). אם לא תנסו – לא תדעו.
בנסיעה נוספת של כמה דקות, תוכלו ליהנות גם מאזור פרולאדס (Peroulades). מדובר בנוף פנורמי של צורות סלע מרהיבות – ושוב, גווני ים מטמטמים – את זה כבר הספקתם להבין. החופים "הליקונאס" ו"איסוס ביי" נחשבים דווקא לחופים לא כל כך מתוירים ואהובים על ידי המקומיים – אז שווה גם כן לנסות אותם. משם שווה להצפין עוד קצת ולהגיע לכפר הדייגים קסיופי (CASIOPI), ששוכן סביב נמל ציורי ומשקיף על שרידי טירה ביזנטית. אפשר ליהנות שם מארוחת צהריים במסעדת CASOIPIA המקומית והמצוינת.
העיר העתיקה – שלא תעזו לפספס
כאמור, עד היום כשביקרתי ביוון, הגעתי לאווירת בטן-גב, ליהנות ממתקני המלון ומהחוף הקרוב שלידו. אלא שבקורפו זה ממש לא מסתכם בזה. העיר העתיקה של האי, שנקראת "קורפו טאון", היא אחת העיירות היפות והאלגנטיות ביותר של יוון - ואסור לכם להחמיץ אותה.
העיר מציגה ארכיטקטורה ייחודית שמושפעת מאוד מהשליטות השונות בה לאורך ההיסטוריה: הסיציאלינית, הוונציאנית, הצרפתית והאנגלית. קורפו טאון שמרה על המבנים המרשימים האלה שלה - ותוכלו למצוא בה אחוזות אלגנטיות, ארמונות, כיכרות פרחוניות בסגנון צרפתי ומבצרים רומאיים היסטריים. השיטוט ברחובות העיר מעניק לכם תחושה כאילו אתם נמצאים ברומא, או נאפולי - אולי אפילו בניס שבצרפת. ההליכה בעיר תחת חבלי הכביסה התלויה משני צדי הרחוב היא חוויה מיוחדת במינה.
בלב העיר העתיקה תמצאו גם את בית הכנסת המקומי, שריד לקהילה היהודית הענפה שחיה בעיר, וכללה בזמנו כ-2,000 תושבים בזמנו. בשנת 1944, בתקופת מלחמת העולם השנייה, רובם נשלחו לאושוויץ. רק כ-300 יהודי קורפו הצליחו לנצל, וזאת הרבה בזכות חסידי אומות עולם קורפואים שהעניקו אז מקום מסתור לאותם היהודים בתקופת השואה. כיום חיים באי כ-70 יהודים בלבד, ובאזור העיר העתיקה תוכלו למצוא אנדרטה לזכר נרצחי שואה, עליה כתוב באנגלית: "לעולם לא עוד", ומסמלת את מקום ההתכנסות של יהודי העיר לקראת המעבר לגטו.
במרחק כמה צעדים משם, תגיעו לרחובות העיר החדשה (יחסית), שעומדת בשורה אחת עם ערים שוות אחרות - בין אם במסעדות ובפאבים מחרפנים. אפרופו מסעדות, קבלו המלצה חמה על מסעדת "פורטה רמונדה" (Porta Remounda). אוכל מקומי משובח, הכולל צזיקי, מאפים ממולאים בגבינה ודבש, פסטות נהדרות, ריזוטו, מנות דגים מושלמות – והמון יין קורפואי טעים.
יעד אחרון וחביב (מאוד) שאסור לפספס בקורפו הוא המבצר הישן בעיר העתיקה. הכניסה לאתר ההיסטורי תעלה לכם רק 6 אירו - והיא שווה כל אגורה. המצודה הזו שימשה בעבר לעמדה צבאית אסטרטגית, וכיום היא פשוט נראית כמו סט הצילומים של "משחקי הכס". אל תהיו עצלנים, ותעלו את המדרגות (אין כל-כך הרבה) כדי להגיע לנקודת תצפית מטריפה, ממנה אפשר לראות את כל האי והעיר העתיקה, שממש נראים מרחוק כמו פיסה מהריביירה הצרפתית.
כמובן שאחרי שעליתם את כל המדרגות, ודאי נעשיתם רעבים – אז אל תפספסו את מסעדת "The Sailing Club Resturant" המעולה, שנמצאת ממש במורד המבצר, ומשקיפה לים האיוני המנצנץ שפשוט לא מפסיק להדהים ביופיו.
איפה שמים את הראש?
שהינו במלון חמישה כוכבים שנקרא Angsana Corfu Resort & Spa – וייתכן כי מדובר במלון הכי מפואר ויוקרתי שהייתי בו בחיי. הריזורט שוכן על אחד ההרים הגבוהים באי ומשקיף על השקיעה ועל הים. המלון מציע שילוב של אירוח יווני אותנטי עם השפעות אסייתיות. הוא כולל ארוחת בוקר מפנקת – וארוחת ערב יוצאת דופן שכוללת עשרות מאכלים מקומיים פשוט טעימים. במלון יש בריכת אינסוף מטריפה שמשקיפה על הים הכחול ועל הבתים המקומיים ששוכנים ממש ליד במעלה ההרים. קיימת קומת ספא ענקית שפשוט לא נגמרת, חדר כושר מפלצתי (אבל באנו לנוח - אז לא חובה), סאונות בלי סוף – ואפילו בריכה מחוממת.
המלון מציע 159 חדרים ענקיים וסוויטות מטורפות – שבוודאות יותר גדולות מדירה תל אביבית טיפוסית (מניסיון אישי). במלון יש גם 37 בתי ווילות שכוללים בריכות פרטיות (ועל המילה "פרטי" תצטרכו לשלם יותר - אז קחו בחשבון). מדי יום צוות המלון דואג לשים לכם בחדר לפחות שניים או שלושה בקבוקי מים כדי שלא תתייבשו בחום של קורפו. מחיר לינה החל מ-450 אירו ללילה. זול זה לא, אבל בתמורה לפינוקים ולרמה הגבוהה שהריזורט מציע – זה לגמרי שווה את זה.
חשוב לציין שהחיסרון המשמעותי של המלון הוא המיקום. הוא נמצא די רחוק ממרכז העיר ומקורפו טאון – מה שייאלץ אתכם כל פעם לצאת לנסיעה של כחצי שעה ללב העיר. אז אם אתם מתכננים לצאת יחסית הרבה מאזור המלון – שווה להיערך לכך בהתאם.
בשורה התחתונה
תוציאו מהראש שלכם את כל מה שחשבתם שידעתם על יוון – האי קורפו מציע בשורה חדשה ליוון, ונותן לכם הרגשה שבשעתיים טיסה הגעתם לחופי תאילנד או לחוף קאפרי החלומי שבדרום איטליה. ההרים הירוקים, החופים הבתוליים והנסתרים, המים הצלולים בגווני הטורקיז והארכיטקטורה עוצרת הנשימה הם רק חלק ממה שיש לאי הזה להציע - ואני, לפחות, לגמרי מתכנן לחזור לכאן ממש בקרוב.
עובדת בונוס: האי קורפו הוא המקום בו נולד הנסיך פיליפ, אביו של המלך צ'ארלס, בשנת 1921. צ'ארלס, בכבודו ובעצמו, נוהג להגיע למקום הולדתו של אביו מדי שנה כדי לבלות שם את חופשת הקיץ שלו. אז תעשו לעצמכם טובה, אם קורפו טוב מספיק לצ'ארלס – הוא בטוח יהיה חוויה חלומית גם עבורכם.
*הכותב היה אורח של לשכת התיירות של יוון ו-Tus Airways