עדיין מרגישים חלק ממחאת האוהלים הקוראת לצדק חברתי? למי שלא מקשיב לשמועות על גסיסת המחאה, קבלו רשימה מייצגת של מחאות אוהלים ברחבי העולם, שאת כולן (כמעט) אתם עדיין יכולים לבקר. מוזמנים להגיע, במיוחד אם במקרה הכנתם שלט מקורי מבעוד מועד.

קנדה

מניפסט: הפגנות במסגרת תנועת ה"Occupy Together", המקבילה לתנועת הצדק החברתי שלנו, מתקיימות כבר בכעשרים ערים קנדיות לפחות, מאז ה-15 באוקטובר, אז נאספו בונקובר 5,000 אנשים על מנת למחות על אי צדק חברתי. 150 מתוכם לנו בלילה למול גלריית האמנות של ונקובר.

קנדה נובה סקוטיה -מחאות (צילום: Verne Equinox)
מלאה באוהלים. קנדה | צילום: Verne Equinox

כרגע: המחאה עדיין ממשיכה.
בואו לבקר: 85 אוהלים הוקמו בכיכר ויקטוריה שבמונטריאול, ומספרם כמעט הוכפל לאחר מספר ימים. כמאה אנשים הקימו אוהלים בפארק סיינט ג'יימס שבטורונטו. באדמונטון הוקמה עיר אוהלים, הכוללת גם מתחמי אוכל, אמנות ורפואה. בנובה סקוטיה, בין בית העירייה של הליפקס וכנייסת סיינט פול, הוקמה עיר אוהלים נוספת. אוהלים רבים הוקמו גם בערים אחרות בקנדה.

ספרד

מניפסט: המחאות בספרד, הידועות בשם "תנועת ה-15-M" ו"תנועת הממורמרים", החלו ב-15 במאי והתפרשו על פני 58 ערים ספרדיות. תחת המוטו "אנחנו לא סחורה בידי פוליטיקאים ובנקאים", התאספו 50 אלף מוחים במדריד לבדה, למול 20 אלף שוטרים. 15 אלף מהם מחו בברצלונה. בסך הכל מחו ברחבי ספרד כ-130 אלף איש ביום ההפגנה הראשון.

ספרד-מחאות (צילום:  OsvaldoGago)
בסך הכל מחו בספרד כ-130 אלף איש מיום ההפגנה הראשון | צילום: OsvaldoGago

המחאה, שנחשבת לזו שהתחילה את גל ההפגנות הקוראות לצדק חברתי וכלכלי ברחבי העולם המערבי, דורשת שינוי רדיקלי בפוליטיקה הספרדית, שכן המוחים אינם חושבים כי הם מיוצגים על ידי המפלגות והפוליטיקאים. התקשורת המקומית קישרה את המחאה למחאות בעולם הערבי, ביוון, בפורטוגל וגם למהומות באיסלנד ב-2009. התנועה עצמה שאבה השראה ממהפכות 2011 בתוניסיה ובמצרים, ומההתקוממות בצרפת ב-1968 וביוון ב-2008. מנהיגי מחאת האוהלים בישראל ציינו את ספרד כמקור השראתם העיקרי, ואף קיימו שיחות עם פעיליה.
ספרד2-מחאות (צילום:  Kadellar)
היו מקור המחאה בישראל. הפגנה בספרד | צילום: Kadellar

כרגע: בעיקרה עברה המחאה ממחאת אוהלים למחאה יזומה, שבמהלכה בין השאר משתלטים על מבנים נטושים ומכשירים אותם לדיור ומקיימים אסיפות.
בואו לבקר: אחרי ההפגנות הראשוניות בין ה-15 וה-17 במאי, מוחים התמקמו ב"Puerta del Sol" שבמדריד והקימו מאהל במרכז הכיכר, אך באוגוסט הוחלט לפרק את עיר האוהלים. בהמשך, מאחורי הכיכר נשאר דוכן המספק מידע, באמצעותו יוכלו המתעניינים בתנועה להשתתף בה, וגם גן אורגני שהוקם מסביב לאחת המזרקות נותר בכיכר. לאחר-מכן חזרו המפגינים לכיכר. בברצלונה, בכיכר קטלוניה, 200 אנשים הקימו מאהל נוסף, וגם בקורונה התקבצו מעל לאלף איש. מאהלים הוקמו ב-30 ערים נוספות, כולל ברצלונה וולנסיה.

ארה"ב

מניפסט: תנועת "Occupy Wall Street", "כיבוש וול סטריט" בתרגום חופשי, החלה בהפגנות ב-17 בספטמבר, עקב מחאות הצדק החברתי שהתפשטו בשנה האחרונה ברחבי העולם ועקב המיתון הכלכלי בארה"ב. המשתתפים מוחים בעיקר כנגד אי שוויון חברתי ואקונומי, תאוות הבצע של התאגידים, השחתת השפעת העם על הממשלה, בעיקר בסקטור הפיננסי, ועוד. הסלוגן של התנועה הוא "אנחנו ה-99 אחוז", בהתייחס להבדל בעושר ובגדילת קצב ההכנסה בארה"ב בין האחוז הבודד העליון ובין שאר האוכלוסיה. עד ה-9 באוקטובר, הפגנות נערכו בארה"ב בכ-70 ערים מרכזיות.

ארהב וושינגטון-מחאות (צילום: David Shankbone)
המחאה עדיין בעיצומה. מפגינים בוושינגטון | צילום: David Shankbone

כרגע: המחאה בעיצומה. בתחילת נובמבר, למשל, יצאו אלפי בני אדם לרחובות אוקלנד שבקליפורניה לצעדת מחאה ענקית, השחיתו סניף של בנק, והצליחו לשתק לזמן מה את פעילות נמל אוקלנד, אחת משלושת הנמלים הימיים הגדולים במערב ארה"ב, המגלגל כ-39 מיליארד דולרים בשנה.
בואו לבקר: המחאה החלה בפארק זוקוטי שבניו יורק, כיוון שמדובר בשטח פרטי שהמשטרה לא יכלה לפנות ללא בקשת הבעלים. בין מאה ל-200 אנשים ישנים במקום, אך כיוון שאוהלים אינם מותרים, ישנים המוחים בשקי שינה או עטופים בשמיכות. כמו ברוטשילד, גם כאן יש מטבח משותף. תרומות בשווי של 5,000 דולר ביום בממוצע נתרמות. אריק סמית', שף מקומי שפוטר ממלון "שרתון", אמר לתקשורת כי הוא מנהל מסעדת חמישה כוכבים בפארק. מאהלים נוספים אפשר למצוא ברחבי ארה"ב.
למשל באטלנטה, באוסטין, בבוסטון, בדאלאס, ביוסטון, בפורטלנד, בסן פרנסיסקו ועוד ועוד. בין השאר הוקמו אוהלים גם בקמפוס אוניברסיטת הרווארד היוקרתית.
להלן סרטון המתעד הקמת אוהלים בסיאטל:

אנגליה, אירלנד וסקוטלנד

מניפסט: גם באנגליה מוחים המפגינים במסגרת תנועת ה"Occupy" נגד השימוש בשיטת הקפיטליזם, שלפי הססמה האמריקאית 99% מהציבור נאבקים במשחק הכלכלי. ב-15 באוקטובר, מפגינים יצאו לרחובות בלונדון, בריסטול, בירמינגהם, גלסגו ואדינבורו. הבורסה בכיכר פטרנוסטר הייתה המטרה הראשונית של המוחים, אבל הניסיונות "לכבוש" אותה סוכלו בידי משטרת לונדון. 2,500 עד 3,000 איש התקבצו בסמוך, מחוץ לקתדרלת סיינט פול, שם גם הקימו אוהלים.

לונדון-מחאות (צילום: Neil Cummings)
ניסו לכבוש את הבורסה האנגלית. אוהלים בלונדון | צילום: Neil Cummings

כרגע: המחאה עדיין ממשיכה. באחרונה פונו סטודנטים שניסו להקים מאהל מחאה בכיכר טרפלגר המפורסמת.
בואו לבקר:
ערי אוהלים תמצאו בקתדרלת סיינט פול שבלונדון, והוקם מאהל גם בנוטינגהאם. ב-29 באוקטובר הוקם מאהל נוסף בגני ויקטוריה שבברייטון. בצפון אירלנד מחו ולנו ב"Writer's Square" בקתדרלת קארטר. אוהלים הוקמו גם מחוץ למחוז הפיננסי בכיכר סיינט אנדרו שבאדינבורו, מקום מושבו של הבנק המלכותי של סקוטלנד. בגלסגו הוקמו אוהלים בכיכר ג'ורג', ואז עברו לפארק קלווינגרוב, שם סופקו להם תשתיות מים, שירותים ועוד. מוחים נגד הקפיטליזם הקימו מאהל גם מחוץ לטירת קארדיף.

תימן

מניפסט: ההפגנות בתימן החלו לאחר ההפיכה בתוניסיה, בד בבד עם גל המחאות שהוביל להפיכה במצרים, כחלק מ"האביב הערבי". תחילה מחו המפגינים נגד אבטלה, מצוקה כלכלית ושחיתות, כמו גם נגד הצעות הנשיא עלי עבדאללה סלאח לשינויים חוקתיים. למעלה מ-160 אלף איש הפגינו בעיר הבירה צנעא בשלהי ינואר. בפברואר הכריז הנשיא כי לא יתמודד בבחירות 2013. ההפגנות נמשכו ורבים נפגעו במהלך עימותים קשים עם כוחות חמושים של השלטון. בימים האחרונים של חודש מאי פרצה למעשה מלחמת אזרחים במדינה, כאשר מאות טרוריסטים ופעילים מוסלמים סוניים קיצוניים מארגון אל-קעידה, כבשו את העיר זינג'יבר וחיל האוויר התימני הפציץ את עמדותיהם מהאוויר. שר ההגנה של תימן הודיע על התפטרותו ועל הצטרפותו לכוחות המורדים בשידור חי. ביוני, עקב הפצצת ארמונו, הוטסו הנשיא ובכירים נוספים לערב הסעודית.

תימן-מחאות (צילום: Sallam)
מהפיכה שהובילה למלחמת אזרחים. מפגינים בתימן | צילום: Sallam

כרגע: סלאח חזר לתימן לקראת סוף ספטמבר, וממשיך לכהן כנשיא המדינה המפולחת.
לא ממש מוזמנים לבקר: בכיכר המרכזית של העיר תעזיב, אחד ממוקדי ההפגנות העיקריים כנגד הנשיא, הקימו המפגינים מחנה אוהלים. חיילי המשמר הרפובליקני הגיעו לאזור עם טנקים ודיכאו את המחאה; פורסם כי כ-20 בני אדם נהרגו כתוצאה מירי של כוחות הצבא. בחלק הזה של העולם, כנראה, אין מקום למחאות אוהלים.

>> במקום שמן שלג: חופשות סקי עם הילדים בחנוכה
מתכננים לנסוע לאחד ממוקדי המהפכה? תעשו לנו לייק