בכל נסיעה לחו"ל, לא משנה באיזה יעד מדובר, תמיד מרחף החשש שמשהו ישתבש, או גרוע מכך, יסתבך. חלקנו חווים את החשש הזה בכל החתמת דרכון או המראה, חלקנו משאירים את הדאגות האלו לאמא. בשני המקרים, דברים יכולים לקרות.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
לצערנו, כבר היו לא מעט ישראלים שמצאו את עצמם מאחורי סורג ובריח במהלך הטיול שלהם. רק הבוקר פורסם על משפחה שמעוכבת 45 ימים בתאילנד בעקבות כסף מזוייף שנמצא ברשותה. כדי שלכם זה לא יקרה, הנה כמה דברים שחשוב מאוד להיזהר מהם.
השתתפות בהפגנות
בקיץ 2011 צעיר ישראלי-אמריקאי שעונה לשם אילן גרפל מצא את עצמו מסתבך ברמות שהצריכו התערבות של ראש הממשלה, של חבר קונגרס אמריקאי וכמה משפטנים, בנוסף לבני המשפחה שלו. גרפל שגדל בארצות הברית, עלה לארץ כדי לשרת בצבא ואז חזר לארצות הברית לטובת לימודי משפטים. במהלך הזמן הזה הוא הגיע באחת מנסיעותיו בעולם למצרים.
בתקופה המדוברת, מצרים היתה בשיאה של ההפיכה השלטונית, זו אשר הציתה את מה שיכונה בהמשך האביב הערבי. גרפל הגיע למדינה מטעם אוניברסיטת אמורי שבג'אורג'יה בכדי לסייע לפליטים בקהיר, אך השלטונות בקהיר ראו את הביקור שלו באופן שונה לחלוטין. לאחר שנעצר, הוא גילה כי הוא מואשם בריגול וכי המצרים בטוחים שהוא בכלל סוכן מוסד. במהלך ארבעת החודשים בהם ישב בכלא המצרי, נוהל משא ומתן עיקש בין ממשלת ישראל לבין ממשלת מצרים בכדי שגרפל ישתחרר. במשא ומתן הזה היו מעורבים גם גורמי ממשל אמריקאי. בסופו של דבר הוא השתחרר במסגרת עסקת חילופי שבויים במסגרתה מסרה ישראל 25 אסירים מצריים לידי מצרים.
המצרים עד היום לא סיפקו טיעון או הוכחה מספקת למעצרו של גרפל ועד היום מדובר בתעלומה. אלא שגורמים מסוימים טענו כי גרפל תועד כשהוא משתתף בהפגנות בבירת מצרים ויתכן שהצעד הזה הוא שהביא את המצרים לחשוד בו.
במעבר חד, נעבור לשורה שגרתית בפוליסת הביטוח שאנחנו מצטיידים בה בכל נסיעה לחו"ל – חברת הביטוח תסיר את האחריות שלה על המבוטח במקרה של עבירות סמים או לקיחת חלק פעיל בפעילות צבאית או מחתרתית ובכלל זה – השתתפות בהפגנות.
כשאנחנו עוברים ליד הפגנות, קשה לנו שלא להביע רגש – תמיכה, חמלה, הזדהות או לחילופין – כעס או התנגדות. אם ללמוד לקח בסיפורו של גרפל, חשוב להפעיל שיקול דעת לפני שמצטרפים להפגנה או מתחילים להתווכח עם המפגינים. בייחוד אם מדובר במדינה שהיא לא דמוקרטית לחלוטין. כלא, בכל מדינה, הוא לא תענוג מאוד גדול ובחלק מהמקרים, גם ראש ממשלה לא יכול לעזור.
שתילת סמים בתיק
מי שעבר במעברי גבול יבשתיים במזרח, מכיר היטב את כלבי הגישוש ואת הבדיקות המחמירות של הכבודה. במזרח, בייחוד במדינות עם משילות גבוהה, כמו תאילנד, אתם ממש לא רוצים להתפס אפילו עם גרם אחד עליכם. וגם כאן, אפשר ללמוד מניסיונם של אחרים.
אי שם בשנות התשעים, שתי מטיילות ישראליות בהודו עלו על מונית בדרך לשדה התעופה. בדרך עצרו את המונית שוטרים, פתחו את תא המטען והחלו לפשפש בתיקים של השתיים. הבנות שלא הבינו במה מדובר גילו להפתעתן (כך הן סיפרו), כי בתיק של אחת מהן ארוז גם קנביס. מאותו הרגע הן מצאו את עצמן כמה חודשים בכלא בהודו, עד שהצליחו להשתחרר מחוויה שכנראה הרסה להן את הטיול והשאירה בהן צלקת לכל החיים.
לפי הסיפור שמסרו הבנות, הסמים בתיק לא היו שלהן והם כנראה נשתלו שם. כמובן שאפשר להטיל ספק בסיפור, אבל אין ספק שדברים כאלו יכולים לקרות. בין אם מדובר בטעות תמימה של מישהו שהתבלבל בתיק ובין אם מדובר במעשה מכוון של מי שרצה להיפתר ממנת הסם. ההמלצה שלנו, בעיקר בטיולים במזרח ובאמריקה הלטינית, לפני כל מעבר גבול, להפוך את התרמיל ולחטט בו היטב כדי לגלות שלא השתרבב לתוכו סם משום סוג שהוא. כשאנחנו מדברים על היטב – אנחנו מתכוונים עד לרמה של חיטוט בכיסים של הג'ינס. עדיף לגלות הפתעות באופן הזה מאשר לגלות אותן בנוכחות שוטרים ואגב, ההמלצה הזו היא גם לאלו שמשתמשים בסמים בחו"ל וגם לאלו שנמנעים מכך.
עבודה לא חוקית
אחד הפיתויים הגדולים ביותר לצעירים אחרי שירות צבאי או לסטודנטים בין סמסטרים הוא לנסוע לארצות הברית או קנדה, ויש כאלו שאף מרחיקים עד לאוסטרליה וניו זילנד, ולעבוד שם בכסף שחור וללא אשרות עבודה. ברב המקרים מדובר במה שמכונה – "עבודה בעגלות". זה נכון, יש בעסק הזה לא מעט כסף ואם נהיה כנים, כנראה שרוב העובדים הישראלים הלא חוקיים בחו"ל, לא נתפסים. ובכל זאת, הסיכון קיים.
מרביתנו חושבים שמדובר פשוט בגירוש או במה שמכונה חותמת שחורה בדרכון, כלומר, איסור כניסה לארצות הברית לצמיתות. אלא שבדרך לחותמת הזו, אותם העובדים מוצאים את עצמם בבתי הכלא ביחד עם עברייני מין, סוחרי סמים, חברי כנופיות וישאר הקשת הפלילית של המדינה. השוטרים האמריקאים, בשונה מאלו הישראלים, לא יהססו לאיים עם נשק בעת המעצר והשלב שלאחר המאסר, הוא העמדה לדין שיכול להסתיים גם בריצוי עונש מאסר ולא רק בגירוש וקנס.
במהלך השנים נרשמו גם מקרים בהם ישראלים שעבדו בארצות הברית, חזרו לארץ בלי בעיה ובפשיטה על משרדי החברה בה עבדו נמצאו פרטיהם שסומנו במאגרי המידע של רשות ההגירה.
המשמעות הרחבה לעניין הזה היא ההשפעה על יתר הישראלים שמבקשים לטייל בחו"ל. אלו יפגשו בחומות בצורות גבוהות יותר בניסיון לקבל ויזה לארצות הברית או אוסטרליה ובחלק מהמקרים, מעצר של ישראלים שעבדו באופן לא חוקי כבר עורר משברים בין המדינות. מכל מקום, יש משמעות ארוכת שנים להחלטה לעבוד באופן לא חוקי בחו"ל ובמידה ונתפסים, מדובר בהסתבכות לשנים. אם רוצים לעבוד בחו"ל, עדיף לעשות את המאמץ כדי לקבל אשרת עבודה לפני שמסתכנים במעצר בארץ זרה.
לקחת מזכרות
במרץ 2014, שלטונות פרו עצרו כמה עשרות ישראלים לאחר שאלו השתתפו במסיבה רועשת באתר ארכיאולוגי בסמוך לקוסקו. הפרואנים התלוננו על ההמולה שעוררה המסיבה וגם על הסמים שנמצאו ברשות הישראלים, אבל גם על כך שבזזו ממצאים ארכיאולוגיים מהאתר. כולנו אוהבים להביא איתנו מזכרות, בין אם מדובר בדגם של גונדולה מאיטליה או פשוט באבן יפה שנמצאה על חוף הים. אלא שחשוב מאוד להכיר את חוקי המקום וגם לדעת מתי לשים את הגבול. כשמדובר בעתיקות – עדיף לא לגעת.
שוד עתיקות הוא תופעה חמורה וקשה שרואים אותה בעין מאוד לא יפה בכל העולם. בנוסף, בהרבה מדינות אבנים מסוגים שונים ואפילו צמחים נחשבים לאוצרות טבע שחשוב לשלטונות המקומיים לשמור עליהם. לכן, אם החלטתם לקחת איתכם אבן שנראית לכם יפה או זרע של צמח בעל צורה מעניינת (מה שרצוי לא לקחת כי הוא עשוי לסבך אתכם בארץ ולגרום הרבה נזק לחקלאים), עדיף לשאול ולהתעניין כדי שלא תמצאו את עצמכם בחקירה או מעצר בעקבות כך.
קליע בתיק
וכאן אנחנו מגיעים לסיפור הקלאסי של הסתבכות ישראלים בחו"ל. במילים אחרות – הדרך הקצרה אל הכלא. בהקשר הזה, יש לנו סיפור טרי מהשבועות האחרונים: לבני זוג שנסעו לבאקו בירת אזרבייג'ן, חיכתה בביקורת הגבולות במדינה הפתעה לא נעימה כל כך – בתיק של האישה נמצאו חמישה קליעי רובה שככל הנראה שייכים לבתה החיילת שהשתמשה באותו התיק. לדברי הבעל, משום שהכדורים נמצאו בתיק של האישה, היא לא נעצרה, אבל נאסר עליהם לעזוב את באקו עד לסיום ההליכים, גם לא לעיר אחרת.
וזה ממש לא המקרה הראשון. זה די נפוץ לסיים שירות צבאי כשעדיין יש בבית מחסנית או כמה כדורים ולא מן הנמנע שגם בחלק מהתיקים בבית מסתובבים להם קליעים. לא צריכים להיות טיפשים גדולים כדי שזה יקרה ואם עולים עליכם, זה יכול להיות ממש לא נעים. באוקטובר האחרון לדוגמא, צעיר ישראלי נעצר בסיני לאחר שנמצאו בתרמיל שלו כמה קליעים. לפני כארבע שנים, צעיר ישראלי עוכב בהודו למשך כמה חודשים מאותה הסיבה. וזה לא נעצר כן. לפני כ-15 שנה, מטיילת ישראלית שביקרה בניו זילנד, גילתה כי שכחה את אולר הכיס שלה בתיק היד איתו היא תכננה לעלות למטוס בדרך חזרה ארצה. היא אמנם לא נעצרה, אבל התשאול שהייתה צריכה לעבור בטרם העלייה למטוס הייתה חוויה שהיא היתה שמחה להימנע ממנה.
למעשה, די פשוט להימנע מהעניין הזה – לחטט בתיק לפני שמתחילים לארוז. מי יודע, אולי גם תמצאו בו כדור תועה שיציל אתכם מלהסתבך בחו"ל, או אולי אפילו שטר של חמישים דולר.