מצד אחד, עוד ועוד מדינות פותחות את שעריהן לישראלים ואחרי שנגמר מבצע "שומר החומות" יש עלייה מסיבית בביקוש וחיפוש של טיסות לחו"ל. לדברי שירלי כהן עורקבי, סמנכ"ל אשת טורס: "בימים האחרונים אנחנו רואים עלייה ממוצעת של כ-300 אחוזים בביקושים לחו"ל לעומת השבוע שעבר, גם לטווח הקרוב אבל בעיקר לקיץ."
כך למשל, מי שנקלע אתמול (ב') לנתב"ג יכול היה להיזכר בימים הטובים של פעילות השדה בעיד טרום הקורונה. תורים ארוכים של נוסעים השתרכו בכניסה לנתב"ג. מראה שלא נראה למעלה משנה.מתברר שאלפי נוסעים רכשו כרטיסים לכמה טיסות לילה שהיו ליעדים שונים בארצות הברית: לוס אנגל'ס, שיקגו, מיאמי, ניו-יורק.
"מה שקרה אתמול היה מטורף, בכלל בימים האחרונים יש תורים ארוכים של נוסעים שטסים בעיקר לארה"ב", סיפר איש אבטחה בנתב"ג. "אני לא זוכר תורים כאלה יותר משנה. זה הזכיר את הימים הטובים של נתב"ג. אנשים גם מגיעים יותר מארבע שעות לפני הזמן כדי להציג אישורים רפואיים, לעבור בדיקות קורונה במידה וצריך".
מצד שני, משרד הבריאות עדיין ממליץ שלא לטוס לחו"ל ומסמן מדינות מסוכננות כמו: הודו, אתיופיה, טורקיה, מקסיקו, אוקראינה, דרום אפריקה וברזיל, שאסור לטוס אליהן. גם המספרים, על אף העלייה, לא מזכירים את אלה של 2019, לפני הקורונה ועומדים על כ-10 אלף יוצאים ביום.
ניסינו להבין האם ניתן להגיד שכבר חזרנו לשיגרה או לא. כמה מומחים מעולם התעופה מנסים להסביר:
"לא חזרנו לשגרה של 2019"
יניב לניס, מייסד טיסות סודיות
"הבשורות על פתיחת האיחוד האירופי בפני ישראלים הוא בהחלט נקודת תפנית חשובה שתוסיף עוד עשרות מדינות אהובות למדינות שכבר מקבלות ישראלים ללא בידוד, אך לא נכון לומר שחזרנו לשגרת החופשות בחו"ל של 2019. יש 'שגרה חדשה' שכוללת פתיחה של מדינות עם תחלואה נמוכה, שהולכת ללוות אותנו לא מעט זמן וחשוב להכיר בה ולקבל אותה. מי שמחכה להודעה רשמית על ביטול כל הגבלות הקורונה, כנראה ישאר בארץ עוד הרבה זמן. 'השגרה החדשה' כוללת טיסות עם מסיכות, טיסות למדינות עם מצב תחלואה טוב ולפחות 2 בדיקות קורונה. מי שכבר התנסה וטייל בתקופה האחרונה הבין שהשד לא כזה נורא, ואפשר לצאת לנפוש וליהנות בחו"ל כמעט כמו פעם, רק במחירי קורונה נמוכים".
"ב-2022 נראה חזרה לשגרה"
יהודה זפרני, מומחה תיירות ותעופה, ומנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט
"בשבועות האחרונים, אנחנו בהחלט מתחילים להרגיש במועדון הצרכנות הוט, סוג של חזרה לשגרה בכל הקשור לתחום התיירות. לצד זאת, צריך לסייג את זה, החזרה לשגרה מתבטאת בעיקר בתיירות הפנים. משיחות שאנחנו עורכים עם בתי המלון איתם יש לנו התקשרות, ומדובר בכמה מאות, אנחנו מבינים מהם כי בתי המלון מלאים בסופי השבוע ונרשמת היענות יפה גם באמצע השבוע, מה שמסמן את חזרתה של תיירות הפנים.
"בנוסף, אנחנו מתחילים לראות את חברות התעופה שבעקבות ההודעות על פתיחת השמיים באירופה, הזמנות להפלגות וטיסות ונתחיל לראות את זה בקיץ, כמובן שהכל תלוי במבצע החיסונים באירופה. במידה ומצב התחלואה בעולם יישאר ברמה הדומה להיום, אני מאמין שנראה חזרה לשגרה בצורה מלאה כפי שהיה בשנת 2019, רק לקראת 2022. השנה עדיין אנחנו לא נראה את תחום התיירות חוזר למצב כפי שהיה עוד לפני המשבר, וזאת בעקבות הגבלות תנועה בחלק ממדינות היעד".
"סוגיית הבידוד לילדים מכביד על חווית החזרה"
גיל סתיו, סמנכ"ל השיווק והמכירות של ישראייר
״בהחלט ניתן לראות גידול בהזמנות בתקופה האחרונה, זאת בעיקר ליעדים אשר מקבלים ישראלים ללא חובת בידוד ושמרבית המגבלות הוסרו בהם כגון יוון, מונטגרו, גיאורגיה ובולגריה. יחד עם זאת, המרחק 'לחזרה לשיגרה' של ענף התעופה והתיירות הינו רב. פרמטרים נוספים שחשובים לא פחות הנם פתיחת יעדים נוספים לתייר הישראלי וכמובן סוגיית הבידוד לילדים, אשר עדיין לא מחוסנים, אשר מכביד על חוויית החזרה מהחופשה".
"ישראלים מתנפלים על טיסות"
זיו רוזן, מנכ"ל קבוצת גוליבר
"עדיין לא חזרו לשגרה עם חופשות וטיסות לחו"ל אבל בוודאי שמרגישים בהתאוששות בימים האחרונים. הפיכת ישראל לירוקה ביעדים באירופה, יוון, קפריסין, סיישל, איחוד האמירויות ובקרוב תאילנד מביאה לצמא והתנפלות של לקוחות בחיפוש אחר הטיסה או החופשה המיוחלת, יותר מאשר בהזמנות עצמן. המגבלות הקיימות בחלק מהיעדים וחובת הבידוד לילדים בחזרה ארצה מביאה להתאוששות איטית יחסית. יחד עם זאת, המצב טוב יותר מלפני חודש, רק בשלושת הימים האחרונים נכנסו לאתר הזמנות לטיסות לאירופה שלא ראינו כמותן חודשים רבים. אנו מעריכים שככל שהקיץ יתקרב יהיו יעדים ,ויוון הפופולארית מאוד בתוכם, שהישראלים יטוסו ליהנות מאווירת חופשת הקיץ בהם. לא מעט לקוחות החלו כבר להזמין חופשה כדי ליהנות ממחיר זול ואטרקטיבי שילך ויעלה עם הביקושים"
"מחירי הממלונות והטיסות בשפל"
שירלי כהן עורקבי, סמנכ"ל אשת טורס
"אנחנו עדיין לא חוזרים לשגרה רגילה של חופשות בחו"ל, אלא לשגרה בצל קורונה – עם פחות ספונטניות ויותר הכנה לפני היציאה לחופשה. עם עליית קצב החיסונים בעולם נראה עוד ועוד יעדים נפתחים עבור הישראלים, אבל עדיין יישארו יעדים מחוץ למפה. בקיץ הקרוב נראה תנועה משמעותית למדינות קרובות - בעיקר איי יוון, בולגריה, גיאורגיה, איחוד האמירויות וגם לארה"ב שאמנם רחוקה מאתנו אבל מתחסנת בקצב מהיר. לעומת זאת מדינות דרום אמריקה, וגם חלק ממדינות המזרח הרחוק, מתחסנות בקצב איטי מאוד וירדו ממפת התיירות לחצי השנה הקרובה.
"לצד ההכנות הנדרשות של חופשה בתקופת הקורונה, ישראלים שיצאו לטייל בזמן הזה ייהנו מאתרי תיירות נעימים, לא עמוסים, ובמחירים משתלמים מאוד. מחירי הטיסות ובתי המלון בארה"ב למשל, נמצאים בשפל שלא היה כמותו הרבה מאוד זמן, כך שהעלות הכוללת לחופשה בארה"ב הצטמצמה משמעותית.
כרגע המחירים נמוכים, אבל ככל שהמדינות יפתחו וחו"ל יהפוך להיות אופציה משמעותית, יכול להיות שנראה אפקט עליית מחירים כפי שקרה באילת.
"מבחינת חזרה מלאה לשגרה – ההערכות האופטימיות מדברות על 2023 כשנה שבה תחל חזרה מלאה לשגרה, אבל כמובן שהכל תלוי בקצב ההתחסנות. כמו שראינו בשנה האחרונה – הרבה מאוד יכול להשתנות בתוך זמן קצר ולכן הזמן יכול להתקצר או להתארך בהתאם".
"יש אופטימיות בעקבות קצב החיסונים בעולם"
טלי נוי, סמנכ"ל שיווק ומכירות של איסתא
"איסתא חזתה שלקראת הקיץ ולאור קצב המתחסנים בישראל יהיו יותר יעדי נופש שיפתחו בחו״ל עבור הישראלים, כך שבשבוע האחרון ניתן לראות פתיחה של עוד יעדים באירופה ויש להניח שהמגמה תמשך ועוד יעדים בעולם יפתחו. קצב ההזמנות עולה מידי יום, אך חשוב לציין שייקח זמן עד שנחזור לפעילות שלפני הקורונה. אנחנו אופטימיים לאור שיעור המתחסנים ומעריכים שככל שיתחסנו בעולם והילדים יכללו בתוכם נראה שנחזור למה שהיה ובשנת 2022 נחזור לקצב ההזמנות שהיינו רגילים אליו".
"ישראל חוששת לפתוח את שעריה"
ד״ר הילה צבן, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת
"החזרה לשגרה תלויה בכמה גורמים ובראשם מצב התחלואה והתקדמות מבצעי החיסונים בארצות שונות בעולם. מצד אחד ישראל חוששת לפתוח שעריה באופן גורף לתיירים, תוך ביטול חובת הבידוד, כדי להימנע מהכנסת וריאנטים שונים ומן הצד האחר, האירופאים והאמריקאים (עליהם מסתמכת התיירות הישראלית) אינם ממהרים לטוס טיסות ארוכות למטרות פנאי ומעדיפים יעדים קרובים. שמה הטוב של ישראל כמי שניצחה את הקורונה עשוי לסייע להגעת תיירות לכאן מרגע שהשמיים ייפתחו, כאן ובמקומות נוספים. התיירות הראשונה שתחזור היא תיירות ביקורי משפחה וחברים (שכבר מגיעה בטפטופים) ותיירות של אנשים פרטיים. תיירות הקבוצות והתיירות העסקית יתאוששו רק בהמשך, בישראל וכמוה בעולם כולו. הצפי העולמי הוא של התאוששות מלאה של הענף רק בעוד כשנתיים."