לפי רשת הטלוויזיה האמריקנית CNBC, העיירה הקרואטית הקטנה לגראד (Legrad) מנסה למשוך תושבים חדשים מאז 2018 על ידי הצעת בתים במחירים של סנטים בודדים. סיפורה של לגראד, עיירה קטנה בצפון קרואטיה על הגבול עם הונגריה, הוא סיפור של מאבק, חדשנות ואולי פן מסוים של מוזרות. זהו סיפור על קהילה העומדת בפני ירידה דרסטית באוכלוסייתה ומציאת פתרון לא שגרתי שמושך תשומת לב עולמית בתהליך.
במשך עשרות שנים, לגראד, כמו עיירות כפריות רבות, התמודדה עם אוכלוסייה שמתכווצת. צעירים חיפשו הזדמנויות בערים גדולות יותר והותירו מאחור עיירה שקטה עם תושבים מזדקנים. עד 2018, המצב הפך להיות קריטי, ולגראד נזקקה לחבל הצלה.
>> קרואטיה: 13 סיבות לטייל במדינה היפה
>> לא מה שהכרתם: אחת המדינות הזולות באירופה מתייקרת בצורה משמעותית
בצעד נועז השיקה לגראד את תוכנית "בית תמורת קונה" (קונה היה המטבע הקרואטי לפני המעבר לאירו בשנת 2022). בעיירה החלו להציע בתים לא מאוכלסים במחיר סמלי של 1 קונה (פחות משקל אחד). אבל היה מלכוד: הרוכשים נאלצו לשפץ את הנכס בתוך מסגרת זמן מסוימת ולהתחייב לגור בו במשך כמה שנים.
ההצעה של לגרד לא הייתה רק על נדל"ן זול. הם גם סיפקו תמריצים כספיים למשפחות צעירות והשקיעו בתשתיות ובפיתוח קהילתי. הם שאפו ליצור עיירה תוססת עם הזדמנויות עבודה, שטחים ירוקים ותחושת שייכות חזקה.
כיום מתגוררים בלגראד כ-2,000 תושבים ומאז 2018 נמכרו חמישה בתים שהיו מוכנים למעבר ובסך הכל 17 בתים במחירי מציאה. שלוש משפחות כבר עברו לגור ולשמחתו הרבה של ראש העיר נולדו לכולן צאצאים בביתן החדש. כעת יעמדו למכירה בתים נוספים בקרוב ב-13 סנט בלבד לכל בית.
איך אפשר לרכוש בית בעיירה לגראד?
ההצעה המרגשת מותנית בכמה תנאים. על מנת שיוכלו לרכוש את אחד הבתים, על המבקשים להיות מתחת לגיל 45, להיות נישואים או לפחות בקשר זוגי וללא עבר פלילי. בנוסף, מועמדים שרוצים לרכוש את אחד מהבתים הזולים הללו אינם רשאים להחזיק בנכס נוסף – למרות שהרשויות המקומיות לא מפרטות אם זה חל רק על קרואטיה או על כל העולם.
עם זאת, מצב הבתים משתנה מאוד – מחורבות מלאות עובש ועד בתים במצב טוב יותר. למרות שהעיירה רוצה לספק תמיכה כספית לעבודות שיפוץ, זה כנראה עדיין יהיה יקר לבעלי בתים עתידיים. לדברי ראש העיר, בקרוב יתפרסמו שאר הבתים למכירה.
קרואטיה, השוכנת לאורך הים האדריאטי, היא מדינה של חופים מלאי שמש, עיירות מימי הביניים ומפלים שוצפים. מהצוקים המלכותיים של העיר העתיקה דוברובניק ועד לשדות הלבנדר של איסטריה, האומה הבלקנית הזו מציעה קליידוסקופ של חוויות.
בשנים האחרונות עלתה קרואטיה על מפת התיירות האירופית בפרט והעולמית בכלל, כשענף התיירות מסכם את שנת 2023 עם תוצאות פיננסיות מצוינות: ברבעון השלישי של השנה החולפת הגיע מחזור המגזר ל-9.12 מיליארד אירו, עלייה בהשוואה ל-8.47 מיליארד בתקופה המקבילה ב-2022. לפי הנתונים העדכניים ביותר ממערכת eVisitor (מערכת מידע לפישוט ניהול תיירות בקרואטיה) בשנת 2023 קרואטיה קיבלה 20.6 מיליון תיירים ורשמה 108 מיליון לינות. זה מייצג גידול של 9 אחוזים בכניסות ועלייה של 3 אחוזים בלינות בהשוואה ל-2022.
העיירה לגראד היא אולי לא היעד המרכזי לתיירים בקרואטיה, אבל גם היא מציעה לא מעט אפשרויות למי שרוצה ליהנות מאזורי הכפר הירוקים של המדינה. מאות שנים של היסטוריה עשירה השאירו את עקבותיהם, אז כמו בכנסיית הבארוק של השילוש הקדוש, בכיכר הבארוקית ובפונדק מהמאה ה-18. נובי זרין (Novi Zrin), מבצר שנבנה על ידי משפחת זרינסקי האצילית שנועד להגנה מפני הטורקים גם הוא מוקד תיירות מוביל באזור. בלגראד נפגשים שני הנהרות היפהפיים מוראה (Mura) ודראווה (Drava), ויוצרים פיתול יהפהפה של הנהר. זהו בית גידול אידיאלי למיני הצמחים והחי הנדירים שמצאו כאן את מקלטם.