איטליה היא אחת המדינות היפות ביותר, עם קולינריה משובחת ואתרים מהמרתקים ביותר בעולם. זו גם הסיבה שארץ המגף היא יעד פופולרי, עד כדי כך שהיא סובלת מתיירות יתר בחלק מהערים והמחוזות שלה. יחד עם מספר התיירים העצום, מגיעים גם העוקצים, ניסיונות הנוכלות והגזל. לא לחינם היא מכונה "בירת הכייסים של העולם". אז אם אתם מתכוונים להגיע לכאן בקרוב, אלא כמה מהדברים שכדאי לשים אליהם לב, והדרכים שיש להתנהל בהן במידה ובכל זאת נקלעתם לבעיה.
עוקץ התפריטים במסעדות
זה קרה לפני כמה ימים בשעת ערב במסעדה במרכז רומא בירת איטליה. אבנר ובת זוגו טסו לסוף שבוע רומנטי והחליטו לחגוג יום נישואיהם במסעדת דגים ופסטה. "הזמנו מהתפריט דגים, שני סוגי פסטה, סלט ירקות, קינוח ושתי כוסות יין לבן", משחזר אבנר. "בדקנו את התפריט כמה פעמים והיינו צריכים לשלם כולל טיפ סכום של 130 אירו. זו לא מסעדה יוקרתית".
לדבריו, כשהוא קיבל את החשבון הוא הופתע לגלות שהוא נדרש לשלם 700 אירו. הוא הסביר למלצר על המנות שהזמינו ושהמחיר לא יכול להיות יותר מ-130 אירו אבל הוא התעקש שזה החשבון ושאי אפשר להתווכח. "הוא הביא לי תפריט עם המנות שהזמנו ופתאום אני רואה שזה אותו תפריט עם מחירים גבוהים בהרבה. הם פשוט החליפו תפריטים. הייתי בהלם מהעוקץ הזה. קראתי לבעל המסעדה אבל הוא התעקש שזה המחיר על המנות שהזמנו", אומר אבנר ומוסיף, "רבתי איתו, הרמתי את הקול ואיימתי להזמין משטרה שתצפה במצלמות האבטחה. הוא נלחץ והסכים שנשלם 400 אירו ונלך. זרקתי לו את הכסף על השולחן ועזבתי את המקום בעצבים. הבנתי שהמסעדה הזו היא מלכודת תיירים".
טיפ: לא להתעצל ולצלם את התפריטים ולהתלונן במשטרה.
עוקץ החולצות והמזכרות
הגעתם לקנות חולצות או מזכרות ברומא, פירנצה, נאפולי או סיינה? תבדקו שאתם מקבלים עודף בחזרה. ישראלים מדווחים שהגיעו לקנות חולצות או מזכרות בדוכנים באתרי התיירות הפופולריים באותן לא קיבלו עודף לאחר ששילמו בשטרות של 50-100 אירו.
"המוכר טען שנתתי לו 20 אירו כשבפועל נתתי לו שטר של 100 אירו עבור חולצה ופסלון שעולים ביחד 17 אירו", משחזרת איילת, "הוא שם לי המזכרות בתוך השקית וחיכיתי לעודף. הוא אמר לי שנתתי לו 20 אירו. הייתי בהלם. הוא התעקש, הראה לי שקית עם שטרות קטנים ובתוכה שטר של 20 אירו שטען שזה שלי. התחלתי לצעוק שהוא רמאי ונוכל. הגיע שוטר למקום והוא ביקש ממנו שיחזיר לי מיד את הכסף. הוא כנראה הבין שהוא עוקץ תיירים סדרתי אבל החוויה הייתה ממש לא נעימה".
טיפ: השתדלו לשלם בשטרות קטנים בלבד.
עוקץ המטבעות
לא פעם בעלי דוכנים וחנויות באתרי תיירות כמו הקולוסיאום, הוותיקן והמדרגות הספרדיות ברומא ובפירנצה מחזירים לתיירים עודף שדומה למטבעות אירו אבל בפועל מדובר בלירטות איטלקיות, מטבעות שלא שווים כלום במטרה לעקוץ תיירים שנופלים למלכודת ולא שמים לב שלא מדובר באירו אלא במטבעות דומים.
טיפ: תבדקו טוב את העודף לפני שאתם מכניסים לארנק.
עוקץ הגלדיאטורים
לא פעם תיירים מגיעים לקולוסיאום ונתקלים בשחקנים המחופשים לגלדיאטורים ועורכים עבורם הצגה. תיירים דיווחו שכאשר תיעדו את "הגלדיאטורים" או צפו בהצגה נדרשו לשלם 15 עד 20 אירו כל אחד. מי שלא משלם לעיתים מקבל איומים, קללות ואחרים אפילו דיווחו על אלימות של ממש. "זו הייתה חוויה מפחידה מאוד", מתאר ישראלי שסירב לשלם על המופע שלא ידע שהוא הוזמן אליו.
טיפ: אם אתם נתקלים בגלדיאטורים האלה ולא מוכנים לשלם להם, פשוט המשיכו ללכת ואל תצלמו או תצפו בהופעות שלהם. אם בכל זאת אתם נתקלים באלימות מצידם, נסו לפנות לשוטרים הנמצאים באזור או בקשו עזרה מעובדים במקום.
עוקץ נהגי המוניות
אם החלטתם לנסוע במונית ברומא כדאי שתבררו מראש את המחיר. אל תתנו לנהג "הנחמד" לתעתע בכם, כי ייתכן שנהגי מוניות שתעצרו ברחוב יעלו לכם ביוקר. ישראלים דיווחו שנדרשו לשלם 100 ו-200 אירו על נסיעה של 15 עד 25 דקות.
טיפ: סעו בתחבורה ציבורית כמו רכבת ואוטובוסים או הזמינו מוניות באמצעות אפליקציית "בולט", שם המחיר זול והנהגים לרוב אמינים.
עוקץ כרטיסי האשראי
תיירים שחזרו מאיטליה, דיווחו על מקרים שבהם ביקשו עזרה מנהגים לסייע להם לתדלק את כלי הרכב שלהם בתחנות דלק, ואלה גנבו מהם את כרטיסי האשראי ורכשו מוצרים ושירותים בעשרות אלפי אירו. אחרים סיפרו על כך שנתקעו עם פנצ'ר בגלגלים ונוכלים שהגיעו לסייע להם רוקנו להם המכונית מארנקים וטלפונים סלולריים.
טיפ: מעבר לעובדה שכדאי תמיד לשים לב לחפצים שלכם, ובמיוחד לכסף ולמסמכים מזהים, נסו להיעזר אך ורק בעובדים שנמצאים במקום. אם יש לכם פנצ'ר, נסו ליצור קשר עם חברת השכרת המכוניות שתסייע לכם עם הבעיה.
עוקץ דוחות התנועה
חברות השכרה באיטליה לא פעם שולחות הודעות לתיירים ישראלים ששכרו מהם כלי רכב בטענה שהם נתפסו נוהגים במהירות ונרשמו להם דוחות תנועה או חנייה במקומות אסורים. סכומי התשלום נעים לרוב בין 100 ל-150 אירו, כשלעיתים הנהגים בכלל לא היו מודעים לדוחות, לא נסעו באזור שבו התבצעה העבירה או אפילו לא ידעו שמדובר בעבירת תנועה מלכתחילה.
טיפ: צלמו את מספר המכונית ושימו לב לתאריך המדויק שבו שכרתם אותה. לא פעם תגלו שמדובר במספר מכונית או דגם אחר מזה שבו נהגתם וחברות ההשכרה ינסו פשוט לעקוץ בשיטת "מצליח".
הכייסים
איטליה ידועה כבירת הכייסים העולמית. כייסים וכייסות רבים פועלים באתרי התיירות ומצליחים לגנוב בקלות מאלפי תיירים מידי שנה, החל מארנקים, שעונים, תיקים עם כסף ומסמכים ושרשרות זהב.
טיפ: השתדלו להכניס את הארנק עמוק לכיס או שימו אותו בתיק עם כיסים פנימיים ואם צריך אפילו השתמשו במנעול. כמו כן, השתדלו לא ללכת עם תיקים קטנים שקל לחטוף או לכייס. בכל אופן לא רצוי להסתובב עם כל הכסף של הטיול עליכם, אלא להשאיר חלק ממנו בכספת המלון.