מיטב המוחות ומיטב האמנים לא היו יכולים ליצור מקומות ותופעות מדהימים כפי שעשה ועושה זאת הטבע כבר מיליוני שנים. הרוח, המים, האדמה מעל ומתחת לפני השטח עובדים כל הזמן, ויוצרים אתרים עוצרי נשימה כמו הרי געש, מכתשים, קניונים, גייזרים ותצורות נוף ייחודיות אחרות. הנה כמה מהבולטים שבהם.

קפדוקיה- טורקיה (צילום: האתר הרשמי)
לישון במערה. קפדוקיה | צילום: האתר הרשמי

קפדוקיה, טורקיה

משמעות שמו של חבל קפדוקיה שבטורקיה הוא "ארץ הסוסים היפים", אולם יופיו של המקום בכלל לא קשור לסוסים, אלא לתצורות הטבע המרהיבות שבו המכונות דווקא ארובות הפיות בשל צורתן. הנוף הייחודי – מגדלים וצריחים מאבן - הוא תוצר של תהליכים טבעיים בני מיליוני שנים. הזמן, המים והרוח יצרו אינספור ארובות ומגדלים בצורת חרוט על פני כ-130 קילומטרים רבועים. התושבים הקדומים של האזור "רוקנו" חלק מהמגדלים, ויצרו מערות למגורים שמשמשות לכך עד היום. חוויה יוצאת דופן היא לינה באחד מבתי המלון שנבנו במערות.

אייריס רוק -אוסטרליה (צילום: האתר הרשמי)
לא לעלות, זה מקום קדוש. איירס רוק | צילום: האתר הרשמי

איירס רוק, אוסטרליה

הסלע האדום והענקי שנקרא אולורו (Uluru), "חלוק האבן הענקי" בשפת האבוריג'ינים המכונה גם איירס רוק (Ayers Rock), מככב בסרטים ובתמונות רבים. מדובר באחד מאתרי התיירות המפורסמים באוסטרליה בשל עוצמתו ומיקומו – באמצע שום מקום, כ-500 קילומטר מאליס ספרינגס.

האבוריג'ינים מייחסים לסלע האדום עוצמות רוחניות ודתיות. הסלע, שנמצא באמצע אזור שטוח למדי מתנשא לגובה של כ-350 מטר, משנה את צבעיו לאורך שעות היום ומספק תפאורה מרשימה. צבעו נובע ממרבצי הברזל העשירים שבו, כלומר הסלע פשוט החליד במהלך הזמן. מטיילים מלאי מרץ יכולים לטפס עליו, אולם האבוריג'ינים מבקשים להימנע מכך בשל חשיבותו. אפשר להסתפק בהקפתו, עניין של כמה שעות צעידה.

אין תמונה
אפשר לראות אותה מהחלל. שונית המחסום הגדולה

שונית המחסום הגדולה, אוסטרליה

פלא טבע נוסף שאוסטרליה מתהדרת בו הוא שונית המחסום הגדולה (Great Barrier Reef), המכונה גם "הפלא השמיני של העולם" ושחלקים ממנה הוכרזו כאתר מורשת עולמית. זהו האורגניזם החי היחידי שאפשר לראות מהחלל החיצון על פני כדור הארץ, ולא בכדי – היא משתרעת על פני יותר מ-2,000 קילומטרים ליד קו המים במזרח אוסטרליה.

בעצם, לא מדובר בשונית אחת אלא בכ-2,900 שוניות קטנות וביניהן איים קטנים. מיותר לציין את העושר הימי שחי לו בשונית – מאות מינים של אלמוגים, כ-1,500 מיני דגים, כמה אלפי רכיכות שונות, לווייתנים, צבי ים ועוד. כדי להתרשם מכל אלו אפשר לשחות, לשנרקל, לצלול, לשוט ואפילו לטוס מעל. יש אזורים שהגישה אליהם אסורה, כדי להשאירם בלתי נוגעים.

הסלע המוזהב -בורמה (צילום: Ralf-André Lettau)
תלוי על שערה של בודהא. הסלע המוזהב | צילום: Ralf-André Lettau

הסלע המוזהב, בורמה

האגדה מספרת שהסלע המוזהב (צ'אי-טי-או בשפת המקור), התלוי על בלימה על צוק דרום-מזרחית לרנגון (יאנגון), בירתה הקודמת של בורמה (שידועה כיום בשמה מיאנמר), מוחזק בעזרת שערה בודדת מראשו של בודהא שהובאה למקום על ידי נזיר. ואכן, במבט מקרוב זה נראה כאילו הסלע עומד להינתק בכל רגע ולצנוח למטה. תוסיפו לזה את הצבע יוצא הדופן, ותקבלו חוויה מרטיטה לכל טייל. הסלע הוא אחד האתרים הקדושים ביותר לבודהיסטים בבורמה.

האבנים הזזות, עמק המוות קליפורניה-ארצות הברית (צילום: האתר הרשמי)
זזות להן. האבנים המתגלגלות בקליפורניה | צילום: האתר הרשמי

האבנים הזזות, עמק המוות, קליפורניה

אולי להקת האבנים המתגלגלות שאבה את שמה מהתופעה הייחודית הזו, המתרחשת בעמק המוות בקליפורניה. בעמק, הממוקם על הגבול שבין ליפורניה ונבאדה ושזכה לשמו בשל הטמפרטורות הקיצוניות השוררות בו (כ-50 מעלות בקיץ), אפשר לחזות באבנים שזזות ממקומן ללא מגע אנושי ובדרכן מסמנות מסלול ברור של גרירה.

חלק מחלוקי הנחל שעל הקרקע פשוט זזים מעצמם ומתקדמים להם, בעוד שאחרים נחים במקומם כבר מיליוני שנים. ההסברים נעים מכוחות מגנטיים שמזיזים את האבנים, ועד סברה שהרוח החזקה שנושבת במקום היא האחראית לתזוזה. כך או כך, אין לתופעה הגיאולוגית הסבר של ממש עד כה, ונותר רק להגיע ולהיווכח במו עיניכם.

גרנד קניון 2-ארצות הברית (צילום: האתר הרשמי)
הכי מתויר בעולם. הגרנד קניון | צילום: האתר הרשמי

גרנד קניון, ארצות הברית

אחד הקניונים הגדולים בעולם ואחד מהפארקים הלאומיים המתוירים ביותר נמצא באריזונה בארצות הברית – הגרנד קניון. מדי שנה מגיעים כחמישה מיליון תיירים לבקר בקניון העצום שיצר נהר קולורדו. אורכו כ-440 קילומטר, עומקו 1,600 מטר מהגדה הדרומית ו-1,900 מטר מהגדה הצפונית, והמרחק בין שתי הגדות מגיע גם לכ-30 קילומטר. נהר קולורדו התחתר במשך מיליוני שנים, ויצר את הקניון העצום הזה בגוני אדום וחום שאי אפשר להישאר אדישים אליו.

מכתש רמון - ישראל (צילום: Mark A. Wilson)
תופעה בעלת קנה מידה בינלאומי. מכתש רמון | צילום: Mark A. Wilson

מכתש רמון, ישראל

כן, גם לנו, ארץ קטנה עם שפם, יש סיבה למתוח את החזה בגאווה. בנגב נמצא המכתש הגדול ביותר מסוגו בעולם. רוב המכתשים בעולם נוצרו מפגיעת מטאוריט, או שהיו בעברם הר געש והלוע הפכה למכתש, אולם סיפורו של מכתש רמון שונה ונדיר. המכתש נוצר משחיקה של שכבות סלע רכות שנמצאות תחת שכבות קשות יותר, או במילים אחרות: מרכז המכתש היה בעבר ראשו של הר, שתוכו נשחק והפך למכתש בעזרת כוחות הטבע.

אורכו של המכתש כ-40 קילומטר, רוחבו המרבי כתשעה קילומטרים ועומקו הממוצע כ-400 מטר. יש רק שבעה מכתשים מסוגו בעולם, חמישה מהם בנגב (בנוסף למכתש רמון יש את המכתש הגדול, המכתש הקטן ושני מכתשים קטנים יותר ליד הר עריף), השאר בסיני. מדובר בתופעה גיאולוגית בקנה מידה עולמי עד כדי כך שהוחלט שמכתשי הנגב נקראים בלעז makhtesh, ולא crater כמו מכתשים אחרים בעולם שנוצרו בתהליכים שונים.

_OBJ
>> היעדים הכי מבודדים בעולם